TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 482
Celkem: 32418
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Hic sunt equi

07. 06. 2018

Na červnovém STOBáckém výletu Jiřinka zavedla naše kroky nejprve do bioparku Štít Klamoš, jehož obyvatele jsem představila v příznačně nazvaném blogu Hic sunt leones, protože lvi a jiné kočkovité šelmy jsou největší chloubou tohoto chovného zařízení.


Dalším naším cílem byly Kladruby nad Labem se světoznámým hřebčínem, a tak nikoho jistě neudiví, že v druhé půlce fotoreportáže bude kůň skloňován ve všech pádech.


První kůň nás přivítal hned v předsálí pokladny místního infocentra, kde jsme si zakoupili vstupenky do zámku. Jeho prohlídka byla naplánována až ve dvě, měli jsme  tedy víc než hodinu čas projít se po okolí a podél pastvin.


Před výšlapem do terénu si dámská část naší skupiny ještě trochu odpočinula a uspořádala zavazadla.


Pavel zatím studoval, co nás čeká a nemine. Hřebčín v Kladrubech je nejstarším velkým hřebčínem na světě. Jeho základy položil císař Maxmilián II., Rudolf II. mu potom roku 1579 udělil statut císařského dvorního hřebčína. V majetku císařské rodiny zůstal až do zániku monarchie v roce 1918.


Tady už byli všichni pohromadě a svorně hleděli...


... na náš světový unikát – první živoucí kulturní památku, kterou se v roce 1995 starokladrubský kůň stal. Národní kulturní památkou se pak stalo v roce 2002 tzv. kmenové stádo společně s kladrubským hřebčínem. A letos v lednu byly předány nominační dokumenty k zápisu kladrubského hřebčína na seznam UNESCO jako kulturní dědictví lidstva. Řízení však potrvá několik let.


Jeden výstavní kus nám ukázkově zapózoval. Starokladrubský kůň se řadí do tzv. barokních plemen. Je to mohutný kočárový kůň určený k ceremoniální a reprezentativní službě. Dosud se za těmito účely chová u panovnických dvorů v Dánsku a Švédsku. Dříve byl pro svou vytrvalost, sílu a pracovitost často využíván v zemědělství, dnes se uplatňuje v drezurním ježdění, stejně tak v ježdění či zápřahu ve volném čase, a velmi dobře se mu daří v soutěžích spřežení.


Zajímavostí je, že bílým kladrubským klisnám se rodí tmavá hříbata, podobně jako u jejich nejbližšího příbuzného lipicána. Svou krásnou bílou barvu získají obvykle až mezi 5. a 7. rokem života, někteří dokonce později. Starokladrubské plemeno se vyznačuje pozdním dospíváním a velkou dlouhověkostí - až 30 let.


O kus vedle na nás čekali další bělouši, kteří si o laskání přímo říkali.


Oba koně byli velmi přátelští. Však také kladrubské plemeno je známo svou klidnou a nesmírně vyrovnanou povahou. Pro tyto vlastnosti, spolehlivost a dobrou ovladatelnost se skvěle hodí k hipoterapii.


V ohradě naproti se už nedočkavě dožadovali naší pozornosti další dva krasavci, ...


... k nimž se po chvilce přidal třetí, jako by chtěl připomenout, že původně byli starokladrubští koně chováni v různých barevných variantách, teprve od konce 18. století už pouze v barvě bílé a černé – bílí v Kladrubech, černé stádo ve Slatiňanech.


Čas se nachýlil, a tak jsme se vydali zpátky na náměstí a k zámku.


Těsně před cílem nás předjel kočár tažený – hádejte kým!


Pak jsme ještě pár minut čekali na průvodce, aby nás zavedl do zámku, jehož expozice je věnovaná především...


... Františku Josefu I. a...


... Alžbětě Bavorské, řečené Sissi. Na portrétech jsou oba vyobrazeni v mladém věku.


První velkou zámeckou místností byla jídelna s hodovním stolem.


Na ni navazovala přípravna jídla s ukázkou pěkného porcelánu.


Pracovna císařovny Sissi byla zařízena sice pohodlně, avšak nijak luxusně.


I její ložnice působila celkem prostě, snad až na ten baldachýn.


Toto je pracovna císařovniny komorné.


Konvice na vitríně sloužila k podávání čokolády, kterou prý císařovna měla velmi ráda. Jak vidno, ani pravidelná konzumace této pochoutky se na její štíhlé linii negativně neprojevila, Sissi podle průvodce vážila 56 kg. Mnohé z nás jí teď asi budou závidět.


Kůň jako výzdoba nechyběl ani v knihovně na pracovním stole.


Ložnice císaře Františka Josefa I. je téměř spartánská, ...


... ale společenský salonek je vybaven hezky a pohodlně.


A protože jsme v Kladrubech, nechybí nějaký ten kůň ani v této místnosti.


Teď si určitě myslíte, že fotografovi uteklo nějaké zvíře ze záběru. Ne, při pohledu z okna v zámeckém parku opravdu žádný kůň nebyl.


Poslední štací prohlídky byl kostel, který k zámecké budově těsně přiléhá.

A tady už kráčíme k východu z nádvoří a loučíme se s Kladruby i jejich bělouši.


Vlastně – přece vás nezklamu! Další Macaticin autoportrét, tentokrát ve zpětném zrcátku.

Pak už jsme opravdu práskli do koní pod kapotou a vyrazili k domovu. Další skvělý výlet, skvělé zážitky a setkání e skvělými lidičkami za námi.

A Jiřinka už plánuje další. Kdo se přidá?

cool

Hodnocení (11 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 04. 2021 22:12
Jsou to pěkné vzpomínky, určitě se všichni rádi podíváme.
14. 04. 2021 16:50
Další krásný výlet.Už se těším až zas někam vyrazíme.
14. 04. 2021 11:15
Na seznam světového dědictví UNESCO byl nově zapsán i hřebčín v Kladrubech. Po třech letech byl tedy celý proces úspěšně završen. :-)

https://www.lidovky.cz/cestovani/10-nejpozoruhodnejsich-mist-nove-pripsanych-na-seznam-unesco.A210408_201045_aktuality_ape/2#paginationtop

08. 07. 2019 19:46
Díky za krásnou reportáž! Doufám, že už to vyjde a přidám se příště k vám :-)
08. 07. 2019 18:09
Hic sund canis - to je motto mých letošních prázdnin. Pokud trávíš většinu času s trenérem sportovní kynologie a máš psa, nemůžeš dopadnout jinak. Ale Šlápoty jsou moje srdeční záležitost a s mým pejskařským programem se dá hubnutí skvěle spojit. A každý výlet s kamarádkami ze STOBu je svátkem který si hýčkám v myšlenkách
08. 07. 2019 16:57
Kladruby znám jen jako rehabilitační ústav, ale ty jsou jinde, díky i za to :-) A teď i hřebčín a zámek v Kladrubech nad Labem, jako kdybych tam byla s vámi.Moc pěkná reportáž. Díky.
08. 07. 2019 15:42
Dík že jsi sem tu reportáž vytáhla :-) jaksi koukám, kam se poděla "pětapadesátčina kila" :-) .....a taky že vůbec jsou šlápotí výlety adroš-nedávno proletěla zprávami informace o průšvihu v Bioparku s jedovatým hadem! Jo a Sissi mi připomněla zámeček Achillion, který můžeme navštívit příští rok na Korfu :-)
Prostě na stobklubu to žije:-))
08. 07. 2019 15:24
S radostí musím okomentovat svůj popis pod šestou fotkou. Řízení o zařazení mezi památky UNESCO netrvalo několik let, jak všichni předpokládali. V sobotu 6. července 2019 výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v ázerbájdžánské metropoli Baku rozhodl o zapsání Národního hřebčína Kladruby nad Labem na seznam světového dědictví UNESCO. Toto poněkud nečekané rozhodnutí bylo překvapením i pro vedení hřebčína. Původně se měla žádost projednávat až příští rok.
10. 06. 2018 22:31
To byl pěknej výlet a krásná reportáž.
08. 06. 2018 13:24
Díky za pochvalu. Jsem ráda, když se moje výtvory líbí. A Jiřinka coby organizátorka si zaslouží větší pochvalu než já - bez ní by tyhle reportáže nebyly vůbec.
Tenhle "zvířecí" výlet byl pro mě z těch tří dosud nejúžasnější.
07. 06. 2018 23:45
Takové fotoreportáže jsou velice pracné.Díky Macatice, moc mě bavíš a díky organizátorce za zajímavé nápady k výletům.
07. 06. 2018 22:21
Skvělé
07. 06. 2018 21:39
Skvělé fotky (hlavně ten autoportrét, ten mě fakt pobavil) i textík.,Přesně jak píše Máša - jak kdybych tam byla...:-) Díky!
07. 06. 2018 17:54
Moc pěkná reportáž , je to tak krásně uspořádané, jako bych tam byla s vámi.....
07. 06. 2018 16:34
Další pěkná reportáž :-) Díky! ... V Kladrubech jsem kdysi byla, ti koníci jsou nádherní! Měli jste krásný výlet :-)
07. 06. 2018 09:05
Dík za další bezva reportáž. Krásný výlet jste měli. Škoda, že to mám tak daleko (Uh.Hradiště), jinak bych se k vašemu výletování určitě přidala. My jsme si udělali asi před 3 lety na dovolené výlet do Slatiňan na kladrubáky.
07. 06. 2018 08:34
Určitě krásný výlet, máš bezvadné fotky, hlavně koně a interiér zámku a poučila jsem se z popisek.
07. 06. 2018 08:05
Krásná reportáž, tak tady jsem kupodivu už byla, ale tolik informací mi v hlavě neutkvělo.
07. 06. 2018 07:03
Krása, nádherní koníci, mojí dceři by se tam moc líbilo - koně přímo zbožňuje od malinka :-) a takoví krásní běloušci, to je teprve něco.
Opět výborná fotoreportáž a se závěrečným autoportrétem :-).
07. 06. 2018 04:35
Úžasná druhá část červnového výletu. V pestrosti je krása a já začínám chystat nejen výlet ale i nějaké to podzimní překvapení. Jiřinko díky (to neděkuju sobě ale zuřivé reportérce) . Zvířátka se líbila a já vím i o něčem větším ....

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři