TOPlist
Sledujte nás:

Jak proměnit novoroční předsevzetí v realitu?

Zpět

Dáváte si i letos nějaká předsevzetí? Pokud ano, jistě v tom nejste sami. Lidé každoročně vítají přelom roku s mnoha plány a novými cíli, které jsou odhodláni splnit. Když to nevyšlo od minulého měsíce, od pondělí, a dokonce ani od úplňku, musí to přeci vyjít od nového roku… 

Samotná „magie“ přelomu roku, kdy se vše zdá možné, však nemusí stačit. Kromě silné vnitřní motivace by neměla chybět ani pečlivá rozvaha a důvěra v sebe sama, že svého cíle dosáhnu. 

Každý definovaný cíl by tak měl být následovaný otázkou, nakolik věříte tomu, že ho skutečně dosáhnete?Použít můžete stupnici od 1 do 10 nebo třeba procenta. Buďte k sobě upřímní, sebeklam je vám k ničemu. Pokud tomu, že cíle dosáhnete, věříte alespoň z 10 na 7 (nebo 70 %), je to dobré a pusťte se do toho. Pokud však dojdete k závěru (a není to vůbec nic špatného!), že si na splnění tohoto cíle věříte tak na 5 (případně 50 %), zkuste svá očekávání snížit nebo si cíl definovat jinak.

Začít může být snadné, zvláště na nový rok. Jak ale vytrvat? Jen motivace mnohdy nestačí...

 

Ani dobře namixovaný „koktejl“ odhodlání, motivace a důvěry v sebe sama však nemusí stačit. Je totiž velmi důležité, JAK vaše předsevzetí vypadá. A i v tomto případě rozhodně platí moudré rčení „méně je někdy více“.

5 kroků, které vám pomohou proměnit předsevzetí v realitu

1. Mapujte, plánujte, konejte

A to přesně v tomto pořadí. Dali jste si předsevzetí, že zhubnete? Než poprvé vyběhnete/pořídíte si permanentku do posilovny/zakážete si sladké, dejte si čas a důkladně se zamyslete nad aktuálním stavem, skladbou svého stávajícího jídelníčku, pohybovou aktivitou i celkovým životním stylem. Zkrátka a dobře - zmapujte své stávající návyky a určete si, kde konkrétně můžete udělat změny, které následně povedou ke snížení hmotnosti. Až když budete přesně vědět, jak na tom jste, můžete si vytvořit dobrý a realistický plán k dosažení cílové změny. 

2. Dejte si pozvolné a jasné cíle 

Ponechte letos stranou megalomanské plány. Je sice fajn mít velké sny a jít si za nimi, ale málokdo dokáže „zrychlit z nuly na 150“. Jinými slovy, málokdo dokáže uběhnout maraton, když celých pět předešlých let vyšel maximálně o víkendu na půlhodinovou procházku do lesa. Buďte proto realisti. Lepší je dosáhnout menšího cíle, než aby vám opět došel dech při dosahování cíle velkého. 

Pokud si chcete stanovit větší cíl, definujte si na cestě k němu cíle menší, dílčí, kterých dosáhnete relativně snadno a rychle. Uvidíte, že tyto malé úspěchy pro vás budou tou nejlepší motivací vytrvat.

Novoroční motivace může rychle vyprchat, pokud je váš cíl příliš daleko. Proto si velký cíl rozdělte na několik menších, snáze dosažitelných.

 

V rámci hubnutí se také vyvarujte obecným předsevzetím typu „V novém roce CHCI ZHUBNOUT“. Ani konkrétnější předsevzetí „CHCI ZHUBNOUT 10 kg“ ale nemusí být to pravé, pokud si na cestě za oněmi 10 kilogramy neurčíte konkrétní menší cíle a úkoly, kterých budete postupně dosahovat.

Příklady konkrétních cílů a inspiraci můžete načerpat v tomto blogu.

Při definování svého cíle můžete použít také metodu SMARTER. Jak vypadá takový správný SMARTER cíl se dočtete v tomto článku.

3. Zapomeňte na slova MUSÍM, NESMÍM 

Jakékoli zákazy a příkazy dělají z vašich plánů „nutné zlo“. Při dosahování vašich cílů je tedy vždy lepší volit takové metody a způsoby, které vám nejsou vyloženě proti srsti. Ideálně tedy takové, které jsou vám příjemné nebo vám něco dobrého přinášejí i z krátkodobého hlediska.

Pokud se vám tedy při pomyšlení, že od Nového roku budete muset vyměnit pytlík brambůrků za okurku, kroutí pusa, naučte se raději připravovat praženou cizrnu, která vám bude chutnat stejně jako ony brambůrky. Pokud ze srdce nenávidíte běh, nedávejte si za cíl, že v příštím roce uběhnete maraton (jen proto, že je to teď v módě), ale raději se přihlaste na lekce tanga. Zkrátka a dobře, najděte si takovou cestu, která vám osobně bude vyhovovat a chutnat.

Nikdy nezapomínejte na to, že jen ty návyky, které jsou nám příjemné, nebo nám něco okamžitě přináší, jsou dlouhodobě udržitelné. 

4. Zmapujte možná úskalí a připravte se na ně

Chce-li sportovec vyhrávat, musí znát své soupeře a musí vědět, za co body získá a za co ztratí. Nejinak je tomu v případě hubnutí. Vaším soupeřem může být cokoliv a kdokoliv - můžete to být vy sami, může to být vaše rodina či partner, který se vás snaží odradit, závistiví kolegové, nebo prostředí, které vás denně svádí k mlsání. Zkuste minimalizovat tato úskalí, připravte své přátele a rodinu na plánované změny, uzpůsobte prostředí doma i v práci. 

Zmapujte si nejenom své stávající návyky, ale při plánování jejich změny se zamyslete i nad tím, co vám může na vaší cestě "překážet". 

 

Velmi také pomáhá najít parťáka se stejným cílem. Vzájemná podpora a zdravá soutěživost vás poženou vpřed. Nemáte-li nikoho nablízku, můžete využít i parťáka virtuálního. V dnešní době je řada možností zapojit se do různých internetových skupin. 

Ve STOBu je vám už řadu let k dispozici komunitní web stobklub.cz. Pokud oceníte více osobní kontakt a podporu odborníka i skupiny lidí, kteří řeší stejné problémy jako vy, přihlaste se do některého z našich kurzů zdravého hubnutí

5. I cesta může být cíl

Velmi vám pomůže, pokud se nebudete fixovat pouze na cílovou rovinku, ale budete si užívat i samotnou cestu. Pojměte cestu k vašemu cíli jako hru a nezapomínejte se odměnit za každý, i malý, úspěch (ideálně jinak než jídlem). Pořiďte si za první shozené kilo kuchařku se zdravými recepty, za první uběhnuté kilometry si dopřejte masáž, motivovat se můžete i hezkým sportovním oblečením. Je to jen na vás. Pokud vás bude cesta za změnou návyků bavit, je to ten nejlepší prediktor úspěchu. 

Přejeme vám v roce 2020 mnoho splněných snů, cílů a radost z každého dne! :-)

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 01. 2020 22:52
Díky za krásný článek. Nějaké cíle a tipy si zapíši do mého hubnoucího zápisníku. Na každý týden jeden. Budu se ho snažit dodržet. Dodržím ho.
02. 01. 2020 21:43
díky za tipy...předsevzetí se ale spíš nedávám...ale určitě nějako touhy a cíle mám...
01. 01. 2020 19:23
Moc pěkný článek. Díky :-)
01. 01. 2020 18:54
Také děkuji za poučný článek.
01. 01. 2020 12:33
V článku jsem si našla nové náměty, zdravý životní styl mě láká a už několik měsíců mám nastartováno ke svému cíli.
01. 01. 2020 10:20
Souhlasím, se Stobem jsem už několikrát úspěšně zhubla. Je to ale nepřetržitý proces, který nelze beztrestně opustit. Snad i alkoholici to mají lehčí.
31. 12. 2019 10:50
Zhubnout je mnohdy lehčí než znovu nepřibrat. Proto je to program na celý život a vymyslet něco jiného je stále obtížnější.
31. 12. 2019 05:45
Cíl je nastaven, takže se budu snažit ho splnit.
30. 12. 2019 19:39
přečteno.Moc pěkný článek.děkuji.Zítra začínám...
30. 12. 2019 13:15
Vytrvalými krůčky k dlouhodobým cílům :-)
30. 12. 2019 11:13
Díky za pěkný článek. Tabulka na leden už je připravená.
30. 12. 2019 10:24
Opakování - matka moudrosti. Díky za připomenutí.
30. 12. 2019 08:55
Tak, včera jsem o svém předsevzetí dlouze přemýšlela. Došla jsem k podobným závěrům, i když jsem je nedokázala tak krásně formulovat. Pro mne jsou předsevzetí důležitá. Pomáhají mi najít správnou cestu. A po ní jdu ke svému cíli. Možná jdu pomaleji, než bych si přála, ale jdu správně. Díky STOBu a přátelům, které jsem na své cestě potkala. Děkuji Vám a těším se na další společné kroky.
30. 12. 2019 08:29
Se zájmem jsem si přečetla celý článek a uvědomila si, že většinu z rad v něm obsažených jsem nevědomky aplikovala při své velké změně životního stylu.
30. 12. 2019 07:10
Hezká a pravdivá navigace.
30. 12. 2019 06:45
Díky za hezký blog :-.
30. 12. 2019 01:46
Děkujiuji za hezký článek,za rady a postupy, které jsou splnitelné.

Naši partneři