Datum registrace: 17. 06. 2010
nada
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 143491.66 km |
Kolo: | 67265.50 km |
Cvičení: | 5961 h 38 min |
Přátelé
Počet přátel: 534
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
Získané body
nada
Jak psát blog?Nový Sebekoučink – porce nebo gramy ve vlastních receptech
02. 09. 2016
V roce 2010 jsem napsala blog, kterým si v Původním Sebekoučinku přepočítávám porce ve vlastních receptech na 100 gramů hotového jídla ve vlastních potravinách. Porovnávala jsem energetickou hodnotu a živiny, spočítané v receptu, s hmotností hotového jídla po tepelném zpracování a přepočítala EH a jednotlivé živiny na 100 g. Do vlastních potravin jsem zapsala hotové jídlo jednou položkou o hmotnosti 100 g a v ingrediencích uvedla jeho množství. Podíl zeleniny, započítávaný do semaforku, jsem doplnila pomocnou vlastní položkou, označenou jako zelenina, s nulovými hodnotami kJ a živin a uváděla jen množství zeleniny v receptu.
http://www.stobklub.cz/blog-zapis/nada/352/
V Novém Sebekoučinku mám možnost si převod z porcí na gramy zjednodušit a nemusím vlastní recept přepočítávat a přepisovat do vlastních potravin, ani doplňovat další položkou množství zeleniny, protože program mi umožňuje v ingrediencích měnit počet porcí, uvádět desetiny, a přepočet EH a živin provede automaticky včetně rozšířeného sledování cukru a vlákniny.
Příprava receptu:
Zvážím prázdný hrnec nebo mísu, ve kterém budu recept zpracovávat a později hotový pokrm vážit.
Zvážím všechny ingredience, které v receptu použiji (sůl a koření nevážím, to je v toleranci).
Zvážím hotový pokrm netto (odečtu váhu prázdné nádoby) a spočítám gramáž 1 porce.
Vlastní recept zapíši do databáze jednou ze 3 možností:
1. Přes záložku JÍDLO A VAŘENÍ (jedině tam mohu recept i smazat nebo upravit). Uvedu počet porcí, abych měla přehled o kalorické hodnotě porce. Obzvlášť v případě, že recept uvádím jako veřejný.
2. V Jídlokoučinku po kliknutí na zelené kolečko plus a na tlačítko Přidat vlastní recept. Uvedu počet porcí.
3. V Jídlokoučinku zapsáním přímo do ingrediencí jako 1 porci (např. při zápisu oběda) a ukončením tlačítkem „Uložit do vlastních receptů“. (To je novinka Nového Sebekoučinku.)
Potom do oběda dopíši další položky, které se receptu netýkají, a celý oběd uložím tlačítkem „Zapsat jídlo“. Příště už recept vyhledám ve vlastních receptech.
Důležité: V receptech se počet porcí uvádí na celky. Do názvu receptu uvedu hmotnost porce, např: Lečo 440 g. Bez uvedené hmotnosti porce bych neměla veličinu pro přepočet zkonzumované části porce.
Na talíři si porci hotového leča zvážím a je-li odlišná od hmotnosti, uvedené v názvu receptu, např. 350 g, při zápisu jídla si v ingrediencích změním 1 porci na 0.8 (350/440=0.8). Program přepočítá všechny hodnoty.
V zásadě neřeším drobné odchylky od receptu, jestliže významně nezmění hodnotu živin.
Když nahradím maso v receptu jiným druhem, přenesený recept v ingrediencích rozkliknu (kliknu na trojúhelníček), smažu uvedený druh masa a mimo recept zapíši použitý. Mohu také upravit množství jednotlivých ingrediencí. Při těchto úpravách v jídelníčku zůstává vlastní recept v původním stavu.
Vlastní recepty se upravují a mažou přes záložku JÍDLO A VAŘENÍ – volba Vlastní recepty – kliknutím na název receptu a na tlačítko upravit nebo smazat.
Postupně si mohu do stávajících vlastních receptů hmotnost porcí dopisovat.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
nada
Aktuality
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?