TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133040.31 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Prožij rok zdravě i na Menorce

21. 06. 2017

Blíží se doba dovolených. Než si dovolenou zaplatíte, udělejte rodinnou poradu, vyjasněte si, co kdo od dovolené očekává a najděte optimální průnik alespoň na část dovolené. Tam, kde je to nemožné, kdy třeba žena miluje moře a muž vysokohorskou turistiku, může manželství prospět i strávit část dovolené odděleně.

Dva v jednom

Ale i zde se dá najít řešení. Strávili jsme právě s manželem část dovolené na Menorce. Okolo celého ostrova vede tzv. koňská stezka "Cami de Cavalls" dlouhá 270 km, na kterou se dá dostat z téměř všech letovisek. A tak jsme spojili velmi příjemnou turistiku bez velkých převýšení (nejvyšší hora Toro měří  358 metrů) a s rozmanitou přírodou s poleháváním na plážích. Pláže  byly tím prázdnější, čím více kilometrů se muselo zdolat, aby se na ně člověk dostal. Všude byla skutečně křišťálově čistá azurová voda se stále překvapujícími  různými odstíny barev.

Fotoalbum z dovolené.

A co gastronomie?

Zrovna tak jako jsme ocenili různorodost přírody, mohli jsme si vybírat i z opravdu široké nabídky menorské kuchyně.

Bylo mi trochu smutno, když jsem viděla na talířích dětí stereotypně k snídani croissant s nutelou v kombinaci s párkem. K večeři pak dominovala na talířích bíla houska, mleté maso – tedy  hamburger kombinovaný se smaženými nugetami, případně opět párek.Talíře dětí bohužel kopírovaly talíře rodičů. Je velká škoda, že rodiče nevyužili alespoň dovolené k tomu, aby dětem ukázali, jaké dobroty na světě existují.

 

Pohlazení na duši

Naší "jídelní" sousedé – dva české manželské páry se ovšem trošku vymykali a užívali si obdobně jako my chutných a nutričně vhodných pokrmů. Jak lahodilo našemu uchu, když jsem slyšeli, jak jedna z manželských dvojic nadšeně vypráví té druhé o projektu Prožij rok zdravě a svým příkladem ovlivňuje nenásilně i talíře sedící dvojice naproti. Zůstali jsem v utajení a jen tak nenápadně sledovali jejich pohodové posezení. Pojem STOB padnul několikrát a opravdu jsme měli dobrý pocit, že evidentně pochopili základní pravidlo, které se snažíme vždy předat: Jídlo zůstává radostí, a po jídle je vám lépe než před ním, zasytí vás, ale nejste unaveni z přejedení a můžete si užívat krás života.

Bylo vidět, že mají zcela jasno v tom, co  většina  jiných účastníků nepochopila. Radost z jídla neroste s jeho množstvím, ale s kvalitou. Proč si tedy nandavat na talíř velké množství známých rychlovek z domova, když si zde mohu vybírat z několika druhů libových mas (nikdy nechyběla ryba a plody moře) a užívat si nepřeberné množství chutně připravené zeleniny s různými zálivkami, která  sloužila jako příloha. Sacharidy jsme pak doplnili zajímavě vyhlížejícími pohárky s želé a odlehčenými pěnami, či vínem nebo i sangrií. Hezky upravený talíř zmíněného manželského páru lahodil i oku oproti přetékajícím talířům ostatních, na kterých se prolínaly bez ladu a skladu smažené pokrmy s hranolkami, tatarkami, kečupy apod.

A ještě jeden zajímavý poznatek. Jeden z manželů, který často vyprávěl o zajímavostech z výživy zjevně získaných v projektu Prožij rok zdravě, zásadně zasedl ke stolu a čekal, co mu donese manželka. I to je jedna ze základních rad STOBu. Pokud si ještě nejsem jist v kramflecích, snažím se odstranit nebo omezit spouštěče provokující k jídlu navíc.

Spojení turistiky, cvičení a plaváni na nádherných plažích prospěje určitě ke zvýšeni tělesné  kondice, ale i k vaší psychické pohodě. Pokud ještě nemáte naplánovanou dovolenou, mrkněte na stránky STOBu do sekce aktivní dovolená. A jestli si přes léto nevyšetříte čas na týdenní dovolenou, zkuste alespoň víkend s námi na aktivním pobytu ve Sportareálu Klíny, kde se kromě mnoha pohybových aktivit naučíte i správně provozovat Nordic walking.

A jak se daří slaďovat vaše preference ohledně dovolené s těmi vašeho manžela případně dětí? A jak zvládáte švédské stoly? Inspirujte nás.

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 06. 2017 10:18
To, co nám nabízí gastronomie mist, které o dovolených navstevujememe, přece patří k poznání života v té zemi! Kvůli tomu tam jezdíme. My, suchozemci, bychom měli v létě konzumovat plody moře plnou merou. Kde se k těm čerstvým u nas v zimě dostaneme?
23. 06. 2017 20:48
V mém případě nemůžu rozdýchat pyramidy zbytků v bufetu na lodích, kde jsem strávila posledních pár dovolených.Holt oči by jedly a žaludek už nemůže.Jako jo, čeští"účastníci zájezdu" se poznají, ale co dovedou ti"muslimáci", nebo dokonce i elegáns italské seniorky, ty se v tom taky uměly pěkně porýpat......každý to dovolenkové stravování pojímá po svém.Já se na dovči vždy zvrhnu co do množství i druhu(ů).:-) taky si myslím, že dovolenkovou stravu je potřeba využít ve smyslu prozkoumat to, co se u nás nedá koupit nebo co si netroufáme uvařit.U mně je to vše co obsahuje krunýřky, klepítka, tykadla a chapadla :-)
23. 06. 2017 14:04
Už v únoru jsem byla na Kapverdách a celý pobyt jedla místní speciality a hlavně čerstvé tuňáky a zeleninu - no ano i palačinky pečené přímo před námi a také místní víno. A také jsem nechápala, proč se někteří orientovali pouze na to, co znali z domova...o tlustých dětech nemluvě. Jenže to bohužel platilo zpravidla jen o Češích. Francouzi si vždy nanosili od všeho trochu a evidentně si to užívali. Bylo snadné uhodnout odkud je "rekreant", který nad čerstvým tuňákem krčí nos a prchá pro něco "zdravějšího".
22. 06. 2017 20:17
Je prima, co píše Naďa - aby byly hezké vzpomínky a jak píše coumba, že si to užila - horší je když přejídání a přepití bere lidem energii a jen pak bezmocně leží u bazénu
22. 06. 2017 16:06
Právě jsme se vrátili z Rhodosu, bylo cestování i polehávání, ochutnávání i koktejly, plavání i menší tůry do kopců, prostě všechno, co se dá za týden stihnout. 1,5 kila nahoře, ale užili jsme si to.
21. 06. 2017 12:17
Z evropských dovolených považuji z hlediska gastronomie za nejlepší Španělsko. Výborné zeleninové saláty, různá masa, ryby, ovoce, i mlsání se dá vybrat. A ochutnávání různých koktejlů k dovolené taky patří. Přibrání se doma zase shodí a hezké vzpomínky zůstanou.
21. 06. 2017 11:54
Ze švédského stolu si vybírám to, co neznám nebo to, co mi je vzácnější. Neodolám zmrzlinám. I když se hlídám, dávám si minimum příloh, stejně vždy 2 kg přiberu.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři