TOPlist
Sledujte nás:

„Za 5 měsíců jsem „zhubla“ 48 kostek másla! Pomohlo zapisování jídelníčku, čas jen pro sebe a vědomí, že vybočit z režimu je v pořádku.“ říká Marta, účastnice online kurzu hubnutí

Zpět

Marta, se kterou vám přinášíme rozhovor, se v zimě roku 2022 účastnila jednoho z online kurzů hubnutí STOB. Lektorka tohoto kurzu, psycholožka Tereza Beníčková, na ní vzpomíná jako na nesmírně poctivou a vždy pozitivně naladěnou účastnici, které šly kilogramy dolů „jako po másle“. Alespoň by se to tak mohlo na první pohled jevit. 

Za Martiným velkým úspěchem však stály nejen zkušenosti s různými dietami a jojo-efekty, ale především dlouhodobá poctivá práce na změně jídelníčku a pohybových návyků. Úbytek 12 kg za 5 měsíců byl tak naprosto zaslouženou odměnou a velkou inspirací pro ostatní účastnice i všechny, kdo se snaží hubnout.


Za skokovým přibíráním stálo u Marty neuspokojení životní touhy být matkou.

„Vždy jsem se považovala za silnější. I když jsem vážila 62 kg, když jsem se vdávala, tak jsem měla potřebu „něco s tím udělat“. 

No a pak začal koloběh, první IVF, druhé a třetí – při kterém jsem přibrala za tři týdny skoro 10 kg! Myslela jsem, že prasknu. Kromě výkyvů váhy kvůli hormonální léčbě za tím vším stála i špatná nálada z neuspokojení životní potřeby – být matkou.

Podíl však na tom mělo i mé povolání. Směnný provoz, stres, stres, stres, stále rozdělaná bonboniéra na stole, nepravidelné nebo spíše žádné jídlo během služby. Prostě nebyl čas na sebe.

Pro hubnutí jsem se rozhodla v momentě, kdy jsem na váze navážila 92 kg.“

 

Jaké jsi měla obecně zkušenosti s redukcí hmotnosti? Co všechno jsi zkoušela a s jakými výsledky? 

„Pokusů bylo několik. Při svých 75 kg jsem do sebe lila koktejly herbalife. Zpočátku to bylo super, měla jsem 7 kg dole. Do 3 měsíců však byla váha zpět a k tomu jsem ještě 7 přidala. Dále to byla i keto dieta, která dopadla velmi podobně.“

 

Jaká byla tvá zkušenost se STOBem a proč ses rozhodla pro online kurz?

„Kurz STOBu jsem absolvovala už před asi 11 lety a hodnotím ho kladně. Především tam byla skvělá parta. 

Ale pak se člověk dostal zpět do koloběhu dnů a jak se to na váze vydá směrem nahoru, je to nezastavitelné, pokud nemáte silný impulz „UŽ DOST!“. 

O variantě navštěvovat další kurz jsem opakovaně uvažovala, ale kurzy v nejbližším městě již nebyly. Až se objevil kurz online a přišlo tak i moje rozhodnutí, že ať se děje, co se děje - BUDU MÍT ČAS JEN PRO SEBE.“

 

Jaké konkrétní změny v jídelníčku, pohybové aktivitě, ale i v oblasti péče o svou psychiku nebo spánek jsi při hubnutí zavedla? 

  • Strava: Vyhovuje mi jíst pravidelně 5x denně po 3 hodinách, maximálně 4 hodiny rozestup při směnách a při delších směnách nebo nočních. Plánuji si a připravuji jídla dopředu. Mám dvě práce a někdy plynule přecházím z jedné do druhé.
  • Pohyb: Při redukci jsem cvičila 6 – 7x týdně 40 minut, nyní 3x 40 minut při vyšší tepové frekvenci, nepočítám sem tam projížďku na kole nebo procházku s rodinou. Je mi jasné, že někdo bude hned namítat, že na to musí mít čas. Já jsem si prostě přivstala a šup na Eliptical, Ranní cvičení se mi osvědčilo. Cvičila jsem kdyžtak ale i poté, co šly děti do postýlek.
  • Psychika: Udělala jsem si na sebe více času a celkově se cítím líp. Už jen to, že člověk otevře skříň a má tam tolik věcí na výběr, které jsem před tím neoblékla vůbec nebo jsem se v nich necítila dobře, velmi pomáhá.
  • Spánek: Spánek je určitě kvalitnější. Dříve jsem se budila několikrát za noc, probouzela jsem se kolem půl čtvrté ráno a už neusnula. Teď mě budí budík.  

Fotografie před zhubnutím


Fotografie po zhubnutí


Co bylo při hubnutí největší výzvou? A zažila jsi nějaké krizové momenty?

„Naštěstí nemohu říct, že bych na něčem vysloveně ujížděla. Dám si ráda koláč, hořkou čokoládu, želé bonbóny, ale myslím, že to vždy bylo v přiměřené míře. Díky Sebekoučinku se mi to potvrdilo, že i moje občasné prohřešky nejsou nijak zásadní. 

Největší problém mi dělá příjem tekutin. Můj denní příjem tekutin by mohla být 1 káva (když se najde někdo, kdo mi uvaří druhou, tak 2), ale jinak nemám pocit žízně. Takže vypít za 12 hodin v práci velký hrnek čehokoliv (voda, čaj), je výzva dne.

Vysloveně krizové momenty jsem nezažila. Jen ze začátku se mi zdál jídelníček hodně jednotvárný, tak jsem rychle hledala jiné varianty k jídlu, hlavně ke snídaním.

Několikrát se mi samozřejmě stalo, že jsem vybočila z režimu, ale byla jsem pozorný posluchač naší lektorky Terezky, takže vím, že vybočování je lidské. Ale je potřeba zase zpět naskočit a nehodit za hlavu veškerou snahu.“

 

Našla jsi něco, co tě na hubnutí vyloženě bavilo?

„Jak to šlo skoro samo. Ráno rozcvička, školka, škola, práce, jídlo naplánováno, večer plánování jídla na další den. Šup šup a po týdnu kilo dole, a tak to hezky šlo každý týden. A za pět měsíců je dole 12 kg, což je 48 kostek másla, a to je moc hezké, ráda přepočítávám na kostky másla.“

Fotografie před zhubnutím

Fotografie po zhubnutí


Je pro tebe nyní těžké si novou hmotnost udržovat? A co je podle tebe klíčem k udržení váhy?

„Nemám problém s udržením váhy. Vím víceméně co a kolik a v kolik. Bez pohybu to ale nejde. A udělat si občas radost jídlem, to není nic proti ničemu, ale to OBČAS nesmí být denně. 

A držím si volné neděle. To se nikdy nepracuje a je čas pro rodinu.“

 

Měla jsi v průběhu hubnutí nějaké osobní motto?

„Když se chce, všechno jde. Výmluv jsou milióny.“

 

Kdybys měla ostatním hubnoucím dát jednu radu, jaká by to byla? 

„Holky (a kluci) samo to nepůjde. 

S jídlem Vám pomůže Sebekoučink a když si za úspěchy udělíte odměnu, je to super. Režim ale nejde vždy držet na 100 %.

Také bez pohybu to nepůjde, pokud chcete redukovat. Není potřeba chodit do posiloven, nakoupit drahé stroje, Eliptical nebo starý rotoped schovaný pod oblečením mohou krásně posloužit. Nebo si jen vezměte tepláky a běžte na svižnou procházku.“

 

Jaké jsou tvé budoucí plány?

Dodržovat pravidelný režim v jídle, nepřekonávat pocit hladu. A snad i začít pít.

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 10. 2022 08:59
Patří Vám velká gratulace, také ujíždím na sladkém ale jak se dostanu přes 60 kg zarážím ale i tak mám na vánoce 64 kg.
06. 09. 2022 12:23
Tohle se mi podařilo také, když jsem poprvé začala 12 týdenní kurz hubnutí se STOBEM,
za 11 týdnů jsem shodila 12 kg, ale musím říct, že jsem byla velmi důsledná a nesnědla jsem nic, co bych si nezapsala. Občas jsem porušila režim a i se nacpala něčím sladkým, ale zase jsem se
k režimu vrátila. Výsledek byl úžasný. Nutno říct, že tato nová váha mi vydržela stejná téměř celý další rok. Pak jsem zase začala přibírat.
Když jsem se po roce pustila do nového 12 týdenního kurzu, abych znovu zhubla na kýženou váhu, už jsem to nedokázala! Od té doby se o to pokouším zde se STOBEM znova a znova, ale nejsem schopná dodržet, co si ráno naplánuji...Obávám se, že budu muset zkusit jinou metodu. I když STOB má propracovanou metodu kvalitně, ze strany hubnoucího se požaduje jediné - kázeň. A ta mi v jídle
dlouhodobě zase chybí.

Naši partneři