TOPlist
Sledujte nás:

3 triky, jak ubrat cukr při pečení a přitom si pochutnat

Zpět
 

Slaďte ovocem (a zeleninou)

Ovoce je rovněž sladké a obsahuje cukr. Nicméně na rozdíl od koncentrovaných forem cukru obsahuje i další pozitivní živiny, a proto je bezpochyby výhodnější sladit jablkem, hruškou nebo třeba i mrkví či dýní. Nejintenzivnějším ovocným sladidlem je banán.

Kořeňte

Výrazná chuť koření dokáže částečně nahradit sladkou chuť. Klasikou je skořice či vanilka, vyzkoušet můžete i zázvor, badyán, anýz, hřebíček, nové koření, muškátový oříšek apod. S využitím koření vám bude stačit k oslazení menší množství cukru.

Ubírejte postupně

Obliba intenzivní sladké chuti je návyk. A u všech návyků (ať už se jich chceme naučit, či odnaučit) funguje nejlépe pravidlo postupných změn. Proto se nesnažte o velké změny naráz, ale množství cukru ubírejte postupně. Nejdříve uberte čtvrtinu z běžné receptury a postupně se dostanete třeba i na polovinu či ještě menší množství.

 

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 11. 2019 11:02
Takhle už "šidím" recepty o cukr několik let.
26. 11. 2019 17:39
Ve všech receptech ubírám a ubírám cukr, zvykla jsem si já i manžel, naši mladý, těm to chutná víc než to sladké.
25. 11. 2019 12:45
Jj cukr ubírám zcela pravidelně a banán nebo jablko či hruška cukr skutečně nahradí, dýni nebo mrkev je dobré doplnit výraznějším kořením.
25. 11. 2019 07:35
Když peču vyjímečně též ubírám cukr
25. 11. 2019 04:59
Ano, tyhle triky používám.
23. 11. 2018 06:46
Snižuji množství cukru při pečení a rodině stále chutná
22. 11. 2018 15:55
Děkuji za rady.Postupně to snad půjde a podaří se mi ošálit tak své chuťové buňky.
21. 11. 2018 05:57
Perfektní rady, ale peču opravdu málo. Jinak zmenšovat dávky cukru je opravdu nejlepší řešení.
20. 11. 2018 22:02
Ovoce na oslazení používám už dlouho. Ale jen s kořením by mi to nechutnalo...
19. 11. 2018 21:44
Taky jdu na sebe i rodinu polehoučku ovoce a zeleninu přidávám do koláčů s oblibou. Naposled mne nadchla buchta z červené řepy.
19. 11. 2018 16:36
Moje chutové pohárky se nenachají ošálit žádným kořením, musím na ně pomalu , polehoučku...ubírat , menšit dávku, necukrovat.....
19. 11. 2018 12:12
Cukr ubírám již spoustu let. Rodina si zvykla :-). Když dojedeme ke tchýni, tak nastává problém, že nám u ní nechutná, vše je přeslazené :-(. Jak odnaučit tchýni, že není potřeba dávat tolik cukru nevím ..... Prostě stará škola, v receptu je dáno takové množství cukru, tak to do toho prostě patří a samozřejmě i pocukrovat hezky po upečení..... Nikdo jí to nevymluví..... A taky jeden příklad od mojí mamky třená bábovka kromě vajec do ní patří celá kostka másla a 1/2 kg cukru a stejné množství mouky. Asi by jsme si všichni pochutnali :-(..... Taky jí to nevymluvím, že je to zbytečný....
19. 11. 2018 09:38
Snažím se, kde to jde ubírám.
19. 11. 2018 08:18
Méně sladím už hodně let a všichni si zvykli.
19. 11. 2018 08:10
já mám také radši míň sladké buchty, ségra hodně peče, ale nemá to tak sladké
19. 11. 2018 06:02
Na méně cukru jsem si zvykla a naučila jsem i rodinu méně sladit.
19. 11. 2018 04:12
Pravdou je, že vše chce odbourávat postupně. Hned jsme taky nezačne člověk cvičit 5 krát v týdnu, nepřestane úplně sladit. Jiřinko 55 děkuji rymovnik by mě nenapadl. Další inspirace
19. 11. 2018 03:42
Mám dvě finty na cukr. Jogurt bílý ochutím jablkem nebo salátovou okurkou a zeleninové salty -klasický okurkový - nálevem ze sladkokyselých okurek a koprem nebo rýmovníkem. A finta třetí - do svíčkové dávám víc mrkve.

Naši partneři