TOPlist


Nutriční hodnoty základních druhů ryb

 

Ing. Hana Málková

V článku Jaká pozitiva přináší konzumace ryb jsme si ukázali, o jaké důležité živiny a zdraví prospěšné látky obohacují ryby náš jídelníček. Ryb nicméně existuje mnoho druhů a je tak výhodou se trochu zorientovat v tom, jak se od sebe navzájem liší, a to především co se týče obsahu tuku a potažmo energetické hodnoty. Ale u ryb určitě neplatí, čím méně tuku, tím lépe!

Přehlednou tabulku s jednotlivými hodnotami si můžete i vytisknout a nalepit třeba na lednici. Možná vás inspiruje i k vyzkoušení nových druhů ryb. :-)

Hodnoty jsou uvedeny na 100 g suroviny v syrovém stavu.

Ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku)

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

Sacharidy (g)

candát

350

19

1

0

lín

330

19

0

0

platýz

340

18

1

0

štika

360

19

1

1

tilapie

490

20

1

0

treska aljašská

310

17

1

0

Ryby středně tučné (2–10 %)

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

Sacharidy (g)

pstruh

500

18

5

0

kapr

530

18

6

0

sumec

500

16

6

0

tuňák

500

22

4

0

žralok

550

21

5

0

Ryby tučné (více než 10 % tuku)

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

Sacharidy (g)

losos

850

22

12

0

makrela

750

18

12

0

sleď

700

18

10

0

úhoř

1000

19

17

0


Nutriční hodnoty dalších druhů ryb naleznete v databázi potravin zde.

Hodnocení (57 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

09. 10. 2017 21:51

evasla

Díky za přehlednou tabulku

07. 10. 2017 21:18

dylen

pěkný přehled ryb

05. 10. 2017 23:20

poradna

Mám pocit, že když vypukla ta aféra s Pagasiem, že se najednou odkudsi vynořilo dvojče Tilapie. Zajímalo by mě, jestli je to fígl nebo opravdu jsou tak podobmé....

04. 10. 2017 13:08

PerditaX

V dosahu máme sádky s výběrem kvalitních ryb. Má to ale háček - otvírací doba je taková, že se tam normálně pracující člověk nedostane

03. 10. 2017 22:13

sifaka

Macatice.....:tilapie bych řekla, že je dvojče pangase.Podle barvy, a konzistence

mtronic:...jestli nechceš ryby na pánvi plovoucí ve vodě-kup ryby z Bonfood.Mám osobně vyzkoušeno a to jsem myslela, že mi bude tuňák rajtovat po pánvi a ostříká olejem a vodou celý sporák a přilehlé okolí.Nebylo tomu tak.
Po 10 minutách od položení masa na pánev se může jíst výborné rybí maso.

03. 10. 2017 20:18

Evusja

Tuňák a losos - zase mi chutnají ti tučnější, ale naštěstí beru i pstruha a tresku.

03. 10. 2017 18:55

HannySunny

Výborná tabulka. U sumce jsem tipovala větší tučnost, u sledě menší.

03. 10. 2017 17:50

Pbyrtusova

Skvělá tabulka.

03. 10. 2017 16:42

ifucikova

Děkuji za pěknou tabulku.

03. 10. 2017 13:36

tkoskubova

Pěkná tabulka,přehledná.

03. 10. 2017 10:34

coumba

Ze sladkovodních je výborný i jeseter, amur. Taky cejn a okoun, ale ty mají hodně kostiček.

03. 10. 2017 09:46

Kumpi

Hezký přehled. :-)
Do některých druhů jsem se raději nepouštěla, protože jsem je ještě nejedla a nevím, jak bych je připravila. Těším se na recepty. .-)

03. 10. 2017 05:49

JARI59

Spoustu ryb neznám, jedla jsem zatím kapra, lososa, makrelu, sardinky, tresku

03. 10. 2017 00:32

Yogii

Když je tam moc vody, je pak z ryby bláto, bohužel.

03. 10. 2017 00:20

mtronic

U mražených je problém s vodou, která se tam přidává - ať "přiznaně" glazírováním, nebo "nenápadně" kvůli vyšším výdělkům. Na pánvi pak ryba plave v louži. Ale pořád lepší mražená než žádná.

02. 10. 2017 22:27

Yogii

Macatice: lososí bříška někdy kupuju. Mastná tedy jsou, ale když mám normálního lososa, tak z něj přece tuk nekape, naopak je někdy sušší.

02. 10. 2017 22:22

Hanuja

Krásná, přehledná tabulka.

02. 10. 2017 21:46

Siraellen

Velice zajímavé

02. 10. 2017 21:26

Macatice

Yogii: Už jsi někdy měla uzená lososí bříška? Pak by tě tučnost lososa asi nepřekvapovala.

filipova: Coumba má pravsu. Mražené ryby se dají sehnat poměrně snadno. U nás v Penny mají celkem běžně pstruha, lososa, makrelu, tresku, pangasia, často candáta aobčas kapra.

Z toho seznamu jsem toho neměla víc_ Lína, štiku, sumce a tilapii.
Co je to tilapie? To bych musela googlit.

Ale kromě zde uvedených pamatuju sumečky, hejky a tolstolobika.

02. 10. 2017 21:16

LuckaN78

pěkná tabulka

02. 10. 2017 21:13

Pepe11

Díky☺

02. 10. 2017 20:54

Yogii

Občas kupujeme taky kousek uzeného tolstolobika, toho jsem v tabulce nenašla, taky tam není např. pražma, vlk mořský nebo okoun nilský. Ten úhoř v tabulce je mořský nebo říční? Mám na mysli jiný druh, nikoli životní putování.

02. 10. 2017 20:47

bagi666

Táta chytá takže nejčastěji mám kapra :-)

02. 10. 2017 20:17

DanaR

Dávám přednost lososovi, tuňákovi a protože mám doma rybáře, tak je na našem jídelníčku docela často i kapr.

02. 10. 2017 19:13

martashi

Nenašla jsem v tabulce rybu ,kterou bych neochutnala. Překvapil mě úhoř , zajímalo by mě, jestli je takhle tučný i když se před úpravou stáhne z kůže.

02. 10. 2017 15:54

malinovanada

Až teď podle tabulky jsem zjistila, že nejvíc doma jíme středně tučné ryby. Srovnání je inspirativní.

02. 10. 2017 15:54

malinovanada

Až teď podle tabulky jsem zjistila, že nejvíc doma jíme středně tučné ryby. Srovnání je inspirativní.

02. 10. 2017 15:18

irwinka

paráda, náš jihočeský kapr je stejně málo tučný jako třeba tuňák nebo pstruh :-)

02. 10. 2017 14:17

Sonel

U candáta jsem tipovala vyšší energetickou hodnotu. Zajímavý přehled.

02. 10. 2017 14:08

BigGold7

přehledné

02. 10. 2017 13:55

Slonik71

Děkuji za přehled vytisknutí si ho a dám na lednici

02. 10. 2017 13:55

Slonik71

Děkuji za přehled vytisknutí si ho a dám na lednici

02. 10. 2017 13:09

hajekrad

To jsem si nemyslel, že ryby obsahují tolik tuku.

02. 10. 2017 11:52

ekavkova

Mí favorité jsou tuňák, losos a makrela.

02. 10. 2017 11:34

poradna

Díky za přehled

02. 10. 2017 09:26

bessi

Díky za tabulku. Překvapilo mě, že je kapr skoro stejně tučný jako pstruh.

02. 10. 2017 09:10

Niraska

Moc děkuji za perfektní přehlednou tabulku, ukládám si :-)

02. 10. 2017 08:52

coumba

Filipova: Nevím odkud jsi, ale myslím, že v každém marketu seženeš minimálně tresku a v každém větším městě bývá rybárna. Taky se poohlédni po okolí, zda někde nejsou sádky s prodejem ryb. Já jsem z výše uvedených neochutnala jen tilapii. Nejraději mám candáta, štiku a pstruha. Obsah tuku u pstruha mě trošku překvapil, myslela jsem, že je méně tučný. Úhoř mě nechutná, právě pro to množství tuku.

02. 10. 2017 08:43

Masa55

Děkuji za přehled, vytiskla jsem si to.

02. 10. 2017 08:29

paniLiba

Obsah bílkovin v porovnání s tuky je všeříkající, a ještě k tomu, jaké jsou to tuky. Ryby jsou pro nás, stobáky, jako stvořené.....

02. 10. 2017 07:41

dolevina

přehledná tabulka

02. 10. 2017 07:39

JARI59

Ryby zařazuji zatím v omezeném množství, tento měsíc bych to chtěla změnit

02. 10. 2017 07:36

Yogii

Přehledná tabulka, candáta jsem měla zrovna včera na úvod měsíce ryb. Překvapuje mne, že losos je tučnější než tuňák, obě tyto ryby mám moc ráda.

02. 10. 2017 07:34

filipova

tabulka krásná přehledná, ale kde ty ryby sehnat

02. 10. 2017 05:48

vachova

super tabulka

02. 10. 2017 05:08

ajanka

Díky za přehlednou tabulku .

02. 10. 2017 04:18

KruntoradovaL

Super tabulka

02. 10. 2017 04:07

babicka Eva

Díky za přehlednou tabulku.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma