TOPlist
Sledujte nás:

Návod, jak být úspěšným ledňáčkem

Zpět

Mgr. Tereza Beníčková

Označení „ledňáček“ se vžilo pro ty, kdo s hubnutím (či nějakou zásadní změnou životního stylu) začínají, a bohužel často i končí, právě v lednu.

My bychom ale neradi používali označení „ledňáček“ s negativním podtónem. Není totiž žádnou ostudou stát se ledňáčkem. Tím spíš, pokud budete ledňáčkem úspěšným, pro kterého bude leden skutečně jen pomyslnou startovní čarou na cestě k pozitivní a trvalé změně.

Jak se ale takovým úspěšným ledňáčkem stát?


Nový rok nebývá dostatečnou motivací. Hledejte její zdroje i jinde

Samotná „magie“ přelomu roku, kdy se vše zdá možné, vám jako motivace příliš dlouho nevydrží. Hledejte její zdroje i jinde, a především si dobře zmapujte důvody, proč se do změny pouštíte a co vám přinese.

  • Odpovědi na otázku „proč“ mi snadno napoví zdroj mé motivace. Tlačí na mě mé okolí? Straší mě lékař zdravotními důsledky nezdravého životního stylu (= vnější motivace)? Nebo sám/sama cítím, že potřebuji změnu a opravdu si přeji zlepšit své zdraví a kondici (= vnitřní motivace)?
  • Odpovědi na otázku „co mi hubnutí přinese“ zase ukazují emoci, která změnu pohání. Děsím se toho, že budu mít 100 kg a chci se tomu za každou cenu vyhnout (= negativní emoce, strach)? Nebo se naopak těším, až budu fyzicky schopný/á vyrazit na celodenní túru se svou rodinou (= pozitivní emoce)? 

Platí, že pro trvalou změnu životního stylu je nejideálnější vnitřní motivace poháněná silnou pozitivní emocí. 


Zhodnoťte své cíle okem realisty

Je úplně běžné představovat si, že se jednoho dne vzbudím a dokážu od základu změnit vše, co se mi v mém životě nezdá. Nezdravých návyků nevyjímaje. Jedná se dokonce o typický „ledňáčkovský“ způsob uvažování.

Na druhou stranu je však velmi výhodné sestoupit předtím, než se do takové revoluce pustím, z obláčku představ zpátky na zem a realisticky zhodnotit své šance na úspěch.

Podívejte se na své novoroční plány tak trochu kritickým okem a zhodnoťte své šance na úspěch realisticky.

 

A stačí si k tomu položit naprosto jednoduchou otázku „Nakolik procent skutečně věřím tomu, že tuto ideální představu proměním v realitu?“ A buďte k sobě skutečně upřímní, sebeklam je vám k ničemu.

Pokud tomu, že vytyčených cílů dosáhnete, věříte alespoň na 70-80 %, je to dobré a pusťte se do toho. Pokud však dojdete k závěru (a není to vůbec nic špatného!), že si na splnění tohoto cíle věříte tak 50 % nebo i méně, zkuste svá očekávání snížit a ptejte se znovu, dokud se z nedosažitelné představy nestane představa realistická.


Cíle? Raději menší a s odměnou

A když už jsme u těch cílů, i v případě jejich pojmenování je lepší zůstat nohama na zemi. V souladu s příslovím „Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše“ si cíle stanovujte spíše menší a postupné. Dosáhnete jich totiž mnohem snáze (a s mnohem větší pravděpodobností) než těch velkých a vzdálených. Věřte, že nic nepodpoří vaši motivaci tolik jako úspěch.


Při definování svého cíle můžete použít metodu SMARTER. Jak vypadá takový správný SMARTER cíl se dočtete v tomto článku.


Kdybychom měli uvést jeden příklad za všechny, je z hlediska udržitelné změny životního stylu daleko lepší dát si pro začátek cíl „zhubnu do konce ledna 1,5 kg“ než se upnout k představě, že dramatickou změnou jídelníčku zhubnu 20 kilogramů, a to ideálně co možná nejdříve.

Představa, že se ráno vzbudíte a podaří se vám od základu změnit váš životní styl je sice krásná, ale nereálná. Změny dělejte postupně, jen tak máte šanci na úspěch.

 

Abyste pocit úspěchu podtrhli a pořádně si ho užili, po každém dosaženém cíli se odměňte (ideálně jinak než jídlem). Pořiďte si za první shozené kilo kuchařku se zdravými recepty, za první uběhnuté kilometry si dopřejte masáž, motivovat se můžete i hezkým sportovním oblečením. Je to jen na vás.

Platí, že k trvalé změně životního stylu je vždy lepší volit takové cesty a způsoby, které jsou vám příjemné (nebo vám alespoň nevadí) a něco dobrého vám přinášejí i z krátkodobého hlediska.


Vyjednejte si podporu ve svém okolí

Nezůstávejte na hubnutí sami. Možná máte pocit, že vás vaše okolí ve změně dostatečně nepodporuje, nebo že vás dokonce od změny odrazuje. To bývá časté, ale dá se to změnit.

Připravte své přátele a rodinu na plánované změny a požádejte je o co nejvíce konkrétní pomoc. Nejspíše zjistíte, že počáteční neochota nebyla způsobená tím, že by vám nechtěli pomoci, ale jen nevěděli jak.

Příklady správného požádání o pomoc při hubnutí:

př. 1: „Maminko, opravdu mi moc pomůže, když ta skvělá bábovka nebude vystavená celou dobu na jídelním stole, ale dá se po servírování do kuchyně. Ráda si vychutnám jeden kousek, ale kdybych ji viděla celou dobu před sebou, asi bych neodolala a dala si další. A to by mi při hubnutí příliš neprospělo.“

př. 2: „Martine, moc by mi pomohlo, kdybychom při společném nákupu nekupovali ta velká balení sladkostí a vůbec jsme se vyhnuli uličce, ve které sladkosti jsou. Pokud si chceš koupit něco sladkého pro sebe, kup si to samostatně nebo si prosím dojdi sám pro menší balení.“

Velmi také pomáhá najít parťáka se stejným cílem. Vzájemná podpora a zdravá soutěživost vás poženou vpřed. Nemáte-li nikoho nablízku, můžete využít i parťáka virtuálního. V dnešní době je řada možností zapojit se do různých internetových skupin, například naše STOBácká facebooková skupinka Hubneme zdravě a natrvalo.

Již řadu let je vám také k dispozici komunitní web stobklub.cz. Obrovskou podporu při hubnutí můžete získat i v našich kurzech zdravého hubnutí. Rady a laskavé vedení od odborníka a pravidelné setkávání se skupinou lidí, kteří řeší podobné obtíže jako vy, jsou skvělým základem pro skutečně úspěšné a zdravé hubnutí.

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 01. 2021 19:29
Děkuji za pěkný článek. Nejhorší pro mne je leden a únor, jak začne být pěkně jsem na zahradě a mlsná mne nehoní.
05. 01. 2021 07:15
Moc pěkně napsané.
05. 01. 2021 06:17
Moc hezký článek. Škoda, že v současné době nelze využít kurzy zdravého hubnutí a kolektivní podpory "in natura".
05. 01. 2021 05:56
I já sek němu zkusím vrátit ...
04. 01. 2021 19:59
Jedna hluboká pravda vedle druhé :-). Tak, ještě je převést do běžného života. Díky za pěkný a podnětný článek. Zkusím si ho ( nejen v průběhu ledna ) parkrát připomenout.

Naši partneři