TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Jirina55

Původní Sebekoučink

92 %
0 kg 6 kg

Již zhubnuto: 5.5 kg

Získané body

Tento měsíc: 66
Celkem: 53603
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Jirina55

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Školní stravování - moje profese

24. 09. 2018

Většina mých předchozích blogů je  zaměřena na moje postřehy ze společných setkání Šlápot ale dneska mne Hanka přiměla se trochu zamyslet nad školníhm stravováním, které je podstatnou část mého života mým oborem. Když jsem začínala roku 1971 jako učnice oboru kuchař, potkala jsem se s restauračním stravováním a přiznám se, že můj šálek čaje to zrovna nebyl a za léta praxe se na tom nic nezměnilo. Mám své oblíbené restaurace s lídelníčkem, který až na kosmetické úpravy platí už řadu let.

Mojí parketou se stalo školní stravování a řadu let jsem vedla velkou školní jídelnu s domovem mládeže. Pamatuju doby,kdy se vedoucí jídelen spolu s hygieničkou scházely kdesi na okrese a sestavovaly jednotný jídelní lístek a tak se v daný den v celém okrese vařily třeba zapečené těstoviny.

Po roce 1989 ze začala měnit společnost, tržní prostředí i školní stravování. Předpisy se uvolnily, měřítkem kvality jídelny je jídelníček sestavený podle zásad zdravé výživy tak jak ho známe ze STOBu. Naše semaforky jsou vlastně obdobou spotřebního koše jídelny. Nic nebrání zavádění nových potravin, zajímavým kombinacím, pestrosti jídel. Děti vychváváme už od mateřské školy, učíme je jíst zeleninu, luštěniny, ryby, pít mléko, jíst pestře upravené základní suroviny. Můžeme tvořit vlastní recepty a na úrovni středního školství a vysokoškolského stravování už stravování směřovat ke kvalitní školní restauraci. A kuchařky mají jako výzvu každý týden jiná jídla - časté opakování pokrmů se netoleruje - ale jako před lety mají radost, když strávníkům na příč školstvím chutná. A je to o lidech. A já jsem jedna z nich

 

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 10. 2018 19:31
Jiřinko, jó, kdyby Ty jsi šla naklonovat, bylo by leckde líp :-). Myslím ale, že pozitivní je ve své podstatě i sdělení, že alespoň někde už to jde a že "když se chce, tak to jde". Pomalá změna taky změna, každý malý posun k lepšímu se počítá.
16. 10. 2018 17:29
Zajímavý příspěvek z praxe a moc za něj děkuji. Naprosto souhlasím s vašimi názory a zkušenostmi, tedy že někde to jde, jinde to nejde! Já byla 6 let s dětmi doma, domácí strava z čerstvých surovin a návrat do menzy byl pro mě tedy krušný...málo zeleniny, moukové omáčky, porce masa podprůměrná, litovala jsem mužské kolegy. Naopak mě fascinovali studenti krmící se smaženými rychlovkami - hranolky, smažák, sladké limonády z postmixu. Člověk by řekl, že vs studenti již dbají na lepší stravu....
27. 09. 2018 10:48
Já nemám na své školní jídelny špatné vzpomínky. Asi proto, že jsem nebyla v jídle vybíravá (až na výjimky, které mi fakt nejely, například dušená mrkev a vepřovým a kapusta). Kuchařky mě měly rády, možná i proto, že jsem jim vždycky poděkovala, když mi podávaly plný talíř, i u okénka na špinavé nádobí, když jsem odevzdávala "vylízaný" talíř. Dávaly mi porci, přesně jakou jsem chtěla, klidně mi přidaly, nebo naopak daly maličkou porci té mrkve a nenutily mě jíst víc.
Zajímavé ale bylo vidět, jak jsou někteří moji vrstevníci doma zvyklí jíst - to, co viděli doma, jedli i v jídelně, například bramborová kaše s párkem nebo karbanátkem, pečené kuře a řízek, těstoviny se sýrem, vepřo knedlo zelo, to šlo na odbyt. Ale běda, když byla čočka na kyselo, hrachová kaše nebo špenát (což byla jídla, který jsem si já chodívala přidat bez ohledu na opovržlivé pohledy spolužáků, kteří "jídla pro prasata"přece jíst nebudou.
25. 09. 2018 17:32
Kdysi jsem také patřila mezi personál školní jídelny a později jedné i šéfovala, jak píšeš je to o lidech, když máš kolem sebe lidi, kterým není za těžko věnovat určený čas práci, hlavu vymýšlení dobrého a zdravého jídla, jde všechno. Tvoření vlastních receptů a zařazování zeleninových jídel jsem v naší školkové jídelně prosazovala také a dělala jsem to ráda.
25. 09. 2018 14:27
Já mám s jídelnami jenom špatné zkušenosti i když pravda když jsem v roce 1986 nastoupila do práce tak jsem jedla všechno a vše bylo dobré ale postupně se měnili majitelé a vždy k horšímu, teď už cca 6 let nechodím na polotovary do jídelny, ale vařím si doma a nosím si krabičky do práce. Taky bych radši chodila na dobré jídlo do jídelny ale ty blafy co tu vaří se nedají jídlem nazvat.
25. 09. 2018 12:11
Pěkný článek Jiři, padla jsi mi do noty.Moje dcerka s dvojčaty plánuje pro sebe přejít na civilní stravu.Má k dispozici školní jídelnu.Rok a půl byla odkázaná na krabičky, které jí pomohly vrátit holčičí váhu a postavu.Přiznává, že je tato varianta drahá.Jiři, podle čeho zjistit kvalitu jídelny?Když je člověk ne žák ale externí strávník.Má čekat jestli se ji začne kazit váha?To by mě moc mrzelo.Byla zvyklá vyžít ze 6000 kJ.Co poradíš Jiři?
25. 09. 2018 08:39
Chodím už léta na obědy do školní jídelny jako "externistka", protože ji mám nejblíže svému pracovišti. A chodilo by se mi tam lépe, kdybych tam narazila na kuchařky, které ty popisuješ. Ale bohužel, u mě vyjíka potvrzuje pravidlo, jídlo je mnohdy nevalné chuti, nevhodně zkombinované, studené, stejně jako obličeje kuchařek u výdejního okénka. Člověka přejde chuť i hladového. Což já, já si můžu jídelnu změnit, když budu chtít ( ale nejde to z časových důvodů), ale ti chudáci děti, vracejí plné talíře - a vůbec se jim nedivím.....
25. 09. 2018 07:11
Krásně jsi to napsala. Máš pravdu, vše je o lidech. Jsi na správné cestě :-)
25. 09. 2018 05:20
Je moc dobře že se stravování změnilo k lepšímu. Ale přesně jak píšeš je to hlavně o lidech. Je dobře že jdeš správným směrem.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři