- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) |
|---|---|
| Sůl | 2 |
| Petržel - nať | 1 |
| Hrášek zelený sterilovaný | 15 |
| Mléko polotučné průměr | 50 |
| Voda | 200 |
| Mouka pšeničná hladká | 10 |
| Petržel - kořen | 10 |
| Mrkev | 12 |
| Celer - bulva | 12 |
| Olej běžný (průměr) | 8 |
Dochucovadla:
sůl, květ mletý, polévkové koření
Energetická hodnota celkem: 654 kJ
Bílkoviny (g): 4,
Tuky (g): 9,
Sacharidy (g): 14,
SAFA (g): 2,
Cukry (g): 5,
Vláknina (g): 2,
Sůl (g): 2
Postup přípravy
Pečlivě očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu nakrájíme na drobnější kostičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a vývarem ze zeleniny, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávání nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme a procedíme hustým cedníkem. Do procezené polévky přidáme hrášek a uvařenou zeleninu, znovu ji krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením a ještě povaříme. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při expedici.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






