TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133128.30 km
Kolo: 66071.10 km
Cvičení: 5524 h 20 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Jaký byl Den zdraví pořádaný Ministerstvem zdravotnictví?

03. 06. 2019

STOB pořádá již 22 let v Modřanech Den zdraví (zapište si do kalendáře datum 19. 10. 2019, kdy se Den zdraví bude konat již po třiadvacáté). Tradice Dnů zdraví pořádaných Ministerstvem zdravotnictví je výrazně kratší - 1. června se v krásném prostředí Zítkových sadů na Palackého náměstí konal 2. ročník s důrazem na prevenci.

„Díky prevenci můžeme předejít zásadním, někdy až fatálním, zdravotním problémům. Proto je velice důležité občany podporovat v tom, aby se aktivně zajímali o své zdraví. A Den zdraví je ideální příležitost, jak začít! Všechny občany proto srdečně zvu v sobotu do Zítkových sadů“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Vzhledem k dlouholetým zkušenostem s pořádáním Dnů zdraví mohu srovnávat. Ministerský Den zdraví byl zaměřen především na možnost poradenství s odborníky. Všechna čest – poraden zde bylo výrazně více než na našem dni zdraví. K dispozici byly konzultace a základní vyšetření odborníky ze špičkových zdravotnických zařízení. Účastníci si mohli nechat změřit krevní tlak s výkladem, jak poznat mrtvici, cukr v krvi, tuk v těle, vyšetřit oči. Nechyběly ani rady ohledně očkování a jak zacházet s nepotřebnými léky, možnost přihlásit se do registru dárců kostní dřeně či si zopakovat masáž srdce v rámci základů první pomoci. Některé poradny byly stejné jako na našem Dni zdraví – jako poradna pro odvykání kouření, vyšetření prsu, technika správného mytí rukou, výživové poradny apod. Zaujala mě poradna kontroly mateřských znamének a výuka správné techniky čištění zubů a jsem ráda, že příslušní odborníci přislíbili účast také na našem Dni zdraví. 

Na pódiu hovořili lidé zabývající se šířením zdravého životního stylu, na fotografii Alena Šteflová. 

A co mě zaujalo ve vztahu k obezitě?

Endokrinologický ústav měl stánek, kde se střídali různí odborníci. V době mé návštěvy zde bylo téma endokrinní disruptory. To jsou syntetické hormony, které nebyly vyprodukovány v lidském těle. Když se dostanou do organismu potravou nebo jinak, mohou narušit hormonální rovnováhu a způsobit zdravotní problémy. Současné výzkumy ukazují, že se mohou podílet i na problému obezity. Jsou obsaženy v celé řadě produktů každodenní spotřeby, jako jsou plasty, kosmetické výrobky, pesticidy apod. Dostávají se do životního prostředí, a tím i do potravinového řetězce člověka. 

Státní zdravotní ústav připravil názornou výstavku, která měla varovat před nadměrnou spotřebou soli, protože současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem. Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli. Na den tak v průměru připadá 16,5 gramů. To přispívá ke vzniku a rozvoji vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou např. náhlé mozkové příhody.

Zaujala mě také houpací destigmatizační lavička, která je součástí projektu reformy psychiatrické péče a pracuje na zlepšení přístupu lidí k duševnímu zdraví. Jestli jsem to správně pochopila, tak hlavním smyslem reálné lavičky umístěné iniciativou Na rovinu v hezké zeleni je poznání, že člověk sám mnoho nezmůže, ale za pomoci druhých se dají dělat divy. Když si někdo sedl na lavičku sám, zřítil se, ale pokud zde sedí lidí více, jsou v rovnováze, a to nejen duševní. To známe i z našeho STOBklubu, že pomáhám-li druhému, pomohu i sobě samotnému. Symbol lavičky rovnováhy se mi líbí i ve vztahu k hubnutí - jak pro znázornění příjmu a výdeje energie, tak i toho, že k hubnutí nestačí jen znalost výživy, ale i naše okřídlené heslo „Je důležité nejen co jíme, ale i jak a proč jíme“. I z tohoto důvodu se lavička už před lety objevila na titulní straně v jedné z mých prvních knih S váhou na houpačce.

Asi to chtěl osud, že když jsem tak na lavičce rozjímala, přisedl si ke mně Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a domluvili jsme se, že by na příštím Dni zdraví neměl chybět se svými aktivitami ani STOB. 

Myslím, že celý den se ministerstvu vydařil, přišlo mi jen líto, že se ministerského dne zdraví mohlo zúčastnit více lidí, ale co není, může být. My jsme také v prvních ročnících neměli tolik návštěvníků jako nyní. Samozřejmě nelze opominout fakt, že na Stobáckém dnu zdraví je velkým lákadlem možnost ochutnávek dobrého, nutričně vyváženého jídla a že si příznivci pohybu mohou vybrat ze 16 druhů cvičení. Třeba v příštím roce rozšíří počty návštěvníků ministerského Dne zdraví i Stobklubáci. Za úvahu však stojí termín jeho pořádání na Den dětí, když tam není žádný program pro děti.

A na závěr prosba na vás – připravujeme právě nyní program na náš Den zdraví STOB. Uvítáme vaše nápady, co vám na předchozích Dnech zdraví STOB chybělo, jaký nový druh pohybu byste chtěli vyzkoušet, jakou novou potravinu byste chtěli ochutnat, přemýšlíme i nad zařazením workshopů – napište, jaké téma by vás zajímalo.

Smyslem všech Dnů zdraví je namotivovat lidi ke změně životního stylu. Pokud jsou naměřené výsledky, ať už jsou jakékoliv, sděleny laskavě a odborníci jsou trošku vzděláni v motivačních rozhovorech a podaří se jim nasměrovat lidi na správné odborníky, tak jsou Dny zdraví velmi užitečné. A tak uzavřeme, že pokud se někde zase vyskytne den zdraví, neváhejte a navštivte ho.

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 06. 2019 21:43
Děkuji za informace a třeba se mi podaří se na další dostat.
03. 06. 2019 17:27
Děkuji za informace. Je dobře, že s prosbou o nápady přicházíte se značným předstihem. Určitě se tu tací “ nápadníci” objeví.
03. 06. 2019 17:23
Tak jsem si celou dobu čtení chystala poznámku, že pan ministr by možná měl zvážit vhodnost termínu nkonání akce na Den dětí, kdy je pro rodiče i prarodiče mnoho jiných lákadel, kteržm jistě dají přednost - a dva odstavce před koncem jste mi vzali vítr z plachet. Díky za ten termín říjnového dne zdraví, zrovna jsem se chystala, že budu googlit, když jsem ho dostala naservírovaný jako na talíři. V kalendáři už ho mám, uvidíme, jestli v té době u nás nebude nějaký firemní výjezd, ale zatím to vypadá nadějně.

Že byla na STOBáckém Dni zdraví poradna pro odvykání kouření a technika správného mytí rukou, mi uniklo, i když přiznám, že to odvykání kouření mi mohlo jít jedním uchem dovnitř a druhým ven, protože je to naštěstí problém, který nepotřebuji řešit.
Já myslím, že těch aktivit je na Dni zdraví docela dost. Problém akorát bývá s návalem lidí. Někdy jsou prodejní a předváděcí stánky v relativně úzké chodbě a tři proudy - hrozen lidí u stánku, lidi, co chtějí projít tam a lidi, co se zase derou zpátky - se do ní nevejdou.
O některé poradny/vyšetření je velký zájem, čeká se na ně dlouho ve frontě - a když má člověk zájem mezitím jít na nějakou termínovanou aktivitu, tak to čekání vzdá. Když máme podobné poradny na firemních akcích, je tam nějakž pořadník, kam se lidé zapisují, a pak přijdou na danou hodinu. Nevzpomínám si přesně, ale dost možná jste něco takového loni měli u toho výživového poradenství.
Další věc je bloudění po budově. Progra, je předem známý na webu, je i na dveřích místností, po budově jsou sice orientační šipky, ale v tom davu ne vždy jsou vidět. Nevím ale, jestli je součástí účastnických materiálů i plánek prostor, kde je která místnost, kde je která poradna. Mně sice k ničemu nebude, já na něj neuvidím, ale běžným lidem ano. A protože si vzpomínám na pár lidí, kteří se bezradně ptali, kde je to či ono, soudám, že takový papír v materiálech nebyl. Pro mě je ta budova už "známý terén", tak jsem si mohla dovolit i radit. On by stačil ten plánek na dveřích s programem, případně na vhodných nárořích, kde bude dost místa k jeho studiu, ideálně s vyznačením křížku "stojíte tady".

A k tomu vlastnímu programu - napadlo mě nějaká vizážistická poradna - oblékání, líčení, kadeřník, tvar brýlí... pro ten který typ postavy, obličeje... Víte, co mám na mysli - jak opticky zakrýt faldy, odvést pozornost od ne zrovna vílího pasu.

To čištění zubů vůbec není špatný nápad - to je v silách každého :-) A je to dobrá prevence. Na kontrolu mateřských znamének musí být odborník dermatolog, tady jde spíš o to, naučit lidi, aby se nebáli jít k doktorovi.

Workshopy by byly skvělá věc - ostatně tady nemusím vysvětlovat, že v kolektivu se to lépe táhne :-)

Přeju hodně zdaru a už se těším!
03. 06. 2019 16:33
Ivi, děkuji za článek. Moc mě mrzelo, že nemohu na Den zdraví osobně :-( Tak alespoň jsem se díky tobě dozvěděla, jak to tam vypadalo. Určitě bude dobře, pokud se STOB příštího ročníku zúčastní!

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři