TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 04. 10. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanakomo

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 6
Celkem: 8310
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133561.12 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5546 h 56 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Hanakomo

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Vegetarián

18. 01. 2019

Krásný den všem, 

Má dcera se rozhodla, že od nového roku přestane jist maso :-(((.Nechci soudit zda je to dobře nebo ne.) Nejsem odborník a i když vím že potřebuje úplně vše pro svůj zdraví vývoj ........ Nenechala se nic vysvětlit.

Udělali jsme určitá pravidla, která zatím dodržuje.

Pravdou je, že maso nikdy moc nejedla. Přesto s tím moc nesouhlasím.Ale jak mi mnozí dají za pravdu, ve 13 letech se špatně cokoliv zakazuje. 

Ale po 18 dnech jsem zjistila (a určitě k tomu pomohl i můj 18 měsíční zdravý styl ),že to zas tak špatné není. Začala jist mnohem více než dřív.Naučila sem se dělat spoustu nových a musím říct že dobrých receptů .... No a uvidím. 

Jedno pravidlo je i že po půl roce půjde na odběr krve a pokud bude jakýkoliv problém- tak končí. 

Jaký máte zkušenosti vy ostatní. Dík za názor a nějaké typy. 

 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 01. 2019 11:41
Pokud jí vejce a mléčné výrobky, tak v nich plnohodnotné bílkoviny jsou ... pokud by vyřadila i ty, tak pak je složité poskládat jídelníček tak aby byl plnohodnotný (jak píše macatice níže základ je kombinace celozrnných obilovin a luštěnin) ... dokud roste tak by to podle mne ani nebylo vhodné .. a kdyby se Vám ji podařilo přesvědčit, aby jedla i ryby (někteří vegetariáni ryby jedí), bylo by to super :-) Tak držím palce, ať to spolu zvládnete.
19. 01. 2019 06:39
Všem díky, jo máte pravdu. Je to složité a mnohostranné. Zatím nejí jen maso a máme tajnou dohodu, že to tak do 15 let bude. Pozitivní je, že jí víc než před tím. Bylo celkem složité do ní něco natlacit. Maso nechávala na talíři tak nak vždy. Už před tím než začala měla trochu nechuť k jídlu. Ale teď.... Sní vše co jí dám a říká že ji vykrmuji. Jo je to na ní. A moc díky za krásné a poučné komentáře
19. 01. 2019 01:49
Vegetariánství (nikoli veganství) se dá zvládnout vhodnou dkladbou jídelníčku (doporučuje se kombinace luštěnin s obilovinami, právě kvůli vhodné skladbě bbílkovin. Ono jde nejen o dostatek bílkovin jako celkum ale i o skladbu aminokyselin, aby člověk měl všechny ty esenciální (a u dětí se těch esenciálních uvádí víc než u dospělých).
Já bych teda u dítěte vegetariánství nedoporučovala, ale lepší vegetariánství pod kontrolou než mnohé jiné výstřelky.
K tomu, co tu bylo jmenované, bych možná ještě doplnila jód.
A všestranná lékařský dohled, ne jen kravní odběr.
Tak ať to zvládnee bez újmy na zdraví.
18. 01. 2019 20:27
Vegetarián ano. Ale myslím si, že pro takto razantní změnu stravovacích návyků by se měl člověk rozhodnout až tehdy, když je jeho tělesný vývoj ukončen. Je ale pravda, že plnohodnotné bílkoviny může člověk čerpat i z jiných zdrojů než z masa. Stravování se ale v dnešní době stává módním tématem a v rukou neodborníka, který ze sebe udělá GURU může být nebezpečné .....
18. 01. 2019 19:17
Pročetla jse si komentáře a vidím, že máme opravdu vzdělané STOBklubáky...:-) Moni, dceři je 13, ještě s eopravdu bude nějakou dobu vyvíjet, puberta atd. Ale souhlas, že ji do ničeho nenatlačíš, takže spíše ji správně podpořit. Otázka je - vyřadila jen maso? Nebo odmítá i vejce a mléčné výrobky?
18. 01. 2019 18:58
Držím palce, uhlídat bílkoviny a vitamíny je dost těžké, ale dá se to.
18. 01. 2019 17:33
Nereaguji "odborně", jen lidsky. Souhlasím s myšlenkou, že masa jíme zbytečně moc a že by bylo vhodné ubrat. Přítelkyně mého syna jí "z masa" jen ryby a složení jídelníčku si hlídá. Je zdravá a "dobře stavěná" ( myšleno bez ironie :-).
Na druhou stranu jsem léta bojovala se svou starší dcerou, která se asi v 17 letech rozhodla podobně, jako Tvoje dcera ( začala chodit s vegetariánem ). Byla zásadová, tak svůj přístup brala důkladně. Snažila jsem se "chápat", zařazovala jsem spoustu společných, bezmasých a zdravých jídel, komunikovala o věci. Dcera se mi přesto "ztrácela před očima" a myslím, že se dostala na hranici ( možná i do pásma ) anorexie. Na druhou stranu je opravdu těžké někoho lámat proti jeho vůli. Když mi moje kolegyně říkávala: "Matko, proč jí nenakrmíš, ta holka je neskutečně hubená", se slzami v očích jsem vysvětlovala, že ( řečeno s nadsázkou a chabým pokusem o humor ) to nejde "dát jí přes hubu a nařídit, aby snědla řízek". Neskutečně mne bolelo, když jsem viděla, jak se jí "kazí" vlasy, nehty, pleť ..... a k mým řečem byla "hluchá". Sedm let nevzala do pusy kousek masa ( ani rybu ). Po těch sedmi letech nám oznámila, že se rozhodla maso zase jíst, ale že si nepřeje, abychom to komentovali, což jsme akceptovali. Nikdo neví, jak se nám ulevilo. Dneska je zase krásná, štíhlá ženská, která jí všechno, ale s mírou a ani s masem to nepřehání.
Souhrou náhod se do podobné situace dostala i výše zmiňovaná bývalá kolegyně. Měla tendenci vyhledávat lékaře zajišťující alternativní léčbu a léčitele. Nejprve dostala doporučení na zákaz cukru ( proč ne ), pak omezení tuků, zákaz mouky, masa, laktózy ..... . Všechno svědomitě realizovala až se z ní stala úplně jiná bytost, která s tou ženskou plnou života na začátku příběhu už neměla nic společného. Jasně, nemuselo to být jen stravou. Já sama ale zastávám názor, že striktně vyřazovat by se nemělo nic. Ano, maso klidně omezit, pokud jím ryby, je to plnohodnotná náhrada, ale já to vnímám tak, že "všechno má své". Svůj názor rozhodně neberu jako dogma, je to jen mé osobní stanovisko. Přeji, aby se Tobě i Tvé dcerce podařilo najít tu správnou cestu životem a aby se Vás podobné situace netýkaly.
18. 01. 2019 12:18
Asi bych po odborné stránce nedoplnila nic nového, tak jen pro usmání. Kamarádka nás pobavila scénkou, kdy její cca 12 letá dcera přišla domů a oznámila, že se rozhodla být vegetariánka a že ode dneška jí jen grilovaná kuřata a párky :-)
18. 01. 2019 11:19
Souhlasím a dceři fandím.Lidi jsou poslední dobou hodně zpovykaní.Ve smyslu, když mám chuť na mozeček-zabiju celého mamuta:-(( A co jen mamuta ale povezu ho v kleci hladem přes celou zeměkouli.....jako jooo, píšu trochu s nadsázkou...ale v základu to myslím vážně...Prostě spotřeba masa a masných výrobků jakékoliv kvality není nic dobrýho pro zdraví.A pokud chci fakt bílkovinu-nemusím toho tvora hned zabít.Mléko, sýry, vajíčka a taky luštěniny-to je ok.Semtam kousek dobrýho masa, proč ne.Ty máš odsud spoustu zkušeností a taky informací.Když budeš chtít-zvládnete to.Navíc ji můžeš přesvědčit, že není potřeba být bigotní vegetarián.Jen prostě na zpestření.........................a pro zasmání....jsou tu ještě červíci :-) a to snad má blíž k těm luštěninám než k telátkům:-)
Ať se daří!
18. 01. 2019 10:49
Ahoj, jsem vegetarián 15 let. Doporučím si hlídat vit. B12, kterého jsem měla jednu dobu fakt málo. A ještě vit. D, ten ale asi s vegetariánstvím nesouvisí, nevím. Když bude nad jídelníčkem přemýšlet, bílkoviny se dají dohnat i z rostlinných zdrojů. Určitě jsem ale na té stravě nezhubla, protože jsem nad tím nepřemýšlela a prostě jen vynechala maso. Tady, když plánuju a přemýšlím, ta váha dolů jde.
18. 01. 2019 10:49
Jestli máš možnost doporučuji si půjčit v knihovně bio kuchařku Hanky Zemanové, super zeleninové rcp má i Hanka Micholpulu . Jsem fanatik do nakupování kuchařek ;-) a některé vegetariánské, co mám jsou na nic, jsou tam nedostupné suroviny.
18. 01. 2019 10:42
Ještě doplním k máše, vegetarián který ji zdravě-luštěniny, zelenina, přirozene a základní suroviny je na dobré cestě. Buchty, koláče apod.je špatně. Vemte to za správný konec, ať si dcera nezadela na pozdější problemy.
18. 01. 2019 10:37
Vegetariánství není špatné, jen je potřeba ohlídat dostatek bílkovin. Pokud jí vajíčka a mléčné výrobky tak je to myslím v pohodě. Taky moc maso nemusím a vařím spis zeleninově. Horší to je s vegany. ... moje neteř je taková experimentatorka začala s vegetarianstvim, přešla na veganstvi (to je podle mě na hlavu, tam opravdu kromě tofu není co uvařit ) pak se stala bezlepkovou vegankou, pokračovala raw no a teď je pro změnu cukr free, takže by měla jist maso, ale po letech vegan to nedává a ji jen ryby a kuře a hromadu zeleniny.
Skvělé vegetariánské recepty jsou na webu kuchařky ze svatojanu, jen hledej mezi staršími, ty nové už má taky veganske.
Já vařím maso jen cca 2x za týden. Zbytek zelenina, luštěniny.
18. 01. 2019 10:17
No já si život bez masa neumím vůbec představit. Ještě v práci jsem měla kolegyni, co na to přešla z důvodu, že chce zhubnout , ale ještě víc přibrala, neb přešla na sacharidová jídla a to neni dobře.
Jestli se do toho dáte ( jako , že jo ) , tak strašně bude záležet na jídelníčku a vyloženě hlídat denní množství bílkovin !!! No dej vědět , jak pokračujete...

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři