- Autor: ii.ivuska
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 8.00
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) | 
|---|---|
| Lilek | 750 | 
| olivový olej | 50 | 
| Cibule | 100 | 
| Česnek | 10 | 
| Rajčata konzervovaná | 800 | 
| Parmezán 25% | 80 | 
| Bujón bohatý zeleninový Knorr (hotový výrobek) | 750 | 
Dochucovadla:
sůl, bazalka,
Energetická hodnota celkem: 4858 kJ
                                                        Bílkoviny (g): 46, 
                                                        Tuky (g): 73, 
                                                        Sacharidy (g): 89,
                                                        SAFA (g): 39,
                                                        Cukry (g): 53,
                                                        Vláknina (g): 50,
                                                        Sůl (g): 22
                                                        
                                                        
Energetická hodnota na 1 porci: 607 kJ
Bílkoviny (g): 5.8, Tuky (g): 9.1, Sacharidy (g): 11.1, SAFA (g): 4.9, Cukry (g): 6.6, Vláknina (g): 6.3, Sůl (g): 2.8
Postup přípravy
Předehřejte si troubu na 220 °C. Lilkům odřízněte stopku a podélně je rozpulte. Ostrým nožem vytvořte opatrně hluboké řezy, aby tvořily mřížku na každé polovině, ale neprořízněte slupku. Pokapejte každý olejem, postačí 2 polévkové lžíce, a dejte péct do trouby na 30 minut. Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, na něm orestujte cibulku doměkka, přidejte česnek a ještě minutu restujte. Lžící vydlabejte upečenou dužinu lilků, mělo by to jít snadno – jako měkké máslo, přidejte k cibulce, slupky vyhoďte. Přidejte hrubě nakrájená rajčata (nebo plechovku), vodu či vývar, osolte a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte přiklopené 20 minut. Na závěr přidejte čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Servírujte s parmezánem a opečenými krutony. Zkuste třeba mé oblíbené z pivních rohlíků.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.









