TOPlist


Jak si nahrát profilovou fotku?

Informace

  • Registrace: 21. 01. 2013

Výzva 52

Aktuální výzva:
Ryba je můj kámoš

Počet bodů v týdnu: 41
Celkový počet bodů: 819

sebekoučink Sebekoučink

20%

1kg
0 kg 5 kg
  • Zahájení: 18.02.2019
  • Ukončení: 13.05.2019
  • Cíl: Zhubnout

Zaplacený cyklus je přístupný do 15.05.2019

Získané body

Jak sbírat body?

Počítadlo pohybu

Můj pohyb

Chůze:163.85 km
Kolo:0 km
Cvičení:0 h 40 min

Všichni uživatelé

Chůze:84633.30 km
Kolo:48496.35 km
Cvičení:4160 h 44 min

Přidat pohyb

STOBkolo

 

Aktuální stav: Vydržím!

Více o STOBkolu

Jirina55

Jak psát blog?

Z naší školky tento týden

17. 10. 2018

Dva zajímavé recepty, které mne tento týden oslovily:

Polévka z pohanky

Připrav si vývar z libovolné zeleniny - tu pak můžeš použít jako přílohu k masu a ve vývaru uvař do měkka pohanku a brambory. Vše rozmixuj, (ono se to krásně zahustí), mírně osol, přidej zakysanou smetanu, prolisovaný česnek a pozvi se nebo i někoho dalšího ke stolu. A bude vám chutnat

Pomazánka z cizrny

Vezmi jednu krabičku sterilované cizrny, cizrnu přeceď, rozmixuj s jedním nebo dvěma stroužky česneku a vešlehej tvaroh nebo žervé . Namaž na chleba nebo housku - lépe vícezrnnou  a tak i chléb, přidej rajčátko na ozdobu a pro dospěláky trošku bílého pepře. A pozor, i na cizrnu si můžeš vypěstovat závislost!

Dětem chutnalo, právě tak, jako kuře na paprice, které jsme připravily klasickým způsobem, jen omáčku jsme zahustily rozmixovaným cibulovým základem , ze kterého jsme po udušení vyjmuly kuřata. Cibule tam bylo tak akorát a tak jsme hustotu dotáhly smetanou.

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

20. 12. 2018 18:23

nevzdavatse

Lákavá dobrota :-).

20. 12. 2018 17:16

Jirina55

O cizrnovém hrnci jsem už psala. Děti cizrnu včera nazvaly oříškovým hráškem a já jsem jim prozradila, že je skvělá i opečená.
Dnes jsme jim připravily barevné těstoviny s brokolicí. Vracely prázdné talířky a ráno, na svačince se po špaldové kaši se skořicí jenom zaprášilo.
A ty těstoviny? použily jsme barevné vrtulky, které jsme uvařily. Pak už jsme jenom blanšírovaly na růžičky rozebranou brokolici, krátce jsme jí ještě orestovaly na oleji s utřeným česnekem, přidaly pro vůni kousíček libové anglické slaniny a pak už jsme se jenom dívaly jak dětem chutná ...

12. 12. 2018 21:32

nevzdavatse

Opět dobroty :-). pomazánku a hráškový krém dělám s jemnou alternativou taky, ale ryba v kombinaci s květákem by mne nenapadla, určitě zkusím, díky.

12. 12. 2018 19:24

Hanakomo

Určitě vaříte zdravě a to je moc dobře. Fandím ti

12. 12. 2018 18:44

Jirina55

Recepty tohoto týdne:
Polévka HRáškový krém
Zelený hrášek patří mezi zeleninu. Mražený nebo čerstvý hrášek krátce orestujeme, krátce povaříme a protože vyrábíme krém, budeme mixovat. Záleží na poměru hráškového pyré a vody. Pokud je polévka řídká, zahustíme rozmixovaným uvařeným bramborem. Zjemňovat budeme mlékem, můžeme přidat i trochu másla. Dochutíme solí. V obměně můžeme přidat třeba česnek a oregano.
Jako hlavní jídlo byla Tilapie. Dnes byla se zeleninou ale zajímavá je i v následujícím receptu:
Tilapie zapečená na bramborách a květáku.
Budeme potřebovat libovolnou rybu, brambory a květák, 12% smetanu a vejce. Brambory nakrájíme slabé plátky a květák rozebereme na růžičky. Obojí je dobré mírně blanšírovat. Do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem poskládáme plátky brambor , růžičky květáku a zalijeme polovinou smetany s rozmíchaným vejcem a zapékáme do změknutí brambor, Na hotový základ dáme porce ryby, zalijeme zbytkem smetany s vejcem a dopečeme. Smetanu s vejcem můžeme před zalitím pokrmu mírně osolit

07. 12. 2018 15:33

Jirina55

Tento týden ještě jeden recept, tentokrát pomazánka z pečené mrkve:
Plech lehce potřeme olivovým olejem a přidáme špalíčky očištěné mrkve, česnek a semínka dle vlastní chuti. Mrkev upečeme, spolu se semínky a česnekem rozmixujeme. Přidáme žervé - poměr mrkve a žervé:3 díly mrkve, jeden díl žervé. Vše smícháme, ochutíme citronem a pak už jenom namažeme na kousek pečiva. Dobré!!!

05. 12. 2018 18:45

martashi

Do rolády ke špenátu přidávám plátkový případně nastrouhaný sýr, taky moc dobré.

05. 12. 2018 18:45

martashi

Do rolády ke špenátu přidávám plátkový případně nastrouhaný sýr, taky moc dobré.

05. 12. 2018 01:31

Macatice

Rolku se špenátem bych si dala. Ještě mám z neděle z motorestu U Rybiček půlku rolkjy "uzený losos a špenát v sumcovi" - je to docela vydatné.

04. 12. 2018 19:46

Jirina55

Dnes krůtí rolka na dva způsoby: Varianta první:
Krůtí rolka plněná masovou směsí: Plátek krůtích prsou naplníme směsí z umletého kuřecího masa, do kterého jsme vmíchaly vejce, na kostičky nakrájenou mrkev a hrášek, maso jsme naklepaly, mírně osolily a zabalily do něj výše uvedenou masovou směs.
Druhá varianta: stejné, tedy krůtí maso naklepeme, mírně opepříme a potřeme náplní, kterou připravíme ze špenátu, který jsme zbavili přebytečné vody, ochutili utřeným česnekem a zjemnili smetanou. Rolku zabalíme a upečeme.
Masíčko jsme podávaly s bramborem a čerstvou zeleninou ( děti nám saláty moc nejedí). Hodí se ale i rýže nebo bramborová kaše

29. 11. 2018 20:31

sifaka

Jiři, kuře je blázen, to se hodí každému, kdo se nechce kousat s hovězím anebo mastit s vepřovým:-))Dělávali jsme doma....a ty kůžičky!:-)

29. 11. 2018 19:35

Jirina55

Tak tenhle tip si nenechám pro sebe. Dnes jsme dětem dělaly klasického Španělského ptáčka a protože já hovězí ani vepřové zrovna nemiluju a cpu se drůbežím a rybím masem, dala jsem náplň na ptáčka do kuřecího stehenního řízku. Jinak je všechno stejné jako u klasiky.Lidičky, to je dobrý!

29. 11. 2018 12:57

Macatice

Fazole i těstoviny s rybou jsou dobrá inspirace - tedy v té přidané zelenině. Jinak je dělám podobně.

28. 11. 2018 21:12

nevzdavatse

Jiřinko, pro mne velmi lákavá kombinace :-).

28. 11. 2018 20:59

Jirina55

Dnes si připravíme těstoviny s rybou. Uvaříme si v mírně osolené vodě těstoviny, nejlépe barevné nebo špaldové. Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na olivovém nebo slunečnicovém oleji, přidáme hrášek, kukuřici a jemně nakrájenou kapii a libovolnou rybu bez kostí - čerstvou nebo uzenou a krátce podusíme do změknutí zeleniny. Ochutíme rybím kořením s citrónovou trávou a přidáme jednu malou konzervu ryby, kterou máme rádi i s nálevem. Tuto směs vmícháme do těstovin a můžeme ke stolu.

21. 11. 2018 10:01

Veve12

Super! Jeden recept lepší než druhý :-)

21. 11. 2018 09:28

Masa55

Ty bájo tady je dobrých receptů, co jsem se vrátila z Egypta , tak jsem na tenhle blok úplně zapmněla... tedky si to všechno vytisknu a budu postupně zkoušet.....

21. 11. 2018 05:06

nevzdavatse

Fazole dělám v alternativním provedení - drobné úpravy. Tvůj recept ale určitě vyzkouším, vypadá moc dobře.

20. 11. 2018 21:48

Jirina55

Fazole (nejen) pro děti v mateřské škole
Vymyslely jsme recept, který dětem opravdu chutnal a luštěniny jedly bez protestů a vracely prázdné talíře.
Takže. Do druhého dne namočte fazole, slijte vodu a vařte v čerstvé vodě spolu s tymiánem a bobkovým listem. Na troše oleje orestujte na drobné kousky nakrájenou cibuli, přidejte na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu v poměru 2 díly mrkve , jeden díl celeru a jeden díl petržele, zalijte vodou, přidejte rajčatový protlak a uduste až bude zelenina měkká. Rozmixujte, dejte do uvařených fazolí, přidejte opět podle chuti prolisovaný česnek, dochuťte bazalkou a trochou oregana. Pokrm by měl mít sladkokyselou chuť ale tu sladkou část dodá mrkev a tu nakyslou rajčatový protlak a tak můžete podle chuti jen doladit, popřípadě přisolit. Žádné zahušťování, o to se postaraly fazole a rozmixovaná zelenina. Nad Bretaňskými fazolemi tyhle jednoznačně vyhrály.

15. 11. 2018 15:45

martashi

Zaměstnané ruce zaměstnají i mozek a není čas myslet na mlsání, skvělý recept :-)

15. 11. 2018 08:23

zdrhla

Jiři, plna očekávání jsem článek začala hltat, dokonce i Rautis jsem pochopila hned na poprvé, ale závěr jsem nečekala. Fakt jsem myslela, že to bude nějaká mňamka

15. 11. 2018 07:46

filipova

Tak ten druhý recept mě rozesmál

15. 11. 2018 04:28

Jirina55

Opět dva recepty. Tentokrát jeden na polévku a druhý na něco ke kávě:
Polévka z hlávkového zelí:
Hlávkové zelí nakrájíme na kostičky, oloupeme brambory. 1/3 nakrájíme na kostičky, zbytek nastrouháme jako na bramborák. Zelí spolu s kostičkami brambor uvaříme do poloměka, přidáme trochu masoxu, zahustíme nastrouhanými bramborami a dochutíme citronem. Zjemníme zakysanou smetanou a protože se jedná o přesnídávkovou polévku, podáváme s chlebem

Za druhý recept asi sklidím kritiku ale my jsme si ho u dopolední kávy opravu užily.
Tak tedy: V Rautisu zakup potřebný počet hobysetů - můžeš objednat přes internet a nebo si udělat výlet do Poniklé. Dones na svačinovou pauzu, nezapomeň na nůžky a nabídni spolupracovníkům - může to ale být i sousedka na kávě , vnoučata atp. Uvař kávu nebo čaj či nalej do sklínky něco jiného zajímavého a pak už jenom tiše pozoruj výraz svého okolí na předloženou krmi. Bude patrně přecházet od udiveného - co to je- pokračovat bude výraz zděšený - to mám sestavit - pak sveřepý či soustředěný - to dám a na konec vás čeká třpyt v očích: to je nádhera. I s tímhle receptem jsem v práci uspěla.

09. 11. 2018 19:59

IrenaM

Pomazanku z červené čočky znám a je výborná, já tento týden ochutnala ve vegetariánskem baru pomazanku z hrášku zeleného a byla jsem překvapená jak to bylo dobré v jednoduchosti je síla :-)

09. 11. 2018 19:06

martashi

Vnučka přišla ze školky nadšená musakou, hned hlásila"babi šla jsem si dvakrát přidat, to byla dobrota".

09. 11. 2018 05:00

ajanka

Pomazánka vypadá lákavě, určitě vyzkouším :-).

08. 11. 2018 22:37

nevzdavatse

Pomazánku určitě zkusím, červenou čočku dělám často, díky.

08. 11. 2018 22:18

coumba

Další zajímavé recepty. To vaše dětičky se ale mají.

08. 11. 2018 21:06

Jirina55

Tento týden z jídelníčku vybírám:
Polévka s rybou a krabími tyčinkami
Budete potřebovat krabí tyčinky, květák, mrkev, rybu - dobrá je třeba Hoki, koření na ryby, trochu másla nebo dobrého oleje. Na másle nebo oleji orestujeme na růžičky rozebraný květák a nastrouhanou mrkev, zalijeme vodou, připravíme si tak zeleninový vývar.Polovinu krabích tyčinek rozmixujeme a druhou polovinu nakrájíme a vložíme do zeleninového vývaru spolu s rybou a krátce povaříme. Ochutíme kořením na ryby.
Pomazánka - tentokrát z červené čočky.
Uvaříme si červenou čočku, scedíme - vývar nevylejeme použijeme třeba pod maso nebo do polévky - a čočku necháme vychladnout. Vychladlou čočku vmícháme do žervé a můžeme přidat nastrouhanou sezonní zeleninu, my jsme použili ředkvičky. Pomazánku jsme daly na žitný chléb a ozdobily rajčátkem a salátovou okurkou

01. 11. 2018 21:18

nevzdavatse

Další dobrota :-), děkujeme. Vypadá lákavě :-).

01. 11. 2018 20:35

Jirina55

V naší školce je zítra na pořadu dne další zajímavé jídlo a to těstoviny s omáčkou s červenou čočkou.
Masožroutům se asi nezavděčím ale tomu, koho láká jídlo opravdu zajímavé (a nedá ani moc práce) ano
Tak tedy: na stole před sebou budu mít: červenou čočku, těstoviny, mrkev, drcená rajčata, řapíkatý celer, olej, česnek , cibuli z koření oregano, tymián, bazalku, trochu soli - vzhledem, k výrazné kombinaci ostatních ingrediencí opravdu nepřehánět, chutí máme na vybranou a tentokrát to bude chuť bylinková. A tady platí stonásobně, že bude vařit kuchařka fantazie . Vzhledem k použitým surovinám a jejich pestrosti určitě neochutnáte tento pokrm dvakrát. Bude po každé jiný ...
Těstoviny, klidně i špaldové uvaříme o něco víc než na zkus A teď vás budu nutit zapojit fantazii. Bude hodně záležet na poměru ostatních surovin a koření. Zpěníme si cibulku, přidáme drcená rajčata, podle chuti třeba i kečup ale záleží jak kdo rád. Pak vložíme mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle a nakrájený řapíkatý celer. Dusíme tak dlouho, jak kdo rád tepelně upravenou zeleninu a pak už jen přidáme červenou čočku, Je rychle hotová a pokrm nám i částečně zahustí. Omáčku stáhneme z tepelného zdroje a přidáme koření s bylinky. Pokud použijeme bylinky čerstvé, dál nevaříme. V našich domácnostech se zabydlel rýmovník a toto je omáčka kam ho můžeme přidat. Touto směsí přelijeme těstoviny a jde se ke stolu. Pokrm můžeme posypat sýrem.

01. 11. 2018 17:42

nevzdavatse

I pro mne jsou recepty lákavé. Jen potřebuji malinko zvolnit tempo. Snad v sobotu? Už se na ty dobrůtky těším :-).

01. 11. 2018 11:53

muriela

Rybka se špenátem vypadá moc dobře :-) Díky za recepty!

01. 11. 2018 10:56

pejska

No, Jiřinko, díky za recept. Špenát se už rozmražuje, treska čeká a sýr také...nejsem extra kuchařka, roky jsem hlásala, že vařím jen v sebeobraně. Tahle kombinace by mě nenapadla.

01. 11. 2018 07:17

Veve12

Samé dobrůtky :-)

31. 10. 2018 22:09

Macatice

Hele, špenát! To je dobrá inspirace, už jsem ho dlouho nedělala.

31. 10. 2018 20:57

Jirina55

Z jídelníčku pro tento týden vybírám:
Polévka z černé čočky:
Budeme potřebovat černou čočku, brambory, majoránku, česnek, mrkvičku a trochu soli, pro masožrouty třeba kousek uzeného ale já jí masem nekazím a je to ze školky tak u nás bez uzeného. A na zahuštění trochu mouky nebo usušený rozstrouhaný chléb. Čočku uvaříme, přidáme brambory, mírně zahustíme a ochutíme česnekem a majoránkou. A necháme si chutnat

Ryba zapečená se špenátem a sýrem
My použijeme Tilapii, kterou lehce osolíme. Připravíme si listový špenát, může být i mražený, krátce podusíme a necháme odpařit část vody, ochutíme solí a česnekem, můžeme zjemnit trochou smetany. Do zapékací misky dáme porce ryby, na ně porci špenátu a zapečeme. Před dokončením úpravy přidáme nastrouhaný sýr. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo pečivo

28. 10. 2018 15:36

Macatice

Jé, to kyselo tedy zkusím! Akorát tedy houbové koření nemám, zkusím to s rozdrcenými sušenými houbami.

28. 10. 2018 05:35

nevzdavatse

Jiřinko, Tvou polévku bych si hned dala. Dělám podobnou, ale při přečtení Tvého receptu jsem normálně cítila, jak voní :-).

27. 10. 2018 22:27

zdenalan

To maji děti zdavé papání, recepty jsou pěkné, také něco vyzkouším, děkuji.

27. 10. 2018 22:09

Jirina55

Z právě končícího týdne přidávám ještě polévku: Kyselo bez kvásku se dá také udělat a chutná
Budete potřebovat zeleninový vývar, houby - sušené nebo mražené, trochu másla, zakysanou smetanu, vejce, brambory a houbové koření nebo houbovou vegetu- tady pozor na sůl
A vaříme: vývar máme, brambory nakrájíme na kostičky a spolu s houbami uvaříme ve vývaru skoro do měkka. část brambor rozmixujeme a vrátíme zpět do vývaru, který tak zahustíme, vejce umícháme n kávové lžičce másla a vložíme rovněž do vznikající polévky, A teď už jenom zakysaná smetana, houbové koření a pokud potřebujete, trochu citronové šťávy

24. 10. 2018 19:05

ajanka

Dnes jsem konecně koupila naloženou cizrnu, tak zítra se vrhnu na tu pomazánku :-)). Už se na ni těším :-).

24. 10. 2018 10:35

muriela

Svíčkovou dělám podobně, knedlíky domácí ze špaldové mouky, černou čočku jsem ještě nezkoušela a recept vypadá moc dobře, tak díky za tip, určitě vyzkouším :-)

24. 10. 2018 07:57

filipova

budu si tvoje recepty střádat a snad i nějaký vyzkouším
vypadají zajímavě
a černou čočku jsem ještě taky neměla tak se po ní podívám

24. 10. 2018 07:04

Veve12

Svíčkovou dělám podobně a černou čočku jsem ještě neměla, ale už ji mám týden koupenou. Tak vyzkouším tvůj recept :-)

24. 10. 2018 05:06

ajanka

Svíčkovou jsem rodině dělala o víkendu, dělám ji podobně jako je ve tvém receptu :-).

23. 10. 2018 23:26

Macatice

Já do svéčkové dávám místo smetany polotučný jogurt a pak už nevařím. Nezahušťuju vůbec.

23. 10. 2018 23:04

coumba

Děkuji za další skvělé recepty.

23. 10. 2018 21:13

nevzdavatse

Děkuji za další nápady. Svíčkovou dělám hodně podobně, očku určitě vyzkouším .-).

23. 10. 2018 21:03

zdrhla

tak já zkusím tu čočku. mrkve dodal soused z paběrkování habaděj, tak se těším na novou chut

23. 10. 2018 20:07

Jirina55

Tento týden vybírám:
Černá čočka s mrkví
Podle návodu uvař černou čočku, na nudličky nakrájej mrkev a na jemno cibulku, cibulku a mrkev krátce orestuj na oleji nebo na másle - stačí opravdu trocha oleje - a vmíchej do čočky. Mírně osol, podle chuti přidej kari koření , vezmi krajíc žitného chleba a nech si chutnat. Nám dnes v poledne chutnalo

Pro milovníky české klasiky:
Svíčková? proč ne a bez výčitek.
Maso na výběr - hovězí nebo krůtí stehno, kousek iberijského špeku ale opravdu jen kousek, zato nešetři na kořenové zelenině - dáváme poměrem mrkev, celer, petržel 2,5:1:1 a jeden díl cibule. Na 1 kg masa je to 2 kg zeleniny a cibule. Dále klasika - nové koření, bobkový list pro děti a celý pepř pro dospělé, snítka tymiánu neuškodí, trochu oleje, na kterém opečeme kostičky špeku a zeleninu tak aby získala zlatohnědou barvu, opečeme maso , podlijeme vodou, přidáme koření a trochu soli a maso pečeme nebo dusíme do měkka. My na to máme konvektomat a tak mne zítra ráno uvítá křehké hovězí a pro mne kousek krůty. Vy použijete remosku, papiňák nebo sporák. Až se dostanete do stejné fáze jako já, vyjmeme maso, koření a veškerou zeleninu rozmixujeme. Zelenina omáčku zahustí a tak byste mouku neměli potřebovat a pokud použijete mrkev v poměru 2 až 3 díly na ostatní zeleninu, nemusíte už doslazovat. Zjemníte zakysanou smetanou, pro utišení svědomí dáte do houskových knedlíků do mouky 1/4 mouky cizrnové - tyhle změny neregistruje ani naše skvělá paní ředitelka. a chutná ! Samozřejmě můžete použít i klasické suroviny - mouku na zahuštění, cukr, citron ale tahle verze není k zahození

18. 10. 2018 19:38

martashi

Už se moc těším na inspiraci a nové recepty.

18. 10. 2018 18:33

ajanka

Pomazánka z cizrny vypadá moc dobře, o víkendu určitě vyzkouším :-).

18. 10. 2018 17:36

Jirina55

V tomto blogu budu psát každý týden dva nejzajímavější recepty z našeho jídelního lístku.

18. 10. 2018 09:15

Masa55

No toto je velmi zajímavé, rozhodně to vyzkouším....díky za tip.Cizrnu jsem vůbec nepoužívala, a tedky mne z ní strašně chutná polévka.

18. 10. 2018 07:41

Veve12

To se děti mají:-) U Vás by se mi líbilo! Polévku dělám, ale nenapadlo mě ji rozmixovat, Pomazánku jsem takto ještě neměla. Cizrnu používám často, ale s tvarohem jsem ji neměla. Tak vyzkouším obě.

17. 10. 2018 23:42

Macatice

Máš nápadité recepty :-)
Já se zařadím do fronty k mrňatům - prosím bez pepře.
Místo zakysané smetany používám spíše polotučný jogust - kvůli tukům. A mouku na zahušťování vůbec nepoužívám. Do všho dávám cibuli, ta omáčku zahustí dost, nebo i brambory, jak píšeš.

17. 10. 2018 21:20

coumba

Ty vaše dětičky se ale mají! Takové dobroty.

17. 10. 2018 19:54

HankaCh

Dceři ve školce vařili taky moc zdravě a nápaditě, kolikrát bych se tam nacpala na oběd nebo svačinku ;-) ale tam to asi bylo dané zaměřením, chodila do ekoškolky, tak to bylo znát i na tom jídle. Ještě jsem tě Jiřinko chtěla poprosit o informaci - tip, kam jezdíš na farmu pro zeleninu.

17. 10. 2018 19:03

Hanakomo

Polévku s pohanky občas vařím.Je moc dobrá

17. 10. 2018 18:49

nevzdavatse

Sakra, že mi není míň :-). Hned bych měla o Vaši školku zájem :-). Nedivím se, že dětem chutnalo.

17. 10. 2018 17:57

IrenaM

Tvoje recepty mi přišly vhod, zjistili mi alergii na lepek a pohanka je bezlepková, takže ráda vyzkouším :-)

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Kvíz o ceny

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherkyni linduskafr

Ankety

Jak často jíte ryby a výrobky z ryb?

Hlasovat