TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 26. 06. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

Janull

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 55
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Návyky - náš (ne)přítel

08. 04. 2014

Nedávno jsem chodila na jeden kurz. Byl zaměřený na dovednosti potřebné k podnikání, pro ženy - hlavně matky malých dětí. S hubnutím to nemělo moc společného. Ale přesto mělo. V jedné lekci se mluvilo o návycích. A návyky jsou alfou omegou obezity

Mám špatné návyky, proto se stravuju blbě (teď aktuálně ne, ale pokud bych se přestala soustředit, bylo by to tu zase). A když se stravuju blbě, přibírám, je mi těžko, nejsem zdravá atd. atd... asi to většina z vás dobře zná. 

Závěr: Potřebuju si vytvořit nové, lepší, návyky. Ale jak na to?

Je to něco jako při výchově dětí. Učíme je, že některé věci se prostě dělají. Automaticky. Např. umývat si ruce před jídlem. Čistit si večer zuby. Ze začátku se děti brání, ale jakmile si vytvoří návyk, dělají to bez přemýšlení. Takto nám návyky nám pomáhají automatizovat různé činnosti a dělat je už pak automaticky, aniž bychom nad nimi museli přemýšlet. 

Já bych si teď potřebovala vytvořit třeba návyk věnovat pár minut přípravě jídla, než se na něj vrhnu. A myslet na to zhruba jednou za 2-3 hodiny, dřív, než dostanu hlad, neudržím se a vrhnu se na nejbližší čokoládovou tyčinku (to je jen příklad... ale není daleko od reality).

Vytvořit si nový návyk (nebo odbourat špatný) trvá prý zhruba 5 týdnů.

To znamená, že to možná první měsíc půjde ztěžka. Ze začátku na to budu muset myslet. Ale postupně to bude třeba míň a míň a půjde mi to víc a víc automaticky. A 5 týdnů není tak dlouhá doba. To se dá zvládnout. A pak mě to už nebude stát tolik úsilí, jako teď. Bude to pro mě automatické a půjde to snadno.

Tak do toho jdu. Kšá, špatné návyky. Za 5 týdnů na vás ani nevzpomenu - doufám.
Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 04. 2014 09:31
Ahoj Janull, psát blog je super nápad, takže se z diskuze přesouvám sem k tobě. Ve 37 jsi mladice. Mně je 34 a na začátku mého hubnutí byla myšlenka, že nechci strávit celý život přáním si hubenější varianty mého "já". Když nedosáhnu své vysněné postavy teď, tak kdy?

Znáš Pinterest? Svět plný obrázků. Doporučuji přihlásit se. Já jsem zastáncem pozitivní motivace, takže si na lednici nevěším prasátka apod. :-) Můžeš si prohlédnout moji motivační nástěnku tady:

http://www.pinterest.com/ateliervad/project-30/

mimochodem, když klikneš na jakýkoli obrázek, dostaneš se k jeho zdroji.

a taky mám nástěnku plnou vysněné módy:

http://www.pinterest.com/ateliervad/my-style/

Jinak ať pročítám tvé důvody jak chci, nechápu, proč nechceš jít do sebekoučinku? Sama píšeš, že kurz je pro tebe momentálně neschůdný, tak proč to nezkusit konsekventně se semaforkami, když to tady tolika lidem funguje. Nezlob se, ale mně to vše zní jako výmluvy. Já vařím denně tři varianty jídel. Pro děti, pro muže a pro mně. Jasně, taky se mi někdy nechce, ale bez sebedisciplíny to nejde. Nic bez ní nejde...

Neříkej si, že můžeš, ty musíš! Není jiné cesty, vše tomu podřiď. Přestaň ujíždět, vymlouvat se a dej se do toho. Jednou sama sobě poděkuješ. A Janull - když ne teď, tak kdy???

Přeji ti, abys to zvládla! Opravdu moc.
08. 04. 2014 22:06
Perfektný blog, krátky a stručný.Správne návyky sú naozaj alfou a omegou aj pri hubnutí. Nesprávne návyky vymenit postupne za správne ( potrebné sú však k tomu správne informácie- ktorých tu máme dostatok ) a dostatočne dlho ich opakovať až sa stanú automatické. No treba sa na to zo začiatku sústrediť a pracovať na tom. Pre psychológov stará známa vec.
Tiež som sa takto počas jedného roka - je to smiešne- učila pravidelne jest, a pravidelne hýbať a urobiť si z toho zvyk.
08. 04. 2014 21:56
A když to nebude za pět týdnů, nevzdávejte to, jednou to přijde. Já jsem se půl roku těšila, až přestanu hubnout a budu jen udržovat, co si všechno budu moct dopřát, co při hubnutí nemůžu. Protože mi hubnutí šlo, posunula jsem to, že si víc povolím, ještě o pár týdnů a pak ještě - motivace byla, jak šly velikosti dolů - až jsem se na to najednou přestala těšit. Teď už jím pořád jen podle Stobu a fakt nemám potřebu si povolovat něco navíc nebo něco měnit. Takhle mi to prostě vyhovuje. Ještě před rokem bych se tomu byla smála.
08. 04. 2014 21:51
Krásně sepsané...a přesně tak to je. :-) Jen si dávejte ty změny a úkoly postupně - ať máte čas si na ně zvyknout a zažít, prostě aby nevznikl pocit, že se omezujete. Držím pěsti:-)
08. 04. 2014 21:44
Prostě si řekni, že si připravíš dobrou a zdravou snídani, k tomu dvě svačinky do práce a něco k obědu..a potom už jen budeš hlídat čas a konzumovat...Mám to tak každý den a bez připraveného jídla bych to nedala, a vůbec mě ani nenapadne, že bych si měla dát nějakou tyčinku, prostě na to nemám chuť. Takže začni a uvidíš :-)))
08. 04. 2014 21:20
Někdy i 5 let -(
V našem, ne už asi štěněcím věku.
08. 04. 2014 19:57
jó tak návyky je potřeba pěstovat se mi zdá ustavičně, teda ty dobré, špatné na ty kouknem a už je umíme.... :(((
08. 04. 2014 19:53
Nové navyky jsou naši přátelé. Kša, špatné navyky. Držím palce, at změny zvládneš.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři