TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 492
Celkem: 32428
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Na trh do Scarborough jít…

07. 04. 2020

Are you going to Scarborough Fair?
Parsley, sage, rosemary, and thyme…

(https://www.youtube.com/watch?v=-BakWVXHSug)

 


Na trh do Scarborough jsme to měli kapku z ruky i za normálních okolností. Dostat se tam dnes v době korontény je zhola nemožné. A i kdyby snad po Velikonocích měl být plošný zákaz vycestování z Česka zrušen, obávám se, že trh ve Scarborough by nespadal do dostatečně odůvodněných případů. A tak jsem si musela vystačit s ojedinělou cestou na chatičku v pátek před deseti dny. Autem necelou půlhodinu prakticky od dveří ke dveřím, nikde nezastavovat (s výjimkou červené na křižovatce) a nevystrkovat z okénka ani špičku nosu.

 



Parsley, sage, rosemary, and thyme… Jak vidíte, manželovo bylinkárium si s trhem ve Scarborough moc nezadá. Jen ta petržel v místě na prvním snímku jaksi nepřežila. Zato šalvěji, rozmarýnu a tymiánu evidentně moc nevadí, když se o ně nikdo nestará, a dokážou přežít letní suchopár i zimní holomrazy.

 


Místo petržele se tu zalíbilo libečku. Čtrnáct dní před Velikonocemi to byla jen takováhle malá rostlinka. Jak ho znám, o Velikonocích mi možná už přeroste přes hlavu – bylinkárium je terasa ve výši pasu.

 


Já jsem byla zvědavá hlavně na svou skalku. Ta se už také začala odívat do jarního šatníku. Modře rozkvetl například barvínek neboli brčál.

 


Další vděčnou stálicí jsou čemeřice. Semeny se dobře množí a hlavně se všelijak kříží, takže výsledkem jsou různé odstíny od bílé přes zelenou až po temně fialovou.

 




I petrklíčů mám různou směsici. Většina na svůj rozkvět teprve čekala, ale některé už avizovaly, jakou barvu mají.

 


Stejně jako koniklece. Mám jich dva druhy.

 


I narcisky teprve nesměle vystrkovaly poupata.

 


Kobercové skalničky huseník (arabis) a tařička už se měly k světu, na plaménky (nízké floxy) si ještě musím počkat.

 


Radost mi letos udělala forsýthie (zlatice). Nikdy pořádně nekvetla, dokonce jsem jí loni pohrozila, že ji dám pryč. Asi se toho zalekla a letos se poprvé obalila květy, jak se na jaře sluší a patří.

 


Pořád nevím, co je zač tahle bílá skalnička suchých zídek. Připadá mi, že kvete v podstatě celý rok, od jara do podzimu. Tvoří přízemní trsy, které se rozrůstají do okolí, stonky s květy jsou vysoké asi 20 až 25 cm. Je naprosto nenáročná, možná by se dala považovat i za plevel. Nedivila bych se, kdyby někde na mezích a rumištích rostla přirozeně. Pokud byste někdo tušil, co by to mohlo být, ráda se to dozvím.

 


Modrými květy jsem začínala, stejnou barvou i skončím. Modrá dala modřencům i své jméno.

 


Na zahrádce mám i dekorativní nekvetoucí keříky. Třeba tenhle žlutozelený brslen.

 


A u plotu už mi pomaličku rostou z řízků vypěstované túje. Nejvíce se mi líbí stříbrné, vyniknou zejména vedle své dvoubarevné žlutozelené příbuzné.

 


Určitě jste už viděli takové ty pochmurné snímky liduprázdných měst, ilustrující depresivní náladu v době zákazu vycházení. Tenhle si s nimi atmosférou nijak nezadá a je důkazem, jak zdání klame. Sluncem prozářená poklidná ulice by asi nikoho příliš nedojala. I tohle je výhled z verandičky do krajiny kolem Cukráku v krásném slunečném odpoledni s vymetenou modrou oblohou. To jen foťáček v tom množství světla automaticky nastavil velkou clonu, aby byl na obzoru vidět vysílač, na který byl zaostřen.

 


Dokumentární snímek našich ochranných pomůcek – roušky, rukavice, plexisklový štít… Sluníčko prý působí na viry zhoubně, a tak jsme roušky uvázali kolem sloupku u verandy, který se tak proměnil v malý rouškový totem.

 


Už se těším, až všechna ta omezení volného pohybu skončí. Aby ze mě z té věčné izolace doma nezůstal jen takovýhle stín.

smileycoolsmiley

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 04. 2020 16:56
Povznesení pro oko i pro duši, potěšení pro všechny, kteří nemají zahrádku a ještě optimisticky naladěný komentář k nim. Já pěstuji bylinky částečně na záhonku a částečně v kapsičkách keramického hrnce.
07. 04. 2020 09:07
Tak jsem si potěšila duši pohledem na tvoje kytičky, tady na západě, je ještě studeno,šedivo. Možná tedky, když bude slunečno a teplo, tak se příroda více rozjede i u nás.....
07. 04. 2020 08:55
Jířo, ty i návštěvu zahrádky povzneseš na umělecké dílo. Krásně ti to kvete, mě ještě skoro nic. Jó v Praze máte přece jen tepleji.
07. 04. 2020 08:49
Krásně ti to kvete.
07. 04. 2020 08:12
Užívej si pěkně zahrádky, je to lék na všechno tak i koroňáka. Hezký obrázky to pohladí po duši i pěkné popisky, také sem tam nějaké kytičce pohrozím, oni si to potom rozmyslí.
07. 04. 2020 07:52
Ano drahá, přestanu. Vidím, že jsi na Šlápoty připravena. Pěkně fotky a kecá ti to jako vždy. Mně kdybys hrozila, že mne dáš pryč - taky bych leknutim rozkvetla. Zatím jsem se obalila jen špekem :-o
07. 04. 2020 07:47
Moc pěkně jsi to napsala. Máš krásnou zahrádku a díky za fotky :-) Cesta stojí za to, načerpáte tam energii.
07. 04. 2020 07:08
Hezké povídání. Mojí zahradou je příroda a okenní parapet. A jak tak na něj koukám, pár kytek ještě snese. Něco s tím provedu
07. 04. 2020 04:36
Krásný blog, taky jsem na zahradě moc ráda, naštěstí nikam jezdit kvůli tomu nemusím, mám ji hned u domu. Některé rostlinky máme stejné :-). Některé znám, ale na mé zahrádce se nevyskytují....
07. 04. 2020 02:00
Doufám, že Sifaka už konečně přestane remcat, když se teď dočkala mých fotek z cesty na zahrádku.
A koukám, že blogy trošku změnily formát, takže moje staré šablony pro řazení obrázků po dvou nebo třech za sebou už nelícují s pravým okrajem. Ale tady už to nechám být.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři