TOPlist


Jak si nahrát profilovou fotku?

Informace

  • Registrace: 21. 01. 2013

Výzva 52

Aktuální výzva:
Mlsám zdravě

Počet bodů v týdnu: 56
Celkový počet bodů: 1665

sebekoučink Sebekoučink

25%

1.5kg
0 kg 6 kg
  • Zahájení: 03.09.2018
  • Ukončení: 26.11.2018
  • Cíl: Zhubnout

Zaplacený cyklus je přístupný do 28.11.2018

Získané body

Jak sbírat body?

Počítadlo pohybu

Můj pohyb

Chůze:163.85 km
Kolo:0 km
Cvičení:0 h 40 min

Všichni uživatelé

Chůze:79510.14 km
Kolo:47770.18 km
Cvičení:3979 h 17 min

Přidat pohyb

STOBkolo

 

Aktuální stav: Vydržím!

Více o STOBkolu

Jirina55

Jak psát blog?

Z naší školky tento týden

17. 10. 2018

Dva zajímavé recepty, které mne tento týden oslovily:

Polévka z pohanky

Připrav si vývar z libovolné zeleniny - tu pak můžeš použít jako přílohu k masu a ve vývaru uvař do měkka pohanku a brambory. Vše rozmixuj, (ono se to krásně zahustí), mírně osol, přidej zakysanou smetanu, prolisovaný česnek a pozvi se nebo i někoho dalšího ke stolu. A bude vám chutnat

Pomazánka z cizrny

Vezmi jednu krabičku sterilované cizrny, cizrnu přeceď, rozmixuj s jedním nebo dvěma stroužky česneku a vešlehej tvaroh nebo žervé . Namaž na chleba nebo housku - lépe vícezrnnou  a tak i chléb, přidej rajčátko na ozdobu a pro dospěláky trošku bílého pepře. A pozor, i na cizrnu si můžeš vypěstovat závislost!

Dětem chutnalo, právě tak, jako kuře na paprice, které jsme připravily klasickým způsobem, jen omáčku jsme zahustily rozmixovaným cibulovým základem , ze kterého jsme po udušení vyjmuly kuřata. Cibule tam bylo tak akorát a tak jsme hustotu dotáhly smetanou.

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

15. 11. 2018 15:45

martashi

Zaměstnané ruce zaměstnají i mozek a není čas myslet na mlsání, skvělý recept :-)

15. 11. 2018 08:23

zdrhla

Jiři, plna očekávání jsem článek začala hltat, dokonce i Rautis jsem pochopila hned na poprvé, ale závěr jsem nečekala. Fakt jsem myslela, že to bude nějaká mňamka

15. 11. 2018 07:46

filipova

Tak ten druhý recept mě rozesmál

15. 11. 2018 04:28

Jirina55

Opět dva recepty. Tentokrát jeden na polévku a druhý na něco ke kávě:
Polévka z hlávkového zelí:
Hlávkové zelí nakrájíme na kostičky, oloupeme brambory. 1/3 nakrájíme na kostičky, zbytek nastrouháme jako na bramborák. Zelí spolu s kostičkami brambor uvaříme do poloměka, přidáme trochu masoxu, zahustíme nastrouhanými bramborami a dochutíme citronem. Zjemníme zakysanou smetanou a protože se jedná o přesnídávkovou polévku, podáváme s chlebem

Za druhý recept asi sklidím kritiku ale my jsme si ho u dopolední kávy opravu užily.
Tak tedy: V Rautisu zakup potřebný počet hobysetů - můžeš objednat přes internet a nebo si udělat výlet do Poniklé. Dones na svačinovou pauzu, nezapomeň na nůžky a nabídni spolupracovníkům - může to ale být i sousedka na kávě , vnoučata atp. Uvař kávu nebo čaj či nalej do sklínky něco jiného zajímavého a pak už jenom tiše pozoruj výraz svého okolí na předloženou krmi. Bude patrně přecházet od udiveného - co to je- pokračovat bude výraz zděšený - to mám sestavit - pak sveřepý či soustředěný - to dám a na konec vás čeká třpyt v očích: to je nádhera. I s tímhle receptem jsem v práci uspěla.

09. 11. 2018 19:59

IrenaM

Pomazanku z červené čočky znám a je výborná, já tento týden ochutnala ve vegetariánskem baru pomazanku z hrášku zeleného a byla jsem překvapená jak to bylo dobré v jednoduchosti je síla :-)

09. 11. 2018 19:06

martashi

Vnučka přišla ze školky nadšená musakou, hned hlásila"babi šla jsem si dvakrát přidat, to byla dobrota".

09. 11. 2018 05:00

ajanka

Pomazánka vypadá lákavě, určitě vyzkouším :-).

08. 11. 2018 22:37

nevzdavatse

Pomazánku určitě zkusím, červenou čočku dělám často, díky.

08. 11. 2018 22:18

coumba

Další zajímavé recepty. To vaše dětičky se ale mají.

08. 11. 2018 21:06

Jirina55

Tento týden z jídelníčku vybírám:
Polévka s rybou a krabími tyčinkami
Budete potřebovat krabí tyčinky, květák, mrkev, rybu - dobrá je třeba Hoki, koření na ryby, trochu másla nebo dobrého oleje. Na másle nebo oleji orestujeme na růžičky rozebraný květák a nastrouhanou mrkev, zalijeme vodou, připravíme si tak zeleninový vývar.Polovinu krabích tyčinek rozmixujeme a druhou polovinu nakrájíme a vložíme do zeleninového vývaru spolu s rybou a krátce povaříme. Ochutíme kořením na ryby.
Pomazánka - tentokrát z červené čočky.
Uvaříme si červenou čočku, scedíme - vývar nevylejeme použijeme třeba pod maso nebo do polévky - a čočku necháme vychladnout. Vychladlou čočku vmícháme do žervé a můžeme přidat nastrouhanou sezonní zeleninu, my jsme použili ředkvičky. Pomazánku jsme daly na žitný chléb a ozdobily rajčátkem a salátovou okurkou

01. 11. 2018 21:18

nevzdavatse

Další dobrota :-), děkujeme. Vypadá lákavě :-).

01. 11. 2018 20:35

Jirina55

V naší školce je zítra na pořadu dne další zajímavé jídlo a to těstoviny s omáčkou s červenou čočkou.
Masožroutům se asi nezavděčím ale tomu, koho láká jídlo opravdu zajímavé (a nedá ani moc práce) ano
Tak tedy: na stole před sebou budu mít: červenou čočku, těstoviny, mrkev, drcená rajčata, řapíkatý celer, olej, česnek , cibuli z koření oregano, tymián, bazalku, trochu soli - vzhledem, k výrazné kombinaci ostatních ingrediencí opravdu nepřehánět, chutí máme na vybranou a tentokrát to bude chuť bylinková. A tady platí stonásobně, že bude vařit kuchařka fantazie . Vzhledem k použitým surovinám a jejich pestrosti určitě neochutnáte tento pokrm dvakrát. Bude po každé jiný ...
Těstoviny, klidně i špaldové uvaříme o něco víc než na zkus A teď vás budu nutit zapojit fantazii. Bude hodně záležet na poměru ostatních surovin a koření. Zpěníme si cibulku, přidáme drcená rajčata, podle chuti třeba i kečup ale záleží jak kdo rád. Pak vložíme mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle a nakrájený řapíkatý celer. Dusíme tak dlouho, jak kdo rád tepelně upravenou zeleninu a pak už jen přidáme červenou čočku, Je rychle hotová a pokrm nám i částečně zahustí. Omáčku stáhneme z tepelného zdroje a přidáme koření s bylinky. Pokud použijeme bylinky čerstvé, dál nevaříme. V našich domácnostech se zabydlel rýmovník a toto je omáčka kam ho můžeme přidat. Touto směsí přelijeme těstoviny a jde se ke stolu. Pokrm můžeme posypat sýrem.

01. 11. 2018 17:42

nevzdavatse

I pro mne jsou recepty lákavé. Jen potřebuji malinko zvolnit tempo. Snad v sobotu? Už se na ty dobrůtky těším :-).

01. 11. 2018 11:53

muriela

Rybka se špenátem vypadá moc dobře :-) Díky za recepty!

01. 11. 2018 10:56

pejska

No, Jiřinko, díky za recept. Špenát se už rozmražuje, treska čeká a sýr také...nejsem extra kuchařka, roky jsem hlásala, že vařím jen v sebeobraně. Tahle kombinace by mě nenapadla.

01. 11. 2018 07:17

Veve12

Samé dobrůtky :-)

31. 10. 2018 22:09

Macatice

Hele, špenát! To je dobrá inspirace, už jsem ho dlouho nedělala.

31. 10. 2018 20:57

Jirina55

Z jídelníčku pro tento týden vybírám:
Polévka z černé čočky:
Budeme potřebovat černou čočku, brambory, majoránku, česnek, mrkvičku a trochu soli, pro masožrouty třeba kousek uzeného ale já jí masem nekazím a je to ze školky tak u nás bez uzeného. A na zahuštění trochu mouky nebo usušený rozstrouhaný chléb. Čočku uvaříme, přidáme brambory, mírně zahustíme a ochutíme česnekem a majoránkou. A necháme si chutnat

Ryba zapečená se špenátem a sýrem
My použijeme Tilapii, kterou lehce osolíme. Připravíme si listový špenát, může být i mražený, krátce podusíme a necháme odpařit část vody, ochutíme solí a česnekem, můžeme zjemnit trochou smetany. Do zapékací misky dáme porce ryby, na ně porci špenátu a zapečeme. Před dokončením úpravy přidáme nastrouhaný sýr. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo pečivo

28. 10. 2018 15:36

Macatice

Jé, to kyselo tedy zkusím! Akorát tedy houbové koření nemám, zkusím to s rozdrcenými sušenými houbami.

28. 10. 2018 05:35

nevzdavatse

Jiřinko, Tvou polévku bych si hned dala. Dělám podobnou, ale při přečtení Tvého receptu jsem normálně cítila, jak voní :-).

27. 10. 2018 22:27

zdenalan

To maji děti zdavé papání, recepty jsou pěkné, také něco vyzkouším, děkuji.

27. 10. 2018 22:09

Jirina55

Z právě končícího týdne přidávám ještě polévku: Kyselo bez kvásku se dá také udělat a chutná
Budete potřebovat zeleninový vývar, houby - sušené nebo mražené, trochu másla, zakysanou smetanu, vejce, brambory a houbové koření nebo houbovou vegetu- tady pozor na sůl
A vaříme: vývar máme, brambory nakrájíme na kostičky a spolu s houbami uvaříme ve vývaru skoro do měkka. část brambor rozmixujeme a vrátíme zpět do vývaru, který tak zahustíme, vejce umícháme n kávové lžičce másla a vložíme rovněž do vznikající polévky, A teď už jenom zakysaná smetana, houbové koření a pokud potřebujete, trochu citronové šťávy

24. 10. 2018 19:05

ajanka

Dnes jsem konecně koupila naloženou cizrnu, tak zítra se vrhnu na tu pomazánku :-)). Už se na ni těším :-).

24. 10. 2018 10:35

muriela

Svíčkovou dělám podobně, knedlíky domácí ze špaldové mouky, černou čočku jsem ještě nezkoušela a recept vypadá moc dobře, tak díky za tip, určitě vyzkouším :-)

24. 10. 2018 07:57

filipova

budu si tvoje recepty střádat a snad i nějaký vyzkouším
vypadají zajímavě
a černou čočku jsem ještě taky neměla tak se po ní podívám

24. 10. 2018 07:04

Veve12

Svíčkovou dělám podobně a černou čočku jsem ještě neměla, ale už ji mám týden koupenou. Tak vyzkouším tvůj recept :-)

24. 10. 2018 05:06

ajanka

Svíčkovou jsem rodině dělala o víkendu, dělám ji podobně jako je ve tvém receptu :-).

23. 10. 2018 23:26

Macatice

Já do svéčkové dávám místo smetany polotučný jogurt a pak už nevařím. Nezahušťuju vůbec.

23. 10. 2018 23:04

coumba

Děkuji za další skvělé recepty.

23. 10. 2018 21:13

nevzdavatse

Děkuji za další nápady. Svíčkovou dělám hodně podobně, očku určitě vyzkouším .-).

23. 10. 2018 21:03

zdrhla

tak já zkusím tu čočku. mrkve dodal soused z paběrkování habaděj, tak se těším na novou chut

23. 10. 2018 20:07

Jirina55

Tento týden vybírám:
Černá čočka s mrkví
Podle návodu uvař černou čočku, na nudličky nakrájej mrkev a na jemno cibulku, cibulku a mrkev krátce orestuj na oleji nebo na másle - stačí opravdu trocha oleje - a vmíchej do čočky. Mírně osol, podle chuti přidej kari koření , vezmi krajíc žitného chleba a nech si chutnat. Nám dnes v poledne chutnalo

Pro milovníky české klasiky:
Svíčková? proč ne a bez výčitek.
Maso na výběr - hovězí nebo krůtí stehno, kousek iberijského špeku ale opravdu jen kousek, zato nešetři na kořenové zelenině - dáváme poměrem mrkev, celer, petržel 2,5:1:1 a jeden díl cibule. Na 1 kg masa je to 2 kg zeleniny a cibule. Dále klasika - nové koření, bobkový list pro děti a celý pepř pro dospělé, snítka tymiánu neuškodí, trochu oleje, na kterém opečeme kostičky špeku a zeleninu tak aby získala zlatohnědou barvu, opečeme maso , podlijeme vodou, přidáme koření a trochu soli a maso pečeme nebo dusíme do měkka. My na to máme konvektomat a tak mne zítra ráno uvítá křehké hovězí a pro mne kousek krůty. Vy použijete remosku, papiňák nebo sporák. Až se dostanete do stejné fáze jako já, vyjmeme maso, koření a veškerou zeleninu rozmixujeme. Zelenina omáčku zahustí a tak byste mouku neměli potřebovat a pokud použijete mrkev v poměru 2 až 3 díly na ostatní zeleninu, nemusíte už doslazovat. Zjemníte zakysanou smetanou, pro utišení svědomí dáte do houskových knedlíků do mouky 1/4 mouky cizrnové - tyhle změny neregistruje ani naše skvělá paní ředitelka. a chutná ! Samozřejmě můžete použít i klasické suroviny - mouku na zahuštění, cukr, citron ale tahle verze není k zahození

18. 10. 2018 19:38

martashi

Už se moc těším na inspiraci a nové recepty.

18. 10. 2018 18:33

ajanka

Pomazánka z cizrny vypadá moc dobře, o víkendu určitě vyzkouším :-).

18. 10. 2018 17:36

Jirina55

V tomto blogu budu psát každý týden dva nejzajímavější recepty z našeho jídelního lístku.

18. 10. 2018 09:15

Masa55

No toto je velmi zajímavé, rozhodně to vyzkouším....díky za tip.Cizrnu jsem vůbec nepoužívala, a tedky mne z ní strašně chutná polévka.

18. 10. 2018 07:41

Veve12

To se děti mají:-) U Vás by se mi líbilo! Polévku dělám, ale nenapadlo mě ji rozmixovat, Pomazánku jsem takto ještě neměla. Cizrnu používám často, ale s tvarohem jsem ji neměla. Tak vyzkouším obě.

17. 10. 2018 23:42

Macatice

Máš nápadité recepty :-)
Já se zařadím do fronty k mrňatům - prosím bez pepře.
Místo zakysané smetany používám spíše polotučný jogust - kvůli tukům. A mouku na zahušťování vůbec nepoužívám. Do všho dávám cibuli, ta omáčku zahustí dost, nebo i brambory, jak píšeš.

17. 10. 2018 21:20

coumba

Ty vaše dětičky se ale mají! Takové dobroty.

17. 10. 2018 19:54

HankaCh

Dceři ve školce vařili taky moc zdravě a nápaditě, kolikrát bych se tam nacpala na oběd nebo svačinku ;-) ale tam to asi bylo dané zaměřením, chodila do ekoškolky, tak to bylo znát i na tom jídle. Ještě jsem tě Jiřinko chtěla poprosit o informaci - tip, kam jezdíš na farmu pro zeleninu.

17. 10. 2018 19:03

Hanakomo

Polévku s pohanky občas vařím.Je moc dobrá

17. 10. 2018 18:49

nevzdavatse

Sakra, že mi není míň :-). Hned bych měla o Vaši školku zájem :-). Nedivím se, že dětem chutnalo.

17. 10. 2018 17:57

IrenaM

Tvoje recepty mi přišly vhod, zjistili mi alergii na lepek a pohanka je bezlepková, takže ráda vyzkouším :-)

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Kvíz o ceny

Soutěž o produkt Fabio

Ankety

Jak často mlsáte (jíte sladké/slané jídlo "nad plán" mimo hlavní jídla)?

Hlasovat