TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 27. 01. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

xxleoxx

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 5 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 7278
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133561.12 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5546 h 56 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

xxleoxx

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Nepřesné hodnoty na stobu u některých komodit, zvláště masa (B,T,S)

17. 03. 2012

* Tak změna názvu aby to v některých lidech nevyvolávalo dojem negativního názoru na stob :D


Nevím jestli si toho všiml ještě někdo, ale nepozdávaly se mi hodnoty u některých mas tu v sebekoučinku, tak jsem pátral po jiných zdrojích a došel k závěru, že u některých druhů mas jsou docela hodně ustřelené hodnoty obsahu tuku.

Pro ilustraci uvedu jeden příklad:

Vepřová kýta na řízky (libová, tzn, ořez zjevného tuku, jinak bývá kýta zpravidla pěkné maso)

tu na Stobu nerozlišené: 18 g bílkovin, 14g tuku, 0g sacharidů

------

http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2109/2

z horní poloviny kýty, libová (je třeba si přepnout jednotku na 100g masa)

21g bílkovin, 6g tuku, 0g sacharidů

Jak jistě vidíte, rozdíl je markantí až diametrální, si vemte přiklad že si udělaté steak na přírodno z 200g libové kýty, rozdíl vám to hodí 6g bílkovin, celých 16g tuku... což je podstatné, pokud se deně může jíst +- 60g tuku. V tomto případě by bylo vhodnější započítat toto maso jako vepřové játra, pro lepší přesnost.

Na co bych chtěl upozornit je, že ne vždy slepě dodržovaný typ masa v sebekouči, vypovídá o skutečnosti, je třeba sledovat tučnost masa, pokud v mase není zjevný viditelný tuk nebo mramorování, zřídka kdy překročí množství tuku v takovém vepřovém mase řekněmě 6-8g/100g a v neposlední řadě nižší obsah tuku znamená vyšší podíl bílkovin, což je žádoucí. Problém bude dozajista i u jiných typů mas a i jiných komodit. 

Ono opravdu libové i vepřové maso není zase tak tučné jak se deklaruje. (Samozřejmě že bůček je bůček...) I důkladným ořezáním krkovice se dá značně snížit podíl tuku.


Další příklad : Hovězí maso zadní

STOB: 19g B, 12g T, 0g S

http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/7453/2

22g B, 4g T, 0g S


Jen jsem chtěl aby jste se nad tím pozastavili, i libové vepřové, hovězí se dá použít při redukci váhy, pokud vám již kuře jde na nervy :D Já osobně vepřovou kýtu a kotlety na přírodno nebo pečené konzumuji, když to nesmažíte v olejové lázni jako klasický řízek se strouhankou dá se z toho vybruslit s málo tuky a hodně bílkovinami.

Hodnocení (14 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 05. 2012 12:26
Pro běžného hubnoucího je to jedno. Ten rozdíl, který to udělá, není takový, aby se zbořil svět. :-)
17. 03. 2012 18:58
Tak hovězí i vepřové mám určitě každý týden. Ve školce nám ho vaří, je to naprosto libové, dělám z něj i doma. Podle mne jídelníček musí být vyvážený a PESTRÝ. Takže, když dělám z vepřového, pak k večeři volím tuňáka, tresku, saláty... A klidně dělám i z mletého :-)
17. 03. 2012 18:34
Díky za informaci, takz jsem si na tom lámala hlavu, jestli ty hodnoty sedí, Já si vedu vlastní dba potravin na STOBu, ale to maso se mi hledat nechtělo.
17. 03. 2012 17:37
Minulý víkend jsem zvolila variantu - kýta dušená v mrkvi a nemělo to chybu. Byla opravdu zcela libová, takže jsem nějaké ty tuky moc neřešila.
17. 03. 2012 17:15
Jéé, to je dobrá zpráva, já dneska koupila u řezníka krásnou vepřovou kýtu, úplně libovou, a zítra bude pro celou rodinu...jen ještě nevím, jestli jako vrabci se špenátem, nebo dušená s mrkví ;-)
17. 03. 2012 14:22
jituP, pokud jsi ořezala případné ložiska viditelného tuku, a kýta byla libová, jistě jsi udělala dobře, že jsi to započítala jako játra
17. 03. 2012 14:10
zravna dneska jsem řešila problém s vepřovou kýtou, když jsem to přehodila na játra tak můj oběd čítal o 400 kJ míň a denní příjem tuků spadl o 17%
17. 03. 2012 12:56
O tom výdeji jsem psala mockrát a killerovská tabulka to teď taky ukazuje, jak se to rozcházelo! Ale v zásadě jsou to víceméně jen pomůcky a jako takové je musíme brát a neřešit každý gram či procento, ne?
17. 03. 2012 12:53
no ono to podstřeluje i po stránce výdeje, aspoň u mě. v období nošení teptesteru jsem si toho všimla. brala jsem to tak, že ty stránky mají tak 10-15% rezervu na různé upíjení, ochutnávání při vaření a ukusování. Zřejmě vycházely z teorie, že obézní člověk je v každém případě přejídající se člověk a nezaškodí to trochu vyvážit opačným směrem, aby příjem nakonec fakt seděl i přes tyhle nezapisované pidipříjmy. Mně to může být jedno - nehubnu tak či onak.
17. 03. 2012 12:45
je pravda, že občas mě některé hodnoty zarazí, ale většinu času stejně nehubnu usilovně a nedržím ani při hubnutí moc nízký příjem jako někteří jiní, takže mě to zase tolik netrápí - ale třeba i ta kuřecí stehna mě taky zarazila, to je fakt;-)
17. 03. 2012 12:08
No jestli je maso od nás nebo z usa je víceméně jedno(odchylka +-1g se zase řešit nemusí, ale v tomle případě to bylo 250%), prase jak prase :D, spíš jsem to tam dával pro ilustraci, na vícero stránkách to vycházelo obdobně +-,
To že se pracuje na nové databázi je chválihodné a určitě krok kupředu. To že ve skutečnosti že se konzumuje méně tuků je pravda, ale problem je v tom, že pokud už někdo zařadil při přijmu cca 6000 kJ hovězí nebo vepřové maso na oběd, stob mu ukázal šílené množství tuku a potažmo i kJ, což vedlo k tomu, že dotyčný/á již ten den omezil příjem a na konci dne ve skutečnosti skončil s mnohem nižším příjmem nežli ideálních 6000 kJ, což jestli se opakuje častěji může mít neblahý vliv na hubnutí a jojo efekt. vždy jsem nabádal at se snížený příjem tuku kompenzuje zvýšeným příjmem bílkovin a scharidů tedy at se celkový denní příjem v kJ nesnižuje.
17. 03. 2012 11:12
Dají se těm druhým hodnotám věřit? Pokud by to tak bylo, byla bych šťastná jako blecha :o)
17. 03. 2012 10:45
Tak nad tím jsem se nikdy nezamýšlela.. mám vepřové ráda.. právě tu kýtu, takže když kolikrát něco dělám, tak si fakt musím dát jen malilinkatý kousek a nebo raděj rovnou pro sebe volím kus kuřete.. přítel si dělá srandu, že budu kvokat a kvůli němu musím dělat masa dvě, protože kuřata už odmítá :o)
Takže opět děkuji za dobrou informaci a dám si kus stejku :D
17. 03. 2012 10:33
Hmm - taky si připadám, že budu brzy kvokat, ještě že můžu ryby..
17. 03. 2012 10:23
no já vepřové a hovězí jedla taky minimálně právě kvůli tomu, že mají hodně tuku a nakonec jsem dostala od trenéra /potažmo jeho výživové poradkyně/ vynadáno, abych nejedla pořád jen KUŘATA, ale i jiné maso.... :o)))
17. 03. 2012 10:20
Aha, tak to je pro mě celkem zásadní informace, i když jsem si toho všimla u spousty balených potravin, maso mě zkoumat nenapadlo a to ho jím denně. Vepřové právě kvůli obsahu tuku nejím a to nemyslím krkovičku, bůček (ty jsem nejedla nikdy, viditelný tuk nejsem schopná pozřít), ale právě kýtu nebo panenku. Hovězí si dopřeju maximálně 1x za 14 dní a i když je to roštěná nebo zadní semaforek se hodlá zbláznit (jím na porci 150-200g masa, méně je pro mě o hladu)! Je fajn, že bude nová databáze a nebude ze mě brzo kuře :-))))
17. 03. 2012 08:50
upřímně můžu říct, že sebekouč až tak vážně neberu, takžesvým způsobem s odchylkou počítám. nikdy jsem ani nic 100% nezapisovala, tak mi tento problém ani nic neříká. ono počítání a dodržování je super, ale tělo není stroj, takže se stejně nakonec rozhodne podle sebe. ten sebekouč proto beru jen orientačně a to i z důvodu, že do smrti zapisovat jídlo opravdu nechci.
17. 03. 2012 08:42
já jsem si toho všimla u hovězího, kde byly ty hodnoty hodně ujeté. no ale zas se tím snižuje podíl tuku, za což jsi posledně orodoval, ne?
17. 03. 2012 08:18
Já to beru baj voko, stejně je hlavní být plus mínus v zelenooranžovým a pro mě aspoň to úplně nejhlavnější je vědět kolik čeho si strkám do huby a kontrolovat se aspoň trochu... Takže občas něco přidám, občas něco zapíšu jako něco jinýho (taky mi kýta zbavená tuku přijde zcela "lajt" :-) ) Každopádně díky za Tvé texty!
17. 03. 2012 07:54
Na nové databází se pracuje. Je to obrovské kvantum položek a hodnoty ověřujeme. M.
17. 03. 2012 07:15
S jinými zdroji jsem to zatím neporovnávala. Spíš mi vadí, že je tu málo druhů masa. (na to z kolika druhů masa se skládá prase nebo kráva) Většinou právě to co mám doma tu nenajdu, tak to beru odhadem. Jak se říká, jsem ráda, že tu vůbec nějaká tabulka je a nemám odvahu šťourat do autorů, aby to upřesnili a rozšířili :-)
16. 03. 2012 23:04
Pěkné čtení, koukám, že je Ti studium i koníčkem:-). Pečlivě vážím potraviny, ale zase tak, jako Ty, to neřeším. I pro mne to jsou zajímavé informace. :-))
16. 03. 2012 22:08
já si toho také všimla,přijde mi přehnaná i hodnota kuřecích stehen za a vždy oddělím všechen viditelný tuk za b mnohdy kupuji jen vrchní část stehna tj.nožičku...ale tak extra to zase nehrotím,ale je pravda že skoro jiné než ryby,kuře a krůtu nejím...ale na stejk si asi zajde:D není nad pepra:D jinak raději do kouče vše píšu sama z obalů,za dva měsíce asi 150 vložených potravin,je to pak přehlednější a lepší.
16. 03. 2012 22:00
jojo, taky jsem to už dávno zjistila, ale spíš u věcí v obalu a s etiketou. U masa by mě to nenapadlo. Je ale zase fakt, že vepřové mas, byť libové, v sobě může obsahovat skrytý cholesterol apod. A taky jestli jsi čerpal ze stránek z USA, tam mohou mít jiné normy pro chov prasat, takže i to maso vypadá pak jinak, byť obé vypadá stejně, ale může mít rozdílný podíl skrytých tuků
16. 03. 2012 21:24
psal jsem to pro lidi co se nad tím třeba ani příliš nezamýšlí, kdo ano + pro něj :-)
16. 03. 2012 21:19
Taky jsem si už všimla různých hodnot... když se mi to doopravdy nezdá...tak si to prostě dám do vlastních potravin s vlastními hodnotami. Zkouším to ověřovat z více zdrojů...
16. 03. 2012 21:18
trochu jsem nad tim premyslela, mnohdy to resim tim, ze tam proste jine hodnoty vlozim... ale tyto priklady jsou dost zasadni

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři