TOPlist


Chlebánky částečně kváskové

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Sezamová semínka20
Slunečnicová semínka (nesolená)30
Amylon Bramborové knedlíky v prášku (v suchém stavu)30
Mouka žitná celozrnná236
Olej olivový33
Vejce celé (syrové)49
Droždí čerstvé lisované31
Mouka pšeničná celozrnná185

Energetická hodnota celkem: 9462 kJ

Bílkoviny (g): 65, Tuky (g): 70, Sacharidy (g): 335 SAFA (g): 11 Cukry (g): 8 Vláknina (g): 41 Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 946 kJ

Bílkoviny (g): 6.5, Tuky (g): 7, Sacharidy (g): 33.5 SAFA (g): 1.1 Cukry (g): 0.8 Vláknina (g): 4.1 Sůl (g): 0.1


Dochucovadla:

5+5 g kmín a fenykl, 11g sůl

Postup přípravy

Pšeničnou mouku přesejeme do mísy, vyhloubíme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme teplou vodou. Bokem rozklepneme celé vejce, přidáme drcený kmín, fenykl a sůl. Po vzejití kvásku vypracujeme řidší těsto, které necháme v teple pod utěrkou vykynout. Po vykynutí přidáme olivový olej, žitnou mouku, bramborové těsto, semínka a vodu. Opět vypracujeme těsto, které necháme v teple vzkynout. Vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na díly. Já měla 9x90g + 1x45g. Vytvarujeme rohlíčky, bochánky, houstičky... Mně se - kvůli kynutí - nejlépe osvědčily jakoby šišky, malé bochníčky (odtud název). Povrch pilkovým nožem rozkrojíme a necháme kynout. Mezitím roztopíme troubu na 250. Na spodek vložíme starý prázdný plech, aby se též rozžhavil. Před vložením do trouby povrch pečiva pomašlujeme vodou v níž jsme rozmíchali sůl a případně posypeme semínky, kmínem... Po vyhřátí trouby vchrstneme do pekáče sklenici studené vody, aby se vytvořila pára a rychle vložíme nakynuté chlebánky. Pečeme 5 min, poté troubu odvětráme, snížíme teplotu na 180 a dopékáme dalších cca 20 min. Upečené krásně voní, jsou zlaté a na omak pevné, jakoby tvrdé. Kváskové jsou proto, že před druhým kynutím dávám jen 100-150g žitné mouky a zbytek do množství uvedeného u mouky je kvásek, který mám stabilně nachystaný v chladničce. Jsou velmi chutné ještě třetí den po upečení.

Fotografie



Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma