TOPlist
Sledujte nás:

Jak připravit mořské plody

Zpět

Bc. Tereza Beníčková, Ing. Martin Pávek

Stejně jako u ryb i v případě mořských plodů platí, že nejdůležitější je čerstvost suroviny. I mořské plody se totiž snadno kazí.

Nicméně pokud připravujeme mořské plody v našich podmínkách, je téměř nereálné vařit z čerstvých surovin. Nejčastěji tedy tento typ potravin najdeme v mrazicích boxech v supermarketu nebo specializovaných prodejnách. Výhodou zamražených produktů je, že jsou většinou již očištěny, nakrájeny a někdy dokonce i předvařeny (zejména krevety).

Pokud používáme zmrazené výrobky, je potřeba postupovat při rozmrazování opatrně, tedy rozmrazovat pozvolně a ne šokem (například přelitím horkou vodou) nebo v mikrovlnce. Takto nevhodným způsobem rozmrazení bychom mohli často drahou surovinu zničit. Pozvolně můžeme rozmrazovat surovinu například v lednici nebo za použití studené vody.

Obecně se dá říci, že mořské plody není vhodné dlouho tepelně upravovat, protože tím ztrácejí chuť. Výjimku tvoří chobotnice, které snesou i delší dobu vaření.

Krevety

Krevety se dají sehnat i předvařené. Poznáte je mimo jiné tak, že jsou oranžové. Ty už není potřeba dále tepelně upravovat. Pokud však používáte krevety syrové, které mají šedivou barvu, je potřeba je tepelně upravit.

Krevety lze upravovat i nevyloupané, ale pro jednodušší manipulaci v hotovém pokrmu je lepší je oloupat, případně nechat jen ocásek, za který se dá kreveta dobře uchopit, nicméně se nekonzumuje a nechává na talíři.

Krevety upravujeme většinou rychle v řádu pár minut. Stačí když nám krevety zčervenají (zoranžoví), tak poznáme, že jsou hotové. Můžeme je opékat na pánvi, grilovat, smažit nebo lze i krátce povařit (podusit). Skvělé jsou například v kombinaci s česnekem, citronovou šťávou, zázvorem nebo chilli.

Inspirovat se můžete například tímto receptem na Pikantní krevety. 

Slávky

Pokud máte živé slávky, nejprve je propláchněte studenou vodou, aby se zavřely. Otevřené mušle se musí vyhodit.

Slávky se nejčastěji vaří (dusí) ve výrazné pivní nebo vinné várce cca 10 minut, můžete přidat i různé druhy zeleniny a koření. Při vaření platí opačné pravidlo - vařené slávky se musí otevřít, ty, které se neotevřou, jsou „mrtvé“ a vyhazují se.

Vyzkoušejte například tyto Slávky na víně.

Mušle Sv. Jakuba (hřebenatky)

Tzv. mušle Sv. Jakuba jsou velice drahou a spíše luxusní surovinou. Mají velmi jemné a křehké maso. Připravují se nejčastěji na grilu po velice krátkou dobu, nebo se dají opékat na pánvi. Na tenké plátky se dají jíst i zasyrova.

Pokud se k jejich přípravě neodvážíte sami, doporučujeme je ochutnat v kvalitní restauraci.

Olihně, kalamáry

Z tohoto mořského plodu se upravuje téměř vše (tělo i chapadla). Vždy je však nejprve potřeba vyndat z chapadel kulatý zub tvořený z chrupavky a z těla potom průsvitnou kost. Maso se připravuje většinou grilováním nebo opékáním na pánvi, krátce a zprudka, tak aby zůstalo typicky křupavé a křehké. Snadno se může stát, že maso po úpravě bude hodně gumové, což není závadné, jen se tím připravíte o kvalitní požitek. 

Chobotnice

Pro nás je chobotnice poměrně exotickou surovinou. U masa chobotnice bývá někdy problémem tuhá textura vzhledem k většímu obsahu kolagenu, a to zejména pokud jde o chapadla větších jedinců. Pokud se však nebojíte vyzkoušet si její přípravu doma, čtěte dál.

Doporučujeme kupovat chobotnici již očištěnou, protože čištění je složité a zdlouhavé. Velmi důležité je mít kvalitní kus správně zpracované chobotnice, která musí být po ulovení tzv. „rozmlácená“. V Řecku nebo Chorvatsku se chobotnicí tradičně mlátí o skálu nebo kámen, maso se tak naklepe a zkřehne. Nicméně tento postup lze obejít i tím, že se chobotnice zmrazí, čímž se dosáhne také jejího zkřehnutí. V našich podmínkách většinou koupíte mraženou surovinu a není tedy potřeba už tento krok řešit.

Chobotnice se nejčastěji vaří, nejlépe v kvalitním vývaru společně se zeleninou, vaří se pozvolna a delší dobu. Platí jednoduché pravidlo, chobotnici vařte tak dlouho, kolik váží, tzn. chobotnici vážící jeden kilogram, vařte jednu hodinu, půlkilovou chobotnici půl hodiny apod. Takto připravenou chobotnici je možné upravovat dál, přidat ji do salátu, těstovin, rizota, opéct krátce na pánvi apod.

Příprava mořských plodů je relativně složitá a chce to trochu cviku a tréninku. Po pár zkušenostech s přípravou mořských plodů však jistě získáte potřebný um a podaří se vám uvařit i na pohled složitější pokrmy.

Pokud však nevíte, jak se do toho pustit nebo si nejste jistí, jak co má chutnat, zajděte nejprve na mořské speciality do nějaké kvalitní restaurace a zjistěte, jak mají tyto plody chutnat. Může se zdát, že se jedná o drahé pokrmy, ale ona samotná surovina je většinou drahá a byla by škoda zkazit ji doma nevhodnou úpravou. 


Mořské plody se skvěle hodí i do redukčního jídelníčku!

Obsahují kvalitní bílkoviny, minimum tuku a plno prospěšných látek. Mořské plody obsahují průměrně jen okolo 300-400 kJ (ve 100 g v syrovém stavu).

Vyvážený jídelníček si můžete jednoduše sestavit s programem Sebekoučink

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu energie a živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 11. 2017 12:56
Zatím jsem nezkusila, snad někde v dobré restauraci, když bude příležitost.
30. 10. 2017 14:15
S mořskými plody je báječné rizoto nebo paella
29. 10. 2017 20:30
Uf, tohle bych asi zatím nemohla pozřít...
28. 10. 2017 20:11
Mořské plody mě taky nelákají
28. 10. 2017 09:35
Mořsky plody nemusim,radeji rybu.
26. 10. 2017 23:12
Nějak jsem mořským plodům nepřišla na chuť. Jinak ryby miluji na všechny způsoby. Tak snad někdy...
26. 10. 2017 08:01
mořským plodům jsem přišla na chuť na dovolené v řecku, jsou čerstvé a místní je umí skvěle upravit, neví, jestli toho lze docílit i u nás, kor u mě doma...
26. 10. 2017 07:17
To je u nás velký problém. Manželka to nesnese ani v lednici, natož pak na talíři.
25. 10. 2017 21:29
Děkuji za článek sinspiraci ale nevím zda se odhodlán vyzlkouset
25. 10. 2017 21:14
Tak toto mě vůbe neláká, spíš naopak...zústanu u klasických ryb - treska, tunák, sardinky...
25. 10. 2017 19:19
Dík za praktické rady.Doufám, že brzy využiju.
25. 10. 2017 18:38
Děkují za rady a inspiraci, ale i tak mě vůbec mořské plody nelákají....
25. 10. 2017 18:25
Nejlepší jsou mořské plody v zemi původu, umí je připravit a vždy skvěle.
25. 10. 2017 18:06
Mořské plody jsem zatím nepřipravovala a asi je připravovat ani nebudu, radši si na ně zajdu do restaurace :-)
25. 10. 2017 17:48
Ha, tak vidím, že můj empirický postup, ke kterému jsem se nakonec dobrala, je nejspíš správný.
Krevty kupuju zmarazené, malé, neloupané bezhlaé - přijdou mi jako nejlepší kombinace cena, výkon a pracnost přípravy.
Vyndám si z mrazáku jednu porci krevetek, hodím do misky s vlažnou vodou. Pokud děláte větší množství, doporučuju dávat je do vody po menších dávkávh, aby předčasně nerozmrzly. Ve vdě je nechám asi dvě minuty, ne víc - sotva roztaje povrchová krusta, je možné je začít loupat. Ta vdadíky roztátému ledu je hodně studená a nepříjmená, takže ji vyměnim za normálně studenou, aby ebyla tak ledová (tentokrát už studenou, ne vlažnou, aby krevety nerozmrzaly moc rychle). A jak je loupu? Krevetka je ohnutá jakoby do pravého úhlu, do tvaru "zakulaceného" L. Krevetu jednou rukou chytím za tu "ocáskovou" část a druhou rukou malým nožíkem a palcem chytím "nožičky" (ony už tam většinou nejou, ale prostě ty výstupky na bříšku, kde kdysi bývaly) a tahem k sobě sloupnu kolem dokola tuhle půlku krevetky. Chytnu krevetku za oloupanou část a jemným tahem z ocáskouvou ploutvičku stáhnu ten zbytek. Pokud je krevetka rozmrazená tak akorát, krásně se z ocásku vyroloupne, nepřetrhne se a v ocásku žádné maso nezůstane.
A vyloupané krevetky zpracuju na pánvi na trošce oleje, jak je psáno v článku. Já ráda cibuli a česnek, ale česnek se mi bvykle nechce loupat a drtit/krájet, takže většinou mám sušený granulovaný. Napřed si tedy do skovata osmahnu cibulku, pak na ni hodím oloupané krevetky (které mezitím na misce - už bez vody - při pokojové teplotě dorozmrznou), přidám česnek, maličko soli a dvě minuty restuju. Na malé krevetky ty dvě minuty fakt stačí - jakmile zoražoví, lze je konzumovat. Nepřepečte je, aby zůstaly pěkně křupavé.
Taky jsem viděla recept na větší obalované smažené krevety.. Kreveta se "namočí" do solamylu - tedy popráší místo moukou solamylem, pak se ponoří do vaječného žloutku, nechá se okapat a poté obalí ve strouhance. A usmaží se. Ale to je pracnější a při své netrpělivosti jsem ho ještě nezkoušela.

Kalamáry - kroužky mrazené jsou ještě rychlehjší - nemusejí se loupat. Jen je ve studené vodě rozmrzím, aby roztála ta povrchová ledová krusta. Připravené v restauraci je obvykle mají v těstíčku - tempuře, tu já ale neumím. Nicméně mně se osvědšilo kalamáří kroužky obalit v dětské krupičce, která n nich udělá křupavou krustu. Kroužky dělám o něco déle neý krevetky - a hlavně, chce to jíst je hned za tepla, studené zhouževnatí a zgumovnatí.

Závěrem podotýkám, že příprava je opravdu rychlá a jedoduchá, loupání krevet složité není, ten cvik i nezkušený získá snadno. Kdyby nebyla rychlá a jednoduchá, nepoučtěla bych se do toho - já se dorovolně nepuštím do žádného kuchtění, kterým bych muela trávic víc než půlhodinu.
Kdo to chcete vyzkoušet, přeju hdně zdaru, a pak se pochlubte v říjnové diskusu, jak se vám to povedlo :-)
25. 10. 2017 14:18
k mořským plodům mám odpor už jen když si to představím, jsem ráda že občas pozřu rybu
25. 10. 2017 14:03
Mořské plody jsem zatím neochutnala, ale lákají mě. Předsudky nemám, proč nezkusit něco nového, hlavně když to nemusím připravovat já.
25. 10. 2017 13:00
Zatím jsem neochutnala a ani mě mořské plody nelákají.
25. 10. 2017 12:50
Nejvíc zkušeností mám s kresbami, komáry i chobotnice mi tzv. zgumovély.
25. 10. 2017 11:56
Mám moc ráda krevety (neloupané), snacha je umí dobře připravit, ale já si na to moc netroufám.
25. 10. 2017 11:01
Plody moře jsem nejedla a zatím ani na ně nemám ani chuť
25. 10. 2017 10:14
To by asi musel nastat hladomor, abych se tyto potvory donutila jíst nebo ještě natož připravovat. Klasické ryby přitom můžu jíst denně, ty mám ráda.
25. 10. 2017 10:05
Mořské= plody jsem poprvé ochutnala ve Francii,bylo to vynikající.Sama bych si na přípravu netroufla.
25. 10. 2017 09:50
No tady bych mohla zkusit ty krevety předvařené a udělat si z nich nějaký salátek, ostatní nevím nevím,netroufám si.
25. 10. 2017 09:36
Mořské plody moc nemusím, některé si občas dám v zemi původu, kde jsou nejčerstvější a umí je nejlépe zpracovat, anebo ve specializované restauraci u nás. Slávky jsem už párkrát měla, dokonce jsem před pár dny dávala recept na slávky na víně do receptů.
25. 10. 2017 08:38
Poučné, děkuji

Naši partneři