TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 105
Celkem: 5880
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Světový den obezity

12. 09. 2017

11. října se koná Světový den obezity.

Poprvé se tento den konal v r. 2015 – uspořádala ho World Obesity

Federation. Obezita se v posledních letech stala velmi diskutovaným tématem. Vzhledem k jejímu celosvětovému nárůstu v posledních letech není divu. Obezita je dokonce označována za světovou epidemií.

Cílem světové aktivity je, aby se zapojilo do řešení problematiky obezity co nejvíce odborníků  i hubnoucích, a tak se i STOB  připojil již tradičně k Světovému dni obezity mnoha aktivitami. Aktivity vztahující se k  tomuto dni  budou směřovat k tomu, aby rozumná redukce váhy byla již trvalá, zkrátka aby slogan STOBu „pomalu, ale jistě“ splnil slogan  letošního Světového dne -  „řešte obezitu nyní a vyhněte  se následkům v budoucnu“. Tomuto dni jsou věnovány stránky http://www.obesityday.worldobesity.org/

Je zde i mapa, kde jsou uvedeny aktivity různých zemí – za nás to bude tedy dlouhodobá akce Prožij rok zdravě, nachozené kroky a samozřejmě Den zdraví. Pro ty, kteří neumí anglicky pár čísel z webu:

 

Neradostná čísla

Se současnými trendy se odhaduje, že  2.7 miliard  dospělých bude do roku 2025 trpět nadváhou nebo obezitou a 177 milionů dospělých bude potřebovat léčbu týkající se  těžké obezity (zatím je  na naší planetě  cca 7.5 miliardy obyvatel  a v r. 2025 nás bude cca 8 miliard).

Odhaduje se, že na léčbu nemocí souvisejících s obezitou padne v r. 2025 1.2 bilionů dolarů za rok. To už jsou sumy, které si ani nedovedeme představit, ale přece jenom opáčko z matematiky. V našem jazyce  se rovná bilion  tisíci miliardám  (milion je 10 na šestou, miliarda 10 na devátou a bilion 10 na dvanáctou). Pokud budete někdo číst stránky Světového dne obezity v angličtině, tak se nenechte zmást trilion v angličtině odpovídá českému bilionu a bilion miliardě.

A tak jak jsou složitá čísla, je složitá i problematika obezity.

 Hlavní body programu k Světovému dni obezity jsou:

Prevence – aby nebylo třeba léčby
Raná intervence - aby byla léčba efektivní

Kvalitní terapie

A o to všechno se snaží STOB již  desítky let, tak snad nějakou tu nulu v statistkách ubral.

 

Aktivity STOBu

Preventivní programy mají úspěch. Pamětníci si vzpomenou na úspěšné akce Snadně žij zdravě, Stobkolo, 7 S apod. a současní uživatelé webu si dávají stovky tisíc výzev k malým, ale trvalým změnám v rámci projektu Prožij rok zdravě. Dále se snažíme  motivovat k výborné pohybové aktivitě - chůzi  a uživatelé Stobklubu obcházejí rovník. Zatím jsme ho obešli jednou, tak prosím choďte a přidávejte vaše aktivity do počitadel umístěných nalevo na vaší stránce, protože víme, že každý krok, který uděláte navíc, se vám bohatě vrátí ve zdraví. Jsme rádi, že jsme rozhýbali a doufáme, že  rozhýbáme uživatele Stobklubu co nejvíce. Gratulujeme Oli a Lucce, které zvládly obejít rovník za 7 let samy ve dvou. http://www.stobklub.cz/blog-zapis/ivamal/24457/

Do prevence samozřejmě spadá i Den zdraví, kdy si už teď zapište do kalendáře 22.října, kdy vás čeká opravu bohatý program. Kdo by mohl někde cíleně rozdat katalogy k tomuto dni zdraví a dát tím vědět o Dni zdraví novým návštěvníkům, tak si o ně prosím napište do tohoto mailu, nebo na mail zuzkamalkova@seznam.cz  a uveďte adresu a počet katalogů.

Podrobnosti o dni zdraví se dozvíte v časopise Pochutnej si STOBem, kde bude říjnové číslo věnováno právě tomuto  dni.

 

Kvalitní terapie

Troufám říci, v České republice je kvalitní odborná péče o obézní. Lidem s mnoha kily navíc jsou určena Centra pro diagnostiku a léčbu obezity, pak je široká nabídka obezitologických ambulancí a poraden a samozřejmě také kurzy STOBu v mnoha městech České republiky.

Kurzy zahajují právě nyní a kromě nutričního pohledu je zde kladen důraz i na psychologický přístup, protože víme, že často větší roli v tom, co vložíte do úst hrají emoce než znalosti o výživě.

 

Vzájemná podpora

A kromě toho, že je aktivní ve vymýšlení různých podporujících programů samotný  STOB, ceníme si toho, jak jste na STOBklubu aktivní vy, píšete blogy, zapojujete se do diskusí a pomáháte si navzájem. Vítáme všechny vaše nápady a těšíme se, že vše probereme ve vzájemné odpolední diskusi  na Dni zdraví.

 

Co si myslíte, že by měl Světový den obezity řešit, co se dle vás nejvíce podílí na tak velkém výskytu obezity?

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 09. 2017 21:48
děkuji za podnětné příspěvky
12. 09. 2017 12:58
Myslím, že jde o nepoměr mezi zdravotní osvětou o správném životním stylu a mezi nespočetnými lákavými reklamami a nabídkami, zájmy, ze kterých mají prospěch jen obchodníci. Bohužel, je to trend celosvětový,a ten, kdo ho zastaví, by si zasloužil Nobelovku.
12. 09. 2017 12:16
Myslím, že už v mateřských školách je položena první cihla na základ obezity- děti mají většinou na jídlo maximálně čtvrt hodiny a to je opravdu málo, pokračuje to ve školní jídelně, kde je to možná o pár minut delší čas na jídlo a na střední už se děti většinou stravují kde se dá a čím se dá. Samozřejmě ,že základ jde z rodiny, ale ta bohužel stravování dětí přes den málokdy ovlivní. A leckterá rodina ani neovlivňuje - jezení u televize a ne v klidu u stolu, pobíhání s čímkoliv k jídlu v ruce místo chvilky v klidu vychutnaného jídla. Slýchám od mladých maminek - to nevadí, že u jídla nesedí, hlavně že něco sní :-(( Je to prostě komplex problémů,které jsou provázány a společně s nedostatkem pohybu vytváří živnou půdu pro obezitu.
12. 09. 2017 11:25
Myslím si, že by pomohlo, kdyby se o zdravém životním stylu učilo na školách, určitě středních, možná i v posledních ročnících na ZŠ ... i kdyby to bylo jen pár lidí, pořád by to mělo smysl ... navíc by toto mohlo fungovat i jako prevence anorexie ....
12. 09. 2017 09:10
Pokud člověk zrovna netrpí anorexií, tak je podle mne strašně snadné přibrat. Myslím si, že za velký výskyt obezity může dnešní způsob života - málo fyzické práce, spoustu jídla, existence fast foodů, nepravidelné a nárazové stravování, jídla v poklusu a ve stresu, reklamní "masáže" na sladkosti, přemíra sladkostí a tučných jídel, přemíra sacharidů ve formě chleba a pečiva, a dalo by se pokračovat asi ještě dlouho.
12. 09. 2017 00:31
Kočka mi šlape po klávesnici: tak na potřetí : - )

Editovat to nejde: účinně : - )
12. 09. 2017 00:30
Edit0ovat to nejde: účinně : - )
12. 09. 2017 00:28
Ahoj. Dle mého názoru nemá smysl řešit, jak se nestat osobou s nadváhou nebo obézní. Tomu totiž nikdo neuvěří.

Za důležité považuji sdělení, že vlastní hmotnost jde snížit a to rychle a účině, pokud se chce anebo musí :-)
Ahoj Petr

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři