TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 12. 03. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Zatvik

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 238
Celkem: 8546
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133033.12 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5522 h 48 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak nebezpečný může být detox

10. 05. 2018

Tenhle blog si nechce hrát na odborný článek. Jsem jen lehce informovaný laik a tím i zůstanu.


Tématem týdne ve Výzvě 52 je detoxikace. Grr. Jen to slovo slyším a vaří se ve mně krev. Neštvou mě ty módní jarní detoxy (ovoce a zelenina, zvýšený přísun vlákniny, vyřazení masa a tuků...), a když, tak jen trošku. Nejsou vysloveně škodlivé, stejně se obvykle drží jen pár dní, spíš jsou relativně zbytečné.

Mnohem větší sranda jsou předražené produkty, které nutně potřebujete, abyste se těch nedefinovatelných, nedetekovatelných a nepojmenovaných toxinů zbavili. Jsou to třeba sirupy, kapsle, čajíčky či stará dobrá homeopatika.

Jednu dobu byly například hodně trendové tzv. detoxikační náplasti, takový ten obdélníček, který se nalepil přes noc na chodidlo a ráno byl hnědý, lepkavý a zapáchal. Vypadá to působivě, protože na vlastní oči vidíme, že to opravdu něco dělá. Až na to, že to něco není žádné pohlcování toxinů, ale jednoduchá chemická reakce.

Detoxikační produkty vypadají spíš neškodně, ale nenechme se zmýlit. Ani obyčejný bylinkový čaj nemusí být úplně bezpečný – to, že jsou byliny přírodní, neznamená, že nemůžou například interagovat s léky, které bereme. Jistě, mátový čaj asi jen tak někomu neuškodí, ale nedávno jsem zjistila, že třezalka může (kromě jiného) snižovat účinnost některých hormonálních antikoncepcí. Třezalkový čaj piju. Antikoncepci sice neberu, ale kdyby ano, mohla jsem už dávno běhat kolem dětí, a ne někde po venku. Je dobré dávat si pozor i na tyhle věci.

A pokud se rozhodneme věřit bylinným preparátům čínské medicíny nebo ajurvédy, no, pak už je to jen náš boj. Nejen proto, že většinu bylin v nich obsažených sami vůbec neznáme (docela nedávno se ukázalo, že jedna dříve často používaná čínská bylina je silně karcinogenní), a skutečné složení se nedá dost dobře zkontrolovat, ale hlavně proto, že bylo odhaleno nemálo směsí obsahujících mňamky jako rozemleté hlodavce, pesticidy, plísně či těžké kovy.

A tak se od neškodných, spíše úsměvných detoxíků dostáváme k něčemu skutečně nebezpečnému. Už to není jen útok na racionalitu, už mluvíme o skutečném zahrávání se zdravím.

A co mě opravdu, opravdu štve? Jsou to ty detoxy, půsty a kůry které rádi propagují různí alternativci, léčitelé, poradci, ezoterici a ostatní šarlatáni. Nejsem zdravotník ani odborník na výživu, ale i jako laik vidím, že to, co svým věrným ovečkám často doporučují, může opravdu ohrozit zdraví, v nejhorším případě možná i život. A co je nejhorší, jejich ovečky jim věří a poslouchají je. 

Jeden /zde vložte libovolné sprosté slovo/ propaguje čtrnáctidenní půst na zeleninových a ovocných šťávách. Pozor, bez dužiny, nesmí tam být vláknina. Dva týdny na jednoduchých sacharidech. 

Kdysi jsem četla několik detailních popisů detoxu (některé i s nechutnou fotodokumentací), prováděného za pomoci opakovaného pití většího množství roztoku epsomské soli a prolévání trávicího traktu olivovým olejem (s grepovou šťávou, jen pro přesnost). Průjem není vedlejší účinek, je to přímo podmínka správného detoxu. Pokud se nedostavuje, doporučuje se navíc ještě klystýr. Zvracení po vypití soli není důvod, proč detox ukončit, doporučuje se jen snížit dávky nebo pít po doušcích mátový čaj. Olej prý můžeme klidně vyzvracet, to není problém.

Mezi vedlejší účinky podobných detoxů může patřit třeba velmi tmavá, zapáchající moč – ta je prý příznakem toho, že se ledviny čistí od nánosu toxinů, a vůbec neznamená brutální dehydrataci. Únava, slabost, bolesti celého těla, hlavy a obzvláště prudká bolest v zádech a oblasti ledvin, ženské výtoky či potíže s dýcháním – to jsou další běžné projevy, kterými není třeba se znepokojovat.

A aby toho nebylo málo, v jednom ze zmiňovaných popisů, v tom, který mimochodem pořád ještě visí na internetu, můžeme najít i tuhle krásnou radu:

"Pro případ, že berete nějaké medikamenty, bylo by dobré je na tyto dny vysadit."

Tohle považuju za úžasně nebezpečnou radu. Lékaři nám ty léky totiž nejspíš předepisují jen tak ze srandy a jejich týdenní vysazení bez konzultace s odborníkem nemá vůbec žádné zdravotní následky. Sama jsem poměrně silný astmatik a náhlé vysazení té zlé chemie by mohlo s trochou smůly způsobit, že bych byla vydetoxikovaná už navěky. Na STOBu se sdružují spíše rozumní lidi, takže tohle asi ani nemusím psát, ale stejně: Pokud vás někdo, kromě vašeho lékaře, vyzve k vynechání předepsané medikace, zaslouží si být nakopán do zadku. Silně. Jehlovým podpatkem. 


Tyhle věci mám v hlavě už dlouho a nějakou dobu jsem je sem chtěla napsat, jen mi chyběl správný impulz. Takže děkuju za úžasné téma týdne! O těchhle věcech by se mělo víc mluvit, aby v budoucnu naletělo co nejméně lidí. 

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 04. 2018 23:37
martashi: Kuchyňské bylinky jsou nejlepší a pažitka u mě vede. Už odmalička jsem v teplých měsících věčně běhala po zahradě se stéblem pažitky v puse. A pažitkové květy se mi vždycky hrozně líbily. Jo, a když jsem jako každá malá holčička snila o svatbě, slibovala jsem si, že na té své budu mít kytici z pažitkových květů. Byla jsem divné dítě :D
06. 04. 2018 20:38
Veve12: Nejhorší je, že na tyhle zmetky je zákon krátký.
Oni i doktoři můžou udělat chybu, a existují samozřejmě i špatní doktoři, ale sakra, pořád jim budu věřit víc, než šarlatánům, kteří v horším případě ani neví, kolik má člověk jater.
06. 04. 2018 19:29
Krásně jsi to napsala! Mě by ani nenapadlo něco takového zkoušet a už vůbec ne vysadit léky, Lékaři věřím a doufám, že ví co dělá.
Přidám jeden příběh od sousedů. Není to doslova detox, ale souvisí to s léky.
Paní má v rodině pár příbuzných s psychickými problému, dokonce dvě sebevraždy. Nějaký šartlatán jí doporučil vysadit všechny léky, protože ji doktoři tráví. Dal jí papírové vložky do bot, počmárané nějakými kruhy, to jediné ji prý zachrání. A k tomu bylinky. Naštěstí nikomu neublížila a skončila v Kosmonosích na pár měsíců.
06. 04. 2018 18:27
Tvoje postřehy o detoxu jsou přesné. Já trpím na bylinky "kuchyňské" libeček, pažitka, petržel atd. bylinek léčivých využívám minimálně - nejsem schopna je pozřít stejně jako med, zřejmě to má co do činění s mými alergiemi. Za to kopřiva mi nikdy nepřipadala jak o detox byla součástí mnoha jídel už od dětství. Je to přesnějak píšeš, stačí používat hlavu k myšlení a poslouchat své tělo.
06. 04. 2018 16:13
Coumba: Ta sestra by si zasloužila pár facek, třeba by se jí aspoň trochu rozsvítilo. Obvykle se nerozčiluju, ale tenhle typ lidí opravdu nemůžu vystát.
Bylinky jako podpůrná léčba jsou super. Když je mi těžko od žaludku, taky třeba první sahám po mátě, ne po nějakých prášcích, v chladných měsících piju před spaním třezalku, ve slunečných měsících zas heřmánek, a když je mi slabo, dělám si nakopávací nápoj z maté. Byla by škoda bylinky nevyužívat, když se nám nabízejí :)
05. 04. 2018 15:46
Jak jsem psala ve své reakci na výzvu tohoto týdne. Můj detox je práce která mně baví, volný čas podle mých možností a představ, pohybové aktivity do kterých se nemusím nutit a po velikonočním pondělí dodávám: projít se jarním lesem s párem přítelkyň (mám je v přátelích a tak to i je) a během povídání o všem možném, během otázek na které vždycky padla upřímná odpověď jsem zjistila, že někdo má bolavou duši, jiný nějaký ten šrám na těle ale obojí se dá sdílet a pak je i rána na duší méně citlivá a šrám na těle po pár kilometrech je menší. Z tohoto detoxu se dá pár dní žít jako na růžovém obláčku a není problém si ho kdykoliv, a v libovolné délce zopakovat. Výsledek je zaručen.
05. 04. 2018 08:03
Pěkně jsi to napsala, je potřeba používat zdravý rozum. Já třeba bylinkám věřím jako podpůrnou léčbu, třeba při nachlazení, nebo zmiňované jarní kopřivy. Nikdy bych ale nerušila medikaci předepsanou lékařem. Vzpomínám si na jednoho pána, který se vzorně se svojí manželkou staral o maminku dokud to jen šlo, pak už léčbu nezvládali a musela být hospitalizovaná. Vtom se zjevila jeho sestra a střídavě dělala dusno u nich doma a dokonce i v nemocnici, že chtějí maminku zabít léky a kapačkami, taky to byla taková fanatička.
05. 04. 2018 07:33
Super sepsaný. Díky. Vzpomněla jsem si na svůj jediný detox, před cca. 20 lety. Sůl, šťávy z grepu atd. Tenkrát jsem věřila, že dělám něco pro zdraví. No člověk byl blbej, co naděláš. Bylo to opravdu hrozný, po pěti dnech jsem to vzdala. Jsi super. Mladá, hezká a chytrá holka.
05. 04. 2018 00:49
Macatice: O třezalce a světloplachosti vím, ale je to cena, kterou jsem ochotná zaplatit. Pravděpodobnost, že ty problémy nastanou, je u čaje stejně docela malá.
Sifaka: Já měla husí kůži při psaní, tak se to na vás asi přeneslo :) Můj problém je, že se o alternativní šarlatány zajímám. Nejednou se mi z nich udělalo zle.
04. 04. 2018 23:43
Tedy nikdy jsem se o to téma nezajímala....když to takhle čtu všechno pokupě...mám husí kůži jako pralinky!............to přece nikdo nemůže myslet vážně?!?! :-o
04. 04. 2018 23:07
Krásně jsi to napsala. Hlavně je prostě potřeba používat výplň lebky - mozek.
04. 04. 2018 22:59
Díky za pěkný blog. Napsaný takhle od srdce je myslím působivější než tři odborné články. Mně ty módní diety a detoxy myšlenkově míjejí, takže jsem teď jen kroutila hlavou nad tím, na co někdo může skočit.
Třezalka a grapefruit (a pomelo) jsou nejčastější věci, s nimiž mohou léky reagovat (teda aspoň ty moje a mého muže). Třezalka má poměrně silné účinky, myslím, že vedlejším efektem je světloplachost.
Já i na zahrádce toleruju jako docela hezky kvetoucí plevel, sklízí s ji pak sousedka na koupele nohou.
04. 04. 2018 20:47
Hezky jsi to shrnula. Je třeba si zachovávat vlastní rozum a ne se nechat ovlivňovat komercí. Díky.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři