TOPlist
Sledujte nás:

Je dnešní zelenina plná pesticidů?

Zpět

Pesticidy můžou poškozovat naše zdraví. Jedná se o řadu látek s širokou škálou účinků, a proto různé druhy působí v našem těle různě. Ovlivňují negativně například

  • Reprodukční a endokrinní systém
  • Imunitní systém
  • Mají mutagenní a karcinogenní účinky
  • Poškozují nervový systém aj. 

Pro vysokou rizikovost je ale množství reziduí pesticidů neustále kontrolováno a pro jednotlivé pesticidy jsou stanoveny tzv. maximální reziduální limity – MRL, které jsou 100x nižší, než je hladina pozorovatelného účinku. 


Fakt číslo 1: Bio zelenina je ve srovnání s konvenční zeleninou méně zatížena rezidui pesticidů

Porovnání není snadné a záleží na mnoha faktorech a podmínkách při pěstování. Pesticidy se podle správné zemědělské praxe aplikují dle počasí, vlhkosti apod. Jinými slovy, když se dobře daří plísním nebo hmyzu, je možné aplikovat vyšší dávky pesticidů a naopak. 

Obecně ale platí, že v bio zelenině bude reziduí pesticidů méně. Mám-li kvantifikovat, pak například studie Barański et al. uvádí čtyřikrát nižší koncentrace reziduí pesticidů anebo studie Smith-Spangler et al. pětkrát nižší koncentrace reziduí pesticidů v bio zelenině. 


Fakt číslo 2: Konvenční zelenina obsahuje rezidua pesticidů, ale stále hluboko pod povolenými maximálními reziduálními limity (MRL)

Nejnovější zpráva EU o reziduích pesticidů v potravinách uvádí, že 96,1 % (z 96 302 vzorků) analyzovaných potravin bylo pod úrovní MRL, zatímco 3,9 % toto množství překročilo. Naměřené hladiny nevyvolávají žádné obavy o zdraví spotřebitelů.


Fakt číslo 3: Množství pesticidů rok od roku roste a čelíme „koktejlovému“ efektu.

Rezidua pesticidů se sice nacházejí pod hodnotami MRL, avšak na plodiny se aplikuje několik druhů pesticidů a my denně konzumujeme několik druhů plodin, což v důsledku znamená, že denně přijímáme desítky různých druhů pesticidů, byť v minimálních množstvích. 

Odborníci upozorňují, že nemáme ponětí o účincích různých kombinací pesticidů na naše zdraví a dle toxikologického pravidla se může efekt několika toxických látek pohromadě eliminovat, sčítat nebo dokonce násobit.  

Profesorka Hajšlová z VŠCHT naměřila čtyři až šestnáct různých druhů pesticidů v jablkách Golden Delicious. Žádný vzorek nepřekročil hodnotu MRL, avšak množství použitých pesticidů bylo zarážející.  Test jablek 2018 VŠCHT, prof. Hajšlová

Pan Prof. Jiří Ruprich, Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ) opakovaně apeluje na výrobce, dodavatele, zpracovatele i prodejce, aby začali dbát na kvalitu dodávaného zboží a sledovali množství a druhy pesticidů, protože i oni nesou zásadní spoluodpovědnost za ochranu zdraví spotřebitele. Upozorňuje na riziko koktejlů, byť limity pro konkrétní rezidua nebývají překročeny. Prosazuje koncept „zelenina a ovoce s rodokmenem“ a řešení vidí například v nastavení limitu aplikovat maximálně 5 druhů pesticidů. 

V ČR se „nízkoreziduálnímu“ pěstování ovoce věnuje sdružení SISPO a u zeleniny je to IPZ (integrovaná produkce zeleniny). Oproti konvenčnímu pěstování plodin nesmějí aplikovat některé druhy pesticidů, omezují aplikační dávky, kontrolují kvalitu půdy a hnojiv. 


Fakt číslo 4: Obsah reziduí pesticidů, a tedy i případná zdravotní rizika můžete snížit 

  • omytím plodů pod tekoucí vodou (15–30 sekund), účinnost bývá mezi 40–90 % v závislosti na vlastnostech přípravku na ochranu rostlin (účinnost může být zvýšena použitím teplé vody, vody s přídavkem octa nebo přídavkem soli) 
  • oloupáním slupek, lisováním na šťávy – chybí vláknina!
  • tepelnou úpravou (tepelně labilní jsou jen některá rezidua – např. boskalid v bramborách, imidakloprid v mrkvi)
  • zařazením „nízkoreziduálních“ nebo biopotravin do jídelníčku
  • respektovat sezónní druhy nebo zařazovat zeleninu mraženou / sterilovanou 

Závěrem lze shrnout, že zeleniny není třeba se obávat a stále převažují její benefity nad riziky. Pokud chcete rizika eliminovat, řiďte se našimi radami výše. Sledujte původ potravin a jezte pestře! 

Stále platí pravidlo, že zelenina by měla být součástí ideálně každého jídla. Denně bychom jí měli sníst ideálně 400–500 g. 

Inspirujte se našimi nutričně vyváženými (nejen) zeleninovými recepty na STOBklubu

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 06. 2022 23:36
....bych řekla, že nejen pesticidů. :-/ Viz mluvící mrkev :-)
21. 06. 2022 22:30
Snažím se pěstovat také bez chemie, na stromy dávám lepící pásy, tak nestříkám, jablka celkem čistá, zelenina dostává výluh z kopřiv a banánových slupek, používám koňský a kravský hnůj. Ale jen na brambory, letos jsem poprvé použila droždí na rajčata a okurky, mám 4 patra rajských. Okurky tak neletí, ale jsou také silné a mají hodně květů, začínají se dělat okurčičky. Snad bude dobrý rok. Akorát ačokča je spasená, zůstalo mi 5 rostlin.
21. 06. 2022 16:27
Snažíme se vyhýbat chemii na vlastní zahradě a ne vždy to jde. No a upřímně bio zeleninu nekupuji nejen k vůli ceně, mám v hlavě poučku mé maminky zahradnice : zelenina se práškuje ve dne a bio zelenina v noci, v tom je jediný rozdíl , neberu to do slova ,ale na každém šprochu pravdy je trochu :-)
21. 06. 2022 14:52
U nás jedeme zeleninu ze zahrádky. Letos úroda skvělá, ale pravda, třeba vloni nic moc. Prostě "nemůže být pořád posvícení". U nás navíc platí, že neurodí se jedno ( letos mi nevyšla petržel ani pastinák ), povede se druhé. Občas se něčemu nevyhneme ( měďnatý postřik na rajčata či postřik cibule proti kroucení ). Půdu jsme dezinfikovali po loňské plísni dusíkatým vápnem. Jinak ale jedeme po biolinii - výluh z kopřivy, výluh z rebarbory, dřevěný popel, skořice, hřebíček, mléko atp. A taky se snažím nepřehánět to s kontrolou složení. Dneska je skoro všude něco. Snažím se intuitivně volit menší zlo, ale nebýt fanatik.
21. 06. 2022 09:05
Bohužel je problém vypěstovat i na vlastní zahradě něco zcela bez chemie:-( K bio potravinám jsem poněkud skeptická. A těžko nám někdo dá seznam pesticidů, které na danou plodinu použil.

Naši partneři