TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 17. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nada

Sebekoučink

Zahájení: 20.04.2024
Ukončení: 18.05.2024
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 20. 5. 2024

Získané body

Tento měsíc: 493
Celkem: 28890
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133561.12 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5546 h 56 min

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Sebekoučink-zahrajem si na školu: Glykemický index potravin a jeho vliv na hubnutí

17. 11. 2011

Předchozí blogy:
Sebekoučink-zahrajem si na školu
Sebekoučink-zahrajem si na školu.Zápis
Sebekoučink-zahrajem si na školu.Úkol 1odpovědi

Téma: Glykemický index potravin a jeho vliv na hubnutí

Trochu teorie, převzaté z internetu:

Potraviny s velmi nízkým glykemickým indexem (< 30)

Luštěniny, houby, vejce, sýry, maso, ryby, zelená listová zelenina, kořenová zelenina, rajčata, papriky, cibule, česnek, fruktóza, třešně, švestky, meruňky.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem (30 - 50)

Černý chléb, celozrnné těstoviny, vařené špagety, laktóza, mléčné výrobky, ořechy, jablka, hrozny, pomeranče, broskve, mrkev, kukuřice.

Potraviny se středním glykemickým indexem (51 - 80)

Celozrnné pečivo, müsli, sýrová pizza, sacharóza, melouny, rozinky, banány, jahody, kiwi, zmrzlina, vařené těstoviny, vařená rýže, brambory vařené ve slupce, džusy, zavařeniny, slazené nápoje, cukrovinky.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem (> 80)

Glukóza, med, pivo, chipsy, popcorn, pšeničná mouka, bílé pečivo, hranolky, vařené loupané brambory.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jednotlivé zdroje uváděného GI potravin se liší, jsou obtížně měřitelné. Hodnoty berte orientačně z www.stobklub,  www.stob, www.zakladnizdravi.cz, nebo z tohoto blogu (převzaté z internetu).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Potraviny s nízkým stupněm želatinizace škrobu (tj.kompaktnější zrna), např. ovesné vločky, celozrnné těstoviny, a s vysokým obsahem viskosní rozpustné vlákniny např. ječmen, oves, žito, se vyznačují tím, že jsou pomaleji tráveny, a mají proto nižší glykemický index.

Výsledný glykemický index jídla můžeme snížit, doplníme-li je tukovou či bílkovinou složkou. Například k vařeným přílohám přidáváme dostatek syrové zeleniny. Další možností snížení glykemického indexu je vláknina.

Glykemický index výrazně sníží i kyseliny ve stravě (zpomalují vyprazdňování potraviny ze žaludku a tím sníží rychlost vstřebávání cukrů) - zakysané mléčné výrobky, citronová šťáva, kyselé ovoce, vinný ocet.

Glykemický index se může zvyšovat i nevhodnou tepelnou úpravou a ovlivňuje ho i kombinace jídel.

Při výrazném omezení potravin s vysokým glykemickým indexem můžeme očekávat úbytek na váze a hlavně dlouhodobější pocit sytosti.

OTÁZKY a ODPOVĚDI:

2.1) Kolik odborných článků o glykemickém indexu jste na webu stobklub našli?

       2 až 5 článků     

2.2) Jakými způsoby můžete články vyhledat?

       a.) záložka ČLÁNKY-volba Výživa, do pole napsat text Glykemický index a Hledat
(nalezeno 5 článků)

Poznámka: Program hledá text podle názvu článku i obsahu článku.V některém článku může být text zmíněn jen v jedné větě. Články mají podstatné téma obvykle uvedeno v názvu. Další, zdlouhavější možnosti (v případě velkého počtu článků) jsou uvedeny v odpovědích b,c.

                b.) záložka ČLÁNKY-volba Výživa, prohledat seznam článků podle názvu
(nalezeny 2 články)

                c.) prohledat seznam článků  na hlavní stránce vlevo dole, kliknout i na"více článků"
(nalezeny 2 články, hledání je zdlouhavé, články nejsou členěny podle témat a nejstarší články jsou až na konci))

2.3) Najděte na záložce INTERAKTIVNĚ-volbu Lekce hubnutí-Lekce 3-bod 5 Glykemický index. Uveďte správnou odpověď v úkolu 4, potraviny s nízkým GI. Dozvíte se ji po určení potravin v lekci.

       minerálka, hořká čokoláda, čočka, avokádo

2.4) Kde v Sebekoučinku najdete rámcovou informaci o glykemickém indexu potraviny a její vhodnosti z hlediska hubnutí?

       V Jídlokoučinku po kliknutí na plus (+) u denní dávky se zobrazí jednotlivé kategorie a podkategorie databáze potravin. Vybereme potravinu z příslušné kategorie a podkategorie a kurzorem (šipkou) ukážeme na třetí barevnou ikonku (semaforek) zleva, kde se zobrazí nápovědný text. Text odpovídá barvě semaforku. Zelená barva-vhodná potravina pro hubnutí, oranžová-jen v malém množství, červená-pro hubnutí nevhodná.

2.5) Dozvíte se v Sebekoučinku o vyhledané potravině další podrobnosti? Jak?

                Před názvem potraviny 1 .semaforek zleva H-hubnoucí index, 2.T-tuky, 3. S-sacharidy, glykemický index, 4. alli (jen pro ty, kteří jej užívají). Za názvem potraviny ?- otazník.

Poznámka: GI a další podrobnosti nenajdete v doplněných vlastních potravinách, protože by pro vás bylo obtížné je do databáze zadat.

2.6) Najdete na webu databázi potravin bez použití Sebekoučinku? Kde?

                záložka RECEPTY-volba Databáze potravin nebo dole na hlavní stránce uprostřed kliknout na Databáze potravin.

2.7) Jak reaguje tělo při zkonzumování denního jídla nebo mlsku, sestaveného jen z potravin s vysokým GI?

       Stoupne rychle hladina cukru v krvi, na tuto náhle zvýšenou hladinu krevního cukru reaguje slinivka břišní vyplavením velkého množství  inzulínu, jehož cílem je"umístit" glukózu do buněk. Po tomto velkém  výkyvu hladiny glykemie se dostaví dříve pocit hladu. Pokud je výsledný  GI celého jídla nízký, nedochází k velkým výkyvům hladiny krevního  cukru, čímž si šetříme produkci vlastního inzulinu a prodlužujeme si  pocit sytosti.      

2.8) Co se stane s vašimi tukovými buňkami po zhubnutí? Sníží se jejich počet?

         Počet tukových buněk zůstane stejný, pouze se zmenší jejich objem.

2.9) Co mi doporučíte z hlediska glykemického indexu i příjmu kJ, když mě honí mlsná a sním 50 g balení sušenek BeBe Dobré ráno s musli a ovocem (950 kJ)? Neraďte, že mám sníst jen 1 sušenku.  Balíček otevřu, sušenky mi chutnají a moje hlava momentálně teoretické rady nebere. Jsem ráda, že jsem nekoupila velkou krabici.

         Např: Sníst k sušenkám trochu nízkotučné bílkoviny, prodlouží se sytící efekt, případně i zapít vodou s citronem, sníst kyselé ovoce. Klesne celkový GI.

2.X) Seřaďte potraviny z hlediska glykemického indexu od nejnižšího GI po nejvyšší. Uveďte i energetický příjem na 100 g. (Máte zde vypracované i odpovědi, bylo to pracné hledání v několika zdrojích na netu bez záruky.)

         Odpověď z různých zdrojů:

paprika (15,100), rajčata (<30, 100), cuketa (<30, 105), vejce (<30, 616), sýr polotvrdý30% (<30,1100), čočka v suchém stavu (<30, 1440), ořechy (14-22,2800), těstoviny celozrnné, uvařené  aldente (40,600), brambory ve slupce (65,290), těstoviny z měkké pšenice(70,600)

2.10) Sestavte si studenou večeři s ohledem na GI použitých potravin, skladbu živin a dodržte max. 30% vašeho doporučeného denního příjmu kJ. Uveďte váš současný doporučený příjem pro večeři.

 Příklad: Doporučený příjem večeře 2220 kJ:  50 g sýr polotvrdý 30% (GI <30, 550 kJ),atd.

Děkuji MUDr. Marii Skalské a PhDr.Ivě Málkové za korekturu úkolu 2.

26.10.2011

 





Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 10. 2011 15:45
Jani, díky moc :-)
28. 10. 2011 11:17
Bohkanko, velká gratulace k výhře!!! Moc Ti ji přeji!!:-)
Nado, děkuji za ocenění mé studijní snahy.
Všem přeji krásný prodlopužený víkend!!
27. 10. 2011 23:45
Abulo,
v našem věku je každý zdravě shozený kilogram úspěchem. Tys to dokázala a určitě se cítíš líp. A není na škodu se něco nového přiučit.
27. 10. 2011 22:10
Naďo, díky za to, že mě otázky donutily vzít na vědomí glykemický index potravin. Možná, že právě můj dosavadní naprostý nezájem o něj je jednou z příčin, proč se želvička už nechce hýbat. I když pro mě je velký úspěch i to, že stojí a nevydala se špatným směrem !
27. 10. 2011 21:52
Líbo, díky moc :-)
27. 10. 2011 19:57
Bohdano, blahopřeji ti k výhře. Také jsem si zjistila, že báseň Umění malých kroků jsi do blogu vložila ty. Znova jsem si ji přečetla a znova mně povzbudila. Teď jsem si ji už vytiskla, abych se mohla k ní vracet.
27. 10. 2011 17:51
Já taky děkuju za pochvalu. Ale zasloužím taky pokárání, já si špatně čtu otázky a pak odpovídám mimo mísu. No ono to s dětmi za zády někdy moc nejde. Ale polepším se. ;-)
27. 10. 2011 17:40
Jé, teď jsem se dočetla, že dostanu odměnu :-) Moc moc děkuji paní Málkové i Vám paní Naďo. Udělaly jste mi velikou radost!!! Už se těším, že se dozvím spoustu zajímavých a užitečných věcí. Děkuji ještě jednou.
27. 10. 2011 14:52
Mimořádnou odměnu od autorky, knihu Hubneme s rozumem v praxi-Glykemická kuchařka, získává Bohdanaa. Gratuluji.
Na stejné úrovni pečlivých odpovědí vás bylo víc, ale Bohdanaa odpověděla jako první.
Oceňuji pečlivost JaniVlc, prostudování článků o glykemickém indexu DorisB, která zjistila, že jeden článek se netýká přímo glykemického indexu (program jej vyhledal na základě jedné věty, obsahující slova glykemický index) a vaše jídelníčky. Některé z vás mi v otázce 2.X, na kterou jsem současně i odpověděla, přemisťovaly ořechy dopředu. Uvedla jsem rozpětí GI 14-22, to znamená <30 a z důvodu vysoké energerické hodnoty jsem ořechy zařadila až na konec této skupiny. Ořechy jsou zdravé, doplňujeme si jimi tuky, ale pozor na příjem kJ.
Další úkol obdržíte již zítra. Bude krátký, užijte si prodloužený víkend. Naďa
26. 10. 2011 23:31
Uzavírám úkol 2 a odpovědi naleznete pod otázkami. Oceňuji vaše vypracované odpovědi, které svědčí o hlubších znalostech a které jste možná získaly (y není gramatická chyba) i díky tomuto tématu. Za každou správnou odpověď si připočtěte 1 bodík a změňte osobní značku v Zápisu. Moje odpovědi jsou širší, aby z nich načerpali informace i ti, kteří se neúčastní školy aktivně, ale otázky a odpovědi je zajímají.
I když svítí semaforek skutečného příjmu sacharidů zeleně, není sacharid jako sacharid a není vhodné je konzumovat samostatně. Na to jste správně odpověděly a může to být jednou z příčin pomalejšího hubnutí.
Příští úkoly budou kratší a prodloužím dobu na jejich vypracování vždy od pátku do pondělí. Uvidíme, jestli se počet pilných žáků zvýší. Současný počet odpovídajících splnil podmínku pro pokračování školy. Přeji chuť a sílu do dalšího učení. Naďa
Poznámka: znaménka <, > napíšeme z klávesnice počítače přidržením pravé klávesy Alt a stisknutím značky < nebo >.
26. 10. 2011 23:00
Ivo, za mé pilné žáky Ti děkuji, tento úkol byl opravdu náročný. Po pečlivém pročtení všech odpovědí se pokusím vybrat vítěze a když přidáš autorské věnování, bude mít vzpomínku na školu i užitečné informace po ruce. Kniha je moc pěkná. Díky, Naďa
26. 10. 2011 21:10
Paní učitelko - ráda venuji v tomto kolu knihu Hubneme s rozumem v praxi - glykemickou kuchařku tomu, koho určíte - Nado dej pak vědět, kdo ji vyhrál iva
26. 10. 2011 20:54

2HŽNM9

2.1) Našla jsem celkem pět článků
2.2) Na liště záložek kliknu na ČLÁNKY, do volného pole pro vyhledávání zadám glykemický index a kliknu na HLEDAT … zobrazí se 5 článků. Nově příchozí, kteří se na stránkách ještě neorientují, případně by přehlédli vyhledávací kolonku by mohli procházet jednotlivé rubriky. Kde by poté v rubrice VÝŽIVA PŘI HUBNUTÍ našli příslušné články.
2.3) Nízký glykemický index mají … Čočka, minerálka, avokádo, hořká čokoláda,
Střední GL mají … ovocný jogurt, ovesné vločky, celozrnný chléb, ovocný džus
Vysoký GL mají … Hranolky, limonáda, kobliha, bílé pečivo
2.4) Při zadávání potravin do jídlokoučinku … u každé potraviny jsou kolečka značící její vhodnost. První je kolečko, které nás informuje zda je potravina vhodná při hubnutí, druhé říká vše o tucích, třetí o sacharidech – tedy jaký je její glykemický index (při hodnotách nižších než třicet je kolečko zelené a říká, že potravina buď téměř neovlivňuje hladinu cukru v krvi, nebo jen málo a je pro nás tedy velmi vhodná … pokud je kolečko oranžové hodnoty potraviny se pohybují od 30 do 70 a tyto potraviny bychom měli konzumovat v omezeném množství, případně je kombinovat s bílkovinami. Při hodnotách vyšších než 70 a červeném kolečku je pro nás potravina naprosto nevhodná)
2.5) V jídlokoučingu je u každé potraviny v pravé části řádku šedé kolečko s otazníkem, při kliknutí na něj se otevře nové okno s dalšími informacemi (například, jakou vhodnější potravinou bychom danou potravinu mohli nahradit)
2.6) V zelené liště, v horní části stránky je záložka recepty, při kliknutí na ni se nám zobrazí databáze receptů … dále máme v pravé části obrazovky nabídku DATABÁZE POTRAVIN … po vstoupení do této sekce se můžeme volně rozhlížet a pomocí vyhledávače snáze najdeme hledanou potravinu, případně hledat v kategoriích (např. Nápoje, ovoce, sladkosti …)
2.7) Nejprve se rychle a výrazně zvýší hladina cukru v krvi, na co reaguje slinivka břišní vyplavením inzulínu do krve, ten se snaží hladinu cukru zredukovat ŕ pokles hladiny cukru … pokud je inzulínu mnoho, může dojít k velkému poklesu až hypogylémii (při té jsme nervózní, podráždění ..) hlavně však po konzumaci potravin s vysokým GL budeme mít velmi brzy opět hlad.
2.8) Nevím
2.9) Doporučila bych sušenky konzumovat společně například s bílým zakysaným jogurtem, nebo tvarohem …
2.X) Nevím zda jsem správně pochopila otázku, ale uvažuji, že je vše seřazeno správně jen ořechy by možná bylo možné přeřadit na druhé místo za papriku a rajčata tak posunout na 3. příčku
2.10) Současný denní příjem mám 6700 kJ, z čehož usuzuji, že na večeři bych měla dodržet max 2010 kJ z denního příjmu.
100 g Tuňáka ve vlastní šťávě – 460 kJ (GL nižší než 30)
50 g Celozrnného rohlíku – 575 kJ ( střední GL)
60 g Nízkotučného sýru do 30% - 660 kJ (Nízký GL index)
120 g Cherry rajčátek – 120 kJ (nízký GL)
Celkem: 1815 kJ … samozřejmě zapíjet například vodou nebo neslazeným čajem. Preferuji menší množství sacharidů a větší množství bílkovin. I když pečivo si úplně odpustit nedovedu.


26. 10. 2011 20:09
3HŽNS13
2.1) Našla jsem 5 článků
2.2) Na horní liště - ČLÁNKY- do pole hledat zadám "glykemický index" a VYHLEDAT - tzn. vyhledají se všechny články, kde je zmíněn glykemický index
2.3) Nízký GI: minerálka, hořká čokoláda, čočka, avokádo
2.4) v Jídlokoučinku - databáze potravin - barevná kolečka u názvu potraviny, to S (sacharidy) - barva zelená, oranžová, červená podle vhodnosti GI
2.5) Ano, v části Jidlokoučink najdeme před každou položkou barevná kolečka s písmeny - první hubnoucí index, druh tuku a GI.
2.6) Na úvodní straně webu Stobklub, dolní část obrazovky - Databáze potravin
2.7) Prudce stoupne hladina krevního cukru, pocit nasycení vydrží kratší dobu, brzy se dostaví hlad, chutě, potřeba konzumovat něco sladkého, podrážděnost.
2.8) Počet tukových buněk se nesníží, pouze se zmenší a číhají na naše prohřešky.
2.9) Doporučila bych doplnit k BeBé oplatkám přidat bílkovinu - tzn. např. bílý jogurt, kysaný mléčný výrobek
2.X) nevím - přesně jsem nepochopila, co s tím
2.10) Doporučený denní příjem 6000 KJ , na večeři max 1500 KJ:
150 g Shmaky salát jemný (GI <30, 825 KJ)
50 g chléb celozrnný FIT Penam (GI < 70, 380 KJ)
200 g rajčat (GI < 30, 170 KJ)
26. 10. 2011 18:15
2HŽŠM8
2.1) Našla jsem pět článků, ale v jednom z nich není o GI ani zmínka.
2.2) Kliknutím na ČLÁNKY na zelené liště, místo textu „ Hledat v článcích“ vyplnit text „Glykemický index“ a kliknout na „Hledat“.
2.3) Nízký GI: Avokádo, čočka, minerálka, hořká čokoláda
2.4) V záložce „recepty“ – „databáze potravin“- zadat hledanou potravinu- hledat- najet kurzorem myši na barevné kolečko s písmenem „S“- objeví se popisek s GI potraviny
Nebo v Sebekoučinku při zadávání potravin totéž.
2.5) Stejný postup jako v otázce 2.4. , jen je třeba pro podrobné informace kliknout na požadovanou potravinu
2.6) Ano, v záložce “Recepty“- „databáze potravin“ na zelené liště nebo v šedém rámečku úplně dole.
2.7) Čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po jejím požití rozhoupe hladina cukru v krvi, přičemž nadměrný pokles hladiny cukru v krvi způsobuje hypoglykémii, která je doprovázena nepříjemnými pocity podrážděnosti, nervozity, pocity hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého, které nás sice těchto nepříjemných pocitů zbaví, ale opět rozhoupe výkyvy cukru v krvi.
2.8) Tukové buňky nezmizí, pouze změní svou velikost.
2.9) Nevím, to by mě samotnou zajímalo.
2.X) paprika (15,100), ořechy (14-22,2800), rajčata (<30, 100), cuketa (<30, 105), vejce (<30, 616), sýr polotvrdý30% (<30,1100), čočka v suchém stavu (<30, 1440), těstoviny celozrnné, uvařené aldente (40,600), brambory ve slupce (65,290), těstoviny z měkké pšenice(70,600)
2.10) Můj doporučený přijem pro večeři je max 1560KJ: Křehký chléb Knuspi 40g (GI 30-70), Cottage 20% bílý 80g (GI <30), rajčata 100g (GI<30), okurka 100g (GI<30), kedlubna 100g (GI<30), zelí pekingské 50g (GI,30), olej 5g (GI<30) + bylinky, celkem 1397KJ
26. 10. 2011 14:38
6HŽND11
2.1) Našla jsem 2 články, obsahující podrobné informace o GI a 3 články, které se rovněž o GI zmiňují
2.2. Články jsem vyhledala kliknutím na záložku „články“ na horní zelené liště STOBklubu. Do okna „hledat v článcích“ jsem zapsala „Glykemický index“ – hledat. Bylo nalezeno 5 článků.
2.3. Minerálka, čočka, avokádo, hořká čokoláda
2.4. Informace najdu při výběru jídla. U každé potraviny jsou vlevo barevná kolečka. První informuje o vhodnosti potraviny při hubnutí. Druhé informuje o GI, třetí o obsahu v vhodnosti tuků. Čtvrté – informace o vhodnosti při dietě Alli.
2.5. Další informace o potravině získám v Sebekoučinku kliknutím na šedé kolečko vpravo u vybrané potraviny.
2.6. Ano, na úvodní straně STOBklubu úplně dole v šedém poli, třetí sloupec zleva, třetí položka shora
2.7.Tělo reaguje na zvýšenou hladinu krevního cukru vyplavením inzulínu, který podporuje ukládání tuku v organismu. Následně dojde vlivem inzulínu k poklesu krevního cukru, což je provázeno nervozitou a (u mě) nezvládnutelnou chutí na další sladkosti.
2.8. Po zhubnutí se moje tukové buňky neztratí, pouze se vyprázdní. Jejich počet zůstane stejný. Budou čekat na moje chyby a budou kdykoli připraveny opět se naplnit tukem.
2.9. Sušenky Bebe mají střední GI (méně než 70). Pokud se Bebe vejde do denního příjmu, je to menší chyba, než sníst pečivo s vysokým GI. Pro snížení celkového GI je vhodné doplnit Bebe bílkovinou- bílým jogurtem, tvarohem apod.
2.X. Otázka obsahuje již i odpověď, pouze u ořechů jsem uvažovala o jejich přeřazení na druhé místo za papriku. Ale možná to není nutné, protože u ostatních potravin s GI nižším než 30 není uvedena přesná hodnota GI a z potravin o GI nižším než 30 mají ořechy nejvyšší energetickou hodnotu.
2.10. Moje dnešní večeře:
Chléb moskevský 60 g GI < 70 528 kJ
Camembert 30% 50 g GI < 30 450 kJ
Krůtí prsa uzená 70 g GI < 30 329 kJ
Paprika žlutá 100 g GI < 30 120 kJ
Rajčata 100 g GI < 30 85 kJ
Čaj bez cukru 500 g GI < 30 0 kJ

Příjem celkem 1512 kJ (denní doporučený příjem 5 100 kJ, z toho 30% je 1530 kJ)
25. 10. 2011 20:26
2HŽŠS11
2.1) 5 článků
2.2) Články – hledat v článku (vyplnit Glykemický index) – Hledat – spočítat články
2.3) Nízký GI - avokádo, čočka, hořká čokoláda, minerálka
2.4) Vyhledám potravinu a najedu šipkou na barevné kolečko s písmenem S
2.5) Vyhledám potravinu a klapnu na šedé kolečko s otazníkem
2.6) v zeleném pruhu RECEPTY – Databáze potravin
2.7) Rozhoupe se hladina cukru v krvi a mám dříve hlad
2.8) Počet tukových buněk se nesníží, jen z nich ubude tuk a odpadní látky
2.9) Konzumovat je společně s bílkovinou, nejlépe zakysaným mléčným výrobkem
2.X) Potraviny jsou seřazeny správně jen ořechy dám na 2. místo za papriku
2.10) Doporučený příjem 1530 kJ
Chléb křehký Activia – GI vyšší než 30, 40g, 600kJ
Gervais (Danone) – GI nižší než 30, 45g, 423kJ
Dušená šunka 95% - GI nižší než 30, 70g, 319kJ
Rajčata – GI nižší než 30, 60g, 51kJ
Ředkvičky – GI nižší než 30, 60g, 30kJ
Okurka salátová – GI nižší než 30, 60g, 42kJ
Paprika červená – GI nižší než 30, 50g, 70kJ
Celkem 1535kJ

25. 10. 2011 14:46
2HŽNS13
2.1) našla jsem 5 článků
2.2) na horní liště ČLÁNKY--- pak zapsat od šedého okénka hledaný výraz GLYKEMICKÝ INDEX a následně červené HLEDAT --- vyhledají se všechny články obsahující zadaný výraz - tedy 5 článků
2.3) Nízký GI: čočka, avokádo, minerálka, hořká čokoláda
Střední GI: ovesné vločky, ovocný jogurt, celozrnný chléb, ovocný džus
Vysoký GI: bílé pečivo, hranolky, kobliha, limonáda
2.4) v Sebekoučinku -- záložka Jídlokoučink -- v jídelníčku kliknu na zelené plus u jakékoliv denního jídla -- pak vyhledám potravinu -- 3.kolečko před potravinou označuje Sacharidy (S) a po najetí kurzorem myši na kolečko se zobrazí informace o GI potraviny a vhodnosti z hlediska hubnutí, napš. u Bebe sušenek i informace o vhodnosti kombinace s bílkovinami
2.5) Ano, další informace jsou vlevo i vpravo vedle vyhledané potraviny: vlevo jsou semaforky: 1. hubnoucí index - vhodnost zařazení při hubnutí, druhý barva dle množství tuku, třetí sacharidy, čtvrtý vhodnost potraviny při užívání přípravku ALLi, další informace vpravo: energet. hodnota na 100g, množství bílkovin, tuků a sacharidů v gramech na 100g potraviny a další podrobnosti zjistím kliknutím na OTAZNÍK vpravo vedle zadané potraviny
2.6) Úplně dole v šedém poli - třetí sloupeček a třetí řádek. DATABÁZE POTRAVIN - kliknu - zčervená-- po otevření databáze zapíšu do šedého rámečku název potraviny a stisknu červené hledat nebo na horní liště rozkliknu recepty a opět se dostanu k databázi potravin
2.7) po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem dojde k rychlému zvýšení hladiny glukosy v krvi, reakcí na to dojde ve slinivce k rychlému nárazovému vyloučení hormonu inzulinu, který se snaží glykémii opět normalizovat. Pokud se to děje opakovaně, může ale dojít k většímu vyplavení inzulínu a následkem toho k většímu poklesu cukru v krvi - hypoglykemii, tu provází slabost, nervozita, podrážděnost a pocit hladu... a tento stav opět nutí tělo ke konzumaci rychlých cukrů ve snaze o rychlou normalizaci glykémie. Většinou to ale jen dále rozkolísá hladinu glykémie a tělo je v začarovaném kruhu - podrážděnost, nervozita, neustálé uzobávání a kolísání glykémie
2.8) Dospělý člověk má počet tukových buněk neměnný, jejich rozložení v těle je také neměnné. Při hubnutí tukové buňky hubnou - snižuje se jejich velikost, ale jejich počet ani rozložení se nemění, žádné nezmizí. Při tloustnutí tukové buňky naopak tloustnou a zvětšují se, ale nepřibývají.
2.9) Sušenky Be Be dobré ráno mají vyšší obsah vlákniny a poměrně nižší GI (střední). Občas je můžeme do redukční diety zařadit, ale je nutné jejich energetickou hodnotu započítat do denního příjmu a vhodná je jejich kombinace s bílkovinami - např. tvaroh, jogurt
2.X) paprika (15,100), ořechy (14-22,2800), rajčata (<30, 100), cuketa (<30, 105), vejce (<30, 616), sýr polotvrdý 30% (<30,1100), čočka v suchém stavu (<30, 1440), těstoviny celozrnné, uvařené aldente (40,600), brambory ve slupce (65,290), těstoviny z měkké pšenice(70,600).
2.10) Doporučený příjem celkově 5500kJ - pro večeři 30% - max 1650 kJ
má oblíbená večeře - zeleninový salát s tuňákem, olivami a strouhaným sýrem + pečivo:
ledový salát 150g (pod 30, 75kJ), okurka 50g ( pod30, 35kJ), rajče 50g (pod 30, 43kJ), kukuřice Bonduelle 30g (30-70, 150kJ), tuňák Rio Mare v olivovém oleji 50g ( pod 30, 445kJ), olivy 15g ( pod30, 86kJ), eidam 30% ( pod 30, 165 kJ) + chléb celozrnný FIT (Penam) 80g (30-70, 608kJ) = celkem 1606kJ , 23,5g bílkovin (25%), 12,6g tuků (30%) a 43,5g sacharidů (45%), denzita 365kJ/100g

25. 10. 2011 14:24
Vzhledem k náročnosti úkolu i problematiky prodlužuji termín odpovědí do středy 22 hod. Odpovědi obdržíte po uzávěrce. Příští úkol bude kratší a návrh k diskusi je změnit zadávání úkolů na pátek a uzávěrku odpovědí na pondělí do 22 hod. Dosavadní odpovědi svědčí o tom, že se v problematice orientujete.
25. 10. 2011 14:19
4HŽŠM12
2.1 5 článků
2.2 Kliknout na záložku články, zde vypsat v položce hledat Glykemický index, kliknout na tlačítko hledat a objeví se celkem 5 článků.
2.3 Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou dle úkolu 4 minerálka, čočka, hořká čokoláda a avokádo.
2.4 Při zadávání potravin do jídelníčku se u každé potraviny vlevo objeví 4 kulaté ikonky, 3. zleva s písmenem S označuje glykemický index potravin - pokud je ikonka zelená, má potravina nízký GI do 30, pokud je ikonka oranžová, má potravina střední GI od 30-70, pokud je ikonka červená, má potravina GI vyšší než 70 a pro dietu je nevhodná.
2.5 Viz předešlé ikonky, jen ikonky 1. zleva s písmenem H- pokud je zelená, měla by potravina tvořit základ jídelníčku, pokud je ikonka oranžová, je potravina vhodná, ale nelze ji jíst v libovolném množství, pokud je ikonka červená, této potravině bychom se měli vyhnout, nebo ji jíst jen vyjímečně.
2.6 V záložce recepty klikneme na Databázi potravin, kde buď vyplníme políčko hledat, nebo jednotlivě rozklikneme nabídku vlevo.
2.7 Dojde k rychlému vyplavení hormonu inzulinu ve velkém množství, následkem toho poklesne hladina cukru v krvi, což může vést až k hypoglykémii, která je doprovázena pocity hladu, nervozity a podráždění a vede k další konzumaci především sladkého.
2.8 Tukové buňky se zmenší, ale jejich počet se nesníží.
2.9 Doporučuji konzumovat s bílkovinou např. bílým jogurtem nebo mlékem, a následně upravit příjem sacharidů v dalších jídlech.
2.X paprika (15,100), ořechy (14-22,2800), rajčata (<30, 100), cuketa (<30, 105), vejce (<30, 616), sýr polotvrdý30% (<30,1100), čočka v suchém stavu (<30, 1440), , těstoviny celozrnné, uvařené aldente (40,600), brambory ve slupce (65,290), těstoviny z měkké pšenice(70,600).
2.10 Můj doporučený příjem večeře je 1500 kJ, což odpovídá 40 g sýru Madeland Fitness GI nižší než 30, 374 kJ, sacharidy doplňuji ze zeleniny většinou rajčaty a pak celozrnným chlebem.
25. 10. 2011 10:46
6HŽPS7
2.1 2 odborné články
2.2 ČLÁNKY – zadám hledaný výraz Glykemický index – HLEDAT
2.3 Minerálka, hořká čokoláda, čočka, avokádo
2.4 Na řádku jednotlivých potravin je to třetí semaforek. Pokud na něj ukážu myší rozkřikne se mi tabulka, kde je napsáno jak daná potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
2.5 Pokud v Sebekoučinku na daném řádku potraviny rozkřiknu vpravo semaforek s ? tak se mi ukáže tabulka – kde je popis potraviny, náhrada, obrázek, hodnoty(KJ,B,T,S).
2.6 RECEPTY – Databáze potravin.
2.7 Po zkonzumování potravin s vysokým GI prudce stoupne hladina cukru v krvi, vyplaví se inzulin, prudce klesne hladina cukru v krvi a způsobí hypoglykemii – podrážděnost, nervozita, hlad a vede k další konzumaci sladkého.
2.8 Tukové buňky po zhubnutí zmenší svůj objem. Jejich počet se nesníží.
2.9 Snížit glykemický index – např. přidáním bílkoviny( zakysaný mléčný výrobek)
2.X paprika 15,100, ořechy 14-22, 2800, rajčata 30, 100, cuketa 30, 105, vejce 30,105, sýr polotvrdý 30% 30, 1100, čočka v suchém stavu 30,1440, těstoviny celozrnné, uvařené akcente 40,600, brambory ve slupce 65,290, těstoviny z měkké pšenice 70,600
2.10 Můj doporučený příjem pro večeři je 1860kJ :
Cléb žitný celozrnný diet line GI vyšší než 30/790 60g
Sýr eidam 30% GI nižší než 30/100 80g
Vejce GI nižší než 30/616 1kus
Rajčata GI nižší než 30/85 200
Celkem 1863kJ, B 33,6, T 20,3, S 31

25. 10. 2011 10:37
OHŽNS7
2.1) 5 článků
2.2) otevřít v zelené záložce Články – zadat Glykemický index – dát hledat – spočítat články
2.3) nízký GI: minerálka, hořká čokoláda, čočka, avokádo
střední GI: ovocný jogurt, ovesné vločky, celozrnný chléb
vysoký GI: hranolky, limonáda, koblihy, bílé pečivo
2.4)jídlokoučink – databáze potravin – prostřední kolečko před vybranou potravinou, označené S – barva (zelená, oranžová, červená) podle vhodnosti GI
2.5)ano – v databázi 3 semaforky (vhodnost při hubnutí, GI, vhodnost při používání Alli), při přidání do jídelníčku složení potraviny (KJ, T, S, B)
2.6)ano – zelená záložka Recepty – Databáze potravin – rozkliknout vybranou skupinu – rozkliknout vybranou potravinu
2.7) zvedne prudce glykemii, čímž začne produkovat tělo větší množství inzulinu – pocit sytosti vydrží krátkou dobu, protože po zpracování cukru inzulinem hladina glykemie opět klesne
2.8) počet tukových buněk je daný a je jen na nás, zda dovolíme, aby jejich objem zastínil buňky svalové
2.9) BeBe není sice moc vhodná, ale má střední GI a vlákninu, lze ji občas zařadit – ovšem lepší by bylo ji nahradit bílkovinnou tyčinkou Guareta nebo proteinovými tyčinkami Performance ProSnax (jak je doporučeno v podobnějších informacích o BeBe v databázi potravin)
2.X) NEVÍM, moc jsem nepochopila otázku
2.10) NEVÍM
25. 10. 2011 09:15
1HŽPD10
2.1. 2
2.2. STOGklub - zelená lišta - Články - Výživa - zajímavosti a novinky
2.3. Sušená jablka, okurky, houby, brokolice, kapusta, hlávkový salát, rajčata, citron, ostružiny, květák, avokádo, višně, olivy, oříšky, grapefruit, špenát
2.4,
Výběr jídla - u konkrétní potraviny jsou čtyři barevná kolečka - kolečko s písmenem S - obsahuje informaci o GI
2.5. Ano, kroužky jako ve 2.4
H - informace o bílkovinách
T - informace o tucích
S - informace o sacharidech
Barvy: zelená - potravina vhodná bez výhrad
oranžová - potraviná vhodná v malém množství
červená - potravina nevhodná
2.6. Ano: www. kalorické tabulky.cz, www.lucy.cz, www.zdravi4u.cz
2.7. Pocit nasycenosti vydrží kratší dobu, brzy se dostaví hlad a chutě.
2.8. Počet tukových buněk se bohužel nezmění.
2.9. Doporučuji k BeBe sušenkám sníst kelímek bílého jogurtu.
2.X. Potraviny v odpovědi jsou seřazeny dobře
2.10. Já sestavuji večeři podle toho, kolik mi zbývá do dopuručeného energetického příjmu. K večeři preferuji více bílkovin a méně sacharidů.
25. 10. 2011 09:03
9NŽŠM12

2.1)2
2.2)Články - hledat- zadat glykemický index
2.3)nízký GI: avokádo, hořká čokoláda, minerálka, čočka
2.4)Jídlokoučink - třetí semafot v řádku dané potraviny (při zastavení myší na daném semaforu se zobrazí rámcová informace)
2.5)kliknutím na ikonu ? v rádku potraviny
2.6)záložka Recepty - Databáze potravin
2.7)rozhoupe se hladina cukru v krvi, výsledkem je pocit hladu
2.8)NE, pouze se změnší
2.9)dodat bílkovinu, nejlépe netučnou (tvaroh apod.)
2.10)neuvedeno
25. 10. 2011 08:31
5UŽŠM14
2.1) 5
2.2) záložka články - do políčka zadat "Glykemický index" - hledat
2.3) Nízký GI:
- minerálka
- hořká čokoláda
- čočka
- avokádo
Střední GI:
- ovocný jogurt
- ovesné vločky
- celozrnný chléb
- ovocný džus
Vysoký GI:
- hranolky
- limonáda
- kobliha
- bílé pečivo
2.4) Sebekoučing - jídelníček (jakékoliv denní jídlo) - vyhledat potravinu - kolečko označující Sacharidy (S) při nastavení kurzoru myši se zobrazí GI
2.5) Ano, kliknutím na otazník vpravo vedle zadané potraviny
2.6) Úvodní strana úplně dole - prostřední sloupeček - databáze potravin
2.7)při konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem (GI) může dojít k „rychlému nárazovému vyloučení“ inzulinu následovanému hypoglykemií a velkým pocitem hladu, který rozhoupe glykemickou houpačku s důsledkem celodenního ujídání sladkostí a s možnými pocity nevyrovnanosti a podrážděnosti.
2.8) nevím
2.9) doporučila bych přidat bílkovinu - bílý jogurt, tvaroh
2.X) --- bez odpovědi
2.10) --- bez odpovědi
25. 10. 2011 08:23
3HŽNS11
2.1) 5
2.2) články - do vyhledavače napsat glykemický index - hledat
2.3) nízký GI: minerálka, hořká čokoláda, čočka, avokádo
střední GI: ovocný jogurt, ovesné vločky, celozrnný chléb
vysoký GI: hranolky, limonáda, koblihy, bílé pečivo
2.4) V jídlokoučinku při zadávání každé potraviny – třetí semaforek určuje GI.
2.5) V jídlokoučinku má každá potravina před sebou semaforky tří barev. Určují vhodnost, množství tuku a GI + semaforek vhodnosti pro ty, kteří užívají Alli.
2.6) Úvod – ve spodní části je databáze potravin.
2.7) Zvýšená hladina cukru v krvi zvýší hladinu inzulínu, který se snaží právě cukr ukládat do buněk. Ale pokud tělo nemá potřebu přijmout energii (příjem energie převyšuje výdej), tak místo naplnění buněk energií se cukr přemění na tuk.
2.8) Počet tukových buněk se nesníží, je stálý. Buňky se při zhubnutí jen zmenší.
2.9) Sušenky BeBe Dobré ráno mají nízký glykemický index a vysoký obsah pomalu stravitelných polysacharidů, které pomáhají udržet hladinu sacharidů v krvi po dobu čtyř hodin.
2.X) paprika (15,100), ořechy (14-22,2800), rajčata (<30, 100), cuketa (<30, 105), vejce (<30, 616), sýr polotvrdý30% (<30,1100), čočka v suchém stavu (<30, 1440), těstoviny celozrnné uvařené (40,600), brambory ve slupce (65,290), těstoviny z měkké pšenice (70,600)
2.10) Doporučený příjem 1590kJ – dalamánek ( 30, 70 ), Perla ( 30 ), Apetito linie ( 30 ), paprika zelená ( 30 )
25. 10. 2011 07:30
5HŽNM13
2.1) 5
2.2) Záložka ČLÁNKY → do okénka napsat Glykemický index →tlačítko Hledat
2.3) Nízký GI: minerálka, hořká čokoláda, čočka, avokádo
Střední GI: ovocný jogurt, ovesné vločky, celozrnný chléb, ovocný džus
Vysoký GI: hranolky, limonáda, kobliha, bílé pečivo
2.4) Sebekoučink → záložka Jídlokoučink → kliknout na zelené plus = Zapsat Denní jídlo → v seznamu potravin to je třetí barevné kolečko u vybrané potraviny → postavím se na něj kurzorem myši a zobrazí se mi nápověda, jaký má GI a zda je vhodná
2.5) V programu Sebekoučink v části Jídlokoučink nalezneme při vyplňování potravin z databáze vždy 3 semaforky před každou položkou. První značí hubnoucí index – tedy vhodnost potraviny pro hubnutí, druhý označuje druh tuku a třetí glykemický index. Zelené semaforky jsou pro hubnutí a zdravý životní styl vhodné, červené nevhodné.
2.6) Úvodní strana → úplně dole Databáze potravin
2.7) Zvýšení hladiny cukru v krvi způsobí vyplavení hormonu inzulin. Pokud se hladina cukru v krvi často zvyšuje a rychle a hodně, zvýší se i množství vyloučeného inzulinu. Následkem toho prudce poklesne hladina cukru v krvi. Často se tak hladina cukru v krvi sníží nadměrně a může dojít k tzv. hypoglykemii. Ta je doprovázena pocity podrážděnosti, nervozity a hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého, které sice člověka těchto nepříjemných pocitů zbaví, ale opět rozhoupe hladinu cukru v krvi.
2.8) Tukové buňky jsou u dospělého člověka v konstantním počtu, nemnoží se ani spontánně neubývají. Při váhovém přírůstku se tyto buňky zvětšují, naopak při zhubnutí se jejich obsah zmenší. Celkový počet a rozložení tukových buněk v organismu zůstávají neměnné.
2.9) Bebe dobré ráno s musli má střední GI, tudíž je v přiměřeném množství vhodné jako zdroj sacharidů. Je doporučována konzumace spolu s bílkovinami.
2.X) paprika (15,100), ořechy (14-22,2800), rajčata (<30, 100), cuketa (<30, 105), vejce (<30, 616), sýr polotvrdý30% (<30,1100), čočka v suchém stavu (<30, 1440), těstoviny celozrnné, uvařené aldente (40,600), brambory ve slupce (65,290), těstoviny z měkké pšenice (70,600)
2.10) Doporučený denní příjem 7000 KJ → 30 % DP na večeři = 2100 KJ
80 g Cléb žitný celorznný DietLine (632 KJ, 30-70 ), 60 g Salám šunkový (480 KJ,<30), 45 g Eidam 30 % průměr (495 KJ, <30), 250 g mrkev (475 KJ, <30)
Celkem 2082 KJ, B 29,2 g 24%, T 17,7 g 32%, S 54,3 g 44%
Doporučeno 7000 KJ, B 102,9 g 25%, T 55.6 g 30%, S 185,3 g 45%

24. 10. 2011 08:39
Do středy prosím pište jen komentáře s odpovědmi, teprve potom můžete přidat volnou diskusi.
24. 10. 2011 08:09
Nováčci, před zahájením úkolu si přečtěte pokyny k úkolům v prvním blogu Sebekoučink-zahrajem si na školu, který budu vždy v předstihu, pravděpodobně v pátek, doplňovat o téma příštího úkolu.
Odpovědi se dozvíte po uzávěrce úkolu, která je v úterý ve 22 hodin. Podle vašich odpovědí zjistím, jestli je téma lehké nebo obtížné. Budete-li opisovat, nezjistím to. Budu raději, když na otázku v případě neznalosti odpovíte Nevím. Za každou správnou odpověď na otázku i podotázku si připočítáte k osobní značce 1 bodík. Kontrolu odpovědí si provedete po uzávěrce úkolu a zveřejnění odpovědí ve středu.
Připomenutí: v blogu Zápis bude mít každý jen jeden komentář s poslední aktualizovanou osobní značkou.
Rada: Odpovědi si raději pište do souboru ve svém počítači a potom je najednou přeneste do komentáře k tomuto blogu.Tím o ně nepřijdete. Odpovědi ve vašem souboru označíte modře, stisknete současně klávesy ctrl+C, potom kliknete na komentář v blogu a stisknete ctrl+V.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři