TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

Sampoch

Získané body

Tento měsíc: 334
Celkem: 17091
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Sampoch

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

1209070,kJ navíc aneb, co mě na sebekoučingu fakt štve.

21. 03. 2016

To si takhle jednou zvesela zapisuji svojí konzumaci do sebekoučingu. Prostě již rutina. Snídaně jako obvykle (viz mé předchozí blogy), svačina nějaký ten jogurt a ovoce, tedy také žádné vybočení. Oběd a večeře nějaké masíčko s přílohou. K obědu 150g brambor, k večeři 150g rýže, do svačinového jogurtu pro lepší chuť 5g granka. Odpinknu, a co to vidím?

Příjem: + 14600%

Sacharidy: + 28257%

Bílkoviny: + 6200%

Celkově příjem překročen o:   1 209 070, kJ

Jasně že jsem tolik nesnědl, ale celé to bylo způsobeno něčím, co mě na sebekoučingu neskonale štve, to co jsem pojmenoval "předvyplňování.

Tedy, kliknu na "brambory vařené", kterých chci zapsat 150g, ale ono je tam již předvyplněno 200g. Dohromady tedy 150200g. To mě vážně vytáčí. Proč je mi vnucováno 200g ? Tentokrát jsem si toho všiml, ale již napsal. Takže celé umazat, a do konečně prázdného okénka píši svých 150g. Otravuje to, a zdržuje to, štve mě to.

Ještě bych to dokázal pochopit u piva, nebo jiné balené potraviny, v gramáži u které se dá předpokládat že ji zkonzumuje člověk najednou, např. malý jogurt, nanuk atp.

Ale proč proboha u brambor nebo rýže ???

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 03. 2016 20:18
To byl pouze příklad, samozřejmě by se mi ve skutečnosti nestalo, že bych zapomněla na omáčku. Byla to jen demonstrace předvyplněných hodnot. Nicméně jistě jsem měla počítat s tím, že tento výčet bude muži toužícímu po dokonalosti nedostatečný, příště si dám pozor.
24. 03. 2016 15:54
Můj analytický mozek mi říká, že když se spleteš o 50g brambor plus nebo mínus, není tak velkým prohřeškem, jako zapomenout (v případě té koprovky) na omáčku plnou bešamelu z bílé mouky, mléka a tuku.
Jinak ti přeji hezký den.
24. 03. 2016 12:27
Sampochu je to jednoduché. Třeba v bufíku si dám dejme tomu koprovku s dvěma vařenými vejci a bramborem. Tam s sebou fakt váhu nenosím. Při zápisu mi tam naskočí u vejce 55 gramů, super, vejce byla dvě takže to bude zhruba 110 gramů a pravděpodobnost, že se zmýlím je malá. Brambory, naskočí mi 200 gramů, jo to mohlo být, ale jinak bych podle odhadu váhala mezi 150 až 250 gramy, normální porce v restauraci je ale 200 gramů, tak se na to spolehnu a zase mám malou pravděpodobnost, že se zmýlím. Stačí takové vysvětlení, nebo to mám ještě více Tvému mužskému analytickému mozku přiblížit?
23. 03. 2016 07:01
Jestli mě něco na Sebekoučinku štve, tak je to hrozně omezený výběr pohybu. Třeba z toho co dělám já tam není vůbec nic :-( Tak to mě štve, že musím počítat, který pohyb nejvíc výdejem odpovídá tomu mému. To mi přijde jako zásadnější problém než předvyplněné porce :-)
23. 03. 2016 06:59
Luboši, není to u všeho, já třeba mám 200 g přílohy, ale protože vážím přesně tak si stejně přepisuju a nijak mi to nevadí :-) Dobrý je to u vajíček, nemusím vážit. Většinu ostatních předvyplněných hodnot nevyužiju, ale jsou jiné aplikace či stránky, kde máš předvyplněno všechno a nenaděláš s tím vůbec nic :-D
22. 03. 2016 22:45
Daria Orn: To by mě fakt zajímalo. Jak ti předvyplněná kolonka nahradí váhu?
To jako že, s předvyplněnou kolonkou svou porci bez váhy odhadneš,
a s prázdnou kolonkou neodhadneš?
Docela nechápu. Můžeš mi to vysvětlit?
22. 03. 2016 21:48
Já vidím předvyplněné porce spíš jako výhodu a nikdy se mi nestalo, že bych omylem odklepla špatné množství, když je třeba, přepíšu. Předvyplnění mi občas pomáhá odhadnout hmotnost, když nemám možnost vážit.
22. 03. 2016 15:03
děkuji za komentáře a zvítězila tedy varianta předvyplněné hodnoty ponechat... děkujeme za vaši zpětnou vazbu, která nám moc pomáhá a budeme se snažit co nejvíce vašim požadavkům vyhovět, ale jak psala Naďa, za každou změnou stojí spousta práce naší i programátorské. budeme dělat, co je v našich silách, aby pro vás byl program co nejpřínosnější a uživatelsky nejpříjemnější.
22. 03. 2016 14:54
nada: díky za upozornění, nepoužívané vlastní položky jsem smazala
22. 03. 2016 14:02
nada : dobrý nápad, jdu revidovat svoje vlastní položky. :-)
22. 03. 2016 13:36
Připadá mi to jako dívčí válka. Ženy se pustily do jednoho z mála zdejších mužů, který je ochoten vystupovat veřejně, být úspěšný v hubnutí, psát vesměs pozitivní blogy včetně chvály Sebekoučinku a využívat Sebekoučink k plánování a sestavování jídelníčku. Nic není dokonalé, ani Sebekoučink a každý by určitě našel místo, které mu nevyhovuje. A neznamená to, že by se k tomu nemohl vyjádřit. Přesto jako celek je program hodnocen pozitivně a uživatelé se k němu vrací jako k berličce. Jako spolutvůrce znám program detailně a jsou místa, která by se dala vylepšit. Je to otázka priorit, financí, kapacit programátorské firmy i názorů na věc. Momentálně je prioritou rozšíření databáze potravin stobu, vlastních potravin uživatelů, receptů, semaforků a všech přehledů o sledování cukru a vlákniny. Za touto jednou větou se skrývá spousta práce týmu stobu a programátorské firmy. Nedovedu si představit v této situaci kontrolu tisíců položek a opravu předvyplněných hodnot. Takže zatím navrhovatele zklamu, i když mu fandím, a musíme přepisovat, nebo program přestat používat. Později bude možné některé předvyplněné položky na základě vašich podnětů opravit. V této souvislosti apeluji na uživatele Sebekoučinku, aby si provedli kontrolu vlastních položek a smazali nepoužívané. Databáze vlastních položek uživatelů je mnohonásobně větší než databáze stobu a případné chybné zařazení do kategorií může způsobit chybné automatické doplnění hodnot cukru a vlákniny do položek.
22. 03. 2016 12:42
Ahoj,všichni!!! Mně to hodně vyhovuje a když ne,tak to vymažu.Taky se mi na začátku stávalo,že jsem to přehlídla a děly se divy.Teď už to čekám a je vystaráno.Také by se mi líbilo moci kopírovat na celý další den,nebo třeba kopírovat oběd na večeři a pod.Program se mi velmi líbí a už se zase těším,až v dubnu začnu
22. 03. 2016 11:47
Pro marysa: Ahoj Hani. Také jsem vyrůstal v době a režimu, kdy se smělo jen chválit a přikyvovat, a jakákoliv sebemenší kritická poznámka byla přinejmenším nepřípustná. Myslel jsem že ty doby už jsou dávno pryč.

Oslavné ódy z mých úst zazněly, a řekl jsem je na posledním dni zdraví veřejně a osobně. Tenhle program je vážně super, a podařilo se mi zhubnout jen díky jemu. To je pravda.
To ale přece neznamená, když mi něco vadí, že je zakázané o tom mluvit.
Také to rozhodně neznamená, když mě vadí jedna funkce, že mi hned vadí celý program, to mi prosím nepodsouvej. To jsem nikdy neřekl.
Prostě jsem řekl jen svůj názor, a zajímal mě názor ostatních.

Pro HelenaHej: Správně jsi pochopila že to byla nadsázka, a neboj hodlám vydržet i dále. A je mi úplně jedno jestli se to píše s k, nebo g, když už to nemůže mít český název. Hlavně že to funguje. :-)
22. 03. 2016 10:34
pro Sampoch : to co píšeš o tom, že, když se neobjeví gramáž, můžeš jíst neomezeně, není demagogie, ale švejkování, to mě hodně rozesmálo. Jinak kouzlo sebekoučinku (psáno s k ne s g) je právě v tom naplánování jídelníčku, na rozdíl od zapisování fyzických aktivit, které se zapisují "poté". Ale i tak Ti držím palce, abys i s těmito "problémy" dále vytrval a ke spokojenosti patří pohoda a ne naštvání prkotinami.
22. 03. 2016 09:29
Pane jo, Luboši, Ty jsi rejpal ! Nemyslím to nijak zle, neboj :-) ale ohlédni se trochu zpátky - kde bys bez toho sebekouče, který tě nyní mírně štve, byl ? Tvoje výsledky jsou super a jestli tohle zvládáš sám pouze s pomocí pohybu a zapisování jídla, tak jsi borec, od kterého bych spíš čekala oslavné ódy na tenhle program :-)
22. 03. 2016 08:37
Prkotina.
22. 03. 2016 08:02
Jsem rád že se rozběhla diskuse, i když ne zrovna v můj prospěch (to se nedá nic dělat), ale nedá mi to, a musím reagovat.
Možná teď budu trochu demagog, ale:
Znamená li to, že když na mě vyskočí předvyplněná gramáž, měl bych se hlídat, zatímco tam kde na mě nic nevyskočí, můžu žrát neomezene?

Ale vážně. O tom jaké jsou čeho doporučené dávky již bylo napsáno mnoho, a ten, kdo se dostane až tak daleko že začne vážit a zapisovat sebekoučing, nepochybně již něco z toho četl, a alespoň hrubou představu má. Navíc při každém zápisu to také hned přičítá hodnoty, a ukazuje "kolik toho ten den ještě můžu". Pokud si tyto hodnoty někdo nehlídá, tak vážně nevím proč zapisuje.
Já osobně dosti často dělám, to, že nejdříve zapisuji, kouknu se kolik mi to hodí celkově, popř. poupravím, a pak teprve odvažuji na talíř. Takto si mohu docela dobře naplánovat celý den.
Myslím, že sčítající se hodnoty jsou dostatečnou zpětnou vazbou, i bez nějakých vyskakujících přednastavených "ptáčků".
22. 03. 2016 07:55
Mě to vyhovuje jak to je, umažu a napíšu si svoje údaje. Stalo se mi to taky že jsem přehlídla a pak jsem měla šíleně KJ, ale spíš mě to rozesmálo než naštvalo .
22. 03. 2016 04:19
Proč? Abychom věděli, kolik je vhodné zařadit maximálně "té či oné" potraviny. :-) Ty máš třeba zažito 150 g příloh, ale jsou zde tací, kteří konzumovali dříve více než 200 g a tím, že "vylétne" ptáček, zpozorní a uberou. :-) Tebe to "otravuje", pro jiné to je přínos a odhalí tak svoje chyby. Mně osobně to nevadí, neboť mě to nutí zpozornět a zamyslet se, zda nepřekračuji doporučenou dávku. Třeba u vajíčka uvedených 55 g je pro mě dost důležité, neboť slupnout 3 na posezení není asi pro nikoho žádné "umění" a pokud je doporučeno 1 - víc si nedám a doplním "jen bílky". Jinak já přílohy používám v syrovém stavu a tam není "omezení". :-) Takže až ti příště "vyletí ptáček", tak zpozorni, vymaž a zapiš svojí porci. Když dokážeš stále zapisovat, hlídat si množství, krásně hubnout a být poctivý sám k sobě, tak určitě dokážeš zlikvidovat "ptáčka", který není vítán, :-)))) V každém případě já to nevidím jako chybu programu, ale jako vlastní nepozornost. :-)
21. 03. 2016 23:36
Zvykla jsem si, že mi u některých potravin naskakují rovnou váhy, které vždy hned mažu. Připadají mi zbytečné, pokud zapisuji, vážím a dolaďuji si "gramaž" sama, abych se vešla do celkových kJ. Ještě mne napadlo, zda by nebylo možné přidat "tlačítko" kopírování jídelníčku za celý den najednou. Často bych využila, protože vařím většinou na dva dny a urychlila bych si kopírování. Ale to připisuji jen jako připomínku:-)
21. 03. 2016 21:24
Když jsem začala zapisovat, taky se mi to stalo. Teď mi to ani nepřijde, ani mi přednastavené hodnoty nevadí.
21. 03. 2016 21:02
Musím se přiznat, že jsem nad zatím nepřemýšlela a brala to tak, jak to je. Asi mi tedy přednastavená hmotnost nevadí.
21. 03. 2016 20:03
Chápu, že je to pomůcka, ale taky mi to vadí a dokážu si vyrobit velmi originální jídelníček - ale mám radu pro nás brblaly - zapsat si přílohy do svých potravin.
21. 03. 2016 19:50
Já jsem spokojená, jde to lehce přepsat.
21. 03. 2016 17:06
I mě přijde, že předvyplněné hmotnosti uložených potravin jsou spíš výhodou než nevýhodou systému. Naopak mi štve, že potraviny, které jsem si přidala sama, se nedovyplní automaticky. Položek, které musím opravit je minimum, většinou jsou to již zmíněné přílohy. Spíš bych uvítala větší výběr sportovních aktivit. Pokud něco nenajdu, využívám databázi Kalorických tabulek, zjistím výdej a pak vyberu pohyb se stejným výdejem na STOBu.
21. 03. 2016 16:21
Já si myslím, urcite nechat, me to také pomáhá jako pomucka. A vzdyt to není takový problém to prepsat:-)
21. 03. 2016 15:52
jé a to já mám 200g přílohy akorát na porci,tedy když mám zrovna zapisovací období :) Takže za mne je to fajn :)
21. 03. 2016 15:13
Je to přesně tak, jak píše muriela a HelenaHej, má to sloužit jako pomůcka pro správný odhad porce. Například, když si dáte v nějaké restauraci nebo jídelně porci brambor, tak to bude obvykle těch 200 g. Těm, co se Sebekoučinkem začínají a nemají ponětí o hmotnosti porce, to může pomoci. Nenapadlo mě, že by to někomu mohlo tak zásadně vadit, tak pokud by vás bylo více než těch, kteří to spíše oceňují, tak určitě můžeme uvažovat o jiném řešení. Poprosím vás tedy, abyste se k tomu vyjádřili a případně napsali potraviny, u kterých vám to vyloženě vadí a pak tam případně tu přednastavenou hodnotu můžu vymazat.
21. 03. 2016 15:01
Já tě chápu, u některých potravin by předvyplnění nemuselo být a někde se gramáž změnila. Já trvale přepisuji Pilos jogurt krémový z 500g na 150g a jogurt Holandia selský bílý z 200g na 150g, protože ho kupuji v balení 500g a na porci mi stačí 150g. Upozorním na blog Hanku Málkovou, která o databázi pečuje.
21. 03. 2016 14:43
tak to mě tedy neštve, spíš naopak to vítám u vajíček, u pečiva, protože se tam objeví, jak píše Muriela doporučená nebo množství na obvyklý kus, zápis nedělat zbrkle a koukat co tam je. Já např. u brambor mám větší porci 250-300 g, tak to přepíšu a není co řešit. Jinak já používám i své recepty, kde mi to hodí přímo porci, což je super, pak vím kolik jsem toho vlastně snědla. No my holky jsme asi pečlivější.
21. 03. 2016 14:26
Myslím, že je to proto, že 200g přílohy se považuje za optimální množství ve zdravém jídelníčku (u nehubnoucího) ... některé nejběžnější potraviny jsou takto předvyplněné, možná jako pomůcka pro ty, kteří již neváží ... ze začátku mi to taky trochu vadilo, ale už jsem si zvykla. Teoreticky se to dá obejít použitím buď vložení vlastní potraviny nebo vlastního receptu a jejich používáním místo těch předvyplněných ...
21. 03. 2016 13:08
Chápu, že to může být trochu na překážku, ale já už to mám tak zažité, že to naprosto neřeším. Naopak si ale říkám, že by to mohlo někomu z nováčků pomoct držet porce. I když sama mám taky kolem 150 g.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři