TOPlist
Sledujte nás:

Druhy sladkovodních ryb

Zpět
 

Text byl převzat z publikací Potravinářské zbožíznalství (Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv, 2014) a Ryby, Jak poznáme kvalitu?

Sladkovodní ryby tvoří početnou skupinu druhů. Žijí volně v řekách a jezerech, odkud jsou jednotlivé kusy loveny. Produkčně nejvýhodnější druhy jsou odchovávány a vysazovány do řek nebo chovány v rybnících, odkud jsou, obvykle jednou ročně, vyloveny. Výlov rybníků má charakter velkovýroby a vylovené ryby jsou distribuovány běžnou spotřebitelskou sítí. Vedle toho existuje i sportovní rybaření, zejména v řekách, úlovek pak slouží většinou k vlastní spotřebě rybáře.

A s jakými druhy se můžeme setkat?

Kapr - z hlediska velkovýroby má rozhodně největší význam. Kapr je původem z jihoevropských řek, u nás se chová od 11. století. Během této doby bylo vyšlechtěno mnoho plemen a linií kaprů, kteří se liší výškou a proporcemi těla, zbarvením pokožky nebo ošupením. Podle ošupení se rozlišují čtyři základní formy – kapr šupinatý, kapr lysec, kapr hladký a kapr řádkový. Dorůstá až 5 kg hmotnosti, při hmotnosti 2 až 3 kg má maso nejchutnější. Staré ryby dosahují až 30 kg, v minulosti byly známy případy 40 let starého kapra vážícího 300 kg! Má výbornou růstovou schopnost a vynikající chutnost masa. V současné době se tržní kapr vychová za dva roky. Před prodejem se nechá kapr v proudící vodě, aby se zbavil bahnité příchuti.Vedle tradičního vánočního kapra má význam i pro uzení.

Štika je dravá ryba živící se plevelnými rybami. Má velmi chutné bílé maso. Tržní hmotnost bývá kolem 1 kg, dorůstá však i do 3 kg, rekordní jedinci dosahují i 20 kg.

Candát je dravec, hlubinná ryba dosahující hmotnosti 2 kg, ve volných vodách dosahuje až 15 kg. Má výborné maso, tělo je pokryté drobnými šupinami a ostny.

Lín je příbuzný kapra, se kterým se většinou chová společně v rybnících. Říká se mu také "zlatý pstruh". Bývá obvykle menší než 1 kg (300-600 g). 

Síh severní, čili maréna je lososovitá ryba chovaná v rybničních hospodářstvích. Dorůstá hmotnosti 0,6-2 kg. Má velmi chutné maso, kromě prodeje v čerstvém nebo zmrazeném stavu se i udí a zpracovává do konzerv.

Pstruh obecný je naše nejvýznamnější lososovitá ryba žijící v potocích i řekách, dnes i chovaná na farmách. V horských bystřinách dosahuje hmotnosti kolem 200 g (20-22 cm), v dolních tocích může dorůstat až 60 cm při hmotnosti 2 kg (výjimečně až 12 kg). Je to velmi chutná ryba s nepatrnými šupinami, které se snadno odstraní, může se však kulinárně upravovat i celá.

Pstruh duhový pochází z Ameriky, u nás byl domestikován koncem 19. st., patří i k mořským rybám. Má velmi chutné narůžovělé maso (někdy se označuje jako pstruh lososovitý) a vzhledem k rychlému růstu se prosadil v chovech. Jeho typickým znakem je duhově červený pruh na boku.

Sumec je velká ryba s tělem bez šupin. Má relativně tučné maso, díky čemž se hodí i na uzení. Dosahuje velkých rozměrů, tržní hmotnost bývá několik kg, rekordní jedinci dosahují délky přes 250 cm a hmotnosti přes 80 kg.

Cejn je vysazován v přehradních nádržích, je oblíbený mezi sportovními rybáři. Má chutné bílé maso s nízkým obsahem tuku, má však velké množství drobných kostiček.

Úhoř – má hadovité tělo, po vytažení je slizký a velmi kluzký, má malé ploutve a maličké šupiny hluboko v kůži. Má velmi tučné maso, hodí se proto k uzení.

Tolstolobik a amur pocházejí z Dálného východu, mají dobré maso a obohatili naši produkci ryb. Významné jsou tím, že rychle rostou a živí se převážně rostlinnou stravou.

V menší míře jsou chovány, resp. loveny v řekách další druhy: lipan, mník, okoun, parma, karas, plotice, jelec a bolen aj.

Dalšími důležitými druhy sladkovodních ryb na trhu jsou jeseterovité ryby importované z Ruska – jeseter a vyza, a to jak pro produkci masa (hodí se i na uzení), tak i pro získávání kvalitního pravého ruského kaviáru.

Z Afriky přichází sladkovodní ryba tlamoun nilský, která se může podle předpisů alternativně nazývat jako tilápie (nilská). Jedná se o rybu, která původně pochází z Keni, nicméně na český trh se dováží zejména z chovu z Vietnamu. Chová se i na území České republiky, a to ve speciálních nádržích, které se vyhřívají teplým vzduchem/vodou.

Pangasius, přesněji pangasius dolnooký má více názvů, ne všechny jsou legální. Alternativně je možné jako obchodní označení použít název pangas. Ale názvy jako sumeček žraločí, nebo pangas siamský, na spotřebitelském balení této ryby možné nejsou. Pangasius byl před lety neznámá surovina, dnes je podle některých zdrojů nejprodávanější ryba v Česku. Pro svoje jemné, lehce narůžovělé maso bez kostí, se stal oblíbenou součástí mnoha pokrmů. Výhodou je také absence typického rybího zápachu a jeho poměrně nízká cena.

Pangasius se chová ve velkoplošných sladkovodních nádržích v údolí řeky Mekongu ve Vietnamu. Dorůstá až 130 cm délky a až 44 kg. Při jeho nákupu je potřeba dát pozor na množství přidané vody, které bývá často velmi vysoké. V minulosti se objevilo několik případů s obsaženými kontaminanty, nicméně zpracování i dovoz pangasia podléhá přísné veterinární kontrole a významné nebezpečí tedy nehrozí. Nicméně z hlediska nutričního složení (zejména obsahu příznivého tuku) lze určitě vybrat hodnotnější druhy ryb. 

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 10. 2017 17:15
zajímavý článek, díky za něj :-))
25. 10. 2017 18:20
Chtělo by to ochutnat něco nového. Třeba candáta.
22. 10. 2017 09:42
mám ráda kapry a pstruhy
20. 10. 2017 19:08
doma máme často kapra, pstruhy
20. 10. 2017 15:37
Coumba : Tak to bude hezká rekonvalescence :-)
20. 10. 2017 13:26
Zítra bude na programu pstruh.
19. 10. 2017 23:03
A zrovna včera byl "na programu" pstruh. S mandličkami...lahůdka.
19. 10. 2017 21:43
Yogii: Přivezl štiku a candátky, moje nejoblíbenější, když prej jsem marodná, abych neřekla. Zítra budou k večeři.
19. 10. 2017 15:37
Coumba: tiše závidím čerstvé rybičky :-))))
19. 10. 2017 15:35
Sifaka: Siven je skoro jako pstruh, jen trochu jinak zbarvený. Manžel je už od včera na výlovu, jsem zvědavá, zda nějakou rybičku přinese.
19. 10. 2017 13:56
Sifaka: siven patří k lososovitým a je u nás vysazený (taky zajímavé slovo s více významy). Já měla kdysi v krku kost z kapra, ale to bylo dané tím, jak jsem hltala po návratu z lyžování o Vánocích, ta ryba za to nemohla. Naštěstí to spravila voda a plno střídky z chleba. Jaký to byl pak krásný pocit, když mne nic neškrabalo v krku a nedávilo :-).
19. 10. 2017 07:21
U nás asi nejoblíbenější pstruh, kapra několikrát v roce taky zvládnu. Díky za zajímavé informace :-)
19. 10. 2017 06:11
Nejradeji mám pstruha.
19. 10. 2017 05:17
Nejčastěji kupuji pstruha.
18. 10. 2017 23:37
Na zemědělce jsem se učili, že rostliny se pěstují a zvířata se chovají.Holt čeština je krásná řeč a pod slovem se základem chovat si můžeme vymyslet všechno možné od malých dětí až po nebožtíky :-)
Nemám ráda kosti v mase, takže tím jsou moje preference dané.
Jednou mi zůstala kost v krku a údajně to způsobil siven.O něm jsem se tu nedočetla..víte o něm někdo?........coumbo?..ty se vyznáš :-)
18. 10. 2017 23:08
Mám ještě co dohánět.
18. 10. 2017 21:48
moc jsem jich za život neochutnala, snad jen kapra, pstruha...
18. 10. 2017 18:51
jedla jsem jen kapra, štiku a pstruha
18. 10. 2017 17:17
Nryb jsem již slyšela,ale jedla pouze kapra a pangase.
18. 10. 2017 14:12
Kromě tilapie jsem jedla všechno. Mými favority jsou dravci - štika, candát, pstruh. Pangasia jsem jedla jednou a už nikdy víc! Jo a ryby se chovají, nepěstují se ani nevyrábějí. Kapra 300 kg bych opravdu chtěla vidět. Kapr skoro jako kráva? Pokud si dobře pamatuji nějvětší ulovený kapr měl asi 47 kg.
18. 10. 2017 13:22
Ze sladkovodních ryb jím nejčastěji pstruha a candáta, ten je taky výborný. Potom kapra (nikdy jsem z něj žádné bahno necítila), občas kousek uzeného tolstolobika, už jsem měla i štiku, jesetera, úhoře. Tilapie na mne moc nezapůsobila a pangas už vůbec ne, toho už kupovat nebudeme. Myslím, že jsem jedla i sumečka a nejsem si jistá, zda jsem ochutnala okouna a cejna.
18. 10. 2017 13:10
Děkuji za přehled chutná my candát, pstruh
18. 10. 2017 12:17
Z kapra cítím bahno, ať se louhuje v čisté vodě jak dlouho chce
18. 10. 2017 10:42
Děkuji za pěkný přehled. Když jsem byla malá a chodili jsme na ryby měli jsme rybu každý týden, nejčastěji to byl kapr, ale i lín, okoun a další, teď máme jen to co si koupíme nebo co připraví v jídelně.
18. 10. 2017 10:02
Mívali jsme často pangase, ale vlivem negativní reklamy se ho už neodvažuji kupovat.
18. 10. 2017 09:39
Děkuji za přehled, ze sladkovodních ryb jsem jedla kapra,cejna, pstruha a pangase.
18. 10. 2017 09:37
Já jím nejčastěji kapra, tresku, makrelu, pstruha, sardinky
18. 10. 2017 09:28
Pstruha si dávám pravidelně, kapra tak dvakrát do roka. Ochutnala jsem i štiku a byla výborná. Pangasiuse už nekupuju. Většinou tam přidávají hrozně moc vody a to se pak nedá jíst.
18. 10. 2017 08:54
Díky za článek. Mě nejvíc chutná pstruh a kapr
18. 10. 2017 08:29
Kapr mi nechutná, nemáme ho ani na Vánoce.
18. 10. 2017 08:05
Hanka Málková: asi se to používá v rybářství, mně, laikovi, to zní divně :-). Já bych asi do věty dala, že tržní kapr doroste do prodávané velikosti za dva roky, nebo že vyroste za dva roky.
18. 10. 2017 07:51
pěkný článek, zkusím se na sádkách po něčem podívat :-)
18. 10. 2017 07:49
díky za info, zatím jsem ochutnala kapra, candáta,pstruha a pangase
18. 10. 2017 07:41
Yogii: Taky mi ta věta, že se kapr vyrobí, nezní dobře, ale správně by tedy mělo být co? Vychová? To mi přijde taky zvláštní :-)
18. 10. 2017 07:17
Děkuji za nové poznatky o rybách.
18. 10. 2017 07:16
Hezký přehled. Pokud nemá člověk v rodině rybáře, tak není možnost ochutnat ty méně časté ryby. Slovo ošupení mne pobavilo, má však logiku, když existuje osrstění. Avšak věta, že se kapr vyrábí, mi zní hrozně.Snad to není ještě horší než velkochovy kuřat a slepic!
18. 10. 2017 07:08
Dobrý přehled.

Naši partneři