TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Cukr versus tuk a co je horší

10. 04. 2014

Jistě jste zaznamenali v tisku a médiích diskuze na toto téma. Jak tomu ve skutečnosti je? Řada z Vás co někdy drželi dietu, ví, že rizikovými živinami v potravinách jsou právě cukry a tuky. Ale zároveň to jsou živiny důležité pro naše tělo, ovšem v doporučené dávce. Je důležité si uvědomit, kolik by jaká živina měla pokrývat zcelkového denního příjmu.Z dlouhodobého hlediska se doporučuje pro obézní osoby vyvážená strava se složením 40-50% sacharidů, 20-30 % bílkovin, 25-35 % tuků z celkově přijaté energie. A pro ty, co se o redukci nepokouší, obecně platí 55-60% sacharidů, 15-20 % bílkovin a 30 % tuků z celkového energetického příjmu.

Každý z Vás, kdo má zvýšený cholesterol v krvi, začne na doporučení omezovat příjem živočišných tuků. Mnohdy se však zapomíná,že nadměrná konzumace jednoduchých cukrů může také nést rizika, stejně jako u tuku.

Jaké cukry máme?

Sacharidy  (pokud nehubnete) odpovídají cca 55-60 % celkového denního příjmu, což může představovat 270 - 340 g. Jsou pro tělo nezbytné, hlavně jako zdroj energie pro mozek a tkáně.

Obecně sacharidy rozdělujeme na jednoduché cukry - mono a disacharidy (všechny cukry, které nesou sladkou chuť), dále na složité cukry – oligosacharidy a polysacharidy (škrob, glykogen, celulóza, pektin).

Dokážete si asi představit, v jakém množství konzumujeme právě jednoduché cukry? Většinou ve velkém. Jen si vzpomeňte nasladké limonády a neustále uzobávání cukrovinek a oplatek.Neměly by však překročit 10 % z celkového denního energetického příjmu.

Mezi jednoduché cukry patří klasický cukr, bílý, hnědý, ale také med, sladké nápoje, džusy a sirupy. Většinou je upřednostňujeme před cukry složitými.

Pro naše tělo jsou však složité cukry daleko výhodnější, protože udržují stabilnější hladinu krevního cukru tím, že mají nižší glykemický index.

Mezi složité cukry patří např. celozrnné pečivo, těstoviny, brambory, luštěniny aj. Nadbytečný cukr, který tělo nestačí využít jako zdroj energie nebo uskladnit v játrech a svalech, se pomocí enzymů přemění vzásobní tuk.

A jak je to s tukem?

Tuk je pro tělo stejně nezbytný jako sacharidy. Doporučená denní dávka je cca 30 % z celkového denního příjmu. To odpovídá asi 70-80 g.

Dělení tuků není v zásadě složité. Tuk se skládá z mastných kyselin MK, které jsou nasycené a nenasycené a podle zdroje se dělí na tuky živočišného či rostlinného původu.

Je známo, že nadměrným příjmem nevhodných tuků s převahou nasycených MK a trans mastných kyselin je spojen s rizikem vzniku nadváhy a obezity, s nemocemi srdce a cév. Proto je nutné hlídat nejen množství, ale také kvalitu tuků a zastoupení jednotlivých MK.

Rostlinné tuky mají výhodnější složení MK a neobsahují cholesterol, proto jsou ve stravě upřednostňovány. Jako typ doporučujeme např. rostlinný roztíratelný tuk Flora Gold, který patří do skupiny kvalitních rostlinných tuků, je vhodná náhradou živočišného tuku (máslo, sádlo). Tento rostlinný roztíratelný tuk je výborný zejména na vaření a pečení. Složení Flora Gold s jemnou máslovou příchutí je v souladu s nejnovějšími poznatky odborníků na výživu.

A co obávané trans mastné kyseliny?

Ty jsou rizikové hlavně, protože zvyšují celkovou hladinu cholesterolu i LDL cholesterolu a snižují hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Vznikají nejen v naší kuchyni, hlavně při smažení, ale také je konzumujeme každý den v oplatkách, sušenkách a různých čokoládových náhražkách a polevách.

Závěrem

Důvodem pro změnu životního stylu je především snížit rizika a komplikace řady chorob, zredukovat hmotnost, ale také ochránit srdce a cévy.

Je tedy tvrzení, že cukry jsou nebezpečnější víc než tuky pravdivé? V dnešní uspěchané době, kdy denní příjem jednoduchých cukrů a živočišných tuků u většiny z nás daleko překračuje tolerovatelné hodnoty, není třeba diskutovat,co škodí méně a co více.

Když budeme ve velkém konzumovat cukr i nevhodný tuk a navíc bez přiměřené pohybové aktivity - našemu srdci a cévám to opravdu uškodí. Je tedy třeba nepřekračovat doporučení denní dávky WHO, a to jak cukru, tak nasycených mastných kyselin. V tom vám pomáhá Sebekoučink. 

Zopakujeme základní pravidla, která již všichni znáte - stravujte se pravidelně a hýbejte se, omezte sladká a tučná jídla, zařaďte více zeleniny a dodržujte pitný režim. Sledujte také etikety potravin, neboť získáte podrobné informace o nutričním složení a budete mít možnost výběru.

Rozhodněto za to stojí!

Více se dočtete zde:

http://stobklub.cz/clanek/sacharidy-versus-tuky-a-co-je-horsi-/

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 04. 2014 20:07
Zeleninu mám ráda,tak si jí i sama produkuji.
04. 04. 2014 19:30
Slogan - ke každému chodu zeleninu se odrazí pozitivně na vašem zdraví - takže díky za potvrzení, že to funguje
04. 04. 2014 12:27
zjistila jsem, že po konzumaci zeleniny jsem na tom zdravotně lépe než před tím, kdy jsem nebyla zvyklá jíst pod kontrolou se Stobem

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři