Datum registrace: 27. 01. 2012
xxleoxx
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136092.89 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5667 h 1 min |
Stob skupiny
xxleoxx
Jak psát blog?Nepřesné hodnoty na stobu u některých komodit, zvláště masa (B,T,S)
17. 03. 2012
* Tak změna názvu aby to v některých lidech nevyvolávalo dojem negativního názoru na stob :D
Nevím jestli si toho všiml ještě někdo, ale nepozdávaly se mi hodnoty u některých mas tu v sebekoučinku, tak jsem pátral po jiných zdrojích a došel k závěru, že u některých druhů mas jsou docela hodně ustřelené hodnoty obsahu tuku.
Pro ilustraci uvedu jeden příklad:
Vepřová kýta na řízky (libová, tzn, ořez zjevného tuku, jinak bývá kýta zpravidla pěkné maso)
tu na Stobu nerozlišené: 18 g bílkovin, 14g tuku, 0g sacharidů
------
http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2109/2
z horní poloviny kýty, libová (je třeba si přepnout jednotku na 100g masa)
21g bílkovin, 6g tuku, 0g sacharidů
Jak jistě vidíte, rozdíl je markantí až diametrální, si vemte přiklad že si udělaté steak na přírodno z 200g libové kýty, rozdíl vám to hodí 6g bílkovin, celých 16g tuku... což je podstatné, pokud se deně může jíst +- 60g tuku. V tomto případě by bylo vhodnější započítat toto maso jako vepřové játra, pro lepší přesnost.
Na co bych chtěl upozornit je, že ne vždy slepě dodržovaný typ masa v sebekouči, vypovídá o skutečnosti, je třeba sledovat tučnost masa, pokud v mase není zjevný viditelný tuk nebo mramorování, zřídka kdy překročí množství tuku v takovém vepřovém mase řekněmě 6-8g/100g a v neposlední řadě nižší obsah tuku znamená vyšší podíl bílkovin, což je žádoucí. Problém bude dozajista i u jiných typů mas a i jiných komodit.
Ono opravdu libové i vepřové maso není zase tak tučné jak se deklaruje. (Samozřejmě že bůček je bůček...) I důkladným ořezáním krkovice se dá značně snížit podíl tuku.
Další příklad : Hovězí maso zadní
STOB: 19g B, 12g T, 0g S
http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/7453/2
22g B, 4g T, 0g S
Jen jsem chtěl aby jste se nad tím pozastavili, i libové vepřové, hovězí se dá použít při redukci váhy, pokud vám již kuře jde na nervy :D Já osobně vepřovou kýtu a kotlety na přírodno nebo pečené konzumuji, když to nesmažíte v olejové lázni jako klasický řízek se strouhankou dá se z toho vybruslit s málo tuky a hodně bílkovinami.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
To že se pracuje na nové databázi je chválihodné a určitě krok kupředu. To že ve skutečnosti že se konzumuje méně tuků je pravda, ale problem je v tom, že pokud už někdo zařadil při přijmu cca 6000 kJ hovězí nebo vepřové maso na oběd, stob mu ukázal šílené množství tuku a potažmo i kJ, což vedlo k tomu, že dotyčný/á již ten den omezil příjem a na konci dne ve skutečnosti skončil s mnohem nižším příjmem nežli ideálních 6000 kJ, což jestli se opakuje častěji může mít neblahý vliv na hubnutí a jojo efekt. vždy jsem nabádal at se snížený příjem tuku kompenzuje zvýšeným příjmem bílkovin a scharidů tedy at se celkový denní příjem v kJ nesnižuje.
Takže opět děkuji za dobrou informaci a dám si kus stejku :D
xxleoxx
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?