TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Evropský obezitologický kongres ve Vídni - udržení váhy

02. 07. 2018

Kongresu ve Vídni se zúčastnilo 1 500 odborníků, a tak probíhal program v několika sekcích. 

Program sekcí byl velmi pestrý, tak jak je samotná obezita komplexním problémem.

Kongresu se účastníli  především lékaři, a tak byly sekce věnované  psychologickému pohledu na problém obezity v menšině. Velmi plodná byla též diskuse s účastníky kongresu.  Utvrdili jsme se v tom, že jsou možnosti v Čechách  pro terapii obézních na vysoké úrovni.

Většina příspěvků se sice týkala redukce váhy, ale našly se i příspěvky ve vztahu k udržení váhy, a to je téma nad míru důležité. 

 

Proč je udržení zhubnutých kil tak obtížné?

Z několika příspěvků by se dalo shrnout - protože dochází k adaptaci jedince na redukční proces -  mohou za to významné hormonální změny, zvýšení chuti k jídlu, snížení bazálního metabolismu a snížení termogenese (výdej tepla potřebný na zpracování potravy).

Na druhou stranu už váhový úbytek  5 – 10 % tělesné hmotnosti, tedy když například člověk zhubne ze 100 kil na 95 nebo 90 kil,  má výrazný příznivý zdravotní dopad. Často se pro velké hubnoucí cíle neradujeme a nespokojíme se i s malými hmotnostní úbytky, které přinášejí velké zdravotní benefity!  A malé váhové úbytky se udrží snáze než velké. Studie ukazují, že jedním z důležitých faktorů pro udržení váhy je dlouhodobý kontakt s nějakým podporovatelem, a tak jsem si říkala, jak je dobře, že máme v Čechách STOBklub, že se můžete podporovat dlouhodobě. Zajímavou myšlenkou bylo, že člověk by měl po zhubnutí  pod dohledem odborníka minimálně tolik týdnů, kolik zhubl kilo.

 

Co  vše bojkotuje udržení váhy?

Asi všem jen nám jasné že i při udržování váhy si musíme hlídat jídelníček a přijímat o trochu méně energie než před redukcí váhy. Co se týče pohybu, tak doporučení jsou dokonce taková, že při udržení váhy bychom se měli hýbat ještě více než při samotném hubnutí. Místo doporučovaných 150 minut týdně při hubnutí 300 minut pro udržení váhy. Hodně přednášek se také zabývalo vlivem spánku na redukci a udržení váhy, kdy nedostatek spánku vede k snížené sebekontrole (chystáme pro ty, kteří, kteří mají se spánkem  problém - ebook).

Adaptační pokles energetického výdeje

Při výrazném  snížení energetického příjmu dochází k  poklesu klidového eetického výdeje. Jedním z nejdůležitějších faktorů, jak tomu bránit, je zvýšení pohybu a dostatečný příjem bílkovin V tom vám může být dobrým pomocníkem Sebekoučink.

Co neovlivníme

Geny

Geny ovlivňují  mimo jiné regulační mechanismy týkající se příjmu potravy, pocit hladu a sytosti, a hlavně schopnost spalovat tuky a tendenci k ukládání živin do energetických zásob.

Role hormonů

Trošku pesimisticky vyznívaly studie, že  hormony jsou spíše proti udržení váhy. Regulace sytosti a hladu je zprostředkována řadou nervových přenašečů a  hormony (leptin, grelin a další) v době udržování váhy zvyšují chuť k jídlu, takže člověk pak snáze podlehne lákadlům. Nelze tedy hovořit jen o nedostatku vůle, ale hormony opravdu  udržení váhy ztěžují.

Teorie set pointu

Každému je dána do vínku nějaká váha a tu si tělo drží jako termostat.

A tak jako obézní lidé po nějaké době i když se přejídají, už  nenabírají,  zrovna tak se  zastaví po nějaké době hubnutí.  Pokud jsme zhubli pod  váhu, která náleží našemu tělu, mechanismy v těle se snaží vrátit tělu váhu, která je mu biologicky dána. A někdo holt může mít tento bod ne v pásmu normy, ale nadváhy.

Psychika

Mocným činitelem v nabrání zhubnutých kil je, pokud je člověk ve stresu. Stres vede  k zvýšení příjmu tučných  a sladkých jídel. Nabírají také ti, kteří se nezbavili emočního jedení. Dalším psychologickým termínem je tzv. Locus of control -  kdy máme buď vnější nebo vnitřní typ kontroly.  Vnější – to, co se stane, přičítáme vlivu okolí. Např. když neuspěju u zkoušky, tak mi dal profesor těžkou otázku, zasedl si na mě apod. Zrovna tak mám myšlenky, že s takovým zaměstnáním, péčí o děti a další nepřízní osudu, nemohou zhubnout. Váhu si udrží spíše ti, kteří mají tzv. vnitřní  kontrolu, nepřičítají neúspěch okolí, ale  uvědomují si, že jsou sami zodpovědni za své činění – když neuspějí u zkoušky, tak se to zkrátka nenaučili a když naberou,  vědí, že je to tím,  že nevhodně jedli a málo se hýbali.

Proteinové diety

Objevily se i příspěvky –zejména Francouzů, které se zabývaly proteinovými dietami, které vedou k rychlému zhubnutí. Je to opačný postup, než doporučujeme my. Udělat  velkou dramatickou změnu,  nahradit komplet stravu na mnoho týdnů pytlíky, kdy dojde k motivujícím větším váhovým úbytkům. Pak je však třeba mít opravdu dobrý plán pro stabilizaci váhy a etapu udržení. Dle mě bychom to mohli doporučit lidem s vyšším stupněm obezity. V dalších  pracech doporučovali  k udržení váhy náhradu  jednoho  klasického jídla proteinovým. Když člověk  nahradí jedno jídlo  proteinovým, doplní si cca čtvrtinu doporučené dávky bílkovin, vitaminu a minerálních látek. Z mého pohledu může k udržení váhy přispět i fakt, že  se člověk tímto způsobem stále stará o svoji váhu, zamýšlí se nad svým jídelníčkem a udržuje se v bdělosti, protože  udržení váhy je celoživotní kontrola.  Ochutnali jsme konkrétně dietu Almased. Musím říci, že chuťově nic moc a člověk by si měl rozhodně na jídle pochutnat.

 I proto mě až tak nezaujal příspěvek, který popisoval pomůcku umístěnou do nosu, která “oslepuje čichové buňky” a lidé si tedy tolik na jídle nepochutnají a snižují se  chutě na sladké.

Seznam úspěšných

Zajímavý byl i v některých zemích registr těch, kteří si  udržují váhu.Vyplní dotazník, kde se pak zjišťuje, co napomohlo k udržení váhy.

A tak bych tímto blogem chtěla vyprovokovat diskusi – co vám pomáhá a co bojkotuje udržení váhy? Pište  -  těším se na vaše příspěvky a třeba si časem uděláme také takový stoklubový seznam úspěšných.

 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 07. 2018 13:35
1.dostatečný spánek,2. klid a pohoda, 3. rozumně sestavený jídelníček, 4. přiměřené množství přijímaného jídla, 5. rozumný pravidelný pohyb, 6.podpora blízkých - STOB, 7. pozitivní myšlení, 8. kladný vztah sama k sobě, 9. správně sestavený žebříček hodnot, ctižádost a touha dostát vysněnému cíli :-).
16. 07. 2018 10:58
Jsem se stobem 5,5 roku, váhu si udržuji a jakmile stoupne na hranici, co mám stanovenou jako maximum, tak hned hezky sebekoučink a hezky zapisuji, dokud se váha nedostane tam kam chci. 3,5 roku se mi po zhubnutí váha nehla a hezky bez problémů ji udržela, potom ale plíživě šla pomalu k pomyslné hranici ( díky snížené funkci štítnice, jak jsem se posléze dozvěděla) .
Pro mě je odstrašujiícím příkladem táta - ten má morbidní obezitu, hýbe se jen minimálně, ale veškeré pokusy o zhubnutí zkončily neúspěchem - nedokáže se ovládat, prostě jídlo je pro něj vším. Máma ta na tom není tak ěpatně jako on, ale bohužel cestičku tím stejným směrem mám už vyšlapanou a jde po ní, čím více ji bolí kolena, tím více sedí a hýbe se minimálně... Tak tohle je pro mě dost odstrašující příklad. A jelikož mám obě kolena operovaná díky úrazům a díky tomu že mi to tam špatně narostlo, tak vím jak každé kilo navíc je pro koleno zátěž. Také i proto, že až dojdu k umělým kloubům, je tam váha limitující a chci aby potom nový kloub dobře sloužil :-).
16. 07. 2018 10:00
Já jsem zhubla se STOBem před 10 lety asi 10 kilo. Od té doby mi váha stojí a to i přes životní změny, které bývají spojovány s nárůstem hmotnosti - změna zaměstnání, 2 těhotenství, rodičovská a dlouholetý pobyt doma s ledničkou.

Můj recept? Pořád držím zásady jídlo + pohyb, ale přeci jen jsem jen člověk a občas vybočím a občas velmi ráda...:-)
Hlídám si ale stále váhu a jakmile se dostanu přes kritickou hranici, tžuka, papír a večer to nahážu do Sebekoučinku. A tak pořád dokola. Zhubnout 2 kg mi trvá 2 týdny, ale kdybych to nechala zajít, pak budu hubnout 10 kg a třeba půl roku.
A jak píše Zdrhla - moje babička, kterou obezita připravila o samostatnost je mi také motivací, že takto dopadnout nechci. Ve svých letech a při svých zdravotních problémech se už bohužel neunese a doma se o ni staráme. Je z toho nešťastná, protože hlava ví a uvědomuje si to, ale tělo ji nedovolí....a to poznamenávám, že není extrémně obézní!!!! Váží při 150 cm 80 kg a už to stačí, že se ji těžce chodí (udělá pr kroků denně), neobleče se, nezvedne se z postele apod. Je to sice blbá motivace, ale je to tak. Na konferencích se často mluví o kvalitě života a o kvalitním "podzimu" života. Není to jen estetika, ale opravdu i zdraví a kondice až do pozdních let.

Dámy, držme se tedy...:-) A Macatice, 60 kg je nádherná váha...:-)
11. 07. 2018 09:12
Já co jsem na Stobu od loňska jsem dala dolů 4 kg a ráda bych ještě jednou 4 kg.Pak teprve budu udržovat váhu, takže uvítám také každou radu, jak na to.
03. 07. 2018 11:50
Jo, a pohyb nemám žádný, když nepočítám občasné Jiřinčiny stobí výšlapy - díky za ně :-)
Tak nejsem vhodným objektem pro média jako příklad příkladného hubnutí, protože podle odborníků při správném hubnutí bez pohybu ani ránu.
03. 07. 2018 11:46
Jsem na STOBu necelé dva roky, ale započtu-li i to prázdninové období před registrací, kdy jsem začala hubnout, jsou to teď právě dva roky. Zhubnout se mi se Sebekoučinkem podařilo celkem ůspěšně (nikdy předtím jsem žádnou dietu nedržela, když nepočítám asi 5x 14 dní v průběhu předchozích 10 let, kdy jsem se nepřejídala a omezila sladké a smetanové jídlo), kdy během cca půl roku jsem shodila asi 15 kilo. Myslím, že ta doba roku a půl od konce hubnutí není ještě moc na bujaré oslavy, obávám se, že mi zase váha plíživě (po)leze nahoru. Těsně po zhubnutí jsem měla 57 kg, teď mám 59. Po zhubnutí jsem ještě pár cyklů udržovaího Sebekoučinku měla, pak jsem to zkusila úplně bez něj. Chci mít mezi 57-58 kg. Loni jsem si řekla, že před Vánoci bych ráda měla 55, abych mohla přes svátky v klidu ta dvě kila nabrat, tak jsem si v září nastartovala nový cyklus Sebekoučinku (a nastavila jsem si ho hodnotově jako něco mezi udržovacím a hubnoucím cyklem). Váha se ale skoro vůbec nehýbala. Jenže já nejsem z těch, co by z toho měli mindráky. Tak jsem si jedla podle sebekoučinku a neřešila to. A ejhle - poslední dva tři týdny ze želvička dala na usilovný pochod a na Štědrý den ráno (v den, kdy mi Sebekoučink končil) to bylo 55 kg! :-) Cím to bylo? Nevím - říká se, že u lidí, keří už dietu drželi, trvá nastartování nového hubnutí déle. Nebo mají pradu studie, kdy při stresu se nehubna, takže poklidné předvánoční období (ano - to není překlep,v mém životním cyklu je z hlediska pracovního stresu nejhorší listopad, pár týdnů před Vánoci už je to jen relax a pohoda :-) A možná mělo vliv i to, že s rukama upatlanýma od přípravy vánočního cukroví jsem neumlsávala během dne z ledničky sýry a uzené (a sladké neulsávám), takže těch kalorií byloo něco méně.
Teď bych tey ráda dosáhla zase na 57 kg, ale ani těch 59 nepovařuju z špatné. Už jsem měla nedávno i 60, což se mi podařilo trošku srazit.
A co si myslím, že mi k udržení váhy/lehkému hubnutí pomáhá? Vyvážený jídelníček - tedy sacharidy+bílkoviny vyrovnané v každém jídle. Já mám spíš přemíru bílkovin, takže část se jich snažim nahrazovat sacharidy - tedy k sýru, šunce nebo rybě si vezmu kus zeleniny nebo ovoce. A naopak k ovoci třeba trochu jogurtu. Zelenina není moje hobby, takže do ní se musím nutit - když si dávám pozor a mám jí dost, neleze váha nahoru. A možná s tím souvisí i vláknina. Prakticky nejím pečivo, nahrazuju ho vločkmi, a když vidím, že ten den mám málo vlákniny, přidám si lžičku psyllia do jídla. Ne víc. Myslím, že vláknina má u mně dost velký vliv na hubnutí (a asi není divu při mém "přirozeném" sklonu k bílkovnné stravě bez vlákniny - tam každý gram navíc je dost výrazné procentuální zastoupen). Je to jediný potravinový doplněk, který používám.
03. 07. 2018 11:02
Váhu po zhubnutí už držím cca 3 roky. Pro mne je asi nejdůležitější pohyb - pokud se dostatečně hýbu, nemám problémy váhu udržet, pokud okolnosti nedovolí a jsem bez pohybu, i s nižším příjmem přibírám. Samozřejmě důležitý je dostatek spánku, naopak přemíra stresu vadí. Velkým pomocníkem mi byl také sebekoučink, zapisovala jsem ještě asi tak rok a půl po zhubnutí, abych si zvykla na trochu jiný jídelníček než při hubnutí. A k nezaplacení je podpora ve Stobklubu :-)
02. 07. 2018 17:15
před 20 /bylo mi 44/ lety jsem poznala STOB a byla účastnicí kurzu. "bič a dohled" lektora mi velmi pomohl, ale motivací k hubnutí byla nenadálá smrt maminky, která byla obézní a když jsem viděla, jak složitý byl zásah lékaře a následný transport do nemocnice, naskočilo mi, že takhle nechci dopadnout. paradoxně rok a půl na to odcházel ze života tatínek a tehdy jsem začala zase nabírat. psychika udělala své - nejdříve návštěva v nemocnici a potom tabulka čokolády. Dopracovala jsem se do střední obezity a tuto váhu si udržovala s výkyvem +- 3 cca 15 let. Aby to nebylo horší, k tomu mě vždycky přivedla myšlenka na to, že chci být co nejdéle soběstačná, že potřebuju, aby mi sloužily plíce a nohy, ale i že se chci taky hezky oblékat. Teď, kdy se snažím hubnout, mi pomáhá hlavně komunikace v parťačkami ze STOBu, a jak píše Nadvornikova, díky sebekoučinku se mi pak snad i podaří sníženou váhu udržet. chce to hodně sebekázně a osobní motivace.
02. 07. 2018 13:40
No já jsem spíš z těch, co si váhu udržet nedokázaly. Potřebuji klid a pohodu, stres zajídám, ze zdravotních důvodů se moc nehýbu. Nyní, v 67 to zkouším znovu, mám dole od ůnora 15 kg,doufám, že díky sebekoučinku si to udržím.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři