TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Pitný režim - pijete dost a víte co pít

21. 08. 2013

Pitný režim - co je nejlepší pít a jak poznám, že přijímám dostatek tekutin?

Stejně tak jako si hlídáme množství vydané a přijaté energie, je vhodné udržovat v rovnováze i výdej a příjem tekutin.

Jak poznáte, že pijete dost?

Jednoduchým indikátorem hydratace je odstín moči, udržujte moč světlou…Pakliže je moč tmavá, trpíte bolestmi hlavy či jste příliš unaveni, podrážděni, pak je potřeba zvýšit příjem tekutin.

Zvláště nyní v období teplého počasí či při vyšší pohybové aktivitě je vhodné dbát na pitný režim ještě důkladněji než v zimních měsících.

Průměrná spotřeba tekutin se udává na přibližně 30 ml/kg váhy, avšak právě v období suchého a parného počasí či při vyšším výdeji tekutin pocením senároky tekutin zvyšují až na 50 ml/kg ivíce.

Každý si musí nalézt optimální množství tekutin sám, jen není vhodné pít jen v momentě, kdy nastane pocit žízně, řada lidí tento pocit „necítí“ a často tento signál přichází až v momentě, kdy je již tělo dehydratováno. Pozor však i naopak na zvýšený pocit žízně, který může signalizovat např. cukrovku.

Tekutiny je nutné přijímat během dne rovnoměrně, vždy uvádím klientkám v poradně, že s lidským tělem je to stejné jako s květinami, také potřebují dodávat tekutiny pravidelně a v optimálním množství a nestačí jen jednorázově „přelít“, stejně tak nedělá tento způsob hrazení tekutin Vašemu tělu.

Nejvhodnější tekutiny pro hrazení běžných ztrát tekutin jsou:

-          slabě mineralizované vody, balené kojenecké vody, pitná voda z vodovodu. (Každý máme nárok požádat vodárnuv místě bydliště o poskytnutí údajů o kvalitě vody.)

Slabě mineralizované vody obsahují 50 až 500 mg rozluštěnýchlátek (RL)/litr. Toto označení najdete na etiketě minerální vody. Středně asilně mineralizované vody mohou být také zajímavým zpestřením, ale měly býtkonzumovány v omezeném množství, aby nedošlo k nadbytku některýchminerálních látek při nadměrné konzumaci.

-         Pro zpestření pitného režimu je možné ochutit vodu různými způsoby, oblíbená je máta, limetka, salátová okurka, aloe, lze zakápnouttroškou čerstvě vymačkané štávy z ovoce.

-         Ovocné čaje, zelené čaje, bylinkové čaje – u čajů, zvláště pak bylinkových je potřeba mít pestrý výběr, bylinky mohou mít léčivéúčinky a při nevhodném a nadměrném výběru by nám mohly více uškodit.

-         V omezeném množství můžete použít naředěnou zeleninovou štávu, v tomto případě však je potřeba započítat energetickou hodnotu do denního příjmu energie.

-         Kdo má opravdu velký problém s pitím, zkuste přijímat také co nejvíce zeleniny bohaté na vodu, tedy např. salátovéokurky, meloun, zařadit do jídelníčku vývary, tekuté mléčné produkty, abystepříjem tekutin zvýšily i jinou cestou než jen popíjením tekutin, celkovým součtem tak skore zlepšíte J.

Během sportovní aktivity či po jejím skončení je vhodné doplnit i nápoje obohacené o ionty a minerální látky. Může to být tzv. iontový nápoj, příležitostně po dlouhém sportovním výkonu i např. nealkoholické pivo J, které obsahuje mnoho minerálních látek.

Před pohybovou aktivitou je vhodné vypít kolem 500 ml v dávkách rozložených do cca 60 minut před výkonem. Během výkonu pak přijímat přibližně 100 ml tekutin každých 10-15 minut.

V každém případě platí omezit v pitném režimu sycené nápoje, které dráždí žaludeční sliznice, neumožnují vypít větší množství tekutin a dodávají do těla nepříznivý CO2, což je pro tělo odpadní produkt. Dále omezujeme colové nápoje, které obsahují fosforečnany mající negativní vlivna hladinu vápníku v těle, způsobují erozi zubní skloviny, v žádném případě nejsou vhodné pro osoby s osteoporózou a pro děti.

V neposlední řadě omezujeme množství alkoholických nápojů, nápoje obsahující umělá aditiva.

Pro milovníky alkoholu, kdo by ještě nevěděl, lze zakoupit např. dealkoholizované víno, zn. Víno bez alkoholu J,tedy si jej můžete vychutnat s nižším množstvím kalorií.

Pijte, žijte a radujte se spolu s uživateli stobklubutřeba u dalšího blogu! Niki

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 08. 2013 22:21
:-))
22. 08. 2013 11:15
Tedy ne u studnu :-)) Vodu :-))
22. 08. 2013 10:56
Děkuju :-)) Ono je opravdu co závidět :-)) Vozím si ji ssebou kamkoliv jedu :-))
22. 08. 2013 10:53
A jinak tu studnu tise zavidim :-)))
22. 08. 2013 10:52
dagmar,sarko- uvadi se, ze povolene mnozstvi kofeinu na den, aby stale jeste prevazovala pozitiva nad negativy, je do 300 mg kofeinu na den, to opdovida mnozstvi cca 3-5 salku, zalezi jak silnou kavu udelate. Bavime se tedy o doporuceni pro cloveka bez komplikaci jako je hypertenze, arytmie a jine srdecni zalezitosti, ktere by mohl kofein v premire ovlivnovat...jinak pozor si urcite dejte na piti kavy na lacny zaludek, zvlaste pak zrnkove kavy, turek - zrnicka kavy vice drazdi zaludek a muze dojit k nevolnostem, krecim, bolestem zaludku a pozdeji pri delsim uzivani az treba k zaludecnim vredum...
22. 08. 2013 09:16
Pití mi nedělá problém :-)) Máme vlastní studnu se spodní vodou,vhodná pro kojence od dvou měsíců bez převaření - takže to nejlepší,co znám :-)) Z kohoutku mi teče v teplotě 7°C - úžasné :-)) A k tomu ještě ke každému jídlu(kromě večeře) si dávám rozpustnou kávu s mlékem. Prý nevadí až 6 šálků denně,tak je to snad v pořádku - tlak mám 110/70
22. 08. 2013 08:27
Jeste jsem se zapomnela zeptat, kolik kafe mohu vypít za den. Já vypiju zpravidla dva sálky. Je to tak v porádku?
22. 08. 2013 08:25
Já piju ráno sklenici vody, potom ke snídani caj nebo kafe kafe, caj potom jeste vecer a behem dne vodu jenom z kohoutku.. Presto porád bojuji s tím, abych dodrzela pitný rezim...
22. 08. 2013 08:16
Jak jste na tom s pitim kavy?Byla jsem ve STOBu na zajimave prednasce, kde se mluvilo o ucincich kavy, co mne prekvalilo nejvice byl fakt, ze se caszo mluvi o diuretickem ucinku kavy, avsak odbornik pres kavu na prednasce tvedil, ze tento ucinek je zalozen na tom efektu, ze kofein pusobi ma hladkou svalovinu mocoveho mechyre a telo se tak rychleji zbavi tekutiny v nem.obsazene, ale neni to tak, ze by kofein zapricinil dehydrataci. Dalsi zajimavosti zase z jine prednasky je, ze kofein-kava se doporucuje pred cvicenim.Nabudi telo k lepsimu vykonu a urychluje regeneraci po cviceni...Pozor jen zase osoby s vysokym tlakem...
22. 08. 2013 08:05
Jilkajdo a caro take v poradku, schvaluji:-)
22. 08. 2013 08:04
Udelali/y jste mi radost, vypada to, ze i pitny rezim zvladate na vybornou, prevazuje voda a caje, coz je idealni kombinace.:-)
22. 08. 2013 07:48
Voda, voděnka, vodulinka. Občas s citronem. Ráno čajík a dopoledne Caro :-)
22. 08. 2013 07:41
Kohoutková voda nebo čaje - ovocné, bílé, zelené. Střídám to.
21. 08. 2013 21:40
Ovocný čaj s citronem neslazený nebo kohoutkovou vodu :-)))
21. 08. 2013 20:47
Piju pouze vodu z vodovodu, balené vody mi nechutnají. Přes den v práci vypiju cca 2litry, večer doma 1litr a když jdu cvičit, což je téměř denně, tak navíc ještě 1-1,5litru navíc. Jen si nejsem jistá, jestli nepřetěžuji ledviny...
21. 08. 2013 20:41
Já jsem zvyklá pít v práci poměrně dost, než jdu domů, mám vypito cca 1,5 litru, převážně čaje, odpoledne doma pak zvládnu ještě litr , většinou vody s citronem. Je to jen o zvyku, o víkendu se ale k pití musím nutit :-)
21. 08. 2013 20:39
Dekuji za komentar, ktery bude jiste inspiraci i pro ostatni, stale jeste to s pitnym rezimem neni az tak slavne, zvlaste zeny s tim maji problem...Tedy patrite k tem stastnym, ktere to zvladaji:-)
21. 08. 2013 19:23
Než jsem začala hubnout, z obyčejné nesycené vody jsem měla vždy pocit, že mi žízeň "neuhasí". Ovšem postupně jsem se prametitou a pitnou vodu bez bublin naučila pít a občas si jí ochutím čerstvě vymačkaným citronem =) Dalo mi to ovšem hodně práce a strašnýho sebezapření. Dneska s tím už problém nemám.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři