TOPlist
Sledujte nás:

Jídelníčky na míru na pár kliknutí?

Zpět

Sen se stává realitou díky nové nabídce v nutričním programu SEBEKOUČINK!

Nutriční program Sebekoučink je skvělým pomocníkem (nejen) při hubnutí, díky kterému jste schopni spolehlivě kvantifikovat: 

  • celodenní příjem energie (kilojouly)
  • příjem živin (bílkoviny, tuky, sacharidy)
  • množství zeleniny a vlákniny
  • příjem rizikových složek ve stravě (cukr, nasycené mastné kyseliny - SAFA, sůl)
  • pohlídat si pitný režim

Po čem však řada hubnoucích touží, je mít předepsaný a napočítaný jídelníček. 

Filozofií společnosti STOB však není předepisovat konkrétní jídelníčky, ale provádíme vás cestou zdánlivě složitější. Naším cílem je vaše samostatnost a učíme vás, jak si optimální jídelníčky sestavíte vy sami pro vaše individuální potřeby. Tuhle cestu nepovažujeme za dočasnou, ale za cestu se skutečně trvalým efektem. 


Nevýhody předepisovaných jídelníčků 

  • Jídelníčky jsou jen krátkodobé, a když je dodržujete dokola a dokola, předepsané recepty už nechcete ani vidět! Závěrem je názor, že zdravé stravování je velká nuda a otrava.   
  • Je-li špatně provedena vstupní konzultace nebo ještě hůře, obdržíte jen počítačem vygenerovaný jídelníček, může váš plán obsahovat jídla a potraviny, na které máte alergii, intoleranci, nemáte je rádi, neznáte je a neumíte si je připravit.
  • Puntičkářské dodržování předepsaných jídelníčků vás může stresovat, protože zrovna nemáte čas vařit, nemáte „tu“ konkrétní potravinu doma nebo není v obchodě k mání apod. 
  • Jídelníčky obsahují na každý den jiné recepty, a proto jsou nakonec vnímány jako nepraktické a časově náročné. Nikdo nechce prostát hodiny denně v kuchyni, proto často vaříme na několik dní dopředu a různě zpracováváme zbytky jídel. Například z porce kuřete uděláte další den rizoto, ze zbylé čočky zase čočkovou polévku apod. Předepsané jídelníčky tuto improvizaci neumožňují.  
  • Od 100% dodržování jídelníčků vás rozhazují i běžné životní události. Nemoci, přesčasy v práci, oslavy narozenin a tak dále, a tak dále.
  • A hlavně, předepsané jídelníčky vás nenaučí o stravování přemýšlet!

V praxi se však setkáváme i s tímto:

  • Někteří hubnoucí jsou změnami v začátcích zaskočeni a nevědí si vůbec, ale opravdu vůbec rady. Ať už je tomu tak, protože se doposud o stravování nezajímali, nebo naopak mají za sebou tucty různých diet a jsou tak zmatení, že vůbec nevědí, co jíst a kdy jíst. Vzorový jídelníček by proto do začátku pomohl.
  • Ostřílení hubnoucí zase po čase upadají do stereotypu. Dbáme proto na pestrost, aby se jim jídelníček „neojedl“ a nezprotivil, a také, aby jim v důsledku stereotypu z dlouhodobého hlediska nechyběly některé mikrotnutrienty.
  • Víme, že dlouhodobý proces hubnutí a udržování hmotnosti je náročný, proto si zkrátka potřebujete čas od času od vymýšlení a plánování jídelníčků ulevit a pomoc v podobě sestaveného jídelníčku přijde vhod. 

Proto vám Hanka Málková připravila do Sebekoučinku stovku snídaní, svačin, obědů a večeří včetně receptur, ze kterých si můžete sestavit jídelníčky sami dle aktuálních chutí a v množstvích, které odpovídají vašim individuálním potřebám. A to opravdu na pár kliknutí!

Recepty a množství si sami vyberete, proto pořád respektujeme vaši individualitu, chutě a denní režim. Ušetříte si čas s vymýšlením a počítáním jídelníčku. 


Průvodce funkcí Jídelníčky v programu Sebekoučink

1. V programu Sebekoučink si zadejte denní jídlo, které chcete přidat, pomocí tlačítka "+" 

2. Rozbalí se vám standardní nabídka, kterou pravděpodobně znáte. Rolujte až dolů a narazíte na nabídku Jídelníčky STOB.

3. Po kliknutí na Jídelníčky STOB se vám rozkryje nabídka denních jídel, tedy snídaně, obědy, večeře a svačiny. Jednoduchým kliknutím si vyberete.

4. Poté, co si vyberete denní jídlo, se vám rozbalí konkrétní nabídka pokrmů v různých energetických hodnotách. 

V databázi receptů si můžete vybrat: 

  • Snídaně o energetických hodnotách 

·       1 200 kJ

·       1 500 kJ

·       1 800 kJ

·       2 100 kJ

·       2 500 kJ

  • Obědy  o energetických hodnotách 

·       2 000 kJ

·       2 400 kJ

·       2 800 kJ

·       3 200 kJ

·       3 600 kJ

  • Večeře o energetických hodnotách 

·       1 500 kJ

·       1 800 kJ

·       2 100 kJ

·       2 400 kJ

·       2 700 kJ

  • Svačiny o energetických hodnotách 

·       500 kJ

·       800 kJ

·       1 200 kJ

5. U každého pokrmu je rovněž ikonka „?“, když na ni kliknete, zobrazí se vám podrobnosti o pokrmu, ingredience a postup přípravy.

6. Pokud se vám pokrm líbí, v databázi kliknete na jeho název a následně se zobrazí v pravé části, kde můžete případně upravit velikost porce.

Můžete zadat například i násobe 1.2 porce apod.

Pokud byste chtěli upravit nebo zaměnit jednotlivé ingredience, jednoduše kliknete na pokrm v pravé části a zobrazí se vám konkrétní navážky jednotlivých ingrediencí, které můžete libovolně měnit. Když jste hotovi, kliknutím na tlačítko zapsat jídlo se pokrm uloží a přepíše do tabulky. 


TIP: Pro rychlejší zapsání jídla můžete využít i vyhledávač. Pokud víte, že hledáte snídani, která by měla mít ve vašem případě 1500 kJ, tak do vyhledávacího pole napište „1500 kJ Snídaně“ a následně se vám zobrazí výběr pokrmů, ze kterých můžete vybírat. 


Nemusíte se bát složitých a časově náročných receptů

V jídelníčcích najdete kromě inspirace na zajímavé recepty i úplně jednoduché kombinace jako je například jogurt s vločkami a ovocem na snídani nebo pečivo se šunkou a zeleninou na večeři. Je jasné, že ne vždy se nám chce nebo máme možnost vařit, a i úplně jednoduché a rychlé pokrmy mohou být nutričně vyvážené. Naopak tyhle rychlovky tvoří u mnohých většinu jídelníčku a je to tak naprosto v pořádku, pokud dbáte na pestrost (střídáme různé druhy ovoce, zeleniny apod.).  

Program vás nasměruje, jak velkou porci a kolik jakých ingrediencí nakombinovat, aby byl váš jídelníček vyvážený. 

Jak zjistíte, kolikrát denně jíst a kolik energie mají obsahovat jednotlivá jídla dne? 

Podrobný článek o tom, kolikrát denně jíst a kolik energie by měla obsahovat jednotlivá jídla dne, najdete zde

Proč se můžete na STOBí recepty a propočítané hodnoty v receptech i v Sebekoučinku 100% spolehnout? 

Protože všechny položky prochází pečlivou kontrolou Hanky Málkové. O tom, jak nové recepty vznikají, a proč Hanka už mrknutím oka pozná, zda autoři opravdu recept uvařili nebo si ho jen na oko vymysleli a pak v praxi nefungují, poskytla rozhovor pro blog kalorické tabulky a přečíst si ho můžete tady.

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 08. 2021 13:54
Pardon, už semi to zobrazilo, super věc, aspoň pro mě :-)
10. 08. 2021 12:15
Ať dělám, co dělám, jako poslední se mi dole ukazují recepty Stobu, jídelníčky žádné. kde je chyba?

Naši partneři