TOPlist


Jak poznat čerstvou rybu

 

Ing. Hana Málková

 

Vzhledem k vysokému obsahu vody a jen minimálnímu okyselení post mortem jsou ryby méně údržné a kazí se mnohem rychleji než maso jiných živočichů. Proto je potřeba, abychom byli při nákupu ryb opravdu důslední, pečlivě vybírali a nakupovali u ověřených prodejců. 

Nejcitlivějším místem jsou žábry, kde zkáza začíná. Pokud nejsou ryby vykuchány, množí se v jejich tělech rychle bakterie, vhodnější je tedy kupovat ryby vykuchané.

Ryby se dodávají živé nebo mrtvé, ty však musí mít senzorické vlastnosti čerstvě zabitých nebo čerstvě leklých ryb.

Jak vypadá čerstvá ryba?

Čerstvá ryba by měla mít napnutou kůži, lesklý povrch a živé barvy kůže, časem se povrch stává matným a barvy blednou. Povrch se postupně pokrývá slizem, který houstne a získává typický hnilobný pach.

Čerstvost lze poznat i podle stavu oka, u čerstvé ryby by mělo být vyklenuté lesklé s průhlednou rohovkou, pokud je spíše zapadlé a matné, značí to, že ryba už není příliš čerstvá.

Sledujte také vzhled žaber, u čerstvých ryb by měly být světle červené bez zápachu. Pokud se však do žaber dostane třeba led, tak mohou mírně zešednout, což může být zavádějící, protože kvalitu ryby to nijak neovlivní. 

Čerstvou rybu lze poznat i podle hmatu, pokud čerstvou rybu stlačíte prstem, vytvoří se dolík, který se ihned vrací. Jestliže ryba čerstvá není, dolík v ní zůstane nebo se vrací jen pomalu.

Pokud ryba lekla, má křečovitě otevřenou tlamu, strnulé svalstvo a ochablé žábry. Zkaženou rybu poznáme podle zápachu, zapadlých očí, zašedlých žáber, šupin bez lesku nebo vydutého břicha.

V našich podmínkách lze s jistotou koupit čerstvé sladkovodní ryby, které mají tu výhodu, že se k nám nemusí dovážet. Můžete si je proto koupit třeba hned v den po výlovu nebo si je nechat vylovit z kádě přímo na prodejně. U ryb mořských už je situace složitější a je to především závod s časem, aby se ryby dostaly na náš talíř co nejrychleji. Důležité je, aby byl důsledně dodržován chladící řetězec po celou dobu transportu. Pokud nemáte jistotu, že se jedná opravdu o čerstvou rybu, je vhodnější sáhnout po kvalitní mražené rybě.  

Nekuchané ryby dobře zchlazené ledem se uchovají čerstvé po dobu 5 až 7 dní, kuchané ryby až 14 dní.

Doma v lednici jsou však jiné podmínky a i rozdíl pár stupňů čerstvým rybám nesvědčí, koupenou rybu je proto vhodné spotřebovat ideálně do 24 hodin od nákupu.

Hodnocení (37 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

19. 10. 2017 11:17

bagi666

Zajímavé informac

12. 10. 2017 15:07

poradna

RADĚJI KONZUMUJI MRAŽENÉ RYBY

12. 10. 2017 12:34

PerditaX

Chválím snahu naučit nás ryby nakupovat

11. 10. 2017 21:18

LuckaN78

zajímavé rady. ale nevím, jestli bych to v praxi opravdu poznala, kupuji raději mražené ryby

11. 10. 2017 20:51

mtronic

Naštěstí mám v místě rybárnu a sladkovodní ryby tak mám 100% čerstvé. Mořské radši mrazené, tam je potřeba hlídat přidaná voda, resp. nevybírat jenom podle ceny/kg.

11. 10. 2017 14:57

babicka Eva

Kupuji ryby mražené, ale díky za informace.

11. 10. 2017 08:12

Kumpi

Podle vzhledu očí a barvy kůže jsem čerstvé ryby nakupovala. Nezkoušela jsem do nich píchat prstem. :-)

11. 10. 2017 07:56

HannySunny

Díky za dobré rady.

11. 10. 2017 05:41

vachova

Poučný članek

10. 10. 2017 21:13

ifucikova

Děkuji za poučný článek.

10. 10. 2017 20:43

Veve12

Zajímavý blog!!! Čerstvou rybu mám většinou od známého rybáře a nebo kupuji mražené na Bonfoodu. Pěkně mi to přivezou a nikam nemusím. Nejlepší je, že tchán vůbec nechce jíst ryby, kvůli tomu, že mají kosti. Tak mu tady kupuji filé pro děti, maximálně 1 kost na kilo. Je spokojený a já také :-)

10. 10. 2017 13:15

bessi

Díky za článek

10. 10. 2017 11:53

Slonik71

Děkuji za článek s informacemi

10. 10. 2017 11:53

Slonik71

Děkuji za článek s informacemi

10. 10. 2017 11:16

poradna

Díky za informace.

10. 10. 2017 11:13

Hanuja

Poučné, zajímavé informace.

10. 10. 2017 11:13

Hanuja

Poučné, zajímavé informace.

10. 10. 2017 11:13

Hanuja

Poučné, zajímavé informace.

10. 10. 2017 11:08

ekavkova

Tak tohle je pro mne stále jeden z momentů, proč si netroufnu koupit čerstvou rybu sama.Naštéstí na to mám lidi.

10. 10. 2017 09:58

tkoskubova

Děkuji za zajímavé informace,mnohé jsou pro mne novinkou.

10. 10. 2017 09:45

Masa55

Děkuji za informace, to jsou pro mne naprosto nové zkušennosti.

10. 10. 2017 09:37

Yogii

Užitečné informace. I mražená ryba, pokud byla zmrazená pozdě nebo pokud rozmrzla a zas zmrzla, bude nebezpečná.

10. 10. 2017 09:17

dolevina

tyto poznatky využiji

10. 10. 2017 07:36

filipova

dík za info, snad někdy rady využiji

10. 10. 2017 07:23

lenkamarie

Děkuji za kvalitní článek.

10. 10. 2017 07:22

hajekrad

Díky za informace a rady.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma