TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak přežít dovolenou BEZ cvičení a jak na dovolené NEPŘIBRAT

17. 07. 2014

Velmi často zde v blozích a článcích řešíme jak začít cvičit, ale věřím, že řada z vás si již pohyb přisvojila a pomáhá jim k lepší náladě, lepšímu pocitu ze sebe sama a neumíte si představit 14 dní ne pohybu. Pokud patříte mezi ty, kteří zařadili svůj pohyb jako každodenní rituál k lepší kondici, psychické pohodě a zdraví, pak byste měli ještě před zahájením dovolené promyslet, jak pohyb začleníte do vašich odpočinkových, dovolenkových dní.

Samozřejmě je režim na dovolené zcela odlišný od běžného, který máte doma, ale právě to je ta změna, kterou vaše tělo potřebuje k dalšímu zlepšení.

V letošním roce jsem se věnovala cvičení pravidelně 6 x týdně cca 2 hodiny každý den. K tomu každý den jídelníček vymazlený od začátku dne až do konce tak, aby maximálně podporoval moji cvičební snahu. Umíte si představit, jaký strach přišel v momentě, než jsme odjížděli nadovolenou.

Pokud je člověk zvyklý každý den na sobě pracovat a věnuje tomu maximální úsilí, je pak velmi těžké vykolejit. Snaživě jsem si s sebou nakoupila asi tak 30 konzerv tuňáka, aby nikdy nechyběly bílkoviny, pufované pohankové chleby, rýži, ovesné vločky, dokonce jsem si sebou vzala whey protein.

Zapůjčila jsem si s sebou TRX na cvičení, koupila posilovací gumičky, vezla jsem s sebou podložku na cvičení, plavecké brýle. Plán byl krásný, ale samozřejmě realita trošku jiná. Pokud jedete s rodinou, která nesdílí stejné cvičební zájmy jako vy, máte malé děti, je velmi těžké nadovolené najít sílu dodržovat to, na co jste zvyklé.

Proč však celý článek píšu je ukázat možnosti, co všechno sedá na dovolené dělat pro udržení kondice a také poukázat na to, že jedna dovolená z celoročního snažení výsledky neubere, ale naopak pomůže vašemu tělu zregenerovat a nabrat síly. Z mých plánovaných aktivit nakonec na 14 -ti denní dovolené proběhlo asi 4x 30 minutové cvičení s TRX, posilování zadečku a bříška na pláži, celkem jedenkrát, ani o chlup víc.

Plavání jsem si říkala, když jsme přijeli, že by bylo skvělé dát tak 50 bazénů denně, to by mohlo stačit. Pochopitelně jsem jich dala asi tak 5 denně a byla jsem ráda.

Těšila jsem se, že by bylo fajn vyzkoušet ranní běhání na pláži, krásná idylka. Ráno si přivstanu a půjdu se proběhnout. Vzhledem k tomu,že jsme spali ve stanech, byla jsem tak zlámaná, že jsem byla ráda, že mne děti nechali spát AŽ do 7 hodin a já jsem s polozavřenýma očima jen tak tak udělala dětem kakao.

Pak jsme se šli projít do obchodu, kde už z dálky vonělo čerstvé pečivo. První týden jsem se držela, dětem namazala rohlíček s máslem a marmeládkou a sama si dala protein s troškou ovesných vloček.

Druhý týden už u mne proběhl chleba s marmeládou a máslem, který jsem měla naposledy někdy před deseti lety. Sacharidově jsem druhý týden byla celkově asi tak 2 x výše než jsem zvyklá, vzhledem k tomu, že jsme byly na Korsice, kde jídlo bylo velmi drahé, bílkovin jsem při ceně 1 euro za vejce, 3 eura za 100 g šunky měla malinko. Snaha sice byla, jednou jsem měla radost, když jsem si koupila 1 kg balení bílého jogurtu. Po ochutnání jsem byla překvapená, jak dobře jogurt chutná, jen mi připadal lehce tučnější, než jsem zvyklá. Podívala jsem se na složení a došlo mi, že jsem si místo bílého jogurtu koupila 1 kg té nejtučnější zakysané smetany, no, příště si nastuduji alespoň základy francouzštiny a možná to mé snažení půjde o něco lépe!

 Poslední dny už jsem se opravdu těšila domů na svůj starý, dobrý režim a na to, jak se budu moci konečně dát zase dohromady.

Ale světe div se! Přijela jsem domů, ještě tentýž den jsem šla do posilovny a odhodlala jsem se udělat si tělesnou analýzu, abych viděla, jak moc tělo zchátralo.

Na InBody jsem měla o 2 kg tuku méně než před dovolenou a o půl kg svalové hmoty více.

Tělo mělo konečně za celý rok možnost si odpočinout, zregenerovat a jak se říká, svaly rostou nikoli při cvičení, ale při odpočinku.

Věřím, že i vám se podaří nabrat na dovolené síly a užít si ji se vším všudy, aniž by se to negativně odrazilo na vaši kondici.

Je důležité:

  • Nemít přehnané nároky na preciznost v jídle, cvičení, pak byste byli akorát zklamaní, že se vám to nedaří dodržovat.

  • Najděte si rozumnou rovnováhu mezi ideálem, který držíte doma a ideálem, který byste chtěli držet na dovolené. Tedy užijte si, na co máte chuť, jen to nepřehánějte.

  • Pokuste se ochutnat potraviny, které neznáte, v malém množství můžete cokoli

  • Zkuste každý den zařadit alespoň chvilku pohybu ,počítejte, že asi na velké dovádění a sportování úplně chuť nebude, zvláště v horkých letních dnech, ale např. občas si lehce zaplavat, jít na delší procházku po městě, nás například s dětmi bavilo hledat kešky, měli jsme motivaci chodit a hledat poklady a bavilo to i děti.

  • Na dětském hřišti se přidat aspoň na chvilinku k dětskému fotbálku, badmintonu, tenisu, volejbalu, stavět hrady, jet se projet loďkou.

  • Lehnout si na pláži a protáhnout si tělo, pustit si příjemnou hudbu do oušek a aspoň sem tam posilovat bříško, zakroutit nožkama, cokoli, co jen trošku přinutí být tělo aktivní.

Samozřejmě ideální stav je jet na aktivní dovolenou, pokud již předem víte, že sami byste to nezvládli. Doporučuji jet na cvičební pobyty, STOB pořádá tuzemské i zahraniční pobyty.

Podívejte se na možnosti, které nabízí místo, kde budete trávit dovolenou, vybírejte takové ubytování, kde jsou pravidelná cvičení od aquaaerobiku, přes aerobiky, tančení, vodní pólo, tenis apod.

V rámci STOBu máte vždy takové ubytování, kde jsou vedené hodiny, ale i další možnosti aktivního odpočinku a hlavně je vždy přizpůsobeno i jídlo a vy se tak nemusíte o nic starat. Zkuste se podívat na nabídku tuzemských či zahraničních pobytů.


Od 3.8. do 9.8 si můžete užít romantický pobyt na břehu Otavy v Písku s opravdu bohatým programem. Podrobnosti zde: http://www.stob.cz/redukcni-pobyty-tuzemske-kdy-a-kde/nabidka-redukcne-kondicnich-pobytu-stob-v-tuzemsku

Ze zahraničních pobytů jsou volná místa již pouze v krásném prostředí Olympské Riviéry v Řecku. Podrobnosti zde: http://www.stob.cz/redukcni-pobyty-zahranicni-kdy-a-kde/blog

Ohlasy účastníků pobytů STOBu najdete zde http://stobklub.cz/skupina-tema/200/

Sama jsem poznala, jak těžké je jídlo zvládnout, pokud si musíte nakupovat a vařit v cizím prostředí sami. Navíc dovolená by měla být bezvaření, co si budeme povídat, že? J

Přeji vám, ať je ta vaše dovolená nejpohodovějším obdobím z celéhor oku, užijte si ji přesně podle vašich představ, zapomeňte na všechny starosti a trápení a přeneste si ten nádherný klid a příjemnou atmosféru do vašich domovů. Naučte se odpočívat nejen na dovolené a bude se vám žít radostněji.

Krásné a pohodové léto, přeje Niki.

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 08. 2014 10:45
moje zkušenosti s dovolenou jsou dobré když si nedáte all inklusive a máte to trochu dál na pláž, pak máte krásné procházky na pláž a z pláže a dovádění v moři je prostě balada, co se týče destinace, tak nejlepší je Olympská riviéra
03. 08. 2014 17:53
Blog byl napsán, když jsem si užívala čistě odpočinkovou dovolenou v Řecku. Celých 10 dní jsem byla v naprosté psychické pohodě, po 3 dnech mě přestal zajímat internet, přestala jsem číst mail, minimálně jsem esemeskovala. Prostě jsem vypnula. Jedla jsem rozumně, ale na co jsem měla chuť, pozdní večeře v tavernách i místní výborné víno i ovoce jsem si také neodpustila. K tomu jsem přidala fakt hodně plavání v moři, stolní tenis a večerní procházka do městečka taky nebyla marná. Výsledek - zregenerovaná psychicky i fyzicky a ani deko navíc:-)))). Myslím, že nejvíc to je o psychice. Nemyslet tolik na jídlo, na počet kroku, či ujetých kilometrů, užívat si, radovat se z rozumného jídla i z přirozeného pohybu.
17. 07. 2014 23:09
Moc vam vsem dekuji za uzasne komentare a skvele rozjetou diskusi.Diky take za vase zkusenosti, ktere potvrzuji, ze dovolena nam po vsech strankach prospiva a muzete se ji plnymi dousky uzit!
17. 07. 2014 07:29
Krásný blog!!! Dovolenou už mám za sebou. Letos byla aktivní a tak jsem si mohla dovolit trochu hřešit. už jsem opět ve starých kolejích :-)))
17. 07. 2014 06:57
Myslím, že jednou ze zásadních charakteristik dovolené je "vybočení" - ze stereotypu - jiný typ/intenzita pohybu, jiné jídlo, jiný denní režim. A že právě to vybočení tělu velmi prospěje, neb každý dlouhodobý stereotyp (byť je po všech stránkách teoreticky správný) povede ke stagnaci.
17. 07. 2014 06:23
..těším se na dovolenou all inclusive :), konečně se najím :)... no ne, teď vážně - je to výhodné, protože budu jíst pravidelně a stačí jenom ukočírovat porce .... vybrali jsme hotel s fitness, takže minimálně orbitrek, rotoped nebo nějaká činka proběhne (jsme s užmužem blázni a fakt ráno před snídaní chodíme na dovolené do fitka :)), navíc já teda u moře plavu...plavu hodně... plavu pořád...prakticky jsem stále ve vodě...a odměním se za to všechno - zmrzkou, koblížkem, ... proč ne?...
16. 07. 2014 22:27
Moja skúsenosť z trojtýždňového kúpeľného pobytu je rovnaká. Doma som sa snažila dietovať, preháňala som pohyb, no v kúpeloch veľmi dobre varili, tak som zjedla všetko , navyše sme navštevovali i cukráreň a ja som neodolala dobrému zákusku. Pohybu som mala dostatočne. Každý deň som nachodila kopu km. Pri takej výdatnej strave som mala obavy o váhu, no na moje veľké prekvapenie, ostala na tej úrovni ako keď som odchádzala, z čoho som mala veľkú radosť.
16. 07. 2014 20:13
Moc hezky napsané :-) Tělo asi opravdu občas potřebuje odpočinek...
Letos jsme měli aktivní dovolenou na kolech, v jídle jsem se hlídala a váha po týdnu stejná.
Loni jsem se povalovala u moře, bílkovin minimum zato každý den koblížek a zmrzlina a světe div se váha byla po týdnu taky stejná.
Tak, pak si má člověk vybrat :-)))
16. 07. 2014 18:57
krásné počteníčko :-D
A jen jsem si v duchu porovnávala tu svojí ... kterou mám už za sebou:-(
ke snídani si zabalila jogurt a musli ... v průběhu týdne se k tomu přidal i koblížek :-D
Ovocné ani žádné jiné svačiny nebyly ... ale k obědu přibyla česnečka.
Obědy jsem vybírala ... s pořádnou flákotou prsíčka atd. a pokud možno zeleninovou přílohou a brambory
Odpolední svačina ... malé pivo nebo jablíčko:-D
Večeře jsem tvořila též v duchu zdravé výživy ...zase flákota libová a chleba.
Samostatná kapitola bylo pití. :-D
Po ránu půl litru kávy s mlékem, poté na kole vitamínový nápoj v PET, když došla voda i síla tak jako energetická bomba posloužila kofola.
Po dojezdu jako odměnu právě to malé pivo :-D
A po večeři při sledování MS u wifi druhé a někdy třetí malé pivo.
Na kole jsem si totiž netroufla, to bych pak nedojela.
Mezitím jsem stihla i ovocný čaj a další vodu.
Jak bylo naznačeno má dovolená byla aktivní ....
V blízkém i dalekém okolí Českého ráje jsem za týden nachodila s holemi i bez skoro 40 km, najezdila na kole skoro 150 km . Aj 2 hoď bowlingu jsme stihli.
Nezhubla jsem ani kilo, spíše přidala .... do týdne bylo dole.
Alespoň jsem trochu zaktivnila metabolismus a zpevnila nožky.
Protože se tělíčku nějakou chvíli nechtělo pokračovat.
Miluju aktivní dovolenou. Mohla jsem i trošičku hřešit ... ale zaslouženě.
16. 07. 2014 18:08
Já bych řekla, že v prvé řadě je potřeba být realista...on ten začátek článku zaváněl nereálností a naivitou velmi mnoho....
Já to za sebe řeším tak, že na dovolenou jezdím zásadně se psem = neexistuje být neaktivní :-) A i když náááhodou 2 dny někde proležím, tak si to užívám "jak prase v žitě" :-)
16. 07. 2014 15:12
Výborně napsáno. Já na dovolených většinou (když se zrovna snažím jíst rozumně) to jídlo příliš nezvládám, ale většinou mám dost pohybu, tak se to nějak vykompenzuje.
16. 07. 2014 14:21
Moc hezký blog :-)
16. 07. 2014 13:47
Moc hezky sepsané. Díky.
16. 07. 2014 13:47
no já jsem teď čerstvě potravinová vážící a zapisovací STOBařka a za 14 dní nás čeká dovolenka na SK, tak jsem zvědavá, jak na mě budou semaforky blikat tam :-D
16. 07. 2014 13:42
Krásně napsané - takové pohodové, uvolněné, přijímající ;-)
16. 07. 2014 13:36
také už máme dovču za sebou a ač jsme několikrát neodolaly tomu ochutnat místní zákusek nebo zmrzku,musím říct,že to je poprvé,kdy jsem z dovči odlétala s dobrým pocitem a bez kil navíc.Bílkoviny se mi celkem dařilo dohánět jogurty a sýry(pravda,za cenu více tuků) a samozřejmě ryb a masa všech druhů :) Do toho pohyb ve vodě a spousta chození na výletech a procházkách,takže naprostá spokojenost :) Krásné léto všem :)
16. 07. 2014 13:24
My už máme jednu týdenní dovču za sebou - souhlasím, že v zahraničí je hodně těžké dodržet bílkoviny, na ty už jsem zvyklá na dovče rezignovat, ale pohyb se nám dařilo fantasticky zvládat - a ani to nebolelo - na pláži probíhá několikrát za den cvičení, takže jsme celá rodina cvičili 2-3x denně - a musím říct, že zumba na pláži nás opravdu doslova NABÍJELA energií, už teď se těšíme za rok znovu...
16. 07. 2014 12:13
Moc hezky sepsané, docela jsem se pobavila(s tím jogurtem).
Také přeji pohodové léto:-))
16. 07. 2014 11:53
jj to je pravda, jen pak je těžký návrat po "dovolenkové žranici" :)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři