TOPlist
Sledujte nás:

Časté mýty o mléce a jeho vlivu na lidský organismus

Zpět

Mléko zahleňuje, mléko je příčinou obezity, odvápňování kostí a další podobná negativní tvrzení bychom o mléce našli za posledních let stovky. Přitom byly mléčné výrobky dříve tak opěvované. Čemu máme tedy věřit a co jsou jen mýty?

Člověk je jediný savec, který pije v dospělosti mléko, mléko do jídelníčku nepatří

Odpůrci mléka tvrdí, že člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce (krávy). Argumentují tím, že všichni savci v přírodě se mlékem živí přibližně do doby, kdy ztrojnásobí svou porodní váhu. U člověka je to ve věku zhruba jednoho roku. V dospělosti už žádný jiný volně žijící savec mléko nepřijímá (kromě domestikované kočky domácí). Navíc jsou savci živeni výhradně mateřským mlékem svého druhu a nikoli mlékem jiných zvířat. Podle odpůrců ztrácí lidé od přibližně pěti let schopnost trávit laktózu a ta v trávicím traktu kvasí a je příčinou řady zdravotních problémů.

Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Mléko je zdrojem mnoha cenných živin, mimo jiné také vápníku, který se právě z mléka vstřebává nejsnáze, a to po celý život. Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu. Tato tzv. „laktózová intolerance“ se vyskytuje v průměru jen asi u 2-10 % Evropanů. Výzkumy navíc dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila. U Evropanů byl v rámci těchto genetických změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko. Tento gen tolerance laktózy se vyvinul nejen u Evropanů, ale také u mnoha národů zejména v oblastech Střední Asie, Severní Afriky a Blízkého a Středního Východu.

Konzumace mléka může za nadváhu

Můžeme se dočíst, že konzumace mléka a mléčných výrobků vede k obezitě a může také poškodit v podstatě všechny naše tělní soustavy. Argumentuje se, že největší četnost lidí s nadváhou či s obezitou je v nejvyspělejších zemích, kde se konzumuje nejvíce mléka.

Jenže toto tvrzení je velmi rozporuplné. „Zdaleka již neplatí, že obézní lidé žijí pouze ve vyspělých zemích Evropy a Ameriky. Vidíme doslova pandemii obezity, zvláště mezi mladými lidmi, ve většině rozvojových zemí světa,“ vysvětluje Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN v Hradci Králové. „Nikdo nemůže zpochybnit skutečnost, že mléko a mléčné výrobky jsou nutričně i energeticky velmi bohaté. Musíme je tedy považovat za vydatné jídlo a tomu také přizpůsobit celkový jídelníček. Měl by tedy zahrnovat převahu potravy rostlinného původu, která je rozumně doplněna o živočišné bílkoviny a tuky. Přítomny by proto měly být i mléčné potraviny, a to pro své nenahraditelné nutriční parametry.“

S jistotou se dá tvrdit, že lidé s obezitou se do tohoto stavu rozhodně nedostali konzumací mléka a mléčných výrobků. Jejich nadměrná hmotnost se odráží v jejich nezdravém životním stylu, v němž chybí dostatek pohybu a preference organismu prospěšných potravin.

Pití mléka způsobuje odvápňování kostí

Neexistují žádné důkazy, že by pití mléka mohlo kostní hmotu negativně ovlivnit. Je to naopak, mléko obsahuje vápník a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami obsahujícími všechny esenciální aminokyseliny a také vitamin D. Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí.

Mléko vs. průjmy a zácpy

Jedinci vyznávající alternativní výživové směry často varují naši populaci před produkty z mléka a tvrdí, že jsou příčinou jak průjmu, tak i zácpy.

Tím se ale dopouští velkého omylu. Běžná strava dnešní populace obsahuje jen malé množství vlákniny, spolu se sedavým zaměstnáním a nedostatkem pohybu pak způsobuje obtíže s trávením a vyprazdňováním. A nerovnováhu organismu a střevní mikrobioty mohou pozitivně ovlivnit právě zakysané mléčné výrobky. Ve fermentovaných produktech z mléka (např. v jogurtech, kysaném podmáslí aj.) jsou kromě velmi cenných nutričních látek přítomny také prospěšné mikroorganismy. Blahodárný vliv těchto mikroorganismů na trávení prokázalo velké množství vědeckých studií. V případě zácpy působí příznivě na střevní mikrobiotu, která je většinou narušena našimi špatnými stravovacími návyky.

Paradoxně velmi výhodně působí probiotické mikroby i v opačné situaci, kdy trpíme průjmem. Průjem má celou řadu příčin. Nejběžnější z nich jsou ovšem pozitivně ovlivněny prospěšnými mikroorganismy, které jsou ve velkém počtu přítomny ve zkvašených mléčných výrobcích. Jejich význam je doložen ve vědeckých studiích a vizionářsky ho odhalil zakladatel imunologie – Ilja Mečnikov – před více než 100 lety.

Mléko a nedostatek železa či anémie

Velmi populárním mýtem je tvrzení, že pití mléka způsobuje nedostatek železa a anemii.

Je pravdou, že mléko patří mezi složky naší stravy, ve kterých je množství železa skutečně relativně nízké, avšak rozhodně není příčinou jeho nedostatku. Za případnou anemii tedy není vinno mléko, ale nenormální skladba jídelníčku, ve které chybí základní zdroje železa, jakými jsou například obiloviny nebo červené maso.

Mléko a alergie či nesnášenlivost

Často se stává, že lidé tyto dva pojmy zaměňují nebo ztotožňují. Nesnášenlivostí (intolerancí) mléka rozumíme sníženou aktivitu enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr – laktózu. Lidé s nízkou aktivitou laktázy mléčný cukr dostatečně nerozkládají, což jim způsobuje problémy, jakými jsou nejčastěji nadýmání, bolest břicha či průjem.

Vedle nesnášenlivosti mléka může být vzácně příčinou zdravotních obtíží vyvolaných konzumací mléka a mléčných výrobků alergie na některé jeho složky. Jedná se o imunopatologickou reakci, při níž některé protilátky reagují určitým způsobem s definovanými alergeny mléka. U alergických osob vyvolá vystavení se i pouhému stopovému množství alergenů okamžitou alergickou reakci. Případy alergie na mléčnou bílkovinu jsou v naší populaci velmi vzácné. Nejčastěji se vyskytují v dětském věku (2–3 % tříletých dětí). Většina dětských pacientů však z těchto obtíží „vyroste“ a v dospělosti je u nás výskyt alergie na mléko odhadován na 0,1–0,5 % populace.

Mléko zahleňuje

S informací, že mléko zahleňuje, se setkáváme poměrně často, pravda to však není. Po požití mléka se na sliznicích tvoří pouze jemný povlak, který může být vnímán subjektivně jako hlen. Povlak je tvořen mléčným tukem, který se však velmi rychle rozpustí. Žádná z provedených studií nepotvrdila vliv mléka na zvýšenou tvorbu hlenu. Zahlenění organismu má většinou původ mikrobiální, případně  se jedná o alergii.

Mýtů a otázek okolo mléka je však ještě mnohem více, obsahuje mléko antibiotika a hormony? Je čerstvé mléko zdravější než trvanlivé? Ředí se mléko vodou? Odpovědi nejen na tyto otázky si necháme zase na příští článek :-)

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 09. 2017 11:03
myslím, že dětem by se mléko nutit nemělo, zejména pokud mají rády jogurty, ale ani jim ho neberte, pokud ho mají rády
23. 09. 2017 20:07
Neumím si život bez mléka vůbec představit, mám ho ráda od dětsví a stále to trvá a myslím si, že díky tomu mám dobré zuby a ve svých 62 letech jsem nepřišla ještě ani o jeden zub.
18. 09. 2017 20:29
Mléko mám ráda, sice si ho nedávám každý den, ale umím si ho vychutnat.
18. 09. 2017 18:23
Mléko nepiji, pouze si z něj dělám kefír.
17. 09. 2017 19:37
V době kdy jsem pracovala v zemědělství se hodně řešilo PCB.Momentálně už určitě ne a je to dobře.Antibiotika v mléce jsou taky realita a řekla bych že jedna věc je nařízení shora a druhá věc je lidský faktor.Takže si ráda přečtu jak se věci mají v současnosti.Zase jsme u toho, že domácí je prostě domácí :-)
17. 09. 2017 11:32
Kávu bez mléka si neumím představit.
16. 09. 2017 06:30
Mléko zbožnuji a kozí je top!!
14. 09. 2017 18:27
Mléko si ráda dám.
14. 09. 2017 11:52
Díky za článek, ráda bych vždy četla, kdo článek napsal.
13. 09. 2017 08:37
Mléko mi dělalo od dětství potíže, ale táta mi ho nutil. Žel až v dospělosti mi lékařka diagnostikovala, že si nevymýšlím!!! Alergií a nesnášenlivosti je rozhodně více, mnozí lidé na alergologii nejdou, nenutte svým dětem mléko, pokud je jim z něho špatně a navštivte odborníka!!! Je to i dědičné, syn má prokázány stejné problémy.
13. 09. 2017 00:07
... pití mléka je proti přírodě... a navíc ta barva...!!
12. 09. 2017 21:14
Mléko jako takové piji jen vyjmecne...spíš mám raději jogurty, tvaroh, ...
12. 09. 2017 20:16
Mléko mám ráda, ikdyž ho úplně nevyhledávám
12. 09. 2017 17:39
Já mlékem zapíjím každé "podezřelé" jídlo, od té doby mě skoro nezlobí žlučník:-)
12. 09. 2017 12:56
Mléko mám ráda, používám polotučné.
12. 09. 2017 12:40
Mléko mám ráda polotučné
12. 09. 2017 06:16
Mleko mam rada
11. 09. 2017 22:27
Moc krásně napsaný článek o mléku.
11. 09. 2017 21:47
Potěšilo mě, že je zde černé na bílém vyvráceno, že by mléko zahleňovalo.
11. 09. 2017 20:53
Mléko si dávám do kafe a ke svačině a k němu nějaký zakysák
11. 09. 2017 20:50
Mýtů o mléce jsem slyšela hodně, ale žádnému jsem nevěřila. V některých případech stačí použít selský rozum a člověk přijde na to, že je to vlastně blbost.
11. 09. 2017 19:33
Ráno si dám sklenici mléka pak už spíš ne
11. 09. 2017 16:58
večer si dám sklenici mléka
11. 09. 2017 15:12
mléko mám stále ráda...piji jej hlavně studené....
11. 09. 2017 14:34
Jako dítě jsem mléko odmítala. Naučila jsem se trochu pít až v těhotenství. S jogurtama či zakysanými výrobky dnes již problém nemám. :-)
11. 09. 2017 12:48
Krásný přehled všech "pomluv" mléka - sladké mléko si dávám pouze do kávy, ale život bez jogurtů a sýrů všeho druhu si nedovedu představit.
11. 09. 2017 12:38
Děkuji za vysvětlení pojmů alergie a nesnášenlivost mléka. I já patřila ke skupině lidí, kteří si mysleli, že tyto pojmy jsou stejné. Naštěstí jsme v rodině nikdy neměli nikoho na nic alergického a proto jsem to do podrobnosti nikdy nepotřebovala vědět. Ale jsem ráda, že mám tuto informaci, protože nikdy neříkej nikdy ...
11. 09. 2017 12:23
nové informace,děkuji za ně
11. 09. 2017 12:08
Mléko používáme denně ke snídani do čaje, na vaření místo smetany i na pití třeba k sýrové večeři, k topinkám. Myslím si, že všechny uvedené "mýty" jsou jen komerční tahy, aby se kupovalo jiné zboží.
11. 09. 2017 11:56
Hezký článek, mléko jsem spíš považovala za zdravé než škodlivé (i když sama ho moc nepiju), tak mě některé body překvapily.
11. 09. 2017 10:46
děkuji moc za článek, byl opravdu podnětný, protože těch mýtů je opravdu hodně
11. 09. 2017 10:29
Nejčastěji kupuji mléko z automatu na jogurt a občas i na pití, dávám ale přednost zakysaným výrobkům.
11. 09. 2017 10:22
mléko mi nikdy nijak neškodilo, konzumuji ho pravidelně
11. 09. 2017 10:09
Vzhledem k tomu, že moje maminka i maminka mého manžela celý život pily mléko, jedly tvaroh i všechny možné zakysané výrobky a sýry a byla to hlavní součást stravy venkovského člověka a při tom se dožily více jak 86 roků, myslím,že škodlivý vliv mléka a mléčných výrobků neprokázaly :-))
11. 09. 2017 10:04
Taky upřednostňují zakysané mléčné výrobky, mléko nepiju.
11. 09. 2017 09:49
Mýtů o škodlivosti mléka a výrobků z něj jsem také slyšela hodně, ale jelikož žádný z uváděných negativ jsem nikdy nepozorovala, odvodila jsem si, že pro mne neplatí. Ráda slyším, že je tomu tak i u většiny populace.
11. 09. 2017 09:15
Na mýty nedám, mléko kupuji každý týden v mlékomatu a jsem s ní spokojená, do kávy, na karo, na vaření.
11. 09. 2017 08:52
Upřednostňuji zakysané mléčné výrobky a sýry. Mléko čerstvé samotné doma používáme hlavně do kávy. Trvanlivé mléko už teď nekupujeme.
11. 09. 2017 07:53
mléka spotřebuji tak 1 a půl litr za týden, větší část do kávy
11. 09. 2017 07:36
Mléko používám nejvíce do kávy, pak do vařených jídel, nemyslím si, že bych informacím v dnešní době nevěřila, spíš jde o to, že každý jedinec je unikát ohledně genetické výbavy pro život a pokusit se vypozorovat, co mu vadí a ne, tohle se může změnit i v průběhu života jak stárneme
11. 09. 2017 07:18
Moc tomu nevěřím. Pro jistotu piji jen zakysané výrobky. Ty snad nikdo nezpochybňuje.
11. 09. 2017 07:04
Už se těším na pokračování, díky za zajímavý článek a vyvrácení tvrzení, které se hodně rozšířilo.

Naši partneři