TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 23. 06. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

ajakr

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 14873
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Kolik utratíte za jídlo?

12. 05. 2015

Krásný den všem :-)

Vím, že to sem možná úplně nepatří, ale přesto mi to nedá a musím se zeptat. Dělám si teď pořádek v penězích - za co nejvíc utrácím apod. A jídlo je samozřejmě jedna z hlavních složek - bez jídla to zkrátka nejde :-D

Máte spočítáno, kolik utratíte měsíčně za jídlo?

Nějaké tipy, jak ušetřit - nejen co se jídla týče...

Děkuju všem za reakce!

 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 10. 2015 13:54
ahoj, nemám to spočítáno a navíc vařím zvlášť pro sebe a zvlášť pro chlapi. Ale vím, že to co mi přišlo drahé a dříve nekupovala si ted dopřávám a z jednoho balení mám víc porcí, takže ve finále zdravé nemusí být drahé.
14. 05. 2015 19:06
Spočítáno nemám, jelikož nakupujeme oba a partner tyto aktivity bojkotuje,ačkoliv nemáme peněz nazbyt. Ale hodně ušetřím na pečení doma na snídani a díky tofu a Shmakymu...
13. 05. 2015 17:19
Čím menší nákup tím menší riziko :-)
13. 05. 2015 11:48
Pro dvě osoby velký nákup cca 1000 Kč týdně, z toho je cca 1 kg masa, jinak převážnou část nákladů tvoří zelenina a ovoce (to tak kolem 1 kg), osm lahví piva a láhev vína.
Mléko mám z kravína, vyrábím z něj jogurty (cca 14 - 15 ks skleniček na týden), domácí "lučinu", brambory mám od sousedů za podzimní výpomoc při sběru, každý týden něco upeču manželovi na snídaně či svačiny. Obědy si nosíme v krabičkách (často ve formě husté polévky) a k večeři jsme zvyklí na zeleninové saláty. Pokud je nějaká potravina s delší dobou spotřeby v akci, tak jí nakoupím více (např. cukr, mouku). Vodu pijeme kohoutkovou s citronem.
13. 05. 2015 11:31
velký nákup 1x týdně celkem 9500-10 000 plus cca 2 000 kolem - čerstvé pečivo, občas šunka atd suma sumárum 12 000 jsme 4 :-)
13. 05. 2015 10:31
Zkus si to důsledně tak tři měsíce psát. V dobách, kdy jsem opravdu žila "z ruky do huby", to pomohlo. Plus doporučuju naplánovat si rámcově jídlo předem na pár dnů, ideálně na týden, a nakupovat naprosto důsledně se seznamem, který z toho vznikne. Plus pár tipů: bacha na kupovanou vodu, pití, kávu. Časopisy nebo noviny. Tyčinku, protože sis nevzala svačinu s sebou. Malá balení šamponu, jaru na nádobí, prášku na praní a podobně (koukni vždycky na ta maličká číslíčka v přepočtu na kilo/litr atd., u nás sice ten rozdíl není tak velký, ale ve většině případů je velké balení prostě levnější). A jo, důrazně vybírej čisté původní potraviny, ne polotovary nebo cokoli "hotového", ochuceného, upraveného atd. Samozřejmě pokud možno sezonní potraviny. Ne za každou cenu podřadné zboží jen proto, že je levné (a pak ti nechutná, za nic nestojí, má příšerné složení...), ale tu je v nějakém krámě zvláštní akce na tvaroh, tu na jogurt, tu na kuřecí - koukej po tom a vybírej přirozené potraviny (akce na sušenky nás přece nezajímají :-D). No a ať žijou akce obecně a velká lednička a mrazák! :-)
13. 05. 2015 10:14
Já utratím měsíčně 12 000 za jídlo a drogerii, včetně plen pro roční dítě. Každý den vařím, manžel je hodně na maso, děti se zase snažím zvyknout na zeleninové saláty a ovocné svačiny. Nekupuju sladkosti, 1x týdně peču. Nekupuju žádné sladké pití, jen velmi ředěnou šťávu, jakmile jsme venku, tak čistou vodu (děti to mají fikaně zdůvodněno, aby jim na to nešly vosy:))) Nakupuju vyloženě podle toho, co mám v plánu vařit, nemáme doma žádné zásoby, leda mouku, rýži a brambory. Takže u nás by takové ty kuchařské rady typu "vemte co máte doma" byly k ničemu. 1x za měsíc jede manžel do Makra a nakoupí ve velkém mléko, jogurty a podobné věci, pak to spotřebováváme. Nic nevyhazujeme, všechno se nějak upotřebí. Je nás 6 a velký pes.
13. 05. 2015 09:46
Tak já delám velký nákup jednou týdne a pak jelikoz pracuji az od osmi hodin a jezdím kolem kauflandu který je otevrený uz od sedmi hodin a je zde rezník i pekárna, tak kazdý den, nekdy obden kupuji cerstvé pecivo a sunku nbo neco od rezníka aa pak zeleninu a ovoce.Jinak vajícka si kupuju domácí a veprové a hovezí maso mám zdroj od mé nevlastní sestry která vlastní v Cechách farmu. Také si treba ale zeleninu rajcata, saláty, okurky, cukety, papriky a korení pestuji sama. Je mnohem chutnejsí.Ale je pravda, ze bych trochu mohla usetrit, nekdy opravdu koupím neco z akce, co vlastne ani tak nutne zrovna nepotrebuji. Jinak nemám ráda neco vyhazovat. Jsme s manzelem v domácnosti uz jenom sami dva a máme jednoho psa (mívali jsme vzdy dva) a zelvu.
13. 05. 2015 09:07
Tak já nemám žádné zdroje na maso,zeleninu,ovoce,takže musím vše kupovat.Pro 4-člennou rodinu máme okolo 2,5 tisíce na týden včetně drogerie,asi 150 kč na týden a taky podle toho,co zrovna dojde.Jsem zvyklá nic nevyhazovat,šunku,sýr koupit raději tak akorát a přikoupit během týdne.Dělám 2 větší nákupy týdně a pečivo se kupuje denně čerstvé.Peču si jen sama kváskový chléb,maso kupuji tak jako většina co už tady psala,kuře naporcuji sama , kotletu vykostím.Ne vždy se vyplatí nakupování v akcích.Někdy mi připadá,že jsou ty věci ošizené :-(.Mám 2 řetězce,ve kterých nakupuji a ostatní slevy v jiných řetězcích mě nezajímají.Protože ze zkušenosti vím,že když tam na nějakou akci zamířím,tak zboží nemají, a taky při hledání těchto akčních věcí skončí toho ve vezíku podstatně víc.Jo a na nákupy nejezdím s dětmy,ty zapojím až do vytahování nákupu z auta a výnosu do patra,aby se taky přičinily :-).
13. 05. 2015 08:41
My máme hodně vlastních zdrojů potravin, zelenina, maso, vejce, mléko. Takže jsem to nikdy nepočítala. Moje zkušenost je, že nejhorší je jít nakupovat s celou rodinou, to se potom fakt prodraží.
12. 05. 2015 21:31
Nákup potravin nemám příliš v lásce, ovšem občas do obchodu přece jenom musím. Kupuju základní potraviny, množství těch "do lednice" už mám v oku, nesnáším vyhazování prošlých věcí, ty ostatní trvanlivé mám ve špajzce vždycky přiměřenou zásobu. A ušetřit se dá jednak na mase - rozporcovat si čerstvé kuře nebo koupit masa více a připravit si do mrazáku porce na jedno vaření, taky v létě, kdy je zelenina a ovoce levnější, tak něco zavařím, zamrazím (třeba lečo, rozdušená rajčata nebo rozvařené ovoce na ovocné omáčky, výborný pomocník pro uspěchanou kuchařku je i vlastní zamrazená zelenina do polévky). A pak samozřejmě nakupovat v akcích - ale ne všechno, jenom to, co kupuju normálně. A utratím tak 1500-2500 Kč za týden pro dva lidi, jednoho psa a tři kočky (a počítám do toho i drogerii, toaleťák apod.).
12. 05. 2015 20:41
Já nakoupím a pak chodim jen propečivo, tak týden nejdu nikam. Nemám potřebu stále něco kupovat.
12. 05. 2015 20:34
Děkuju všem za reakce a tipy, vážím si jich!
12. 05. 2015 20:27
2500 - 3000 za všechno co mě projde žaludkem :-)
12. 05. 2015 17:47
V případě naší teď už naší dvoučlenné rodiny je to někdy dost. Musím koupit vše, nemám žádné domácí zdroje. Domácí účetnictví si vedu asi 3 roky na radu mé maminky a osvědčilo se. Mám určitou částku na den, kterou samožřejmě někdy přešvihnu (velký nákup). Je to, ale přehled kolik ještě zbývá a za co hlavně jdou peníze pryč. Systém mamča bývalá účetní zjednodušila na blbuvzdorný a zvládně každý. Už první měsíc jsem vyšla a tak jsem maximálně spokojená. Jinak kupuji jak v akcích, tak si nechávám dovézt nákup ke dveřím z Tesca a taky maximální spokojenost.
12. 05. 2015 16:01
Kolik utratím vlastně ani nevím, přesně si to neeviduji, ale podle toho, že už dávno nechodím do supermarketů a netlačím před sebou narvaný koš akčních blbostí, tak to bude výrazně méně než před pár lety. Teď jsem "dozrála" k tomu, že nakupuji už jen základní potraviny, např. jogurt jen bílý - dá se použít na všechny možné způsby, ovocný do kari nedám ;-) zeleninu, luštěniny a obiloviny, uzeniny nekupuji, sem tam šunku, paštiky jsem si vyráběla sama a roztíratelnost v pohodě zajistilo přidání vývaru místo tradičního sádla, maso vlastně teď taky nekupuji - manžel tak dokonale nacpal mrazák zvěřinou a masem z domácích zdrojů, že nám to vystačí na hodně dlouho. Ušetřit se dá tím, že člověk nekupuje práci někoho jiného, tj. koupím celé kuře a rozporcuji si ho sama apod.
Měsíční rozpočet na jídlo je dokonale zpracovaný zde http://veg-ethique.blogspot.cz/2014/04/je-zdrave-stravovani-drahe.html , na to bych já trpělivost neměla :-) je to sice trochu jiný systém stravování, ale pro ilustraci je to docela fajn vč. fotek jídel.
12. 05. 2015 15:34
Nejhorší je, když nakupujeme hladoví. Fakt se mi osvědčilo se najíst než jdu nakoupit. Jinak utrácím dost navíc - a to i ve zdravých potravinách. Chce si to dopředu rozmyslet, co budu vařit, co se bude doma jíst - a pak se to dá zvládnout. Ale někdy mi to taky moc nejde. Kolikrát procházím lednici, házím do koše prošlé věci - a jenom říkám: padesát, dvacetpět, třicet... a měsíčně si myslím, že je to dost vysoká částka, která jenom projde naší lednicí, dočká se zkažení nebo projde spotřeba a letí to do koše.
12. 05. 2015 14:52
Dívat se na datum spotřeby, ať se pak jídlo nemusí vyhazovat. Koupit opravdu jen tolik, kolik sním (ne, není mi blbé zdržovat ve frontě, než prodavačka odebere tři plátky šunky, nechci je platit, nechci je jíst, tak ať si je tam nechá), což taky vyžaduje prověřit před nákupem stav lednice a špajzky. Nakupovat v akci, protože to chci a potřebuju, ne proto že je to v akci. Rozmyslet si, kde si ráda připlatím za kvalitu (šunka) a kde už je to mrhání (třeba tuňáky rio mare jsou pro mě předražený). Ale kolik utratím, to přesně neví. Evidovat si každý výdaj je super, jenže já bych si pak nejradši nafackovala, takže v zájmu duševního zdraví to nedělám, ale až mi poteče do bot, tak asi nic jiného nezbyde. No, ať se ti daří finance řádně rozplánovat:)
12. 05. 2015 11:36
já utratím za jídlo 5400za dvě osoby měsíčně,kupuji potraviny v akcích, někdy seženu v akci jehněčí i zvěřinu, tu si občas dopřeji, hodně ušetřím za vajíčka, protože máme vlastní chov slepic, také používám na vaření bylinky ze zahrádky

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři