TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 456
Celkem: 32368
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

České kytičky v japonských zahradách

03. 06. 2019

Prvního června jsme s Jiřinkou vyrazily na krátký výlet do Japonska. I když to bylo pouze půl hodiny jízdy autem za Prahu do Olečka a na jen docela maličký kousek Země vycházejícího slunce, dýchl na nás atmosférou harmonie, krásy, duševní vyrovnanosti i lásky, s jakou člověk vytvořil tento nádherný koutek, tak blízko velkoměsta, a přesto tak vzdálený jeho ruchu. A překrásný slunečný den ten dojem jen umocnil. Díky Vlastě za tip, který nám ve své fotogalerii dala.

 


Po zazvonění nás u vrat spolu s majitelkou a průvodkyní v jedné osobě přivítala zlatoplavá Sára. Trochu se ostýchala, protože prý dřív žila v kotci a zde je pouze půl roku, tak si na lidi teprve zvyká. Nicméně věrně nás, respektive svou paničku, provázela celou cestu.

 


Na pozemku se nacházejí vlastně dvě samostatné zahrady japonského stylu – starší Zahrada tří bran, jejíž počátky sahají do roku 1994, a větší Zahrada nad řekou, dokončená v roce 2007. Některé dřeviny a doplňky byly dovezeny přímo z Japonska. Obě zahrady byly vybudovány bez jakýchkoli dotací.

 


Vstup do Zahrady nad řekou střeží lev a lvice, představující mužský a ženský element. Lev hlídá dům, zatímco lvice bdí nad domácí pohodou.

 


Dvoukřídlá dřevěná brána se otvírá ráno a večer uzavírá, aby dovnitř nepronikli démoni.

 


Před vstupem do zahrady by se měl člověk spláchnutím prachu z rukou mimo nádržku symbolicky očistit nejen po stránce tělesné, ale i duševní.

 


Poté může návštěvník po kamenných stupních vystoupat do hlavní vyvýšené části zahrady.

 


Dominantou této části je rozlehlý trávník. Je zde vidět i jeden ze základních prvků japonské zahrady – hradba, jež ji vyděluje z okolního světa. V případě Zahrady nad řekou je to bílá zeď se střechou z červených tašek.

 


Zahrada nad řekou je zahrada procházkového typu. Směr chůze i vodních toků je v japonských zahradách zpravidla po směru hodinových ručiček, aby byl lveškerý pohyb v souladu s tokem energie. Poutník, kráčející po stezce, se stává součástí energie zahrady, posiluje ji a přispívá k zachování rovnováhy, čímž současně kladně ovlivňuje i vlastní tělesné a psychické pochody.

 


Japonská zahrada je plná ochránců před temnými démony. Tento bůžek v zimě nosí červenou šálu a červený klobouček, neboť červená je barvou radosti. Kameny jsou vždy přírodní, neopracované lidskou rukou, pouze tekoucí voda může upravit jejich tvar. Velké balvany symbolizují hory.

 


Rovněž pagoda je symbolem hory.

 


Cestičky v japonských zahradách nejsou nikdy rovné, jejich klikatost mate démony, kteří by chtěli přijít škodit. Zde navíc síly temnot odpuzuje kamenný symbol ochránce na rozcestí.

 


Dalším typickým znakem japonských zahrad je nějaký překvapivý efekt. Tuto dřevěnou čajovou chýši spatří návštěvník, až když od rozcestí zajde za stěnu zeleně. Úsek s čajovou chýší tak tvoří jakousi zahradu v zahradě. Do chýše se vstupuje nizounkým vchodem, v hlubokém předklonu, symbolizujícím pokoru. Čajové obřady se v této chýši nekonají, neboť to vyžaduje školeného mistra.

 


Tyto jehličnany jsou tvarované a vyštipované ručně, stříhání nůžkami by mohlo způsobit poškození a a nežádoucí zahnědnutí.

 


Kouzlo zahrady stráží i bdělá Sára. Její plavá srst navíc harmonicky ladí se zelenými odstíny i barvami kamínků použitého štěrku.

 


Voda nesmí v žádné japonské zahradě chybět. Je symbolem čistoty, nositelem pozitivní energie a přispívá k celkové harmonii.

 


Po těchto schodech jsme sešli do dolní části zahrady.

 


Jezírko s posvátnými japonskými kapry Koi je hluboké tři metry. Kapři se mohou dožívat až padesáti let, tito jsou vzhledem ke stáří zahrady, či spíše jejímu mládí, nejvýše patnáctiletí.

 


Pokud by se kaprovi podařilo proplout proti proudu skrz vodopád a kamennou bránu, stal by se z něj drak.

 


Kontrastem k vodní ploše je tzv. suchá zahrada. V ní je vodní element představován plochou vysypanou štěrkem, přičemž kameny na ní symbolizují ostrovy. Suché zahrady se uplatňují především uklášterů, aby mniši nebyli z rozjímání ničím rozptylováni.

 


Prvkem japonské zahrady je na jedné straně oplocení, na druhé straně by měla být do okolní krajiny harmonicky zasazena a jaksi s ní splývat. Zde je možné nad zdí pohlédnout na vzdálený obzor, propojení s okolím umožňuje navíc i okno ve zdi.

 


Zahradu nad řekou uzavírá dřevěná zastřešená galerie, vinoucí se kolem hlavní obytné budovy. Lze z ní pozorovat zahradu i za deštivého počasí.

 


Poloha místa na ostrohu nad řekou umožňuje od plotu na okraji srázu nádherný výhled na Měchenice, údolí Vltavy kolem Vraného a její protější břeh s vysílačem Cukrák a Mníškem.

 


Pozemek, na němž nyní je japonská zahrada, byl ve třicátých letech minulého století zakoupen rodinou nynějšího vlastníka a osázen jehličnany a listnáči ve stylu anglického parku. Značná část původní výsadby byla do zahrady začleněna a je její ozdobou dodnes.

 


Na jaře zdobí zahradu kvetoucí keře, převážně azalky růžových barev, ovšem i nekvetoucí okrasné  dřeviny svými různými odstíny zeleně lahodí oku.

 


Na opačné straně vily byla vybudována starší a menší meditační Zahrada tří bran, ohraničená živým plotem.

 


Brány této zahrady tvoří živé oblouky spojených stromů. Při průchodu pod jejich klenbou se návštěvník musí mírně sklonit. Tento pohyb, byť neuvědomělý, má vzbudit pocit pokory vůči světu, do něhož člověk vstupuje.

 


Základem vnitřního prostoru zahrady je symbol jin/jang vyznačený cestičkami v podobě zámkové dlažby. Levou polovinu symbolu vyplňuje trávník s tvarovaným solitérním tisem.

 


V pravé polovině se nachází malé jezírko a plocha světlého štěrku s pěti kameny ve tvaru souhvězdí Cassiopeia, které naznačují propojení pozemských a nebeských prvků. Vodní živel je zde zastoupen jak skutečnou vodou, tak naznačeným štěrkovým oceánem s ostrovy.

 


Druhá brána je v zadní části zahrady.

 


Vyšli jsme ven třetí branou a ohlédli se skrz ni zpět.

 


Součástí prohlídky byla i galerie, jejíž vchod – jak jinak – střežil další kamenný ochránce.

 


Vyfotila jsem jeden typicky japonský exponát.

 


I oblasti, které nespadaly přímo do některé ze zahrad japonského typu, byly krásně upravené.

 


Okno zdobily nejen barevné letničky, ale i odraz protější scenérie.

 


A tenhle pohled těsně před odchodem připomněl STOBí výlet do Průhonic ze začátku května.

 


Symbol dnešní technické civilizace. Jiřinčino autíčko nás, stejně spolehlivě, jako nás dovezlo sem, dopravilo zpět domů.

 

 

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 06. 2019 05:10
Děkuju za společnost i krásný blog. Vrátil mne o den zpět ale pomohl mi ke smíření se s neodvratnou nedělí. Díky za pomocné ruce přátel i přírody, která e matkou nás všech. Proti zahrade v Trojské botanické zahradě je tato menší ale je vytvořená s daleko větším citem. Jak už jsem psala. Pojedete - li kolem, zastavte se a vejděte do pohádky
03. 06. 2019 21:53
Nádhera. Krásné místo, úžasné fotografie a tradičně skvělá reportáž. Musel to být krásný výlet .
03. 06. 2019 21:42
Muselo to být krásné odpoledne a opět krásná fotoreportáž.
03. 06. 2019 21:36
Krásná reportáž, tam se chci také podívat.
03. 06. 2019 18:51
Krásné fotečky, krásný výlet , skvělá reportáž :-)! Naše dvě květinky v takové krásné zahradě :-).
03. 06. 2019 17:36
Krásné počtení i pokoukání, jako bychom byli s vámi. Díky
03. 06. 2019 17:27
Moc krásně jsi to nafotila a napsala. Jako bych se tam ocitla znova :-)
03. 06. 2019 17:26
Macíčku, zase krásné počtení, i když pro mě je japonská zahrada,, španělskou zahradou,,... Je to nádhera, ale speciálně pro mě vede náš český les, teda tam, kde ještě zbyl :( Tajemné kouty, vílí louky, ševelení stromů, tiše šeptající potůčky a nádherná vůně... toť můj životabudič :)
03. 06. 2019 16:56
Díky za reportáž, je to krásná zahrada
03. 06. 2019 16:43
Macku, ty tak krásně píšeš! Moc hezká reportáž a spoustu zajímavých informací:-)...je to úplná věda, pro našince, zřídit takovou zahradu dle pravidel, která jsou mi stejně záhadná jako postup tvorby ikebany :-))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři