TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Stres a kila

01. 03. 2015

 

Stres a duše

Žijeme v době, která přináší stále více stresů a psychické zátěže, zrychluje se životní tempo a zvyšuje náročnost mnohých zaměstnání.Všechny tyto stresové faktory se sčítají. Míra tolerance vůči stresu a zátěži se sice může soustavným tréninkem zvyšovat, ale není přece jen nekonečná. Každý má hranici, kterou by neměl překročit. Pokud ji přesto překročí, organismus musí stále více sahat do svých energetických rezerv, až se vyčerpá a objeví seprvní obtíže. Ty se mohou projevit jak v oblasti psychické, tak v tělesné. V oblasti psychosomatiky se stres projeví v oblasti tzv.slabého článku. Každý má jistou oblast ve svém těle, která je primárněgeneticky oslabena. Pokud se tato tělesná dispozice  spojí s nadměrnou psychickou zátěží,může vyvolat tělesné onemocnění. Mezi psychosomatická onemocnění patří např.infarkt myokardu, žaludeční vředy a další onemocnění zažívacího traktu, astma, různé ekzémy, poruchy příjmu potravya také obezita.

 

Stres a  jídlo

Jako prostředek  k uvolnění  a zvládnutí negativních emocí  používají lidé s kily navíc často jídlo  a pití, které v nás  vyvolávají pocity uspokojení a libosti. To, že se za chvíli na sebe zlobíme a hlavou nám běžní negativní sebehodnocení a myšlenky typu „ zase jsem selhala, jsem k ničemu, nikdy to nedokážu.“ už je jiný příběh. Bezprostřední pozitivní posílení je v tomto okamžiku silnější a zvyšuje pravděpodobnost opakování takového jednání.

Jak tedy napětí uvolnit společensky přijatelným způsobem?

Jednou z možností jsou relaxační techniky, které mají schopnost přeladit náš fyzický stav do příjemného zklidnění. Relaxací lze vědomě navodit uvolnění  a tak odstranit pocit napětí.

Příprava na akci se odehrává automaticky, ale můžeme  ovládat dvě složky dýchaní a svalové napětí. Relaxací vědomě navozujeme uvolnění napětí kosterního svalstva, které se automaticky přenáší i do oblasti hladkého svalstva a také psychiky.

 Dostáváme se do tzv. hladiny „alfa“, velmipříjemného stavu, který důvěrně známe, protože jím procházíme vždy těsně před usnutím.  Tohoto jevu můžeme využít i k vnitřnímu pozitivnímu programování našeho chování v bdělém stavu.

 Více se dozvíte v článku, který jsme napsali pro kalorické tabulky

http://blog.kaloricketabulky.cz/2015/02/mgr-jana-krihova-stres-a-nadbytecna-kila/

K nácviku relaxačních technik vám může posloužit CD Relaxace – pomocník při hubnutí, které si můžete objednat na www.stob.cz , sekce Pomůcky

Kdo se chce naučit relaxaci naživo

 - tak doporučujeme úterní kurz  hubnutí v Plamínkové,kde si zažijete i

neurolingvistické programování

http://www.stob.cz/cs/zakladni-kurz-s-durazem-na-posileni-vule

Kdo chce posílit vůli a zároveň je trochu vzdělán v psychologii - může navštívit celodenní seminář koučování

http://www.stob.cz/cs/odborny-seminar-zaklady-koucovani-ii

 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 03. 2015 20:11
přesně můj příad, jakmile jsem pod tlakem, ve stresu, extrémně unavená, sáhnu po jídle a nejlépe po nějakém hodně kalorickém.... zákusek, cukrátko z bombošky, sušenka nebo pytlík brambůrek :-( pak si nadávám,ale v tu chvíli.... :-(
01. 03. 2015 19:02
snažím se stravovat pravidelně už to předchází vlčímu hladu ale když na mě přijde mlsná tak jdu něco dělat fyzicky zacvičit si udělat nějakou fyzickou práci apod. Vždycky si řeknu že tu mnamku si dám až po té fyzické aktitě ale to už si ji pak nedám protože mně hlad přejde
01. 03. 2015 17:46
Relaxace Mgr.Jany Kříhové je opravdu kouzelná,budu si ji pouštět pravidelně.
01. 03. 2015 17:26
Článek pro Kalorické tabulky si přečtu, děkujeme.Je pravda, že i při psychickém přetažení organizmu spějeme k psychosomatickým problémům, a když neumíme relaxovat, koledujeme si o zdravotní potíže.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři