TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Oslí stín (nejen) diabetika

09. 05. 2013

Tak mne jenom napadá :

STOB navštěvuje tisíce lidí. Tuším, že je to okolo osmi tisíc denně. Navštěvuje ho hodně lidí především obézních. Z obézních lidí je nemalá část diabetiků a nebo alespoň příbuzných diabetiků či potencionálních čekatelů na diabet.  Takže si troufnu hádat, že nejméně několik set  návštěvníků STOBu  má s cukrovkou buď přímé či nepřímé zkušenosti. A nyní proč to píši.

Když někdo napíše blog s bezvýznamnou až banální záležitostí, reaguje na něj padesát, šedesát, sedmdesát  i více čtenářů. Když se napíše informace o diabetu, která by skutečně mohla být pro diabetika užitečná a důležitá,nepřečte si ji prakticky nikdo. A přitom se jedná o zdraví, o život, o délku života a o jeho kvalitu. Nic. Naprostý nezájem.

Stále totiž nechápu (a setkávám se s tím spoustu let i osobně kolem sebe),  že mohou lidé přistupovat vůči svému zdraví tak, jak přistupují. Bez zájmu.  A tak mne napadla taková pararela :

Římský právník Annaeus Lucius Seneca na shromáždění občanů  vysvětloval nutnost zavedení  jistých nových zákonů nutných ve prospěch státu. Za chvíli občany přestalo bavit jeho vystoupení a začali se rozcházet.Tu Seneca je vyzval o okamžik strpení a začal jim vyprávět příběh o tom, jak si jeden muž pronajal osla. Muž na oslu jel a majitel osla ho doprovázel. Když bylo v poledne horko, muž sesedl z osla a posadil se do jeho stínu.Majitel osla s tím však nesouhlasil, řka, že muž si pronajal pouze osla ale ne jeho stín. Tento spor skončil u soudu. V tomto okamžiku Seneca přerušil své vyprávění a odcházel. Shromáždění občané na něj volali ať vyprávění dokončí, ať jim poví, jak dopadl ten soud ! Seneca se na ně obrátil a odpověděl :  „O oslím stínu chcete slyšet, ale osud tohoto státu vás vůbec nezajímá !“ 

A tak je tomu i s tou cukrovkou.  Kterého diabetika dnes zajímá jeho osud.Jeho zdraví.  Chce slyšet  jen informace nedůležité, plytké, senzační, případně bulvární. Chce slyšet  o oslích stínech …

Hodnocení (14 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 05. 2013 16:47
Díky za vaše články, četla jsem dnes i ten v OnaDnes :o)
Nemám diabetes, ale zajímám se o to, co se děje v těle, jak který člověk zpracovává různou potravu, proč dochází u někoho k tak masivnímu ukládání tuku a kde člověk dělá ve stravování největší chyby. Také mě fascinuje, jak někteří lidé svému tělu přes již existující problémy dále vesele a nezřízeně škodí. Nechápu, jak to, že nemají strach z nemoci, ze zhoršení zdravotního stavu, ze smrti........
13. 05. 2013 10:02
máte pravdu, dokud člověk neonemocní, dělá, že se ho to netýká a to se týká nejen cukrovky, ale všech vážnějších nemocí. A někdy ani ta nemoc nestačí k tomu, aby se lidi nad sebou zamysleli a něco se sebou udělali. Vím, od rána do večera jsou v práci, pak starost o děti a na sebe a sport už mnohdy nezbývá moc času. Ale místo seriálu v tv třeba procházka nebo když už seriál tak na rotopedu....když je vůle, čas se vždy najde
11. 05. 2013 11:30
Čtu :-) zajímá mě to,i když se mě to zatím netýká...ale co kdyby. Myslím,že tvoje články jsou velkým přínosem. Ale kdybys memapsal,jak tě mrzí,že lidé nereagují,taky bych k tomu nic nepsala,přesto,že jsem si přečetla. Nic o tom nevím...jen hltám informace - díky za ně
10. 05. 2013 20:51
na bezvýznamné až banální články se snadněji reaguje... díky za Tvoje články
10. 05. 2013 14:48
Richarde, věřím, že Vaše články čte mnoho návštěvníků těchto stránek, řada z nich je ohodnotí hvězdičkami, ale ne každý píše komentáře typu "skvělé, díky". Já se vždy ráda přiučím a vím, že nejsem sama. Vaše práce zde je velice přínosná pro ty, kdo chtějí slyšet. Někdy je třeba nejprve obdělat půdu, aby bylo možné zasít a semínku vzklíčilo. Takže SKVĚLÉ, DÍKY
10. 05. 2013 08:26
Mimino, ale cukrovka se může dříve nebo později týkat každého z nás. Když jsme obézní, tak je to ještě pravděpodobnější.
10. 05. 2013 08:25
Je to přesně tak jak píšeš. Tvé blogy jsou víc než přínosné a já v nich vždy najdu něco pro sebe a pro své poučení a pro život s diabetikem tvrdohlavým a někdy velmi neukázněným. Proto ti děkuji za tvá poučení .
Přiznávám se, že jsem nedokončila test o znalostech diabetu, byl dldlouhý a(výmluva) . Raději ji nenapíšu, čas bych si měla udělat. Chci to napravit , najdu si jej a udělám celý .
10. 05. 2013 00:28
10.5.2013
Lide se vzdy zajimaji jen o ty veci,ktere se jich tykaji.Bohuzel.
09. 05. 2013 22:30
Prosím nevzdávejte to a pište dál o nutnosti zavedení jistých nových zákonů nutných ve prospěch státu. I já jsem v této problematice laikem, nediabetikem (ťuk, ťuk) s nediabetickými blízkými (ťuk, ťuk, ťuk), čili nemám co dodat,ale opravdu je hltám a chystám se poučovat nezřízené diabetiky, kteří nečtou, neSTOBujou a zdravotních doporučení nedbají či je podrobně neznají. Jo a jak to teda dopadlo s tim oslím stínem...? :-)
09. 05. 2013 22:22
znovu výborné prirovanie :-) osobne nemám moc čo k Vašim odborným článkom dodať som laik a vďaka bohu s cukrovkou nebojujem. ničmenej určite čítam a nasávam informácie :-)
09. 05. 2013 22:14
Hledejme v té záplavě podstatné informace.
09. 05. 2013 20:20
Jako laik reaguji na blogy o diabetu hodnocením. Jsou čtivé a obsáhlé. Je to ocenění, kterým by čtenáři mohli autorovi poděkovat za časově náročnou práci.
09. 05. 2013 19:21
Přečetla jsem si všechny Vaše články o diabetu i diabeticích. A to velmi pozorně a několikrát. A pak mě lékař odeslal na glykemickou křivku a v hlavě mi to začalo šrotovat. Křivka dopadla velice nedobře a já jsem k smrti vyděšená. Každý přistupuje k informacím jinak. Někdo ihned reaguje, jiný si to musí přebrat sám.
09. 05. 2013 16:32
Richarde, Tvé (Vaše)cukrovkářské blogy čtu všechny, jsou dobré. A včera jsem se i musela smát, protože jsem v restauraci špicovala uši a musela se smát, že mám sem historku. Jeden říká "proč si nedáš energy drink?" "Musím si teď hlídat cukr, víš? ... (zde jsem si v duchu řekla-áá, jeden edukovaný pacient) a vzápětí onen muž : "prosil bych ještě jeden půllitr" :-)piva samozřejmě. a jako dezert měl pohár s jahodama.
Ale jinak -řekla bych že obecně lidi víc zajímá oddechové čtivo než odborné články. Přesto si myslím, že mnoho lidí blog přečte, jen nekomentuje.
09. 05. 2013 13:59
Je to tak. Jdu radši na odborné články.
09. 05. 2013 12:27
Také myslím, že Vaše články čte mnoho registrovaných, jen nevidí potřebu je okomentovat. Pište, prosím, dál, Vaše články jsou zajímavé :-)
09. 05. 2013 10:50
Dobrý den, já bych neřekla, že se diabetici nějak "liší" od jiných lidí. Jsou to prostě normální lidé, jen s cukrovkou. Mluvím s vlastní zkušenosti, kdy se už hromadu let stýkám s generací mladých diabetiků ( tedy diabet. I. typu). A jako každý jiný člověk přistupují ke svému zdraví různě. Znám sportovkyni, která s diabetem dojela na kole až na polární kruh. A znám diabetiky, kteří na své zdraví opravdu kašlou. Nechci je soudit, sama jsem schopná korigovat své zdravotní problémy až teď - v 36 letech.
Mladá generace diabetiků má velké výhody v pokroku medicíny. Už od začátku propuknutí své nemoci se učí ( a lékaři je k tomu vedou) žít běžný život, proto možná občas podceňují závažné následky, či komplikace.
09. 05. 2013 10:33
Jo a ještě něco, díky mně, že hodně chodím, což je díky krokoměru, který mám od eVito, začal chodit se mnou, i dlouhé trasy a je mu dobře a to, co ho bolelo, ho bolet přestalo. takže nic není nadarmo. Kdo chce, ten si to přečte.
09. 05. 2013 10:28
Díky Richarde za příběh o oslím stínu, je to trefné a pravdivé.I kdybys to psal pro pár lidí, kteří s diabetem mají zkušenost, piš dál, je to přínosné a důležité. Například můj manžel, kterému jsme přečetla Tvůj článek o pití piva a množství cukru v něm, si od té doby dal jedno pivo a to ještě na návštěvě, aby neurazil. A to byl nějaký pivař.I přes to, že má cukrovku, takže to má na naší rodinu nejen zdravotní ale i ekonomický dopad :-))
09. 05. 2013 09:33
Hezký den. To , že se Vám zdá, že málo lidí reaguje na Váš článek, ještě neznamená, že je nečteme! Čteme. Jen prostě k tomuto tématu někdy nemáme potřebu reagovat.To neznamená, že nás to nezajímá!! Určitě pište dá!!
A že si tady často píšeme blbosti? Vždyť i to je jakási forma terapie.
Nám se potom totiž lehčeji žije! Život je i o malých radostech...
09. 05. 2013 08:56
Další zajímavý blog. U nás v rodině naštěstí cukrovku nikdo nemá, ale ráda si přečtu informace o této nemoci. Myslím, že by člověk měl být připraven. Tchýně cukrovku měla a přesně na ni sedí příběh o oslím stínu. Bohužel už nežije, vše brala na lehkou váhu :-(((
09. 05. 2013 08:52
čtu skoro všechny Vaše články, ale já ani nikdo z rodiny nemá problém s diabetem ani jednoho typu a mé zkušenosti jsou pouze teoretické (co jsem si kde přečetla), tak si nedovolím reagovat.
a stejně jako Medvedice3 bych nedávala rovnítko mezi lidi, kteří si článek přečtou, a ty, kteří na něj reagují. spoustě lidem Vaše články a postřehy pomáhají, tak se zaměřte na ně. přeji mnoho úspěchů :-)
09. 05. 2013 08:07
Čtu všechny vaše články i básničky, ale reaguji jen tehdy, když mám k tomu co říct.
Píšete hezky a určitě vaše články i někomu pomohou, tak to nevzdávejte!
09. 05. 2013 08:02
Opět máte pravdu. Jsou lidé, které tato problematika zajímá, sbírají informace, které se jim (v budoucnu) mohou hodit a jsou tací, kteří informace potřebují, ale protože je v něčem omezují, tak je nezajímají.
Reakce na blogy je velká, protože se snažíme navzájem podpořit. Mnoho odborných článků z našich řad tu "neběhá" a tak by tu moc blogů nebylo.
To ovšem neznamená, že je píšete zbytečně. Přeji Vám příjemný den :-)))
09. 05. 2013 07:58
Nedávala bych rovnítko mezi přečíst a reagovat.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři