TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 13. 11. 2018

Jak si nahrát profilovou fotku?

954324

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 493
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Dietní a zdravé vánoční cukroví

24. 11. 2018

 Dietní a zdravé vánoční cukroví

Prosinec je pro naše postavy velice krizový. Při pečení cukroví nemůžeme odolat neustálému ochutnávání, o vánočních svátcích dostáváme do těla nespočet tuků, uhlohydrátů a jiných škodlivin a na Silvestra nás lákají hory chlebíčků, jednohubek a zákusků v kombinaci s alkoholem. Tyhle svátky je velice těžké překonat bez nějakého kila navíc. S trochou snahy si ale můžete pochutnat na dobrotách, které vám linii příliš nenaruší. Přinášíme vám rady a recepty na zdravé a dietní vánoční cukroví, po kterém se budete moci utlouct.

Dietní vánoční cukroví je bezpochyby přijatelnou variantou nejen pro ženy, ale také pro celé rodiny. Manžel i děti si změny téměř nevšimnou. A proč? Zdravé vánoční cukroví totiž chutná téměř stejně jako to klasické. Můžete si tak dopřát bez výčitek víc než pár kousků. Zdravější varianta „sladkostí“ také předchází jarním únavám a jiným drobným zdravotním problémům, které jdou bezprostředně ruku v ruce se zimním mlsáním.

vánoční cukroví

 

Používejte správné suroviny

Pro většinu cukroví je nezbytné použít hladkou či polohrubou mouku. Obilná zrna jsou cenným zdrojem vitamínu B, E a dalších, minerálů, tuků, bílkovin, energie a obsahují samozřejmě také vlákninu. Při běžné výrobě mouky je však zrno zbaveno povrchové slupky a klíčku, které jsou z něj nejvýživnější, a to, co nám zůstane v hladké mouce, je téměř bezcenné. Hladká mouka je zbavena až 90 % vlákniny, která dokáže regulovat poruchy funkce střev a mnoho dalších onemocnění s nimi spojenými. Škodlivá je také bílkovina lepek obsažená v pšenici, žitě, ječmeni i ovsu. Proto klasickou pšeničnou mouku nahraďte jinými. Skvěle vám poslouží celozrnná mouka, žitná, špaldová mouka, ovesná i bezlepkové druhy – jáhlová, rýžová, pohanková.

Dietní cukroví neplňte sladkými marmeládami, které obsahují 2/3 jednoduchých cukrů a podíl ovoce je opravdu minimální, raději sáhněte po rozmixovaném čerstvém ovoci. Nebo použijte kvalitní marmeládu. Ani kypřící prášek plný fosforečnanů není pro zdraví to pravé, k pečení cukroví však občas patří. Nakupujte místo něj vinný kámen neboli bio kypřící prášek do pečiva. V neustálém ládování nestíháme trávit ani kraví mléko, které se občas v cukroví používá, nám k tomu vůbec nepomáhá. Použijte místo něj sójové, ořechové nebo ovesné mléko, které také nezahleňuje. Bílý cukr vyměňte za přírodní sladidla – skvěle vám poslouží med, javorový nebo rýžový sirup, ječmenná sladěnka a podobně. Investujte do skutečně kvalitních rostlinných tuků, nejlépe za studena lisovaných.

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 11. 2018 17:04
Vánoční cukroví dělám tradiční v maximální většině, pár zdravých druhů dělám taky, ale zatím jsem se vždycky vešla do semaforků s množstvím ,které sním. Největší problém je asi vánočka, ale i tam jsemsi zatím poradila. A vyháním kj pohybem (když to lze) :-))
25. 11. 2018 08:18
Mám zkušennost, že když dám celozrnou mouku do pracen, tak je nevyklepnu.Já bych vůbec slovo dieta a vánoce nedávala dohromady.Ano již vloni jsem myslela na zdravé stravování a do všeho cukroví jsem dávala polovinu cukru než je v receptu. Na letošek se chystám, že ty co ještě polévám čokoládou, tak tam uberu cukru ještě víc.Krémy vůbec nedělám, ale svařím rozemlété oříšky ( nebo mandle, nebo vlašáky) v trochu mléce s cukrem A tím plním cukroví. Takže nemám žádné těžké máslové krémy.
Myslím si, že každá méme to " naše cukroví " co děláme každoročně a byla by velká škoda si je jednou za rok nedopřát....to by nebyly vánoce , ale vše je o množství !!!!!!!Přeci s klidným svědomím si k odpolední kávičce dám pár kousků a vychutnám si je. Tak jak nás to tady učí....nic se nezakazuje, jen dělejte vše z rozmyslem !!!!!
25. 11. 2018 08:02
Díky za skvělé rady, nejlépe by bylo cukroví nepéct, ale to by nebyly vánoce. Takže zkusíme zdravé cukroví.
25. 11. 2018 07:55
Díky za článek. Ano, budu se snažit péct zdravěji a vítám každou radu. Zároveň si ale myslím, že rok na STOBu mne naučil nepřejídat se a "dal mi na to sílu". Myslím, že to dokážu, i když přiměřeně napeču. Navíc, spoustu cukroví jako dárek rozdám. Mladičkým sousedům, dcerce do školy, svým žáčkům na předvánoční nocování, starému taťkovi. A o tom to je. A když si občas trochu dopřeju ( = nepoleze mi to i ušima :-)),pochutnám si tak, jak nás to učila Iva. Budu vnímat tu užasnou dobrotu a už se těším, jak se mi každý kousek rozplyne na jazyku a dlouho si budu pamatovat tu užasnou chuť. A mezi tím se budu hýbat. Pejsek, plavání, rotoped, cvičení ...... . Těším se na ten čas :-).
25. 11. 2018 06:24
Jak už jsem psala jinde, budu péct dva druhy cukroví, pracny a rohlíčky. Cukroví peču opravdu drobné. Mouku chci zkusit špaldovou a sladit medem. Tak uvidíme.
25. 11. 2018 05:55
Skvělé, dík za tipy, už druhý rok budu péct zdravé cukroví a přesně jak píšeš, nikdo to nepozná

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři