TOPlist
Sledujte nás:

Nutriční hodnoty základních druhů ryb

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

Ryby obsahují plno prospěšných živin a měli bychom je kvůli tomu pravidelně zařazovat do jídelníčku, více se můžete dočíst v článku Jaká pozitiva přináší konzumace ryb. Ryb nicméně existuje mnoho druhů a je tak výhodou se trochu zorientovat v tom, jak se od sebe navzájem liší, a to především co se týče obsahu tuku a potažmo energetické hodnoty. Ale u ryb určitě neplatí, čím méně tuku, tím lépe!

Přehlednou tabulku s jednotlivými hodnotami si můžete i vytisknout a nalepit třeba na lednici. Možná vás inspiruje i k vyzkoušení nových druhů ryb. :-)

Hodnoty jsou uvedeny na 100 g suroviny v syrovém stavu.

Ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku)

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

Sacharidy (g)

candát

350

19

1

0

lín

330

19

0

0

platýz

340

18

1

0

štika

360

19

1

1

tilapie

490

20

1

0

treska aljašská

310

17

1

0

Ryby středně tučné (2–10 %)

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

Sacharidy (g)

pstruh

500

18

5

0

kapr

530

18

6

0

sumec

500

16

6

0

tuňák

500

22

4

0

žralok

550

21

5

0

Ryby tučné (více než 10 % tuku)

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

Sacharidy (g)

losos

850

22

12

0

makrela

750

18

12

0

sleď

700

18

10

0

úhoř

1000

19

17

0


Nutriční hodnoty dalších druhů ryb naleznete v databázi potravin zde.


Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním jídelníčku. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (57 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 10. 2017 21:51
Díky za přehlednou tabulku
07. 10. 2017 21:18
pěkný přehled ryb
05. 10. 2017 23:20
Mám pocit, že když vypukla ta aféra s Pagasiem, že se najednou odkudsi vynořilo dvojče Tilapie. Zajímalo by mě, jestli je to fígl nebo opravdu jsou tak podobmé....
04. 10. 2017 13:08
V dosahu máme sádky s výběrem kvalitních ryb. Má to ale háček - otvírací doba je taková, že se tam normálně pracující člověk nedostane
03. 10. 2017 22:13
Macatice.....:tilapie bych řekla, že je dvojče pangase.Podle barvy, a konzistence

mtronic:...jestli nechceš ryby na pánvi plovoucí ve vodě-kup ryby z Bonfood.Mám osobně vyzkoušeno a to jsem myslela, že mi bude tuňák rajtovat po pánvi a ostříká olejem a vodou celý sporák a přilehlé okolí.Nebylo tomu tak.
Po 10 minutách od položení masa na pánev se může jíst výborné rybí maso.
03. 10. 2017 20:18
Tuňák a losos - zase mi chutnají ti tučnější, ale naštěstí beru i pstruha a tresku.
03. 10. 2017 18:55
Výborná tabulka. U sumce jsem tipovala větší tučnost, u sledě menší.
03. 10. 2017 17:50
Skvělá tabulka.
03. 10. 2017 16:42
Děkuji za pěknou tabulku.
03. 10. 2017 13:36
Pěkná tabulka,přehledná.
03. 10. 2017 10:34
Ze sladkovodních je výborný i jeseter, amur. Taky cejn a okoun, ale ty mají hodně kostiček.
03. 10. 2017 09:46
Hezký přehled. :-)
Do některých druhů jsem se raději nepouštěla, protože jsem je ještě nejedla a nevím, jak bych je připravila. Těším se na recepty. .-)
03. 10. 2017 05:49
Spoustu ryb neznám, jedla jsem zatím kapra, lososa, makrelu, sardinky, tresku
03. 10. 2017 00:32
Když je tam moc vody, je pak z ryby bláto, bohužel.
03. 10. 2017 00:20
U mražených je problém s vodou, která se tam přidává - ať "přiznaně" glazírováním, nebo "nenápadně" kvůli vyšším výdělkům. Na pánvi pak ryba plave v louži. Ale pořád lepší mražená než žádná.
02. 10. 2017 22:27
Macatice: lososí bříška někdy kupuju. Mastná tedy jsou, ale když mám normálního lososa, tak z něj přece tuk nekape, naopak je někdy sušší.
02. 10. 2017 22:22
Krásná, přehledná tabulka.
02. 10. 2017 21:46
Velice zajímavé
02. 10. 2017 21:26
Yogii: Už jsi někdy měla uzená lososí bříška? Pak by tě tučnost lososa asi nepřekvapovala.

filipova: Coumba má pravsu. Mražené ryby se dají sehnat poměrně snadno. U nás v Penny mají celkem běžně pstruha, lososa, makrelu, tresku, pangasia, často candáta aobčas kapra.

Z toho seznamu jsem toho neměla víc_ Lína, štiku, sumce a tilapii.
Co je to tilapie? To bych musela googlit.

Ale kromě zde uvedených pamatuju sumečky, hejky a tolstolobika.

02. 10. 2017 21:16
pěkná tabulka
02. 10. 2017 21:13
Díky☺
02. 10. 2017 20:54
Občas kupujeme taky kousek uzeného tolstolobika, toho jsem v tabulce nenašla, taky tam není např. pražma, vlk mořský nebo okoun nilský. Ten úhoř v tabulce je mořský nebo říční? Mám na mysli jiný druh, nikoli životní putování.
02. 10. 2017 20:47
Táta chytá takže nejčastěji mám kapra :-)
02. 10. 2017 20:17
Dávám přednost lososovi, tuňákovi a protože mám doma rybáře, tak je na našem jídelníčku docela často i kapr.
02. 10. 2017 19:13
Nenašla jsem v tabulce rybu ,kterou bych neochutnala. Překvapil mě úhoř , zajímalo by mě, jestli je takhle tučný i když se před úpravou stáhne z kůže.
02. 10. 2017 15:54
Až teď podle tabulky jsem zjistila, že nejvíc doma jíme středně tučné ryby. Srovnání je inspirativní.
02. 10. 2017 15:54
Až teď podle tabulky jsem zjistila, že nejvíc doma jíme středně tučné ryby. Srovnání je inspirativní.
02. 10. 2017 15:18
paráda, náš jihočeský kapr je stejně málo tučný jako třeba tuňák nebo pstruh :-)
02. 10. 2017 14:17
U candáta jsem tipovala vyšší energetickou hodnotu. Zajímavý přehled.
02. 10. 2017 14:08
přehledné
02. 10. 2017 13:55
Děkuji za přehled vytisknutí si ho a dám na lednici
02. 10. 2017 13:55
Děkuji za přehled vytisknutí si ho a dám na lednici
02. 10. 2017 13:09
To jsem si nemyslel, že ryby obsahují tolik tuku.
02. 10. 2017 11:52
Mí favorité jsou tuňák, losos a makrela.
02. 10. 2017 11:34
Díky za přehled
02. 10. 2017 09:26
Díky za tabulku. Překvapilo mě, že je kapr skoro stejně tučný jako pstruh.
02. 10. 2017 09:10
Moc děkuji za perfektní přehlednou tabulku, ukládám si :-)
02. 10. 2017 08:52
Filipova: Nevím odkud jsi, ale myslím, že v každém marketu seženeš minimálně tresku a v každém větším městě bývá rybárna. Taky se poohlédni po okolí, zda někde nejsou sádky s prodejem ryb. Já jsem z výše uvedených neochutnala jen tilapii. Nejraději mám candáta, štiku a pstruha. Obsah tuku u pstruha mě trošku překvapil, myslela jsem, že je méně tučný. Úhoř mě nechutná, právě pro to množství tuku.
02. 10. 2017 08:43
Děkuji za přehled, vytiskla jsem si to.
02. 10. 2017 08:29
Obsah bílkovin v porovnání s tuky je všeříkající, a ještě k tomu, jaké jsou to tuky. Ryby jsou pro nás, stobáky, jako stvořené.....
02. 10. 2017 07:41
přehledná tabulka
02. 10. 2017 07:39
Ryby zařazuji zatím v omezeném množství, tento měsíc bych to chtěla změnit
02. 10. 2017 07:36
Přehledná tabulka, candáta jsem měla zrovna včera na úvod měsíce ryb. Překvapuje mne, že losos je tučnější než tuňák, obě tyto ryby mám moc ráda.
02. 10. 2017 07:34
tabulka krásná přehledná, ale kde ty ryby sehnat
02. 10. 2017 05:48
super tabulka
02. 10. 2017 05:08
Díky za přehlednou tabulku .
02. 10. 2017 04:18
Super tabulka
02. 10. 2017 04:07
Díky za přehlednou tabulku.

Naši partneři