TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak vybrat vhodný jogurt?A není lepší udělat si vlastní?

09. 09. 2013

Jak vybrat vhodný jogurt? A není lepší udělat si vlastní?

Regály nabídkou jogurtů přetékají, avšak vybrat skutečně kvalitní jogurt už tak snadné není.

Zajímala jsem se o výsledky různých testů a velmi mne překvapilo hodnocení poroty, která měla za úkol hodnotit jogurty z pohledu chuti asenzorických vlastností.

Sami hodnotitelé obvykle dávali na přední místa ty jogurty, které byly obohaceny o umělá barviva, aromata a naopak na poslední příčky dávali ty skutečně „poctivé“, které byly bez umělých přísad, obsahovaly ovocnou složku apod.

Vypadá to tedy, že si nás výrobci začínají obtáčet kolem prstu a my pak vybíráme jogurty podle šťavnatých kousků na obale, krásně syté barvy jogurtu a dětem samozřejmě podle zrovna „frčící“ reklamy.

Sama vím, jakje těžké kupovat dětem jogurt v obyčejném kelímku, když je mnohem více zajímá jogurt s figurkou „GORMITA“, Hello Kitty a jiných lákadel. Kelímek stojí téměř 20 Kč, jogurtu jsou tam sotva dvě lžičky a o složení ani nemluvě.

Na nákupy tedy chodím raději bez dětí, aby je nelákala ta spousta nesmyslů a nezdravých pochoutek.

A na co si tedy u jogurtů dávat pozor?

·        V prvé řadě kontrolovat datum spotřeby, není výjimkou, že v předních řadách jsou jogurty nejen s blížícím se koncem spotřeby, ale dokonce i s prošlou spotřebou.

·        Obsah tuku – nemusíte kupovat jogurty zcela odtučněné. Takovéto jogurty jsou označené jako nízkotučné nebo odtučněné.

Další skupinou jsou jogurty se sníženým obsahem tuku, takové mají do 3% tuku. Ty jsou vhodné. Dejme tomu, že za cenu toho, že jogurt bude bílý, můžete si dovolit koupit s tukem kolem 3-5% a Vaši váze to neublíží. Smetanové jogurty pro každodenní konzumaci vhodné nejsou, ale např. jako alternativa tučných dresinků, klasické zakysané smetany je možné je občas použít např. v množství 20 g jako zjemnění do tvarohové pomazánky apod.

·        Pokud si kupujete jogurt, který má na obale znázorněné ovoce nebo přímo píše s kousky ovoce apod., pak je povinen ve složení uvést, kolik procent ovoce jogurt obsahuje. Bohužel však výrobce může místo konkrétního množství ovoce uvést podíl ovocné složky, která je již tvořena nejen ovocem, ale i cukrem, sladidlem, barvivem, škrobem, není toto množství v podstatě možné zjistit L.Vybírejte proto takové výrobky, kde je uveden jednak podíl ovocné složky, ale také v závorce z toho např. jahody 4 %. Pak musíte sami vypočítat, kolik činí ovocná složka a z této ovocné složky jahody.

Konkrétně např.:

Jogurt 150 g, z toho ovocná složka20%, tj. 30 g, z toho jahody 4% 13 g.

 

Průměrný obsah ovoce v jogurtech dle testu cca 17 jogurtů činil 7,25 g.

To není zrovna mnoho že?

 

No není tedy mnohem jednodušší začít kupovat jogurty bílé a vytvořit si vlastní ovocnou složku z čerstvého ovoce a případně ochutit třeba stévií???

·        Zaměřte se na přítomnost aditiv, tedy jednoduchou pomůckou u jogurtů je, pokud obsahuje aromata a barviva, stejně tak jako želatinu či škrob místo dostatečného množství ovoce, přidává výrobce tyto složky jako kompenzaci k dosažení chuti. Takové jogurty tedy v nákupním košíku raději vynechejme…

 

Věděli jste např. že celkem hojně užívané E120,nebo-li karmín, košenila je extrakt ze sušeného hmyzu a používá se jakobarvivo?

 

 

Pár rad k domácí výrobě jogurtu, pokud Vás tak nějak přešla chuť na ty kupované J.

 

1)     Koupíme si kvalitní bílý jogurt s živými kulturami. Doporučuji např. bílé jogurty ve skle nebo bílý selský. Pro příští přípravu už použijete vlastní kulturu.

2)     Koupíme si čerstvé polotučné mléko.

3)     Mléko převaříme, abychom měli jistotu, že neobsahuje žádné nežádoucí bakterie, poté jej zchladíme na teplotu 40 st.

4)     Do mléka o teplotě 40 °C přidáme na 1l mléka cca2-3 polévkové lžíce jogurtu, důkladně promícháme.

5)     Poté nandáme do předem vyvařených! a suchých!sklenic se šroubovacím uzávěrem.

6)     Poté udržujeme cca 3-4 hodiny stálou teplotu 40°C. Zde je několik možností, můžete dát do hrnce s vodou, dále např. doohřívače na dětské lahvičky, kde si můžete sami nastavit požadovanou teplotu. Někdo dává do „peřin“, do trouby.

Hotový jogurt vydrží cca 3-5 dní.

 

Jaké máte zkušenosti? Těším se na Vaše reakce, Niki J.

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 06. 2014 17:52
U nás jezdí mlekozfarmy.cz, budu to muset vyzkoušet :-)
22. 06. 2014 17:31
Jogurt kupuji jen bílý do 3% tuku a ochucuji čerstvým ovocem.Ovocný jogurt si kupuji jen od našeho regionálního "mlékaře", který jezdí ke mně 1x týdně až před dům. Od něho mám kvalitní mléko ve skleněných lahvích, tvaroh, jogurty, smetanu, podmáslí, čerstvé sýry. No a do ovocného jogurtu dává nepřeslazenou ovocnou složku bez konzervantů, barviv, škrobu a podobných věcí. Vše má výborné a poctivé,mňam!
14. 09. 2013 11:01
Moc vsem dekuji za vase cenne komentare.Doufam, ze budou inspiraci pro vsechny ostatni.Je zde z vasich zkusenosti hezky videt, e ani domaci vyroby se bat nemusime a pro ty, kteri by se bali se da i z kupovanych jogurtu vybrat chutny a zdravy jogurt.A dekuji za tip s pekarnou!:-)
11. 09. 2013 10:37
Jogurty jím denně, kupované různé druhy, nebo si dělám doma z domácího mléka od rodičů/když je čas/. Mám koupený jogurtovač ale někdy se mi nevešlo tak mám vyzkoušené i peřiny a udělá se stejně. Postup také stejný, jen někdy přidávám Tatra mléko, nebo sušené mléko, je pak hustší.
10. 09. 2013 08:51
Co jsem u Stobu kupuji jenom bílé jogurty nejvíc s 3% tuku. Míchám si je ruzne s ovocem, nekdy s tvarohem a kakaem, skoricí. Jí je i muj manzel, který drív snedl kvanta sladkých jogurtu a moc mu chutnají. Takze sladké jogurty z obchodu uz u nás místo nemají:-))
10. 09. 2013 08:12
Tibetská houba je největší mléčná pochoutka, kterou jsem kdy pila :-)))
10. 09. 2013 06:44
Také dělám jogurty doma. Kvasím v pekárně na chleba, která je k výrobě jogurtů přizpůsobená. Hlídá kvasnou teplotu. A mléko očkuji jogurtovou kulturou. Ale jelikož mám i domácí kozí mléko, vyzkoušela jsem tibetské houbičky na výrobu kefíru. A to je velká mňamka.
09. 09. 2013 20:39
Tak dělám domácí jogurt. Mléko mám kravské od sousedu a postup stejný jak jsi psala dávám do peřin. Mám čtyři děti a kdybych měla kupovat tolik jogurtu kolik kolik snědí domácího bylo by to drahé. Takhle vím co jedí a vyjde to levněji.
09. 09. 2013 19:51
Také jsem s domácí výrobou neměla potíže, používala jsem mléko v pytlíku, čistou 3 litrovou lahev od okurek a všechno nádobí i skleničky jsem používala pouze na výrobu jogurtu. V ledničce mi vydržely 5 dnů, víc jich nebylo a byly jako čerstvé. Tím souhlasím s madri :-))). Vypadá to tak, že se k domácí výrobě vrátím, džemů jsem vyrobila dost :-))).
09. 09. 2013 19:04
Kupuji si jogurty bílé selské, ale jednou za čas mám chut udělat si i jogurt vlastní, stejně tak jako si dělám i kefír. A nikdy jsem neměla problém, vždy jsem to snědla dříve než se s tím stačilo něco stát :-).Takže se toho tolik nebojím.
09. 09. 2013 19:00
Děkuji Madri, jsem moc ráda za Tvé pozitivní zkušenosti! Čekala jsem, že budou přistávat reakce jak negativní, tak pozitivní a velmi jsem se těšila na Vaše osobní zkušenosti a jsem moc ráda, že ostatní uživatelé vidí, že když se chce, tak to jde a věřím, že se najde někdo, pro koho budeš inspirací! Děkuji :-)
09. 09. 2013 18:44
Jogurty dělám už asi 2 roky každý týden. Mléko mám z kravína, vystudovala jsem kvasnou chemii a trvanlivost jogurtu mám víc jak týden.

09. 09. 2013 18:23
Děkuji všem moc za komentáře, máte pravdu, že dodržet hygienu je sice náročné, ale nikoli nemožné, samozřejmě se dá vybrat kvalitní jogurt i bez práce, článek byl míněn především jako inspirace. Jste to co jíte jsem bohužel neviděla, tedy nemohu reagovat na případné komentáře...

Přikládám ještě několik základních pravidel hygieny, která se hodí nejen při výrobě jogurtů:

V podstatě pro všechnu domácí výrobu platí několik zásadních pravidel:
1) Výběr čerstvých a zdravotně nezávadných potravin
2) Začít u osobní hygieny, na rukou máme velké množství bakterií, které vydrží i opláchnutí mýdlem, proto by bylo vhodné použít desinfekci rukou. Bylo by vhodné použít i kartáček na nehty a důkladně celé ruce očistit.
3) I pokud si však umyjeme ruce, má řada lidí špatný návyk dotýkat se během vaření tváře, vlasů, olizovat pracovní náčiní, těchto zlozvyků je nutné se vyvarovat. Samozřejmě mohou být zdrojem kontaminace i hodinky, prstýnky, je lepší je tedy sundat.
4) Dokonale čisté by měly být nejen naše ruce, ale i oblečení, pracovní deska stolu, samozřejmě veškeré nádobí a pracovní náčiní, pozor i na madla u šuplíku, kohouteku dřezu a další plochy, se kterými přijdeme během přípravy do kontaktu. Pozor také např. na pohyb domácích mazlíčků v průběhu přípravy pokrmu, zde by mohlo být další citlivé místo pro kontaminaci.
5) Zvláště důležité je předcházet tzv. křížové kontaminaci, tj. přenos bakterií např. z čerstvého masa na zeleninu. Dát pozor nejen na pracovních plochách a náčiní, ale třeba i v lednici, dále již při nákupu, aby např. nekapala štáva z masa na ovoce a zeleninu apod.
6) U ovoce a zeleniny je vhodné ji čistit a oplachovat až těsně před dalším zpracováním. Mnoho lidí ji omývá, očistí již při nákupu, poté uloží do lednice a až po delší době použije ke konzumaci nebo další úpravě. Avšak voda podpoří růst bakterií, plísní a urychlí tak proces hniloby.
7) Dodržovat bychom měli vždy teploty jak pro správnou úpravu potravin, tak dále i při skladování. Při domácí výrobě doporučuji použít skladování v nádobách s možností vakuování nebo konzumovat co nejdříve po vyrobení.

09. 09. 2013 18:23
Děkuji všem moc za komentáře, máte pravdu, že dodržet hygienu je sice náročné, ale nikoli nemožné, samozřejmě se dá vybrat kvalitní jogurt i bez práce, článek byl míněn především jako inspirace. Jste to co jíte jsem bohužel neviděla, tedy nemohu reagovat na případné komentáře...

Přikládám ještě několik základních pravidel hygieny, která se hodí nejen při výrobě jogurtů:

V podstatě pro všechnu domácí výrobu platí několik zásadních pravidel:
1) Výběr čerstvých a zdravotně nezávadných potravin
2) Začít u osobní hygieny, na rukou máme velké množství bakterií, které vydrží i opláchnutí mýdlem, proto by bylo vhodné použít desinfekci rukou. Bylo by vhodné použít i kartáček na nehty a důkladně celé ruce očistit.
3) I pokud si však umyjeme ruce, má řada lidí špatný návyk dotýkat se během vaření tváře, vlasů, olizovat pracovní náčiní, těchto zlozvyků je nutné se vyvarovat. Samozřejmě mohou být zdrojem kontaminace i hodinky, prstýnky, je lepší je tedy sundat.
4) Dokonale čisté by měly být nejen naše ruce, ale i oblečení, pracovní deska stolu, samozřejmě veškeré nádobí a pracovní náčiní, pozor i na madla u šuplíku, kohouteku dřezu a další plochy, se kterými přijdeme během přípravy do kontaktu. Pozor také např. na pohyb domácích mazlíčků v průběhu přípravy pokrmu, zde by mohlo být další citlivé místo pro kontaminaci.
5) Zvláště důležité je předcházet tzv. křížové kontaminaci, tj. přenos bakterií např. z čerstvého masa na zeleninu. Dát pozor nejen na pracovních plochách a náčiní, ale třeba i v lednici, dále již při nákupu, aby např. nekapala štáva z masa na ovoce a zeleninu apod.
6) U ovoce a zeleniny je vhodné ji čistit a oplachovat až těsně před dalším zpracováním. Mnoho lidí ji omývá, očistí již při nákupu, poté uloží do lednice a až po delší době použije ke konzumaci nebo další úpravě. Avšak voda podpoří růst bakterií, plísní a urychlí tak proces hniloby.
7) Dodržovat bychom měli vždy teploty jak pro správnou úpravu potravin, tak dále i při skladování. Při domácí výrobě doporučuji použít skladování v nádobách s možností vakuování nebo konzumovat co nejdříve po vyrobení.

09. 09. 2013 16:25
musím souhlasit veselinkem dodržet tu čistotu včera to ukazovali jste to co jíte a tam to nedoporučujídělat tady tím způsobem
09. 09. 2013 16:16
Já si dávám bílý selský a do toho trochu džemu, nebo čerstvé ovoce.
09. 09. 2013 14:34
Kupuji jen bílé jogurty :-) ale protože je používám hodně buď s ovocem nebo půl na půl s tvarohem (místo lipánka pro děti) a na různé dipy, tak by se mi hodilo alespoň 2kg balení ;-) asi si zase začnu vyrábět jogurt sama
09. 09. 2013 14:16
Zapomněla jsem napsat, že domácí jogurt byl moc dobrý a hustý i bez zahušťovadel :-)))
09. 09. 2013 14:14
Já jsem domácí jogurt dělala ve friťáku, byl s jogurtovačem a bylo u něj 5 skleniček s víčky na jogurt. Když se ho naučila jíst celá rodina, tak jsme je začali kupovat. Viděla jsem pořad s testováním jogurtů a překvapil mě výsledek. V posledním pořadu "Jste to, co jíte" byl odborník na výrobu jogurtů a vysvětlil nebezpečí kontaminace výrobku při dom. výrobě. Ono má vše své pro a proti. Nevěřím, že jsou všechny jogurty tak nezávadné, když se dávají do nesterilních obalů, které se bůh ví kde, před plněním válely. Ale pokud budu takhle přemýšlet, tak se nenajím :-))). To je cena za pokrok :-)))
09. 09. 2013 14:05
Po pravdě jsem doma ještě nikdy jogurt nedělala, ale vzbudila jsi ve mě touhu to vyzkoušet. Návod na domácí Lučinu jsem našla taky na těchto stránkách a byla skvělá tak vyzkouším i toto. Jinak chodím do obchodu s lupou, púrotože potřebné údaje nepřečtu ani s brejlema :-D
09. 09. 2013 14:04
3 % selský, zrání v kelímku, bílý a případně si dochutím nakrájenými plátky jablíčka. Domácí výroba ne, zrovna včera opakovali, že nedodržíte doma tu čistotu, baktérie se namnoží a zkazí to.
09. 09. 2013 14:04
Díky za návod, asi to vyzkouším.
Už si pečeme vlastní chleba z kvásku, tak proč ne i vlastní jogurt :o)
09. 09. 2013 13:57
Kupuji 3% jogurt a ochucuji podobně jak jsi popisovala. Můj vnuk miluje jogurt s grankem.
09. 09. 2013 13:56
Do výroby domácího jogurtu bych se pustila, kdybych měla domácí mléko. Odebrala bych smetanu, tím bych lehce snížila tučnost mléka a pak podlel tvého postupu. Z kupovaného, pasterovaného mléka mi to připadá zbytečně vyčerpaná energie moje i elektrická nebo plyn.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři