TOPlist
Sledujte nás:

Kde by vás možná nenapadlo hledat cukr

Zpět

Ing. Karolína Fourová, Ing. Hana Málková

Fakt, že bonbony, slazené limonády nebo jiné sladkosti obsahují velké množství jednoduchých cukrů, již nikoho nepřekvapí. Pokud si hlídáte množství cukru, které zkonzumujete, mohlo by Vás překvapit, jaké množství cukru možná přijmete prostřednictvím zdánlivě zdravých a často i slaných potravin. Možná s nimi přijímáte cukr po celý den, aniž byste si to uvědomovali.

Často diskutovanou potravinou, v souvislosti s množstvím jednoduchých cukrů a nutností pečlivě vybírat, je například müsli. Vhodné cereálie, jako jsou například ovesné vločky, jsou velice vhodným zdrojem komplexních sacharidů. Tyto komplexní sacharidy jsou v organismu štěpeny dlouhou dobu, a proto přináší delší pocity nasycení. Navíc jsou zdrojem v současnosti velmi populárních betaglukanů, které mají mnoho pozitivních účinků. Jejich denní příjem v množství 3 gramů pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a někteří vědci tvrdí, že pomáhá zvyšovat imunitu. Avšak je důležité, v jaké formě cereálie vybíráme. Zapékané müsli či různé dětské cereálie všech možných tvarů jsou často zdrojem skrytých jednoduchých sacharidů a tuků. Při jejich konzumaci tak přijímáme mnoho prázdných kalorií ve víře, že dodáváme svému tělu nebo svým dětem to nejlepší.

     

müsli dětské Chocapic 30 g = 4 kostky cukru

Tento problém se týká také mnoha müsli tyčinek, ve kterých jsou často cereálie navíc nahrazeny  pufovanou rýží, která má vysoký glykemický index a dochází po ní k výkyvům hladiny krevního cukru. Velké množství nechtěných jednoduchých sacharidů nalezneme také v müsli sušenkách, které by mohly být prezentovány jako zdravá svačinka. V obsahu cukru se ale mohou rovnat klasickým sušenkám, které bychom zdravými určitě nenazývali. V jogurtových a čokoládových polevách se navíc skrývají vedle cukrů také tuky, a to většinou tuky nevhodného složení.

tyčinka Corny 50 g = 6 kostek cukru

Vybírejte si proto ke svačině raději ovocné tyčinky, které jsou vyrobené pouze z ovoce a kombinujte je například s bílým jogurtem, nebo zvolte kvalitní proteinovou tyčinku.

Mléčné výrobky jsou rozhodně zdravé, že jsou vhodnější ty bílé, to je všeobecně známá věc. Napadlo Vás ale někdy, kolik cukru obsahují jejich ovocné varianty?

         

jogurt ovocný 150 g = 5 kostek cukru               kefír ovocný 450 g = 10 kostek cukru

V případě, že se ovocné chuti nemůžete vzdát, nepijte nápoj celý nebo si ho zřeďte s klasickou variantou bez příchutě půl na půl. Nejvhodnější způsob je však připravit si takový nápoj doma, třeba rozmixováním poloviny opravdu zralého sladkého banánu a 3 jahod s bílým kefírovým nápojem. Do bílého jogurtu si nakrájejte čerstvé ovoce a rázem máte opravdu ovocný jogurt. Cukry jsou přirozeně obsaženy také v mléčných výrobcích ve formě laktózy, nedivte se tedy, že i bílý jogurt nebo mléko obsahuje cukr, v tomto případě se ovšem nejedná o cukr přidaný, a je to tedy v pořádku.

Pozor si dejte také v případě, že je součástí vaší snídaně například pomerančový džus. Čtěte pozorně název na obalu výrobku, jelikož pouze 100% džusy jsou vyrobeny pouze z ovocné šťávy. Ostatní výrobky s označením „nektar“ nebo „ovocná šťáva“ bývají často doslazovány cukrem a z ovoce toho neobsahují mnoho.

Další potravinou, ve které byste na první pohled větší množství cukru neočekávali je například kečup. Čtete-li pozorně složení, všimnete si, že kečup je často štědře doslazovaný. Stejně tak mohou být zdrojem jednoduchých sacharidů i některé rajčatové omáčky na těstoviny. Dbejte na konzumované množství a vybírejte kvalitní výrobky, kde je vysoké zastoupení rajčat.  

Problém v obsahu cukru se týká z dochucovadel nejen kečupu, ale také různých dresingů a hořčice. Klasická dijonská hořčice by cukr obsahovat neměla, sáhnete-li ale po jiných i různě ochucených druzích hořčice, vězte, že by vás obsah cukrů překvapil. Nicméně stále se jedná o pouhé dochucovadlo, kterého pravděpodobně nesníte nijak závratné množství. 3 gramy cukru v jedné lžičce kečupu jsou oproti 50 g cukru v půl litru limonády opravdu zanedbatelné.

Možná si říkáte, že jelikož jste ze svého jídelníčku vynechali všechny sladkosti nebo sladkosti neupřednostňujete, můžete si dovolit občas si dopřát něco nezdravého. Zastavit se v uspěchaném dni na jídlo venku není nic neobvyklého, avšak i při stravování mimo domov je důležité přemýšlet. V případě, že si dopřejete ve fastfoodu klasický hamburger, přijmete s ním neočekávaných 10 g cukru, tedy více než 2 kostky. Přidáte-li k němu navíc slazený nápoj, rázem jste překročili svůj denní limit cukru. Varianty zdravých rychlých občerstvení rostou jako houby po dešti, vyberte si to, které nabízí čerstvé celozrnné pečivo plněné vhodnými nesmaženými surovinami, polévky nebo saláty. Neodoláte-li přece jen jednou za čas americké pochoutce, nedoplňujte výhodné menu slazeným nápojem, zvolte raději minerálku. Výrazně tak příjem cukru snížíte.

Máte v práci nebo ve škole automat na kávu? Zamyslete se také nad množstvím cukru, který možná s tímto nápojem přijímáte. Pijete kávu z automatu jednou týdně, každý den po obědě nebo několikrát za den? V těchto instantních nápojích se může skrývat velké množství cukru, zejména ve variantách se sušeným mlékem, zvláště pak v cappuccinu, caffé latte nebo caffé mocca. Oblíbené jsou v dnešní době také oříškové, vanilkové, karamelové, aj. příchutě do kávy, které vám nabídnou téměř v každé kavárně. Jde v podstatě o ochucené sirupy vyrobené především z cukru a neškodná káva, ke které si odpustíte sladký dezert, se sama takovým dezertem stává. Kvalitní káva je zdrojem řady prospěšných látek, zejména antioxidantů, a proto se jí nemusíte vyhýbat, upřednostněte však při výběru černé espresso nebo kávu s trochou mléka bez příchutě, bez šlehačky a dalších zbytečných přísad.

Hodnocení (74 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 02. 2017 19:07
Hořčice mě překvapila. Kávu a čaj nesladím, jogurty jím bílé, džusy nepiji, ale ráda si dám víno a tam je cukru také dost :-)
05. 02. 2017 19:33
děkuji moc, jen si myslím, že by bylo potřebu začít v reklamách propagovat zdravé výrobky a ne jen to nezdravé
30. 01. 2017 19:14
Děkuji za zajímavý a poučný článek
26. 01. 2017 10:06
Tak to je šokující. Musím to vytisknout a ukázat dětem. A to tyčinky big corny apod. propagují jako zdravé výrobky ke svačině. Děkuji za přehled.
25. 01. 2017 11:42
tak toto naštěstí není můj problém...džus nekupuji, většinou si udělám doma a ředím vodou. ale pravda etiketu hořčice jsem nikdy nečetla, ale jak je uvedeno jedna lžička zase není takový problém...
24. 01. 2017 10:55
Moc hezký souhrn, ještě kdyby to bylo tak hezky přehledně a hlavně čitelně i na obalech :-)
16. 01. 2017 20:13
Zase budu muset číst složení na obalech.To jsem vzdala kvůli malám písmenkům.
16. 01. 2017 18:52
cereálie = ovesné vločky. Ovesné vločky si dávám do jogurtu s polu s oříškama , semínkama a nějakým ovocem. Mám to moc ráda a bývá to moje nejčastější dopolední svačina v práci.Problém mám v tom, že to vše dávám do sladkých jogurtů, neslazené mi nechutnají.Připadají mi děsně kyselé. Zavazuji se, že v příštím nákupu si koupím neslazený a opět to zkusím. Toho cukru si přidávám zbytečně hodně, musím na to s rozumem a chuť si zvykne.
16. 01. 2017 12:20
Bezva článek...koukala jsem na hořčici. Od teď už opravdu budu chodit na nákup s brýlemi :-)
15. 01. 2017 20:45
Když tu tak rozebíráme kávu-je velký prohřešek dát si v podniku kávu se vším všudy jak ji podávají-tzn.i s kouskem čokolády,cukrem, keksíkem, smetanou?
Nebo "zbytečné přísady"je myšleno jen každodenní"provozní"pití kávy?
15. 01. 2017 20:31
Děkuji za článek.Hodně mě zaujalo info o kávě,protože ho piju každodenně a to až 3-5 šálků za den. Už jsem ale začala na tom pracovat a dám si jen 3 šálky oslazené,ostatní jsou neochucené bez mléka.
15. 01. 2017 11:46
Tak to je mazec při přepočítání na kostky cukru.. Děti koukaly, kolik ho je ve snídaňových cereáliích.. u mě je problém kečup a hořtice.. a taky jsem si myslela, jak dělám dobře, že piju nízkotučný kefír (ovocný) a nekoukala jsem na cukr... tak jsem zase o něco chytřejší ..
15. 01. 2017 11:13
To srovnání s množstvím kostek cukru si zapíšu , sice nejím ochucené výrobky, ale manžel se synem jsou v tomhle hrozní
14. 01. 2017 11:17
Naštěstí nejsem fastfoodový a sladkonápojový konzument-přesto mně je kus:-(Jak to vidím v článku, cukr je stejně návykový jako jiné drogy a pokud nás takto potravinářský průmysl očkuje-nedivím se, že některé ne dost odolné nátury mají následky.Zdá se to jako výmluva ale co je moc, to je moc.
13. 01. 2017 11:29
Cukr - ten přidaný, je snad úplně ve všem. Zkrátka to většině lépe chutná. Vzpomínám si, když jsem měla mimino (1988), jak mi lékařka radila, ať mu dosladím Sunar, a když jsme začali se zeleninovými polévkami, ať mu je osladím!!!!
12. 01. 2017 20:26
A kolik kostek asi obsahuje MIXIT.
12. 01. 2017 05:10
Já nic nesladím, to mi nechybí,cukr a sladkosti téměř nekonzumuji. A vyrábím si musli doma,opražím vločky na sucho, přidám mandle,ořechy,skořici,trochu hrozinek
11. 01. 2017 21:23
přepočet na kostky je výborný nápad - lepší představa než jen počet g. Díky
11. 01. 2017 21:20
Do fastfoodů vůbec nechodím, takže to mi nehrozí !! A kávu piji už s polovinou své dávky cukru. Takže jsem na dobré cestě. Teď jen zauvažovat, kde ubrat !!! Hold budu muset více přemýšlet. :-) Ale všeho s mírou !!!!
11. 01. 2017 21:07
Mě se také líbí ten přepočet na množství kostek cukru,lépe se mi bude s těmito fakty pracovat.
11. 01. 2017 19:22
Hamburger jsem si vždy spojovala s tuky a přepáleným olejem, ale s cukrem? Díky za informace.
11. 01. 2017 19:15
Děkuji za tento článek. Takto souhrnný přehled jsem zatím nikde neviděl.
11. 01. 2017 18:32
Chocapic jí moje děti ve velkém, jsou hubené, no prostě rostou... já se snažím všemu sladkému vyavrovat, ale pokud to někdo přinese domů, neodolám.
11. 01. 2017 17:14
U zmiňovaných potravin se cukr opravdu dá očekávat. Co ale mě osobně nejvíce překvapilo bylo, když jsem ve složení párků našla i cukr... Tam by mě opravdu nenapadlo ho hledat :-o
11. 01. 2017 17:07
Tak kafe s automatu už si asi nedám,taky mačkám bez cukru,ale stejně je sladká.
11. 01. 2017 16:45
Tedy, takže když dám kafčo a automatu a zmáčknu bez cukru, stejně tam potvora je. A místo kečupu jím hořčici a sakra i tam je schovaný.Prevít jeden!!!
11. 01. 2017 13:41
Moc dobrý článek pro uvědomění si, kde všude cpou výrobci cukr. U hamburgeru bych očekávala tuky a sacharidy, ale cukr tedy opravdu ne, i když vlastně ta hamburgerová houska sladká je. Stejně je to dost divný zvyk cpát se obloženou nasládlou houskou a k tomu si dát hranolky a ještě pití sladké jako cumel. Není divu, že Američani jsou obézní až hrůza. Před časem jsem četla o jednom starším experimentu, kde se jeden člověk živil pouze jídly z fast foodu a sledoval, co to udělá s jeho váhou, cholesterolem, krevním tlakem a tak podobně. No, výsledky byly dost šílené.
11. 01. 2017 13:19
Děkuji a také chválím převádění množství cukru na kostky pro názornost.
Jana
11. 01. 2017 12:44
Mně se velice líbí ten konkrétní přepočet na kostky cukru, to si člověk dokáže přesně představit to množství cukru obsažené v jednotlivých potravinách. Uvítala bych, aby to bylo uvedeno u vícero produktů :-)
11. 01. 2017 12:14
Cukr je vážně asi ve všem. Hamburger je docela překvapení. Ani se nedivím, že jsem tak přibrala..
11. 01. 2017 12:10
Tyčinky a m"usli nejím,ale kávu musím oslazenou,jen sice malou kostičkou,ale přesto to bez toho nejde,mám pak nekomfort v žaludku.Jogurty kupuji zásadně jen bílé a dochucuji ovocem,občas méně sladkým džemem.Jinak,jak jsem zjistila,je cukr opravdu ve všem a to mě štve :-( , :-))
11. 01. 2017 11:13
Naštěstí většina z těchto informací mě nepřekvapila, bohužel jen vypadají jako "zdravé". Mléčné výrobky kupuji zásadně bílé, müsli tyčinky mě nechutnají právě kvůli té hodně sladké chuti, dám si jí vyjímečně když jedu na kole nebo někde lyžujeme. Kafe z automatu si také nedávám, přijde mi, že tam jsou alespoň 3 kostky cukru, přestože si navolím bez cukru. Nesladím od nějakých 12let, proto mi to přijde asi všechno hrozně sladké, ale věřím, že bych si za chvilku na tu chuť zvykla, kdybych začala :-)
11. 01. 2017 10:51
A přitom myslím, že většina lidí by ocenila, kdyby sladký jogurt nebyl tak moc sladký. A teď nemyslím jen kvůli zdraví, ale kvůli chuti. Dyť je to tak sladký, že se to nedá jíst :-/
11. 01. 2017 10:27
No tak mě dneska nějak překvapil cukr v hovězí šunce, nenašla jsem ji v databázi, tak jsem ji zadavala a sacharidy 2g z toho cukr 1g. ..
On je přidaný cukr vážně všude.
11. 01. 2017 10:19
musli ani hamburgery nejsou můj případ,slazené nápoje také ne,dresingy nepoužívám a kynu a kynu
11. 01. 2017 10:15
Velmi zajímavé.Mám ráda kávu z automatu,hlavně mocaccino,a ikdyž si ho dávám bez cukru,tak je to stejně špatně,jak jsem se právě dočetla.Zkusím to omezit.
11. 01. 2017 08:40
Velice zajímavý článek. Zvláště mě překvapil obsah cukru v hamburgeru.
11. 01. 2017 08:38
Pěkný článek.
11. 01. 2017 08:38
Pěkný článek.
11. 01. 2017 08:31
Líbilo by se mi, kdyby výrobci dávali do ochucených jogurtů a kefírů míň cukru. Nemusela bych pořád dochucovat jenom bílé jogurty. Když chci dát dětem jogurt do školy na svačinu, tak je buď bílý (to nechtějí) nebo přeslazený.
11. 01. 2017 07:58
kávu z automatu si naštěstí dávám jen vyjímečně ale i tak mě překvapuje že v latté bez cukru je cukr, džus 100% si hodně ředím a piju ho vyjímečně, jogurt si dám radši bílý do něj si přidám např.mražené borůvky (v létě samozřejmě ovoce čerstvé)
11. 01. 2017 07:57
Prostě cukr je ve všem s vyjímkou masa :-)
11. 01. 2017 07:51
Zajímavá informace, nevěřila bych, že tyčinka corny a jogurt jogobella obsahují tolik kostek cukru.

Naši partneři