- Autor: Elulenka
- Doba přípravy (min.): 360
- Uživatelský recept
- Porce: 10.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Zelí bílé kysané | 700 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 3000 |
Mrkev | 250 |
Celer bulva | 100 |
Petržel - kořen | 120 |
Houby sušené průměr | 50 |
Brambory vařené | 300 |
Smetana zakysaná 15% | 400 |
Mouka pšeničná hladká | 40 |
Moravské uzené | 300 |
Klobása papriková | 300 |
Máslo čerstvé | 50 |
Česnek | 15 |
Dochucovadla:
Kmín, bobkový list, nové koření celé, pepř celý, sůl
Energetická hodnota celkem: 12459 kJ
Bílkoviny (g): 145,
Tuky (g): 170,
Sacharidy (g): 199,
SAFA (g): 98,
Cukry (g): 70,
Vláknina (g): 72,
Sůl (g): 22
Energetická hodnota na 1 porci: 1246 kJ
Bílkoviny (g): 14.5, Tuky (g): 17, Sacharidy (g): 19.9, SAFA (g): 9.8, Cukry (g): 7, Vláknina (g): 7.2, Sůl (g): 2.2
Postup přípravy
Sušené houby namočíme asi na 1 h do vody. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a opražíme na másle. Mezitím si v druhém hrnci uvaříme nakrájené brambory v osolené vodě s kmínem do měkka. K zelenině přidáme zelí a houby, zalijeme vodou, přidáme koření, mírně osolíme a vaříme. Postupně přidáme kus uzeného masa a klobásu nakrájenou na půlkolečka.Vaříme cca 2 h, dokud zelí úplně nezměkne. Poté přidáme brambory. Uzené maso vytáhneme, nakrájíme a vrátíme do polévky. Smetanu smícháme s moukou a postupně rozmícháme v polévce. Za stálého míchání! (mouka se připaluje) vaříme ještě asi čtvrt hodiny, aby se mouka rozvařila. Stáhneme z plotny a přidáme česnek. Polévku je ještě možno dochutit solí či pepřem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.