TOPlist
Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Celozrnno-vícezrnné pečivo

Zpět
  • Autor: xxleoxx
  • Doba přípravy (min.): 140
  • Uživatelský recept
  • Porce: 12.00

Ingredience

Dochucovadla:

kmín,sůl

Energetická hodnota celkem: 9360 kJ

Bílkoviny (g): 82, Tuky (g): 40, Sacharidy (g): 379, SAFA (g): 6, Cukry (g): 16, Vláknina (g): 50, Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 780 kJ

Bílkoviny (g): 6.8, Tuky (g): 3.3, Sacharidy (g): 31.6, SAFA (g): 0.5, Cukry (g): 1.3, Vláknina (g): 4.2, Sůl (g): 0.1

Postup přípravy

1. vyrobíme kvásek do 200ml vlažné vody dáme půl lžičky cukru a rozmícháme kvasnice 2. ve velké míse smícháme všechny sypké ingedience + semínka, případně dle chuti kmín (doporučuju) 3. kvásek až napění vmícháme do směsi, do zbylé vody dáme 1-1,5 polévkové lžíce octa a vymícháme těsto (vody opravdu dost aby bylo těsto velmi řídké) 4. až je těsto spojené a propracované, nechme kynout alespoň hodinu až cca zdovjnásobí svůj objem 5. po hodině těsto naneseme na plech na pečící papír: stylem hrábneme do těsta vemem hrst těsta a přeneseme na papír a z prstů setřeme třeba lžící (těsto je velmi řídké) a vytvoříme přibližný tvar, těsto se za pár minut slije a vytvoří hladký povrch, není se třeba bát. 6. posypeme hrubou solí/sezamem (nemusí být) 7. dáme péct do rozpálené trouby na 250°C (v troubě miska s horkou vodou) na cca 15 -30min. než dosáhne požadované barvy 8. necháme schládnout a konzumujeme -použil jsem nyní otruby špaldové, byly jemější a na výsledku je to znát -dal jsem menší rozdíl v mouce žito-pšenice: čím více pšenice tím vytvoří objemější pečivo, použil jsem poměr 1,25:1 žito:pšenice a střída byla měkká, vzdušná a dostatečně "vlhká" - těsto bylo opravdu řídké, ale výseldek myslím nevypadá vůbec zle -chuť výborná, nyní je dám do sáčku a zjistím jak dlouho vydrží čerstvé uskladněné ve špajzi v polyethylenovém sáčku

Fotografie

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 04. 2017 19:46
Myslím, že to domácí pečivo dá velkou práci. Ještě jsem žádné nepekla.
13. 05. 2013 10:13
dotaz: jakou gramáž jednoho kusu před upečením musím mít, aby pečivo mělo 60g?? je to těch 20% ??
Díky jestli má někdo vyzkoušený
08. 10. 2012 21:36
no, už mám dokonce otruby. Fotky vypadají vážně dobře.
08. 10. 2012 21:21
jj stojí to za to
08. 10. 2012 21:06
Hmm! :-) Takže pozítří koupím otruby a rezistentní škrob a půjdu do toho ;-) Mám doma i chlebovou mouku (pšeničnou i žitnou), tak bych to možná zkusila namíchat ;-)
08. 10. 2012 20:57
+foto na řezu
08. 10. 2012 20:45
Tak až to upečeš potřetí, tak to taky vyzkouším :D
08. 10. 2012 20:35
Tak aktualizace receptu + oto nového výrobku a jsou teda celkově o 200% lepší
03. 10. 2012 09:11
Teda ti jsi šikovný chlapec.Koupím otruby a vyzkouším..
03. 10. 2012 08:33
to hi-maze to je ten rezistentní škrob od havlíčka, ten tam nutně být nemusí,
03. 10. 2012 08:07
Tak to se mi moc líbí a určitě to zkusím :-)))
03. 10. 2012 07:31
Otruby kupuju ve zdravé, ale mají je i v Tescu a kauflandu.
03. 10. 2012 07:24
To Rechovot - otruby lze koupit i v drogerii DM, a včera jsem je dokonce zahlédla v Albertovi.
Leoši - co je to Hi-maze? Kde se to kupuje?
02. 10. 2012 22:27
Vypadá to super, jen bych asi udělala těch porcí tak 16 :)
02. 10. 2012 22:22
jj jsou velké :D
02. 10. 2012 22:11
To musím zkusit ;-) Ale jsou to pořádné housky, ne? ;-)
02. 10. 2012 21:50
kvasnice sem dal obyč, no udělal sem z toho 8 kusů, ale sou hodně hutné a syté, klidně můžeš udělat víc, rozhodně dej více vody a udělej řidší těsto, ztráty vody pečením hodily rovných 20%
02. 10. 2012 21:46
prosímtě, kvasnice sypké, že jo a to těsto se hněte v robotu?a je tohle množství na 8 pletýnek nebo bulek celkem? jsem docela zvědavá, jestli se mi povedou.
02. 10. 2012 21:43
Máš můj obdiv :-)
02. 10. 2012 21:40
otruby jsem koupil ve zdravé výživě za pár šupů myslím nějak 200g za 15 kč, příští týden je upeču znova, trošku do dovedu k dokonalosti (vybalancuju poměry surovin a obsah vody v těstě) a nějak to spočítám kolik je tam veskutečnosti vlákniny.
02. 10. 2012 21:37
Leoši, jsi strašně šikovný. Zkusila bych je taky, teda otruby jsem nikdy ještě nekupovala, tady v obchodě jsem zahlédla cosi "instantního", jestli je to možné použít. Díky za recept!
Hravě žij zdravě

Na provozu webového portálu STOBklub se podílí Hravě žij zdravě z. s. Projekt je spolufinancován z dotace HMP (DOT/81/01/002536/2025).

Naši partneři