TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkavy

Sebekoučink

Zahájení: 14.02.2024
Ukončení: 08.05.2024
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 10. 5. 2024

Získané body

Tento měsíc: 30
Celkem: 1068
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

lenkavy

Jak psát blog?

Sedmero „tučných“ chyb a nesmyslů, se kterými se v praxi setkávám

22. 09. 2019

Za sedmero horami a sedmero řekami …

I takto pohádkově mohu začít s článkem o tucích.

Problémem problematiky tuků je velké množství protichůdných informací, které se k veřejnosti dostávají. A některé jsou opravdu hodně „pohádkové“.

Výsledek? Běžný spotřebitel je zmaten.

Kdo je ten padouch? Sádlo, kokosový nebo řepkový? A zachrání nás všechny rytíř jménem Oliváč?

Pojďte se na tuto problematiku podívat mýma očima a dovolím si vycházet z praxe. Na co se mne v kurzech zdravého hubnutí nejvíce ptáte a co vidím ve vašich jídelníčcích?

  1. Množství v hlavní roli

Honba za tím, který tuk je ten nejlepší upozaďuje podstatnější téma kvantity! V jídelníčcích vidím nejen nadměrné množství tuku (byť je to tuk bio, eko či jiné "nejvyšší" kvality), ale i jeho nedostatek!

Tuky mají tvořit přibližně 30 % - 35 % denního energetického příjmu a velmi praktický a skvělý fotočlánek napsala Hanka Málková a doporučuji vám si jej (opět) přečíst!​

  1. Nebuďte monotónní

Honba za kvalitou má další negativní dopad a tím je monotónnost. Informace typu máslo – ano, ne, margarín – ano, ne, řepkový – ano, ne, kokosový – ano, ne atd. v praxi vypadají tak, že velmi omezujete příjem tuků jen na určitý druh.

Všechny tuky však vždy obsahují směsici nasycených i nenasycených mastných kyselin, ale v různých poměrech. Konkrétní poměry pak charakterizují konkrétní vlastnosti tuků, ať už z hlediska technologického, tak i výživového či zdravotního.

Neupínejte se proto pouze na jeden druh, ale střídejte to.

Nebojte se ve studené kuchyni sáhnout po panenském řepkovém, lněném, slunečnicovém, sezamovém, makovém nebo nějakém oleji ořechovém. Chléb si namažte občas máslem, občas margarínem a věřte, že ke smažení je ideální obyčejný řepkový olej, který lze vyměnit za olivový nebo sádlo.

  1. Jaké tuky kdy používat?

Dalším negativem nadbytečných informací je fakt, že tuky neumíme správně používat. Oblíbený (nebo zrovna moderní) tuk se pak používá opravdu vždy a všude.

Jednoduše shrnuto, panenské oleje patří do studené kuchyně, na smažení používáme tuky na smažení určené, rafinované. Více se tématu věnovala Hanka v tomto článku.

  1. Nákupem to nekončí!

Možná budete překvapeni, ale důležité je i to, jak se o tuky staráte!

Tuky je třeba chránit před světlem, teplem, vzduchem, nepřepalovat je a po otevření včas spotřebovat. Nejcitlivější jsou panenské oleje bohaté na nenasycené mastné kyseliny (tedy například lněný, makový, ořechové oleje). Stabilnější a trvanlivější jsou tuky rafinované a určené ke smažení.  

Pamatujte, zdravotně škodlivé jsou tuky staré, zkažené, žluklé, přepalované!  

  1. Ach, to věčné smažení…

Smažené řízky si necháváme pouze na návštěvy (u babičky). Doma nesmažím a nefrituju!

Ačkoliv naprosto ctím doporučení všeho s mírou a nedělím potraviny na zdravé a nezdravé, jsou přeci jen dvě věci, které v jídelníčku považuji za naprosto zbytečné. Tou první jsou přeslazené limonády a tou druhou právě smažené a fritované pokrmy.

Všechny ty smažené řízky, sýry, koblihy, bramboráky, hranolky, chipsy a jiné „mňamky“ by se v jídelníčku měly vyskytovat jen zřídka nebo vůbec.

Zbytečně zvyšují denní energetický příjem a hlavně! při vysokých teplotách vznikají látky, které mají prokazatelné škodlivé účinky na naše zdraví, některé dokonce i karcinogenní. S tím souvisí bod č. 3 – pokud už smažíte, pak na tucích k tomuto určených!

  1. Tuků se bojíme, croissanty však baštíme

Zdravotně rizikové jsou tedy tuky přepalované, staré, zkažené, žluklé. Zdravotně rizikové jsou i ty, jež obsahují trans nenasycené mastné kyseliny, lidově tzv. „transky“.

Tyto rizikové mastné kyseliny se v hojném množství nacházely v margarínech, a proto mají až dodnes špatnou pověst. Dnešní kvalitní margaríny již rizikové „transky“ obsahují dokonce v menším množství než obyčejné máslo. Proto nevnímám příjem margarínů v rozumném množství jako problém.

Problém však vidím v listovém těstě na tisíc způsobů (já vím, že to v obchodech voní), dále ve všech oplatcích, zákuscích, polevách na zdravých i nezdravých musli tyčinkách a sušenkách a dalších „mňam“ výrobcích.

Proč?

Protože tuky použité na jejich přípravu mohou ještě stále "transky" obsahovat. Nutno ale dodat, že i zde se situace velmi zlepšuje a výrobky jsou z tohoto úhlu pohledu více bezpečné.

Jako problémovější však vnímám celkový obsah a kvalitu tuků v těchto potravinách! Neřešte proto tolik, jestli dáte na pánev nebo do salátu o pár gramů tuku méně či více. Větší pozornost si zaslouží sledovat množství a kvalitu skrytého tuku v potravinách.

  1. Ryb je žalostně málo

Jsem si jistá, že o pohádkové trojici „ryby, zdraví, omega trojky“ jistě víte.

Pravda. Tučné ryby jsou nejlepším zdrojem n-3 nenasycených mastných kyselin, konkrétně eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), a proto je dobré jíst ryby 2x týdně.

Situaci v praxi ale stále vnímám jako žalostnou! Ryb je v jídelníčcích pořád málo!

A pozor, když už si dopřejete úžasného lososa, nelamte si tolik hlavu s červeným semaforkem (pro ty, co neznají Sebekoučink, to znamená, že jste přešvihly denní příjem tuku). Pokud svítí, protože tam byla tučná ryba, pak se klidně pochvalte! Pokud ale svítí, protože je tam smažák, kobliha nebo krkovička, pak se vraťte ještě sem..:-).

Jaké tuky používáte ve vaší domácnosti? A které naopak nesmí přes váš práh? 

Hodnocení (37 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 10. 2019 18:50
oleje kupuju řepkové a slunečnicové, nemám ráda olivový i když je zdravý, občas používám čerstvé máslo a margaríny už vůbec nekupujeme
25. 09. 2019 19:10
myslím že v tucích se docela dobře orientuji právě i díky stobu, používám spíše ty běžné - řepkový olej, olivový, obča máslo, margaríny...
25. 09. 2019 10:18
V tuciích už mám celkem jasno hlavně díky Stobu. Jen tý stránský v listovém těstu mne trochu zaskočily. Croissanty mám moc ráda a myslela jsem, že v nich le máslo, když jsou prezentovány jako máslové.
24. 09. 2019 21:50
Mám taky lněný olej, dávám do salátů. Jinak používám na smažení řepkový, do pečiva héru nebo trochu oleje slunečnicového. Snažím se péct vše v troubě, na papíře aby jsem moc nesmažila, jsou dobré i cuketové placky na papíru.
24. 09. 2019 10:09
Do studené kuchyně používám olivový, na vaření řepkový, smažení se snažím vyhnout. Bohužel se už léta snažím zhubnout a tak jsem teď v sebekoučinku zjistila, že jsem si vypěstovala stravovací návyk s nízkým obsahem tuku. Takže já mám momentálně opačný problém.
23. 09. 2019 23:16
V tucích většinou překračuju, miluju sýry a oříšky...ale naštěstí taky ryby, takže tím se to trochu srovnává...
23. 09. 2019 18:44
Pro teplou kuchyni používám řepkový olej, do salátů extra panenský olivový olej, k namazání občas máslo, jinak většinou rostlinné tuky rama a flora. Zásadně nesmažím, nedělá mi to dobře a rodina si již také téměř odvykla......
23. 09. 2019 18:41
Před tuky jsem na pozoru, ale přes práh mohou asi všechny "základní". Takže máme doma máslo i Floru Gold, škvařím doma sádlo, na vaření převážně řepkový olej, ve friťáku fritovací (pro manžela), na saláty řadu rozlévaných olejů - po 1 dcl dýňový, z vlašských ořechů, lískových ořechů, avokádový, pupalkový a samozřejmě i olivový. A ve spreji na "vymazání forem" kokosový.
23. 09. 2019 12:20
Na tepelnou úpravu používám buď rafinovaný olivový nebo řepkový olej, ve studené kuchyni panenský olivový, panenský lněný a panenský konopný, když někdy musím kvůli rodině mazat (chlebíčky), tak používám flóru. Máslo si dám jen výjimečně a sádlo nekupuji.
23. 09. 2019 09:06
Olej používám řepkový nebo slunečnicový, do salátů a studené kuchyně panenský olivový olej..
23. 09. 2019 08:50
Můj základ je řepkový olej na pečení, smažení, fritovací a olivový olej. Na namazání používám margarýn crem bonjour. Občas koupím něco jiného, ale je to jen pro obměnu chuti.
23. 09. 2019 07:32
Používám řepkový olej, občas slunečnicový, olivový, máslo a sádlo , ale vše v malém množství a smažím velmi málo, jen houbovým řízkům neodolám.
23. 09. 2019 07:11
Pěkný článek. Díky za připomenutí :-)
23. 09. 2019 07:02
Lenko, článek je úžasně pojatý. Stojíte v něm "nohama na zemi" a neděláte "z komára velblouda". Vítězí zdravý rozum. Tenhle způsob uvažování je mi moc sympatický a snažím se ho co nejvíc uplatňovat :-). Děkuji:-).
23. 09. 2019 05:19
Používám především řepkový olej, flóru, ryby mám ráda, ale listové těsto občas použiji.
23. 09. 2019 05:14
I já smažím jen výjimečně, žádnému tuku se nevyhýbám, jen si kontroluji množství,
23. 09. 2019 00:27
Děkuji za pěkný článek,tuky moc nemusím, používám převážně olej řepkový.
10. 09. 2018 16:15
Smažená jídla jsou u nás výjimkou. Používám na mazání ramu a oleje střídám. Miluju paraořechový olej. Teď máme nově sójový chilli olej.
07. 09. 2018 19:24
Předala jsem tyto rady mé dcerce, olivy jsem také nejedla ale naučila jsem se mít je ráda, dokonce dělám i pomazánku, Dám tvaroh,jogurt ,sůl, česnek, nechám pprokapat přes plenu, přidam na drbno olivy a zelenou cibulku.
07. 09. 2018 08:32
Poznámka k olivovému oleji: dostala jsem jednou darem láhev domácího olivového oleje ( z Chorvatska ) od osoby, která si sama ten olej vylisovala. Tento byl tak lahodný, že jsem ho jedla po lžičkách " jen tak", což by se mi v jiných případech rozhodně nestalo. Já se pak nedivím obyvatelům Středomoří, že olivový olej lijí úplně do všeho, to se s průmyslově vyráběnými oleji vůbec nedá srovnat
06. 09. 2018 21:58
Děkuji velmi za vaše komentáře a sdílení zkušeností. Moc chválím vaše pestré jídelníčky v oblasti tuků a jak je vidno, máme to pestré i v jednotlivých domácnostech...:-) Píšete někteří, že vám nechutná olivový, přiznávám, že jsem si také musela zvykat...:-) Jak na olej, tak i na samotné olivy. Některé oleje jsou ale velmi štiplavé, ostré a také mi nechutnají. Proto nejraději kupují na dovolené u moře, kde mohu ochutnat a tak si dovezu vždy olej, který mi chutná. Skvělé jsou i oleje ochucené, kořeněné - do různých salátů, miluju například citronový nebo pomerančový...:-)
06. 09. 2018 11:49
Hezké, vtipné a poučné.
05. 09. 2018 23:27
Děkuji za článek
05. 09. 2018 11:17
K snídani někdy na pečivo arašídové máslo - naučil mě to manžel a je to pochoutka - i když tučná, tak zdravá !
05. 09. 2018 08:39
Smažím málo radši peču v troubě i karbanátky. Tuky se snažím střídat, ale děkuji za pěkný článek.
04. 09. 2018 16:16
Moc pěkně shrnuté, řídím se pravidlem vše s mírou, olivový olej mi nevoní, řízky miluju, část tuku se dá odstranit rychlým ponořením do vroucí vody - praktikován od "žlučníkového" období.
04. 09. 2018 05:48
Zase jsem získala nové informace, já jsem se naučila používat na smažení řepkový olej, ale smažená jídla moc nejím.
03. 09. 2018 20:55
hezky a přehledně napsané...smažím minimálně, raději zapékám apod., na mazání používám spíše kvalitní margarín, občas i to máslo...a když už smažím tak na řepkovém olejí...olivový moc nemusím, ale mám ráda panenský řepkový...
03. 09. 2018 20:51
já používám, řepkový olej, občas slunečnicový, máslo sádlo, ale vše v malém množství, smažím velmi málo
03. 09. 2018 20:34
Fritézu nepoužívam a bramborové, cuketové, květákové placky dam na papír a peču v troubě.Smažim málo kdy, do salátů oliváč, pod cibulku řepkový, přidám máslo, chleba skoro nemažu, muž si dává pomazánkové, jednou za čas floru.
03. 09. 2018 20:12
Děkuji za pěkný článek.
03. 09. 2018 16:01
Smažím málokdy, ale když tak v horkovzdušné troubě , ze ztužených používám pouze Heru do pečení, většinou napůl s máslem.
03. 09. 2018 15:23
Vajíčka smažím na ghí a ostatní mixem řepkového a ghí. Ale např. řízky apod.téměř nedělám. Do salátu zastudena lisované - olivový, konopný apod. Margaríny jakožto vysoce průmyslově zpracované potraviny rozhodně NEEE !
03. 09. 2018 13:29
V tomto bodu jsem poučení, Takže tuky rozlišují poměrně bezpečné
R
03. 09. 2018 10:23
Moc hezký článek :-) ... mám to dost podobné: doma nesmažím ani nefrituji, pokud něco takového připraví babičky a obědváme u nich, tak se pro jednou nic nestane. Při restování střídám řepkový nebo kokosový olej a sádlo, co mi přijde pro ten konkrétní recept nejvhodnější. Do zálivek používám panenský olivový olej, na chléb si občas namažu máslo nebo ho jen tak pokapu oliváčem, pod tvarohovou pomazánku nebo sýr už další tuk nedávám, pokud mám chuť na sladké, nekupuji, ale upeču si doma, pak většinou používám máslo. Margaríny nepoužívám, protože mi nechutnají, ryby mám moc ráda. Kromě toho miluju čokoládu, hořkou nad 70% kakaa.
03. 09. 2018 09:34
Na občasné smažení používám řepkový olej, do salátů ořechový a na namazání Perlu. Přes práh mi nesmí olivový - nechutná mi a prasečinky typu brambůrky, koblihy apod. vůbec nekupuji.
03. 09. 2018 09:04
Když vyjímečně smažím, tak na řepkovém oleji. Na chleba slabě Ramu nebo máslo. Nezdravý tuk- bohužel ulítávám na sušenkách a zákuscích.
03. 09. 2018 08:17
Tak tady problém nemám, používám řepkový a olivový olej. Na chléb creme bonjour. Sádlo, máslo vůbec nekupuji, brambůrky a jiné slané mlsky moc ráda nemám, sušenky jsem odbourala.Tedy ale řízky ty tedy miluji, jak kuřecí, tak vepřové, správně je smažím a tak si je čas od času dopřávám !!
03. 09. 2018 07:34
Používám řepkový olej, snažím se smažená jídla vynechat. Občas řízek, květák. Karbanátky dělám v troubě .Do salátů olivový, dýňový, lněný . Chléb nemažu, manžel používá floru. Raději si dám tvaroh, pomazánky...
03. 09. 2018 07:24
Děkuji za hezký článek. V zásadě tak "laicky" uvažuji v duchu jeho stěžejních myšlenek. Smažíme zcela výjimečně. Doma máme máslo, ale docela často mažeme i tvarohem. Do salátů mám panenské oleje, ty pro tepelné zpracování střídám. A ryby máme moc rádi :-).
03. 09. 2018 06:10
Používám řepkový olej, do salátů olivový, omezuji smažení, k namazání většinou flóru. Ale někdy neodolám croassantu.
03. 09. 2018 05:11
Krásný článek a pravdivý. Občas hlídáme něco, co ani není důležité. Řízky nejím a brambůrky také ne. Snažím si vše hlídat. Je tolik způsobu jak vše nezdravé nahradit.
03. 09. 2018 04:47
Smažené slané nebo sladké nevyhledávám, používám oleje - většinou slunečnicový a máslo. Na mazání ho střídám se sýry a pokud cítím potřebu ztučnit pokrm, je to spíš pár lžiček smetany - kysané nebo sladké. Čas od času ale neodolám brambůrkům. Je o moje slabost už od dětství. Ale jak zní název jednoho filmu. Jsem brambůrková ale léčím se, tedy snažím se už s ohledem na obsah soli mít je pod kontrolou a jejich společnost nevyhledávat, nemít je doma a uplatňovat pravidlo: co nemám doma, nesním...
03. 09. 2018 04:46
Já používám do salátů extra panensjý olivový olej ( tady mám rezervy, ale nanžel je alergik, tak oleje co jsou zde uvedeny nekupuji, protože z nich mám obavy, aby mu něco nezpůsobyly - tajy nerad exoerimentuje.... No a pro nás ostatní - prostě se mi nad tím potom nechce přemýšlet....) K vaření používám řepkový, zásadně nesnažím, maso restuji v přírodní úoravě. Když chci obalovaný květák, hranolky nebo karbenátky tak zásadně z horkovzdušné trouby. K namazání používáne ty nové ramy, floru, občas obyč. máslo. Listové těsto použiji jen vyjímečně, raději si udělám těsto na závin z jogurtu nebo tvarohu.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři