TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 492
Celkem: 32428
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Macatice dole v dole

20. 07. 2018

Ve středu byli propuštěni z nemocnice thajští chlapci a jejich fotbalový trenér, zachránění minulý týden ze zatopeného jeskynního komplexu. Celý svět bez dechu sledoval jejich osud a práci mezinárodního týmu záchranářů. A já jsem přitom vzpomínala na svůj výlet do města z uhlí a oceli před dvěma měsíci, spojený mimo jiné s návštěvou expozice báňské záchranářské služby.

Náš průvodce vyprávěl poutavě a zajímavě a neopomněl zdůraznit, že mezi důlními záchranáři jsou nejen zkušení havíři, ale i speialisté mnoha oborů, které by zde člověk ani nečekal. Speleologové jsou v úzkých a zasypaných štolách vcelku pochopitelní, horolezci, když si uvědomíme, že někdy je potřeba vyprostit několik desítek lidí z klece uvízlé na dně hůluboké těžní jámy, také. Nejpřekvapivější byli potápěči – ano, přesně ti potápěči, kteří v Thajsku odvedli největší kus práce. V dolech totiž poměrně často vytryskne podzemní voda, která bleskově zaplaví níže položené chodby a lidé mohou najít útočiště ve výše umístěných kapsách, stejně jako ti mladí sportovci v Thajsku.

Podmínky v dolech jsou náročné nejen pro oběti neštěstí a záchranáře, ale i pro fotografy. Především je tam tma, však ti kluci také museli několik dnů nosit sluneční brýle a měli zakázanou televizi, aby si jejich oči po těch dvou týdnech postupně zvykly na světlo a nepoškodil se jim zrak. Záchranáři používají nejmodernější techniku, která není zrovna laciná, ale za záchranu lidských životů to jistě stojí. Moje vybavení fotografa není ani moderní ani drahé, a tak fotky z tmavého podzemí za moc nestojí. Přesto jsem jich pár vyhrabala.


Hned na začátku jsme všichni povinně vyfasovali ochrannou pomůcku – pěknou žlutou přilbu.


A tady už na nás čeká těžní klec.


Osoby s klaustrofobií, vstup pouze na vlastní nebezpečí! Ale stejně s námi průvodce po vystoupení na plošince před výtahem chvíli otálel a ujišťoval se, že se nikomu nedělá špatně, aby ho kdyžtak mohl fofrem odlifrovat zpátky na povrch.


Výbuch a požár v dole je kapitola sama pro sebe a noční můra všech záchranářů. Řešení této problematiky byla věnována docela velká část expozice. To před námi naštěstí není oheň, ale světlo na konci tunelu.


Tohle je figurína v záchranářském horolezeckém postroji. Nic pro lidi se závratěmi a strachem z výšek.


Ukázka důlní techniky. Obrovitý kombajn jsme viděli a hlavně slyšeli chvíli v chodu. Randál to byl přenáramný.


A už jsme zase zpátky nahoře – v hornické šatně. Oděv se zavěsil na hák, vytáhl se řetězem nahoru a řetěz se zamkl. Uložení bezpečné a hlavně zabírající málo místa. Snímek dokládá, jak byl fotograf po výstupu z podzemí rozklepaný. Asi zimou – pršelo a bylo nevlídno. smiley


Na zahřátí "hornická vlajka".


Tady jsem si dala kávu. Ne, to není byt mého hostitele, ale stylově zařízená kavárna ve starém činžáku ve městě.


A protože jsem milovnice koček, zamířila jsem později ještě do jedné speciální kavárny. Toto je jedna z jejích obyvatelek.


A tady další.


A ještě jeden snímek.


O moje dobroty naštěstí žádná z chlupatých krasavic zájem neměla.


A ještě jeden obrázek se mi podařilo ukořistit z cizího přístroje. Tradiční záběr na Macatici na Závěr fotoreportáže přece nesmí chybět! smiley


Tak kdopak pozná, v kterém městě to Macatice byla, a jestlipak ji někdo dokáže na posledním snímku identifikovat?

 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 07. 2018 20:18
To je moc pěkné povídání, tam se asi neostanu.
22. 07. 2018 12:57
Sifaka, Macatice: děkuju :-) ... Pevnost Boyard v originále byl můj oblíbený pořad :-)
22. 07. 2018 08:50
Moc krásné fotky a reportáž, v dole jsem se nikdy podívat nebyla, znám to jen z vyprávění mého muže, neb původním povoláním je důlní záchranář.
22. 07. 2018 04:52
Macatice mi svojí ručkou připomněla pionýrský pozdrav. K budování a obraně vlasti buď připraven. Jen to popletla a zdravila levou rukou
21. 07. 2018 23:00
muriela: teda tmu se říká fištrón!
21. 07. 2018 12:39
Jo tak jsem si to myslela včera správně, mě to bylo divný, že by se nám Macatice ukázala celá v baloňáku jak psala Sifaka :-).
21. 07. 2018 12:12
Tyjo Muri, dobrá seš!..............já už říkala dávno, že budeš naše nejlepší hadačka!...........pěkně tě Macatice vyškolila! :-))
21. 07. 2018 11:17
Vyhledala jsem si kočičí kavárny ... a kavárna čauky mňauky je v Ostravě :-)
20. 07. 2018 14:53
Pěkná reportáž!!! Já bych tě neodhalila :-)
20. 07. 2018 12:55
coumba: Kletě, jsem prozrazen! Mus9m uprci!
To se ti to hádá, když máš doma srovnávací materiál z našeho posázavského výletu! :-)

muriela: Bingo! Akorát na mou duši ani na kočičí svědomí netuším, co za nápovědu je na té předposlední fotce. Já jsem ji dala slovně do prvního odstavce jako zmínku o městě z uhlí a oceli.

Sifaka: :-)))
20. 07. 2018 12:38
Se svým špatně rozlišujícím zrakem si na identifikaci netroufám. Město by mohla být Ostrava, ale taky klidně, Karviná, Orlová, Kladno .... :-)? Reportáž je v každém případě nápaditá a zajímavá. Díky :-).
20. 07. 2018 12:05
Jo, a ta první kočička je přenádherna!
20. 07. 2018 12:03
Díky za další pěknou reportáž i za hádanku :-) ... Podle nápovědy na předposlední fotografii je to asi Ostrava a Macatici bude nejspíš patřit ta ruka vpravo dole cloníci fotoaparát před světlem + kousek přilby s jednou kadeří :-)
20. 07. 2018 11:37
Reportáž z prostředí kam se nikdy nepodívám byla je moc pěkná
20. 07. 2018 09:25
moc pěkná reportáž a fotky
20. 07. 2018 07:33
Macatice je jistojistě ta vepředu - ruka a blonďatá kadeř:-)
20. 07. 2018 01:56
Ajtakrajta! Macatice, děvucho, kaj se ty furt smykaš?My si tu enem tak hubnem a ty hubnes ve velkym stylu!Myslim že bys aji Fejsbúk utahla sama!Kurec a kaj že si? Tož cela pani Colombova... ta v tym baloňaku! Fajna reportáž.Dik a zdařbuh!

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři