TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Život prvňáčka

02. 09. 2016

 

Prázdniny skončily a obzvláště prvňáčky čeká velká změna dosavadního denního režimu. Začněme ránem. Nechte dítě namalovat, co vše před odchodem do školy je třeba zvládnout  - umýt se,  obléknout se, nasnídat  a třeba si i pět minut pohrát. Ukažte si na hodinách, kdy se musí odejít z domu a jak dlouho  ten který úkon trvá. Místo dokola omílaných slov „dělej, nestihneme to, kolikrát ti to mám říkat“, které dítě už nevnímá, mu nechte trošku odpovědnosti. Oceňte, když se zdaří odejít v klidu dle plánu. Berte ranní klid jako vklad do celého dne.

Snídaně je nejen pro dítě velmi důležitým denním jídlem.  Mnohé studie poukazují na sníženou výkonnost dětí, které ráno nesnídají. Pokud se snídaně někdy nezdaří,  přichystejte do školy dvě svačiny. Jednu z nich si sní jako pozdní snídani po příchodu do školy.

Prvňáček si často poprvé v životě může koupit samostatně potravinu – ať už ve školním bufetu nebo v automatu. Pokuste se, než dítě automaticky podlehne barevnému žužu nebo se nechá unést  krásným zvukem padající plechovky limonády, společně naplánovat, na čem si pochutná. Kupte krásně barevnou krabičku  na svačiny a vybírejte do ní s dítětem potraviny, které ho uspokojí chuťově a vás nutričním složením.

Proberte společně jídelníček nabízený školní jídelnou – leckde je už i na internetu -  a domluvte se, který pokrm si zvolí. Pokud jsou tam pokrmy, které doma nevaříte, např. luštěniny, zařaďte je i do rodinného jídelníčku. Dejte dítěti šanci, aby si na ně zvyklo, nový pokrm většinou musí v různých variantách ochutnat vícekrát, než je přijme s chutí do svého jídelníčku.

Návyky, které se formují pravé v raném školním věku, přetrvávají  většinou až do dospělosti.

Nechte dítěti odpovědnost

 

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 09. 2016 10:24
Nás rodiče vedli ke snídani už od dětství.Byly to sice jen takové jednoduché,obyčejné věci, ale je vidět že se k nim pomalu vracíme.Takhle napsáno to vypadá jinak než si to pamatuju z mládí.Co se v mládí naučíš, ve stáří....:-)Pro dnešní mladou generaci určitě poučně napsáno. Děkuji.
02. 09. 2016 08:42
to bych si teď měla číst každé ráno :-D

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři