- Autor: muriela
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Cibule | 100 |
Žampiony krájené v mírně slaném nálevu (Bonduelle) | 200 |
Cuketa | 500 |
Niva 50% | 80 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 10 |
Brambory (syrové) | 800 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, česnek, bylinky dle chuti
Energetická hodnota celkem: 4881 kJ
Bílkoviny (g): 42,
Tuky (g): 34,
Sacharidy (g): 172,
SAFA (g): 17,
Cukry (g): 22,
Vláknina (g): 25,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1220 kJ
Bílkoviny (g): 10.5, Tuky (g): 8.5, Sacharidy (g): 43, SAFA (g): 4.3, Cukry (g): 5.5, Vláknina (g): 6.3, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Cuketu podélně rozkrojíme a vydlabeme vnitřek, který dáme do mísy. Vydlabanou cuketu i vnitřek v míse osolíme a necháme odstát, aby pustil přebytečnou vodu. Tu pak slijeme a osušíme, klidně několikrát. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli. Přidáme nakrájený vnitřek cukety, osmažíme dozlatova. Přidáme žampiony a promícháme. Přidáme česnek a koření. Moc nesolíme, niva je slaná dost a žampiony mají také výraznou chuť. Až se vše spojí, odstavíme, vmícháme nastrouhanou nivu nebo jiný sýr a směsí naplníme osušenou vydlabanou cuketu. Tu můžeme před naplněním okořenit. Brambory nevaříme, jen umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na kolečka, hranolky nebo americké brambory. Osolíme je a okořeníme. Cuketu i brambory pečeme v remosce či troubě při 250 °C až světlý vnitřek cukety změkne a lehce ztmavne. Doporučuji použít pečicí papír, niva může přetéct a pěkně se seškvařit. Zapečená cuketa s nivou je nejlepší teplá. Můžeme ji doplnit zeleninovým salátem
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Pro doplnění: recept lze samozřejmě připravit i z čerstvých žampionů ... de facto originální recept je s čerstvými houbami, ale myslím, že i tato varianta bude chutná :-)