Datum registrace: 21. 01. 2013
Jirina55
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 5.5 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 132650.48 km |
Kolo: | 65973.90 km |
Cvičení: | 5505 h 16 min |
Stob skupiny
Jak se připojit ke skupině
Lektoři
Jak si přidat lektora
Jirina55
Jak psát blog?Školní stravování - moje profese
24. 09. 2018
Většina mých předchozích blogů je zaměřena na moje postřehy ze společných setkání Šlápot ale dneska mne Hanka přiměla se trochu zamyslet nad školníhm stravováním, které je podstatnou část mého života mým oborem. Když jsem začínala roku 1971 jako učnice oboru kuchař, potkala jsem se s restauračním stravováním a přiznám se, že můj šálek čaje to zrovna nebyl a za léta praxe se na tom nic nezměnilo. Mám své oblíbené restaurace s lídelníčkem, který až na kosmetické úpravy platí už řadu let.
Mojí parketou se stalo školní stravování a řadu let jsem vedla velkou školní jídelnu s domovem mládeže. Pamatuju doby,kdy se vedoucí jídelen spolu s hygieničkou scházely kdesi na okrese a sestavovaly jednotný jídelní lístek a tak se v daný den v celém okrese vařily třeba zapečené těstoviny.
Po roce 1989 ze začala měnit společnost, tržní prostředí i školní stravování. Předpisy se uvolnily, měřítkem kvality jídelny je jídelníček sestavený podle zásad zdravé výživy tak jak ho známe ze STOBu. Naše semaforky jsou vlastně obdobou spotřebního koše jídelny. Nic nebrání zavádění nových potravin, zajímavým kombinacím, pestrosti jídel. Děti vychváváme už od mateřské školy, učíme je jíst zeleninu, luštěniny, ryby, pít mléko, jíst pestře upravené základní suroviny. Můžeme tvořit vlastní recepty a na úrovni středního školství a vysokoškolského stravování už stravování směřovat ke kvalitní školní restauraci. A kuchařky mají jako výzvu každý týden jiná jídla - časté opakování pokrmů se netoleruje - ale jako před lety mají radost, když strávníkům na příč školstvím chutná. A je to o lidech. A já jsem jedna z nich
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Zajímavé ale bylo vidět, jak jsou někteří moji vrstevníci doma zvyklí jíst - to, co viděli doma, jedli i v jídelně, například bramborová kaše s párkem nebo karbanátkem, pečené kuře a řízek, těstoviny se sýrem, vepřo knedlo zelo, to šlo na odbyt. Ale běda, když byla čočka na kyselo, hrachová kaše nebo špenát (což byla jídla, který jsem si já chodívala přidat bez ohledu na opovržlivé pohledy spolužáků, kteří "jídla pro prasata"přece jíst nebudou.
Jirina55
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?