TOPlist
Sledujte nás:

Kolik tuku obsahují sýry a jak při hubnutí vybrat ten správný?

Zpět
 

Při hubnutí si lidé sýry často zakazují, protože se domnívají, že jsou příliš tučné a kalorické. Protipólem jsou lidé, kteří v duchu low carb diet naopak cíleně konzumují ty nejtučnější sýry. Žádné extrémy však nejsou nutné, a u sýrů to platí dvojnásob. Obsah tuku v sýrech se pohybuje od pouhého půl gramu v olomouckých tvarůžcích až po čtyřicet dva gramů v italském mascarpone!

    Tvarůžky 0,5 g tuku/100 g                Niva 28 g tuku/100 g                    Mascarpone 42 g tuku/100 g  

Lučina Jogurtina 17 g tuku, Linie 16 g tuku, Krémová 20 g tuku, Nadýchaná 24 g tuku, klasická v kostce 30 g tuku. Jak vidíte, i mezi Lučinami jsou rozdíly v množství tuku a vyplatí se číst obaly. 

Čtěte potravinové obaly a vybírejte si takové sýry, které vám nejen chutnají, ale mají i příznivé složení. Jenže tady řada spotřebitelů naráží! Množství tuku v sýrech se totiž typicky uvádí v sušině, a nikoliv jako absolutní množství tuku na 100 g výrobku, jak jsme zvyklí u jiných potravin (u balených sýrů tento údaj najdete v tabulce nutričních hodnot). 

Co znamená obsah tuku v sušině a jak ho přepočítat na absolutní množství tuku ve 100 g sýru? 

  • Například na štítku sýru je uvedeno, že obsahuje 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině. 
  • Ve 100 g sýra je tedy 50 g sušiny a 50 g vody. 
  • A právě 50 g sušiny obsahuje 20 % tuku, tedy si spočítáme 20 % z 50. 
  • (50 x 20) : 100 = 10.

100 gramů sýra tedy obsahuje 10 gramů tuku a nikoliv 20 gramů. Nenechte se zmást a rozlišujte mezi celkovým obsahem tuku v gramech (najdete v tabulce nutričních hodnot) a obsahem tuku v sušině v % (najdete většinou na štítku u nebalených sýrů, u balených na přední straně obalu nebo u složení). 


Seřadili jsme sýry dle obsahu tuku do přehledné tabulky

A než se do ní začtete, upozorňujeme, nebojte se ani odlehčených variant!

Sýry s označením light, figura, fitness apod. nejsou nějakými náhražkami plnými zbytečných přísad a přídatných látek. Jedná se o plnohodnotné potraviny, které mají oproti svým klasickým protějškům pouze snížený obsah tuku a často vyšší obsah bílkovin. Příkladem jsou mozzarella light, Stříbrňák 30% nebo Sedlčanský Hermelín Figura 20%.

druh sýru

tuky
(g)

bílkoviny
(g)

energetická hodnota
(kJ)

olomoucké tvarůžky

0,5

28

540

jihočeský syreček

0,5

32

570

Tvaroh odtučněný 

1

13

280

Tvaroh tvrdý na strouhání 

1

 25

500

Cottage light

2

11

282

Tvaroh polotučný

4

11

400

cottage

5

12

450

ricotta

9

7,5

530

mozzarella light

9

21

690

Tvaroh plnotučný

10

10

600

eidam 20 %

10

31

950

Gervais fit protein

11,5

7,5

605

hermelín 30 %

13

24

900

eidam 30 %

15

28

1100

Lučina linie

16

7

784

Sedlčanský hermelín Figura

17

21

982

gervais

17

6

780

balkánský sýr

19

15

1010

mozzarella 45 %

19

18

1020

žervé

20

7

960

hermelín 45 %

23

20

1250

eidam 45 %

26

27

1450

niva 50 %

28

20

1400

parmezán 32 %

28

33

1630

Lučina – klasická kostka

30

8

1280

Palouček Lidl 

30

5

1205

mascarpone

42

1,5

1630

Pochopitelně vybírejte i dle chuti – pokud vám méně tučné sýry nechutnají, dopřejte si klidně tučnější, ale o to více si hlídejte jejich množství. A myslete na to, že pokud si vyberete tučný sýr a sníte ho méně, přijmete zároveň i méně bílkovin.  

Zde vidíte, jaké množství sýrů si můžete dopřát v energetické hodnotě 400 kJ a kolik bílkovin přijmete. 

75 g tvarůžků (21 g B)     50 g 30% stříbrňáku (13 g B)     30 g 45% hermelínu (6 g B)     30 g nivy (6 g B) 

   43 g 20% eidamu (13 g B)                    36 g 30% eidamu (10 g B)                  28 g 45% eidamu (8 g B)

   60 g mozzarelly light (12 g B)              40 g mozzarelly (7 g B)                40 g balkánského sýra (6 g B)


Je pro vás výběr sýrů pořád složitý? Nechcete dlouze studovat obaly?

Nejste sami! Spotřebitelé opravdu nechtějí během nákupu louskat složení výrobků a nutriční tabulky a roky se dovolávají jasného a praktického značení.  

V rámci EU proto vznikl systém Nutri-Score a zvažuje se o jeho jednotném zavedení v členských zemích. Nutri–Score označuje potravinové produkty pomocí jednoduchého kódu skládajícího se z pěti písmen, A-B-C-D-E. Písmena mají vlastní barvu, od zelené po červenou, a systém se tak podobá jednoduchému semaforovému systému.

Každý produkt získá skóre na základě vědecky sestaveného algoritmu. Ten bere v úvahu nejen rizikové živiny (tj. celkové tuky, nasycené mastné kyseliny, cukr, sůl a energetická hodnota), ale i pozitivní živiny a složky potraviny (tj. množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje). 


A jak by podle tohoto systému byly označeny sýry?

Hodnocení sýrů

Potravina

Energie

Tuk

Nas. MK

Cukry

Bílkoviny

Sůl

Vláknina

Další pozitivní složky 

Skóre

Označení

Meggle Cottage cheese

385

4,2

2,8

1,5

12

1,1

0

0

2

B – Světle zelená

Žervé

803

15

9,7

2,1

12,5

0,1

0

0

6

C – Žlutá

Eidam 20 %

988

12

8,4

0

32

1,1

0

0

9

C – Žlutá

Eidam 30 %

1105

16

10,4

1,3

28,9

2,1

0

0

17

D – Oranžová

Sedlčanský hermelín

1294

26

13

0,5

19

1,7

0

0

15

D –Oranžová

Mozzarella

890

16

11

0,5

17

0,5

0

0

9

C – Žlutá

Niva

1590

34

22

0,6

19

3,7

0

0

19

E – Červená

Hodnoty jsou uvedené v g (v případě energie v kJ a u ovoce, zeleniny apod. v %) ve 100 g/ml potraviny.

Z tabulky a hodnocení vidíme, že například Cottage cheese, který má nízký obsah tuku, nasycených mastných kyselin a soli, je hodnocen velmi pozitivně. Naopak Niva s vysokým obsahem tuku, nasycených mastných kyselin a soli je pro naše zdraví méně výhodná. Podtrženo sečteno, čím více tuku a soli, tím buďte v konzumaci střídmější. Více o obsahu soli v sýrech se můžete dočíst zde.

Sýry jsou ale skvělým zdrojem vápníku a bílkovin, také vitamínů a minerálních látek a v našich jídelníčcích proto mají své místo.

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 05. 2021 07:46
Děkuji za připomenutí. Zavedením Nutri-Score by to byla orientace mnohem jednodužší.Už aby to bylo...
11. 05. 2021 07:44
Pěkný přehledný článek. Díky.
10. 05. 2021 21:32
Děkuji za bezvadně připravenou tabulku, kterou určitě každý ocení.

Naši partneři