TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Všímavost

12. 11. 2015

 

V obchodech se na nás už usmívají čokoládové "předzvěsti" vánoc. Zanedlouho  nás budou zahlcovat i články a reklamy v tisku nabízející nejrůznější pomůcky a služby, které nás vrhají do předvánočního kolotoče a zároveň rady, jak si máme užívat vánoce v klidu a pohodě. Pojďme v krásných listopadových dnech trénovat tu pohodu a třeba nám vydrží až do Nového roku. V psychologii se poslední roky objevuje nový termín "mindfulness", který se překládá jako všímavost. Základním principem je, že věnujeme nehodnotícím způsobem  pozornost přítomnému okamžiku a svému prožívání. Co to znamená?

Pokud na vás přijdou chmury, pokuste se soustředit na přítomnost. Sledujte  co se ve vás děje právě v tom okamžiku, ale nehodnoťte to. Pokud si začnete zamořovat mysl katastrofizujícími myšlenkami, vede to k negativním emocím.  Myšlenky se často vztahují k minulosti -  k tomu co se nepříjemného stalo a nebo naopak k budoucnosti - máme obavy, co by se všechno mohlo stát.  Pokud nedáte  těmto myšlenkám prostor, nebudete řešit problémy, které by mohly ve vašich představách nastat. Zkuste se stát pouze vnitřním pozorovatelem vašich emocí, aniž byste propadli žádosti udržet příjemné či se vyhnout nepříjemnému. Pokuste se způsob vztahu k vlastnímu prožívání  dát do  pozice neutrálna, jde o nehodnotící kontakt s vlastními zážitky bez pokusu je měnit. Můžete si pomoci vědomým dýcháním, které vám pomůže se soustředit na současný okamžik, uvědomujete si neustálý proud vnitřních i vnějších podnětů - jak přicházejí a odcházejí. Přijímáte je takové jaké jsou, bez boje a snahy o kontrolu. A až si takovou bdělou přítomnost natrénujete, třeba zpomalíte a více si vychutnáte prosincové  kouzlo vánoc.

 

 

 

 

 

Hodnocení (25 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 11. 2015 09:36
Já vánoce bytostně nesnáším a bylo tomu celý život.A proto je neřeším.Možná to je tím,že jsem na štědrý den o rok starší,nevím.Rodina si na to zvykla.Ale tento článek je pro mne inspirací i k jiným dnům.Moc díky,pokusím se.
14. 11. 2015 22:03
Děkuji za milé komentáře
13. 11. 2015 16:14
Wow, dva dny zpátky jsem loupala ořechy do půl druhé do rána a uvědomila jsem si to, co jste v tomto článku napsala. Děkuji moc za upřesnění a také potvrzení, že jsem na správné cestě.
13. 11. 2015 15:32
Tento článek si budu číst několikrát, protože kdybych to dokázala, tak by to byl ten největší, prostě NEJ úspěch v mém životě. Mimo ten, že se mi podařilo shodit se STOBem dost kil a držet je od sebe dál. Člověk se opravdu celý život musí něčemu učit.
13. 11. 2015 09:06
Hezké a poučné,pro někoho bude stačit se jen kapku "doladit " ale pro mě dřina. Mohu se klidně podepsat pod komentář Dášenky.
13. 11. 2015 08:24
Dekuji za návod, urcite se budu snazit se podle neho alespon trochu rídit. Já jsem práve ten typ cloveka, co neumí jen tak zít prítomností. Neumí zahodit co bylo (smutného) a má i urcite zbytecné obavy´co muze být. A tím si vlastne kazí prítomnost, ale uz na tom pracuji, abych to zmenila :-))
13. 11. 2015 07:21
Poslední dobou se zejména v médiích objevují informace, kdy se nám trénink "neutrálna" velmi hodí, a k tomu reklamy na Vánoce...díky za návod...

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři