TOPlist
Sledujte nás:

Kolik vlákniny je obsaženo ve snídaňových cereáliích?

Zpět

Bc. Pavel Mašek

Snídaně. První jídlo dne se liší národ od národu, ale v každé zemi je všeobecně známo, že by se neměla z denního jídelníčku vynechávat. Podle doporučení by snídaně měla pokrýt 20-25 % z denního příjmu energie, neměli bychom snídat za pochodu, ale v klidu a určitě bychom měli vzít v potaz i to, jakou činnost budeme přes den vykonávat a co ještě budeme jíst. Ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Z průzkumů bohužel vyplývá, že třetina až polovina české populace nesnídá vůbec nebo snídani nevěnuje dostatečnou pozornost - snídá cestou do práce nebo až na pracovišti, jí převážně každý den to samé atd. Častým odůvodněním bývá, že ráno není na jídlo čas, přitom nám příprava pokrmu nemusí zabrat více než minutu, pokud zvolíme například snídaňové cereálie.

Popularita snídaňových cereálií (obilovin) v ČR stále mírně roste, v Evropě se konzumují nejvíc v Německu a Skandinávii. Příprava je rychlá, velikou výhodou je určitě také jejich dlouhá trvanlivost při správném skladování. Na českém trhu je velmi široká nabídka produktů, seženeme je téměř v každém obchodě s potravinami. A kolik takové výrobky obsahují vlákniny? 

Sypané müsli

Jedná se o směs většího či menšího počtu ingrediencí, nejvíce zastoupenou surovinou jsou zpravidla ovesné či jiné vločky, v menším množství pak ořechy, semínka, sušené ovoce, čokoláda a další přísady. Na rozdíl od zapékaných müsli většinou tyto výrobky neobsahují přidaný tuk ani cukr - neznamená to však, že by ve výrobku tyto živiny nebyly obsaženy,  jejich podíl však pochází přirozeně z oříšků, semínek a sušeného ovoce. Toto pravidlo ale neplatí 100% a v některých výrobcích můžete na přidaný cukr či tuk narazit, proto se vyplatí sledovat složení.

Sypané müsli průměrně obsahuje 8-10 g vlákniny na 100 g produktu.

Mezi produkty z této kategorie s vyšším obsahem vlákniny se dá zařadit např. „Emco Mysli Lehké & křehké – semínka a ořechy“ s 10 gramy vlákniny nebo „Müsli sypané s čokoládou BonaVita“ s 11 gramy vlákniny ve 100 gramech výrobku. Určitě ale najdete i mnoho dalších produktů s vysokým obsahem vlákniny a většinou v případě sypaných müsli nenarazíte na vyloženě špatný výrobek. Což je dáno hlavně tím, že základ výrobku tvoří téměř vždy ovesné vločky.

                          

Mysli Lehké & křehké 10 g vlákniny               Müsli sypané s čokoládou 11 g vlákniny

Zajímavé produkty vyrábí a prodává firma Mixit. Výhodou také je, že si u Mixitu může zákazník nechat namíchat vlastní směs, v nabídce jsou desítky surovin a každý si tak může poskládat vlastní produkt dle jeho chuti. Tuto službu už nabízí kromě Mixitu i další firmy, nicméně je nutné podotknout, že je to spíše pro ty lenivější zákazníky a asi si každý dokáže spočítat, že zejména finančně se vyplatí namíchat si vlastní produkt z běžně dostupných surovin doma. Pár tipů uvedeme v závěru článku.

Zapékané müsli

Tyto výrobky jsou často označované jako křupavé müsli, vyznačují se právě křupavostí, jsou tvořeny slepenými hrudkami z jednotlivých složek, které při výrobě projdou vysokou teplotou. Pro lepší vytvoření hrudek se zpravidla do směsi přidává cukr, med či jiné sladidlo a většinou také tuk, nejčastěji v podobě palmového nebo v lepším případě řepkového oleje. Bohužel se tyto složky zpravidla objevují ve složení na předních místech hned za ovesnými vločkami, což znamená, že jsou zastoupeny poměrně ve velkém množství a zvyšují tak kalorickou hodnotu. V této kategorii už je tedy potřeba vybírat důkladněji a volit produkty s co nejnižším množstvím přidaného cukru a nevhodného tuku a naopak sledovat obsah vlákniny, pokud ho výrobce uvádí.

Obsah vlákniny však bývá většinou nižší než u müsli nezapékaného, průměrně 6 g na 100 g, například „Emco Mysli na zdraví křupavé ořechy“ (6,5 g vlákniny). Nadprůměrné množství vlákniny v této kategorii obsahuje "Emco Super Mysli bez přidaného cukru s ořechy a mandlemi" (19,3 g vlákniny). Výhodou výrobků této značky je také to, že používá řepkový olej.

 

       

 Mysli křupavé ořechy 6,5 g vlákniny             Super Mysli s ořechy a mandlemi 19,3 g vlákniny

Určitě se dají najít i další produkty bohaté na vlákninu, ale z hlediska složení je lepší varianta sáhnout raději po müsli sypaných anebo si vyrobit zapékané müsli doma. Výjimkou je mysli s obsahem vlákniny z kořene čekanky.

Lupínky a další

Lupínky a podobné výrobky jsou homogenní produkt různých tvarů, zpravidla vyrobený z jednoho či více druhů mouky. Nejznámější jsou zajisté kukuřičné corn flakes, ale lze najít i výrobky z dalších druhů obilovin - ovesné, pšeničné, ječné, žitné či pohankové. Obsah vlákniny se pohybuje ve velmi širokém rozpětí od 2 do 20 gramů.

Jedním z nejlepších produktů na českém trhu co do obsahu vlákniny je „Dobrá vláknina“ od firmy BonaVita“ (19 g), jejíž základ tvoří pšeničné otruby, celozrnná pšeničná mouka a kukuřičná vláknina. Vysoký obsah vlákniny mají také pšeničné „Bran flakes“ (12 g).

         

        Dobrá vláknina 19 g vlákniny                 Bran Flakes 12 g vlákniny

Stejná firma vyrábí také „Ovesné cereálie - jahodová varianta“ z ovesné mouky s obsahem vlákniny 6,3 g. Podobné množství vlákniny – 7,4 gramů - najdeme ve „Fitness“ lupínkách od společnosti Nestlé.

Oat cereals strawberry - Ovesné cereálie - jahodová varianta  (350g)    Fitness Plain

       Ovesné cereálie 6,3 g vlákniny                   Nestlé Fitness 7,4 g vlákniny

Vynikající produkty má také firma Semix, která má v nabídce mnoho druhů křupavých vloček, které jsou tvořeny pouze jedinou surovinou a neobsahují další zbytečné přísady.

Výrazně menší množství vlákniny obsahují klasické kukuřičné lupínky. Jejich nevýhodou je navíc vysoký obsah soli a také vyšší glykemický index.

                 Corn flakes obsahují průměrně 2,5 g vlákniny

Dětské cereálie

Cereálií určených pro ty nejmenší z nás najdeme v obchodech nepřeberné množství, často zastupují až polovinu nabídky obchodu. Různé plněné taštičky, medové nebo čokoládové lupínky apod. V regálech bývají také nejvíce vidět, mají nejpropracovanější křiklavé obaly se zvířátky, postavičkami z pohádek, které spatříme už z veliké dálky. Najít výrobek s dostačujícím obsahem vlákniny není zas tak obtížné, při nákupu však musíme myslet na celkové složení produktu. Děti mají rády sladké a výrobci si to uvědomují. Při studiu etiket dětských cereálií se nám mimo jiné potvrdila domněnka, že většinou obsahují výrazně vyšší množství cukru, než by bylo vhodné. Po prozkoumání nabídky v mnoha obchodech jsme usoudili, že bychom radši své ratolesti nasypali do misky to samé, co snídáme my.

Tipy na nákup

Čím větší nabídka, tím zmatenější zákazník při nákupu může být. Na závěr jsme shrnuli několik základních pravidel, které vám výběr vhodných snídaňových cereálií usnadní a urychlí.

  • hledejte výrobky z celozrnné mouky nebo vloček (tyto suroviny by měly být ve složení na prvním místě),
  • vyhněte se výrobkům, kde je přidané velké množství cukru a tuku,
  • pokud už je přidaný tuk obsažen, vybírejte výrobky s řepkovým olejem nebo jiným tukem bohatým na nenasycené mastné kyseliny,
  • vybírejte raději sypané müsli nežli zapékané, tzv. dětským cereáliím se raději vyhněte,
  • před kukuřičnými lupínky dejte spíše přednost ovesným nebo pšeničným cereáliím s vyšším množstvím vlákniny,
  • sledujte tabulku výživových hodnot a vybírejte výrobky s co nejnižším zastoupením cukru, soli a nasycených mastných kyselin, naopak číslo u vlákniny by mělo být co nejvyšší,
  • uvidíte-li na obale tvrzení „s vysokým obsahem vlákniny“, máte garantováno, že dané cereálie obsahují minimálně 6 g vlákniny.

Domácí müsli - nejlepší volba

Pokud v obchodě nenajdete žádný výrobek, který by vám vyhovoval, není nic snadnějšího, než si připravit vlastní müsli doma.

Stačí smíchat ovesné či jiné vločky, libovolné druhy ořechů, semínek nebo sušeného ovoce. Přidat můžete také kvalitní hořkou čokoládu.

Pokud jste milovníky křupavých müsli, i ty lze připravit doma. Není třeba přidávat cukr ani olej, jak to dělají výrobci - jako pojidlo lze použít například rozmačkaný banán, jablečné či další ovocné pyré. Opět smícháte vámi vybrané ingredience (vločky, ořechy, semínka, sušené ovoce) s "pojidlem", rozprostřete na plech a zapečete.

Recept na domácí kakaové zapékané müsli najdete zde a na křupavé müsli s mandlemi zde.

Takto si můžeme vyrobit do zásoby rovnou několik druhů müsli, které pak střídáme dle chuti. Do suché směsi před podáváním vždy přidáme ještě nějaké čerstvé ovoce a zalijeme mlékem nebo bílým jogurtem - plnohodnotná snídaně hotová za minutku :-)

 

Hodnocení (31 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 08. 2017 07:20
moc nejim Cerealie
17. 07. 2017 15:23
Sypané mysli snídám hodně často a přidávám si do něj čerstvé nebo sušené ovoce nebo různá semínka a ořechy. Někdy střídám s cornflakes a do obojího přidávám bílý jogurt nebo nízkotučné kefírové mléko..
02. 05. 2017 22:40
Krásně přehledné, ale dělám si sama.
30. 04. 2017 23:30
Cereálie ke snídani moc nejím.
30. 04. 2017 21:21
Mysli občas škodám,mam ale raději kase
30. 04. 2017 15:47
Už se delší dobu chystám vyrobit si domácí, ale stále se mi to nepodařilo :-(((
30. 04. 2017 07:26
Díky za hezké srovnání
29. 04. 2017 11:54
Volím pro mne nejlepší možnost domácí müsli. Střídám vločky, semínka i oříšky. Pokaždé jinak.
28. 04. 2017 22:42
Dobrý článek. Kupuji Dobrou vlakninu, minulý týden jsem si udělala domácí zapékané musli.
28. 04. 2017 21:37
Dělám si domácí zapékané musli s trochou medu a ořechy, protože nemám ráda s ovocem. Díky za zajímavý článek.
28. 04. 2017 21:16
Zajímavý článek na snídani občas volím Dobrá vláknina
28. 04. 2017 19:33
poučný článek se vzorkami musli
28. 04. 2017 17:11
Super článek, děkuji.
28. 04. 2017 15:25
Müsli na sucho sním , když je nehůř, ale namíchané do jogurtu či mléka ne.
28. 04. 2017 11:56
Já müsli nekupuju, ani si ho v pravém slova smyslu nedělám. Ale oesné vločky psi přidávám do pomazánek a salátů a oříšky a sušené ovoce pak umlsávám samotné extra.
28. 04. 2017 10:51
Včera jsem koupila Dobrou vlákninu od Bona Vita a jsem spokojená, chutná mi i bez jogurtu.
28. 04. 2017 08:45
někdy si cereálie k snídani dávám
28. 04. 2017 07:26
tak tohle se mě vůbec netýká, nic takového nejím, ale jinak zajímavý článek
28. 04. 2017 07:10
Jako vždy - kvalitní informace

Naši partneři