- Autor: MagdaK
- Doba přípravy (min.): 120
- Porce: 4.00

Bílá fazolová polévka podle Gordona Ramsaye z knihy Hanky Michopulu - Recepty z farmářského trhu. JE VÝBORNÁ!
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Oleje (všechny druhy) | 15 |
Moravské uzené | 100 |
Voda | 1250 |
Máslo | 25 |
Mléko plnotučné průměr | 150 |
Celer - bulva | 70 |
Mrkev | 150 |
Česnek | 10 |
Cibule | 100 |
Fazole | 250 |
Dochucovadla:
tymián, bobkový list, sůl, čerstvě mletý pepř
Energetická hodnota celkem: 7051 kJ
Bílkoviny (g): 90,
Tuky (g): 63,
Sacharidy (g): 187,
SAFA (g): 24,
Cukry (g): 57,
Vláknina (g): 51,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 1763 kJ
Bílkoviny (g): 22.5, Tuky (g): 15.8, Sacharidy (g): 46.8, SAFA (g): 6, Cukry (g): 14.3, Vláknina (g): 12.8, Sůl (g): 0.8
Postup přípravy
Bílé fazole namočit den předem do studené vody, nechat odležet v ledničce, ne v teple! Druhý den 2x propláchnout, dát do hrnce spolu s nakrájeným uzeným nebo slaninou, bobkovým listem, tymiánem (1 lžička sušeného, nebo snítka čerstvého). Zalít trojnásobným množstvím vařící vody a dát vařit, dokud fazole nezměknou. Ke konci varu posolit, ne dřív! Odatavit. V kastrůlku roztavit máslo spolu s rostlinným olejem a asi 10 minut zvolna smažit na jemno nakrájenou 1 cibuli, 1 mrkev, 1/8celeru a plátky z 1 česneku. Poté vsypat do hrnce s polévkou a ještě 10 minut vařit, až změkne zelenina. Na závěr přilejeme 150 ml mléka, dochutíme pepřem, solí a zelenou petrželkou. V talíři troch zakápneme panenským olivovým olejem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.